Μολονότι η προσέλκυση τουριστών βρίσκεται στην top-list χιλιάδων πόλεων και περιοχών ανά τον πλανήτη, μερικά μέρη αντιμετωπίζουν το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα: πώς δηλαδή θα κρατήσουν τα… στίφη των τουριστών μακριά τους:

Βαρκελώνη, Ισπανία

Και τι δεν έχουν προσπαθήσει να σκαρφιστούν οι αρχές της πρωτεύουσας της Καταλωνίας, μιας και η κατάσταση μοιάζει εκτός ελέγχου, με πολίτες να γράφουν πλέον συνθήματα κατά των τουριστών στους τοίχους της πόλης. Η δήμαρχος Άντα Κολάου είχε προτείνει την επιβολή «φόρου εισόδου» στους επισκέπτες, ενώ μέχρι τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, με το κίνημα απόσχισης από την Ισπανία, εξεταζόταν και το πάγωμα κάθε νέας άδειας για ξενοδοχείο ή κατάλυμα. Η τρομοκρατική επίθεση του Αυγούστου του 2017 και η πολιτική αναταραχή μπορεί να έχουν θέσει προσωρινά το ζήτημα σε δεύτερη μοίρα, ωστόσο όταν τα πράγματα ηρεμήσουν το ζήτημα του κορεσμού της πόλης από τον τουρισμό θα επανέλθει δριμύτερο.

Cinque Terre, Ιταλία

Το πασίγνωστο σύμπλεγμα πέντε χωριών, στις ακτές της Θάλασσας της Λιγυρίας, αποτελεί αγαπημένο προορισμό για Ιταλούς και ξένους.  Ήδη, ωστόσο, από το 2015, Ιταλοί αξιωματούχοι εξήγγειλαν πολιτική μείωσης του ετήσιου αριθμού επισκεπτών, λόγω φόβων για αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Στόχος είναι ο αριθμός όσων περνούν από τα Τσίνκουε Τέρρε να μην ξεπερνά κατ’ έτος το 1,5 εκατομμύριο.

Ανταρκτική

Ήδη από το 2009, οι χώρες που διατηρούν δικαιώματα στην Ανταρκτική υπέγραψαν διεθνή συμφωνία, βλέποντας ότι η ήπειρος όπου βρίσκεται ο  Νότιος Πόλος γινόταν όλο και πιο συχνός σταθμός για κρουαζιέρες. Πλοία που φιλοξενούν περισσότερους από 500 ταξιδιώτες απαγορεύεται να «πιάνουν λιμάνι» στην Ανταρκτική, σε κάθε σημείο όπου υπάρχει δυνατότητα αποβίβασης μπορεί να αγκυροβολεί μόνον ένα πλοίο τη φορά, ενώ στη στεριά μπορούν να κατεβαίνουν έως και 100 άτομα, σε γκρουπ. Οι εταιρείες και οι τουριστικοί πράκτορες οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να περιλαμβάνουν την Ανταρκτική ως σταθμό στις κρουαζιέρες που οργανώνουν πρέπει πρώτα να έχουν καταγραφεί και να έχουν λάβει έγκριση από τις αρχές της χώρας τους. Έτσι οι πιγκουΐνοι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι…

Νησιά Γκαλάπαγκος

Τα 19 νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό, τα οποία ανήκουν στο Εκουαδόρ (Ισημερινό), ενέπνευσαν τον Δαρβίνο στη διατύπωση της θεωρίας της Εξέλιξης. Καθόλου παράδοξο, καθώς στο έδαφος και στα νερά τους, η πανίδα και η χλωρίδα έχουν διατηρήσει είδη και στοιχεία που έχουν εξαφανιστεί ή σπανίζουν σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη. Τα Ηνωμένα Έθνη, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο από την ανθρώπινη δραστηριότητα στα Γκαλάπαγκος, έχουν κηρύξει το 97% του εδάφους τους ως Εθνικό Πάρκο, με τους τουρίστες να μπορούν να επισκέπτονται μόνον αυστηρά περιορισμένες περιοχές, υπακούοντας μάλιστα σε ολόκληρη λίστα ειδικών κανονισμών!

Βενετία

Έξαλλοι είναι με τους τουρίστες και οι κάτοικοι της Βενετίας, που έχουν επιπλέον και τον… δικό τους πόνο με την άνοδο της στάθμης των υδάτων στα κανάλια της πόλης, που διαβρώνει αργά – αργά τις υποδομές της πόλης. Ο τεράστιος αριθμός επισκεπτών έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια στα ύψη, κάνοντας τη ζωή δύσκολη για τους ντόπιους. Μολονότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί μέτρα περιορισμού του αριθμού των τουριστών, σιγά σιγά εμφανίζεται και εδώ – όπως στη Βαρκελώνη – το φαινόμενο των συνθημάτων και των πόστερ που καλούν τους επισκέπτες να… γυρίσουν από εκεί που ήρθαν!