Top 5 Ιδιαίτερα Μουσεία

5Παλάτι του Ηλίου – Βόρειος Κορέα

photo by David Stanley

H Βόρειος Κορέα είναι από μόνος του ένας προορισμός συνδυασμένος με το σουρεαλισμό. Πουθενά όμως δεν κάνει την εμφάνισή του εντονότερα απ’ ό,τι στο Παλάτι του Ηλίου Kumsusan, ή –όπως αναφέρεται πιο συχνά- στο Μαυσωλείο του Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Το Παλάτι λειτουργούσε ως το Προεδρικό Μέγαρο του Μεγάλου Ηγέτη μέχρι που αυτός απεβίωσε το 1994, μετά από 46 χρόνια στην ηγεσία της χώρας, οπότε και αποφασίστηκε να μετατραπει σε μαυσωλείο από το γιο και διάδοχό του Kim Jong Il, πατέρα του νυν προέδρου Kim Jong Un. Με δεδομένο πως το ιδιαίτερο καθεστώς της χώρας είναι πολύ κοντύτερα στη θεοκρατία απ’ ό,τι οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο πολιτικό σύστημα και πως ο Μεγάλος Ηγέτης λατρευόταν ως ημίθεος –άλλωστε τα γενέθλιά του ανακηρύχθηκαν εθνική εορτή και αποκαλούνται «Η Ημέρα του Ηλίου»- ο επισκέπτης αποκτά την αίσθηση πως επισκέπτεται το χώρο ταφής μιας θεότητας.

Τα πάντα στο κτίριο είναι σε μνημειώδη κλίμακα: το κόστος οικοδόμησης και αναπροσαρμογής του σε μαυσωλείο προκαλεί ίλιγγο,  τα μέτρα ασφαλείας και καθαριότητας είναι δρακόντεια (οι επισκέπτες θα δουν μέχρι και τις σόλες τους να καθαρίζονται από περιστρεφόμενες βούρτσες και ειδικές ηλεκτρικές σκούπες), οι διάδρομοι φαντάζουν ατελείωτοι όπως και η αφήγηση που περιγράφει το θρήνο που προκάλεσε ο θάνατος του Μεγάλου Ηγέτη στο λαό της Βορείου Κορέας που αναμεταδίδεται από συσκευές με ακουστικά που υποχρεωτικά πρέπει να φορά ο επισκέπτης μέχρι να φτάσει στο Μεγάλο Σαλόνι, πάντα υπό την υπόκρουση υστερικών αφηγητών («σκοτείνιασε η πλάση… κλαίνε τα πουλιά… θρήνος καλύπτει τη χώρα ολάκερη») και θλιβερών πομποδών μελωδιών. Με την άφιξη στο χώρο του ταριχευμένου ηγέτη οι επισκέπτες καλούνται να υποκλιθούν τρις και να αναλογιστούν την παγκόμια απώλεια που συντέλεσε ο θάνατος του Μεγάλου Ηγέτη.

Ίσως το πλέον σουρεαλιστικό θέαμα είναι η παρακολούθηση των ίδιων των βορειοκορεατών επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων ξεσπούν σε λυγμούς, κλάμματα και κοπετούς υπό τη συγκίνηση της επίσκεψης, συνεπικουρούμενοι από τις έντονες έως υστερικές αναπαραστάσεις των ντόπιων ξεναγών.

Η είσοδος στο Μαυσωλείο συνεπάγεται και αρκετούς περιορισμούς, κανόνες και μέτρα ασφαλείας. Απαγορεύονται οι φωτογραφικές μηχανές, η ενδυμασία ιδανικά πρέπει να περιλαμβάνει γραβάτα και οι ξεναγοί ξεκαθαρίζουν πως οποιοδήποτε μειδίασμα ή απρεπής συμπεριφορά δε θα γίνουν δεκτά…

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2013 κι έπειτα, το Μαυσωλείο φιλοξενεί και τη σωρό του πατέρα του νυν προέδρου.