Ο Νέστος, φυσικό σύνορο μεταξύ Καβάλας και Δράμας κι ένας από τους πιο σημαντικούς ποταμούς της βόρειας Ελλάδας ξεκινά πάνω από τα όρη Ρίλα της Βουλγαρίας , συνεχίζει, διασχίζει τους νομούς Καβάλας, Δράμας και Θράκης και μετά από ένα πολύωρο, γεμάτο βαρειές στροφές και τσαχπίνικους μαιανδρισμούς ταξίδι πολλών χιλιομέτρων, ξαποσταίνει τελικά στο Θρακικό Πέλαγος. Στην μακρά αυτή του διαδρομή κοντά του κουρνιάζουν υπέροχα τοπία και βιότοποι μοναδικής χλωρίδας και πανίδας, σπάνια ζώα αλλά και πουλιά που απειλούνται με εξαφάνιση. Παράλληλα όμως τον συνοδεύουν παραδοσιακοί οικισμοί και ιδιαίτερα φιλόξενοι κάτοικοι που κάνουν το ταξίδι του όχι μόνο όμορφο αλλά και ασυνήθιστο.

Στην αρχαιότητα λατρευόταν σαν θεός, καθώς περνούσε μέσα από δύσβατα και απρόσιτα μέρη για να φέρει νερό και ζωή και στους πιο απομακρυσμένους τόπους. Σήμερα είναι ο θεός των απανταχού ψαγμένων ταξιδιωτών που ξέρουν που να ψάξουν για ξεχωριστές εμπειρίες.

Ο Νέστος τις “προσφέρει” όλες: μας “επιτρέπει” να προσπαθήσουμε να τον δαμάσουμε με όχημα βάρκα rafting ή canoe -kayak, να τον συντροφεύσουμε περπατώντας στα μονοπατάκια που τραβούν σε όλο το μήκος του αλλά και να τον.. αγριεύσουμε μαρσάροντας 4×4 στις παρυφές του. Ανηφορίζοντας από το χωριό Γαλάνη προς τον Προφήτη Ηλία έχουμε μια υπέροχη θέα των υπέροχων μαιανδρισμών που κάνει το ποτάμι καθώς γλιστράει ήσυχα ανάμεσα στα βουνά, ενώ κατά τη διαδρομή με τρένο Τοξότες -Σταυρούπολη το ποτάμι “παίζει” μαζί μας, καθώς μια χάνεται και μια εμφανίζεται στα μάτια μας. Το δέλτα του Νέστου είναι ένας μοναδικός υγροβιότοπος, ο παράδεισος του φυσιολάτρη και ιδανική κατάληξη μιας εκδρομής απαράμιλλης ομορφιάς.