Η έννοια του σπαρτιάτικου youth hostel που εξυπηρετούσε μόνο ταξιδιώτες που διανύουν τη δεκαετία των είκοσι σε μια σταυροφορία ξέφρενης διασκέδασης, πλέον αποτελεί παρελθόν, καθώς η συγκεκριμένη τάση έχει ανοίξει προς ένα ευρύτερο κοινό, εμπλουτίζοντας τις υπηρεσίες, την αισθητική και τις σύγχρονες παροχές της, σε μια άριστη εμπειρία διαμονής.

Όπως τα ξενοδοχεία, έτσι και τα χόστελ πλέον διαθέτουν μια πληθώρα από διαφορετικά επίπεδα υπηρεσιών αλλά και θεματικά ενδιαφέροντα κάτι που οριοθετεί το κόστος τους αλλά και το είδος των επισκεπτών που θα τα επιλέξουν.

Σας παρουσιάζουμε μερικούς λόγους για τους οποίους αξίζει να επιλέξουμε ένα χόστελ για τη διαμονή μας στο επόμενο ταξίδι!

  • Budget friendly

Σίγουρα η οικονομικότερη επιλογή για εκείνους που ταξιδεύουν μόνοι, συγκρίνοντας το κόστος ενός κρεβατιού σε κοιτώνα με ένα μονόκλινο δωμάτιο ξενοδοχείου, αλλά προσφέρουν παράλληλα πολύ ανταγωνιστικές τιμές για όσους ταξιδεύουν σε ντουέτο ή τριάδα. Όμως η διαμονή σε ένα χόστελ δεν μας γλιτώνει χρήματα μόνο στο κόστος διανυκτέρευσης αλλά σε κάθε είδους υπηρεσία που παρέχει. Σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία όπου πολύ συχνά συναντάμε το φαγητό, τα ποτά αλλά και όλες τις οργανωμένες υπηρεσίες να είναι υπερεκτιμημένες, εδώ ο κανόνας επιβάλλει πιο προσιτές τιμές, ώστε να παρέχουν στους φιλοξενούμενους τους λόγους να παραμείνουν το δυνατόν περισσότερο χρόνο μέσα στις εγκαταστάσεις και κίνητρα να συμμετέχουν στα οργανωμένα δρώμενα του καταλύματος.

  • Γνωριμίες με ανθρώπους από όλο τον κόσμο

Αν υπάρχει κάτι το οποίο διαφοροποιεί τη διαμονή σε ένα χόστελ με κάθε άλλου τύπου κατάλυμα, αυτό δεν είναι τόσο ο ύπνος σε κοιτώνα, καθώς πολλά χόστελ διαθέτουν και ιδιωτικά δωμάτια, αλλά το πόσο καλά είναι σχεδιασμένοι οι κοινόχρηστοι χώροι ώστε να ενθαρρύνουν την επικοινωνία ανάμεσα στους θαμώνες, δημιουργώντας άριστες συνθήκες για γνωριμίες και ανταλλαγή ταξιδιωτικών πληροφοριών. Εξού και ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στις αξιολογήσεις τους, εκτός από καθαριότητα, άνεση και τοποθεσία, είναι και η ατμόσφαιρα, καθώς η δημιουργία φιλικών σχέσεων αποτελεί προτεραιότητα για κάθε χόστελ που σέβεται τον εαυτό του.

  • Κοινόχρηστη κουζίνα

Πολλά καταλύματα στα πλαίσια διατήρησης του οικονομικού ανταγωνισμού και πιστά στη φιλοσοφία ενίσχυσης της επικοινωνίας, διαθέτουν στις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις τους μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Εκτός από τη δυνατότητα να προετοιμάσουμε τα γεύματά μας, οι ωραιότερες εμπειρίες σε χόστελ συνήθως προκύπτουν κατά την συλλογική προσπάθεια μαγειρέματος. Η συμβίωση με ανθρώπους από κάθε πιθανή γωνιά της γης, όπου η κουλτούρα του καθενός εμπλουτίζει την κάθε συνταγή, καταλήγει στην οικογενειακή αίσθηση του να μοιραζόμαστε το τραπέζι μας με φίλους. Όμως εδώ οφείλουμε να σεβαστούμε και τους νόμους ηθικής ανάμεσα στους φιλοξενούμενους, βάζοντας πάντα το όνομά μας πάνω στα δικά μας αγαθά ή προσφέροντάς τα στο κοινόχρηστο ράφι όταν έχουμε περίσσευμα. Να θυμάστε όμως ότι η οικειοποίηση αγαθών από άλλους ενοίκους αλλά και η αποχώρηση από τον χώρο χωρίς να πλύνουμε τα πιάτα μας, τιμωρείται καρμικά!

  • Ασφάλεια

Πολλά χόστελ εκτός από ντουλάπια για τα προσωπικά αντικείμενα, κάμερες CCTV και μαγνητικά κλειδιά / κάρτες στις πόρτες, προσφέρουν την δυνατότητα διαμονής σε κοιτώνες για άτομα του ίδιου φύλου, κάτι το οποίο ενισχύει την αίσθηση συνοχής και ταύτισης ανάμεσα στους επισκέπτες. Πέρα όμως από τις τυπικές προφυλάξεις, το γεγονός ότι ανήκουμε όλοι στην φυλή των ταξιδιωτών, βρισκόμαστε σε μια ξένη χώρα και έχουμε επιλέξει το ίδιο μέρος για την διαμονή μας, ακόμα και αν έχουμε ανταλλάξει μόλις ελάχιστες κουβέντες, είναι αρκετό για να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης. Επίσης, στην απίθανη περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με κάποιον συγκάτοικο, οι υπάλληλοι του χόστελ είναι υπεύθυνοι για την άμεση απομάκρυνσή του.

  • Πρόσβαση σε εναλλακτικές μορφές διασκέδασης και κρυμμένα μυστικά της περιοχής

Τα χόστελ αποτελούν πλούσια πηγή πληροφοριών, είτε από το προσωπικό είτε από τους θαμώνες, για τα κρυμμένα διαμάντια αλλά και τα μέρη προς αποφυγή, στον τόπο τον οποίο επισκεπτόμαστε. Στα πλαίσια της θεματικής του κάθε χόστελ, και σύμφωνα με το ύφος του, μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε τον προορισμό μας και μέσα από τα μάτια των υπόλοιπων ταξιδιωτών που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με εμάς. Παράλληλα οι προτάσεις και οι συνεργασίες του ίδιου του καταλύματος συνήθως αποκλίνουν από τους παραδοσιακούς και πολυφορεμένους τρόπους διασκέδασης, συστήνοντάς μας σε φρέσκιες ιδέες, υπηρεσίες και αγαθά, για μια πιο εναλλακτική και λιγότερο τουριστική προσέγγιση του προορισμού μας.

  • Οργανωμένες δραστηριότητες

Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν όλα τα χόστελ διοργανώνουν περιπάτους (walking tours), εκδρομές με ποδήλατα, μαθήματα γιόγκα, βραδιές καραόκε ή μουσικής αλλά και γαστρονομικές ή γευσιγνωστικές εμπειρίες. Αποτελεί μια υπέροχη ευκαιρία για να νιώσουμε κομμάτι μιας ομάδας, να μοιραστούμε εμπειρίες με την ασφάλεια μιας μεγαλύτερης παρέας ταξιδιωτών και να βιώσουμε το δυνατόν περισσότερο τα θετικά της επίσκεψής μας, δημιουργώντας αξέχαστες αναμνήσεις, είτε ταξιδεύουμε μόνοι μας είτε με την παρέα μας.

  • Σύγχρονες ανέσεις

Καθώς τα χόστελ γίνονται ένας όλο και πιο δημοφιλής τρόπος διαμονής, αντίστοιχα ανεβαίνει και το επίπεδο των ανέσεων και των παροχών τους. Πλέον τα περισσότερα διαθέτουν άριστη σύνδεση στο διαδίκτυο, παροχή χώρου εργασίας με κοινόχρηστα pc, τελευταίας τεχνολογίας εγκαταστάσεις ασφαλείας, μοντέρνο ντιζάιν, άνετα κρεβάτια, κλιματιστικά, επώνυμα είδη υγιεινής, μέχρι και υπηρεσίες πολυτελείας, όπως πισίνα, γυμναστήριο και σάουνα! Φυσικά όσο πιο σύγχρονο και πολυτελές είναι το κατάλυμα τόσο ανεβαίνει και το budget, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει σε κόστος ένα κλασικό οικονομικό ξενοδοχείο. Αντίστοιχα τα χόστελ είναι πλέον προσβάσιμα μέσα από πολλές διαφορετικές μηχανές αναζήτησης διαμονής, κάτι το οποίο μας βοηθάει στην καλύτερη επιλογή της τιμής, του ύφους αλλά και την σύγκριση των αξιολογήσεων από άλλους ταξιδιώτες.

  • Οικογενειακό / χαλαρό περιβάλλον

Σε αντίθεση με το αυστηρό και πολλές φορές απρόσωπο ύφος των ξενοδοχείων, η χαλαρή διάθεση ανάμεσα σε επισκέπτες και εργαζόμενους εδώ είναι το ζητούμενο. Χωρίς να στερεί τίποτα σε επαγγελματισμό ή στο επίπεδο υπηρεσιών της μονάδας, η απουσία της στολής, η συμμετοχή των υπαλλήλων στις συζητήσεις, στα δρώμενα αλλά και η παρουσία τους στους κοινόχρηστους χώρους, δημιουργεί ένα ειλικρινές κλίμα φιλοξενίας. Αρκετές φορές ο εργαζόμενος μπορεί να είναι και ο ίδιος ταξιδιώτης, κάτι το οποίο ενισχύει την ταύτιση και από τις δύο πλευρές, καθώς ανατρέπεται η παραδοσιακή σχέση ανάμεσα σε πελάτη και υπάλληλο, ενισχύοντας τον σεβασμό και την αντίληψη του ενοίκου ως προς την προσωπική του ευθύνη απέναντι στους κανόνες συμβίωσης και στο ρόλο του για την καλύτερη λειτουργία του καταλύματος.

  •  Μια βαθύτερη ματιά σε διαφορετικούς πολιτισμούς μέσα από την συγκατοίκηση
Hostel Jones Sliema, Malta

Μένοντας σε ένα χόστελ, δεν γνωρίζουμε μόνο τον προορισμό μας, αλλά μαθαίνουμε και την κουλτούρα, τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες των συγκατοίκων μας, που ανήκουν συνήθως σε μια διαφορετική φυλή από την δική μας. Είτε αυτό σημαίνει ότι θα βρούμε έμπνευση στις συνήθειες τους είτε θα συναντήσουμε παραδείγματα προς αποφυγή, είναι ένας σπουδαίος τρόπος να βάλουμε και τη δική μας συμπεριφορά στο μικροσκόπιο, βλέποντας τον εαυτό μας μέσα από τα μάτια και τις προσδοκίες ή τις προκαταλήψεις άλλων λαών. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι το πιο συνηθισμένο αποτέλεσμα είναι η κατάρριψη των στερεοτύπων αλλά και η ανάπτυξη της προσωπικής ηθικής, καθώς η συμβίωση σε ένα τέτοιο πολυπολιτισμικό περιβάλλον απαιτεί να γίνουμε πιο προσεκτικοί στις εκφράσεις και τη συμπεριφορά μας.

Αντίστοιχα το άναμμα φώτων, η ετοιμασία των αποσκευών την ώρα που οι υπόλοιποι κοιμούνται και η πολύωρη παραμονή στο μπάνιο τιμωρούνται καρμικά.

  • Δωρεάν διαμονή μέσω εργασίας

Αυτό το θετικό αφορά τους πιο hardcore ταξιδευτές μας, που ανήκουν στην κατηγορία όσων έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται ενώ ταξιδεύουν. Πολλά χόστελ παρέχουν δωρεάν διαμονή και διατροφή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε άτομα που δεν έχουν χρονικούς περιορισμούς ή υποχρεώσεις, αλλά θέλουν να αποκτήσουν προϋπηρεσία και γνώσεις στον τουριστικό κλάδο, με πολύ πιο ελαστικές συνθήκες εργασίας. Αποτελεί μια εξαιρετική εμπειρία για όσους πραγματοποιούν το gap year – συνήθως ένα ταξίδι διάρκειας ενός έτους ανάμεσα στις σπουδές και την είσοδο τους στην αγορά εργασίας αλλά και έναν πολύ ευχάριστο τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων για εκείνους που αντιλαμβάνονται το ταξίδι ως μια εξερεύνηση στον κόσμο και όχι ως διακοπές.