Ο Κρατήρας του Νγκορονγκόρο, στη βόρεια Τανζανία, είναι η μεγαλύτερη ηφαιστειακή καλντέρα στον πλανήτη και δίκαια χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένα από τα «θαύματα» του κόσμου τα οποία παραμένουν ανέπαφα ως τη σύγχρονη εποχή.

Πρόκειται για ένα μοναδικό φυσικό καταφύγιο για μερικούς από τους πλέον συμπαγείς πληθυσμούς μεγάλων θηλαστικών στην Αφρική. Από το ψηλότερο σημείο, το σχετικά ψυχρό χείλος του κρατήρα, μπορεί κανείς να δει τα τεράστια κοπάδια από αντιλόπες, τα οποία κινούνται σε πυκνούς σχηματισμούς που θυμίζουν μυρμήγκια στη βάση του Νγκορονγκόρο. Όσο κανείς κατεβαίνει, τα αφαιρετικά σχήματα παίρνουν μορφή ζώων και ο επισκέπτης γνωρίζει πια ότι βρίσκεται σε μία από τις πλέον πλούσιες σε πανίδα περιοχές της «Μαύρης Ηπείρου».

Η βάση του κρατήρα είναι από τα πλέον μαγευτικά μέρη στον κόσμο για φωτογραφικό σαφάρι. Τα ζώα που ενδημούν στην περιοχή αναπαράγονται τάχιστα και οι εικόνες τους, σε στιγμές χαλάρωσης, με φόντο το 600 μέτρων ύψους «τειχίο» του κρατήρα, αποτελούν πρόκληση προς αποτύπωση για κάθε εραστή της φωτογραφίας.

Οι αχανείς βοσκότοποι αφήνουν χώρο σε τεράστια κοπάδια από χιλιάδες αντιλόπες της Αφρικής, ζέβρες, βούβαλους και γαζέλες.  Το δε εκπληκτικό δάσος Λεράι είναι ο καλύτερος τόπος για την ανάπτυξη των διάφορων ειδών αντιλόπης, ενώ ο Βάλτος του Γκόριγκορ αποτελεί το βασικό καταφύγιο μεγάλου πληθυσμού ελεφάντων, ιδιαίτερα εκείνων με μεγάλους χαυλιόδοντες.

Το σκηνικό συμπληρώνεται από μαύρους ρινόκερους, λιοντάρια και λεοπαρδάλεις.

Οι ιπποπόταμοι ενδημούν κυρίως στο Νγκοϊτόκιτοκ Σπρινγκς, ενώ η λίμνη Μαγκάντι  καλύπτεται συχνότατα από σμήνη εντυπωσιακών ροζ φλαμίνγκο. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα υποσαχάριου αφρικανικού τοπίου, όπως το έχουμε μάθει από τα ντοκιμαντέρ για την άγρια ζωή και φύση, μια πραγματική εμπειρία για όσους επιλέξουν την εμπειρία του σαφάρι στη βόρεια Τανζανία.

photo by @romanboed https://www.flickr.com/photos/romanboed/