Σε μια πόλη που δεν έχει δρόμους, το Giethoorn, γνωστό και ως η Βενετία της Ολλανδίας, μοιάζει σαν να ξεπήδησε από τις σελίδες κάποιου παραμυθιού. Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, οι αγροικίες μοιάζουν με κουκλόσπιτα, ο ταχυδρόμος παραδίδει την αλληλογραφία με βάρκα και οι μοναδικοί ήχοι που θα διαταράξουν την ησυχία σου είναι το κρώξιμο μιας πάπιας ή το πέταγμα ενός πουλιού.

Με 176 στενές ξύλινες γέφυρες να ενώνουν τις όχθες των καναλιών, οι επισκέπτες οφείλουν να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητα τους έξω από την πόλη και να μετακινηθούν με whisper boats, κανό, ποδήλατα ή και με τα πόδια. Οι αγροτικές κατοικίες με τις αχυρένιες τους οροφές χρονολογούνται από τον 18 αιώνα, ενώ πέρα από τους φροντισμένους κήπους και τα ολάνθιστα παρτέρια τους, το κάθε σπίτι έχει και μια βαρκούλα δεμένη στην ξύλινη προβλήτα του. Τα 90 χιλιόμετρα υδάτινης διαδρομής σε αυτήν την ειδυλλιακή τοποθεσία, θα πείσουν και τους λιγότερο ρομαντικούς να πιάσουν το κουπί για μια όμορφη βαρκάδα.

Κοιτώντας πέρα από το Giethoorn, θα ανακαλύψεις το σύνολο της πανέμορφης επαρχίας Overijssel που επεκτείνεται σε μαγευτικούς υγρότοπους, λιβάδια, χιλιόμετρα από καλλιέργειες, περήφανους δρυμούς και βοσκοτόπια. Νοικιάζοντας ένα ποδήλατο μπορείς χωρίς κόπο να περιηγηθείς μέσα από εξαίσιες φυσικές διαδρομές ακολουθώντας την άριστη σηματοδότηση του ποδηλατικού δικτύου της Ολλανδίας. Ένας χάρτης ή ένα app στο κινητό σου θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις που οδηγούν αυτοί οι παράξενοι αριθμοί που θα συναντήσεις σε κάθε σταυροδρόμι σου.

Ποδηλατώντας έξω από την πόλη θα συναντήσεις το αγροτικό Dwarsgracht, ισάξιο σε απαράμιλλη ομορφιά του αλλά και πιο αυθεντικό. Σε αντίθεση με το τουριστικό  Giethoorn όπου τα περισσότερα σπίτια λειτουργούν ως εξοχικές κατοικίες, το Dwarsgracht θα σου δώσει μια αληθινή γεύση της αγροτικής ζωής της περιοχής.

Συνεχίζοντας προς το Blokzijl, παρατηρώντας τα κτίρια του 17ου αιώνα και αγναντεύοντας το γραφικό του λιμάνι θα καταλάβεις γιατί το αποκαλούν «το μικρό Άμστερνταμ». Εκεί θα επισκεφτείς και την Grote Kerk, μια προτεσταντική εκκλησία χτισμένη το 1609, όπου καμπαναριό της δεσπόζει πάνω από τις σκεπές και κτίρια του Blokzijl.

Μπορείς να συνεχίσεις προς το Baarlo για να μαγευτείς από τα τέσσερα κάστρα του, τα περισσότερα εκ των οποίον χτίστηκαν κατά τον 13ο αιώνα ή να επιστρέψεις στο ολάνθιστο Joven για απολαύσεις ένα όμορφο πικνίκ στην φύση.

Για να φτάσεις στο Giethoorn μπορείς να πάρεις το τρένο από το Άμστερνταμ μέχρι το Steenwijk και στην συνέχεια να πάρεις το λεωφορείο ή να νοικιάσεις αμάξι ή γιατί όχι, ένα ποδήλατο!

https://www.zwaantje.nl/en.bikerental.html