Πρωτοδιάβασα για το Tofino σε μια συνέντευξη του Καναδού πρωθυπουργού Justin Trudeau, που, ερωτηθείς για τις τουριστικές χάρες της χώρας του, το ανέφερε σαν top προορισμό για σερφ. Είπα να το ψάξω λίγο περισσότερο και ανακάλυψα τον πιο περιπετειώδη/adventure προορισμό του Καναδά.

Το να φτάσεις στο Tofino δεν είναι εύκολη υπόθεση, μιας που βρίσκεται στο Vancouver Island, στην πλευρά που βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Αλλού για αλλού δηλαδή! Αξίζει όμως τον κόπο να διασχίσει κανείς τις απανωτές ζόρικες στροφές που οδηγούν στη μικρή πόλη. Το βασικότερο αντάλλαγμα που θα πάρει είναι ατέλειωτες παραλίες με μέτωπο στον Ειρηνικό Ωκεανό, άγρια ζώα και καταπράσινα δάση.

Πράγματι, το μεγάλο ατού του Tofino είναι η φυσική του ομορφιά, και για το λόγο αυτό αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό για outdoor activities -για την ακρίβεια, θεωρείται η καναδική ‘πρωτεύουσα του surf’. Με περισσότερα από 30 χιλιόμετρα παραλίας και την ανοιχτωσιά του Ειρηνικού Ωκεανού στα πόδια του, στηρίζει τον ‘τίτλο’ του και με το παραπάνω και αποτελεί πραγματικά λούνα παρκ για τους απανταχού surfers (τα είπε και ο πρωθυπουργός άλλωστε). Αν είστε πρωτάρης στο σπορ μην ανησυχείτε: το μέρος είναι κυριολεκτικά “σπαρμένο” με εκπαιδευτικά κέντρα. Αλλά και αν το surf δεν είναι το φόρτε σας, το Tofino προσφέρει μια τεράστια βεντάλια από δραστηριότητες: καγιάκ, ψάρεμα, πεζοπορίες και αναρριχήσεις, whale watching αλλά και.. winter storm watching (ναι ναι, εδώ το να ντυθείς ζεστά, να φτιάξεις καφέ και να παρακολουθήσεις την καταιγίδα να μαίνεται αποτελεί special activity).

Και το καλύτερο; Το Tofino εκτός από adventure, αποτελεί και έναν εξαιρετικό γαστρονομικό προορισμό. Οι επιλογές είναι αρκετές και όλες ποιοτικές, και ποικίλουν από fine dining εστιατόρια μέχρι αυτήν την επική καντίνα -institution της περιοχής. Τα υλικά είναι ντόπια – τα λαχανικά έχουν κοπεί από τον κήπο πίσω λίγο πριν φτάσουν στο τραπέζι ενώ τα ψάρια πιθανότατα μόλις ψαρεύτηκαν. Απίστευτη φύση, δραστηριότητες, φαγητό: το μέρος έχει κάτι για όλους. Αν ποτέ βρεθείτε σε τούτη τη γωνιά της γης, μην το χάσετε!