Το Γουίνιπεγκ είναι η πρωτεύουσα της Μανιτόμπα, μιας υπέροχης Καναδέζικης επαρχίας στο μέσον περίπου της χώρας. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα σύγχρονη πόλη, μόλις εκατό χιλιόμετρα από τα σύνορα με τις Η.Π.Α με πληθυσμό επτακοσίων περίπου χιλιάδων κατοίκων. Από εδώ, τρεις φορές την εβδομάδα, ένα τρένο των Εθνικών Καναδικών Σιδηροδρόμων αναχωρεί για ένα μοναδικό ταξίδι 1.700 χιλιομέτρων με κατεύθυνση τον βορρά. Αφού διασχίσει την άγονη ομορφιά της τούνδρα, περάσει από πανύψηλα αρκτικά δάση και  υπέροχες κρυστάλλινες λίμνες, δυο σχεδόν μέρες αργότερα, φτάνει στο Τσώρτσιλ, στα όρια του Αρκτικού κύκλου.

Η μικρή πόλη του Τσώρτσιλ και η γύρω περιοχή, είναι ένας εκπληκτικός φυσιολατρικός παράδεισος, γεμάτος παρθένα δάση, ποτάμια και λίμνες. Ο σημαντικότερος όμως λόγος για να φτάσει κανείς ως εκεί, είναι οι πολικές αρκούδες. Από το ξεκίνημα της δεκαετίας του 1980 και μετά, στην πόλη αναπτύχθηκε μια μεγάλη τουριστική βιομηχανία που επικεντρώθηκε γύρω από αυτές. Τις συναντάς παντού, σε αγάλματα, φωτογραφίες, σουβενίρ, αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι τις βλέπεις ζωντανές, όχι σε κάποιο ζωολογικό κήπο, αλλά στο φυσικό τους περιβάλλον. Δεκάδες τοπικά γραφεία διοργανώνουν εκδρομές με ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία, από όπου οι τουρίστες μπορούν να δουν και να θαυμάσουν με απόλυτη ασφάλεια αυτά τα πανέμορφα ζώα.

Αν και καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου διοργανώνονται εκδρομές που επισκέπτονται παράκτιες περιοχές όπου οι πολικές αρκούδες μπορούν να βρεθούν τόσο στην ξηρά όσο και για κολύμπι στη θάλασσα, αναμφισβήτητα  η καλύτερη περίοδος για να απολαύσει κανείς τις πολικές αρκούδες είναι τα τέλη του φθινοπώρου. Τότε κατά δεκάδες περιμένουν στις ακτές του γειτονικού Hudson Bay να παγώσουν τα νερά, έτσι ώστε να αρχίσουν να κυνηγούν την κύρια πηγή τροφής τους, τις φώκιες.

Extra tip. Το ταξίδι μέχρι το Τσώρτσιλ είναι μια εμπειρία ζωής, που ελάχιστοι άνθρωποι κάθε χρόνο έχουν την δυνατότητα να νοιώσουν. Οι ειδικές συνθήκες για την πραγματοποίησή του δυστυχώς εκτοξεύουν και το κόστος του.

http://www.viarail.ca/en/trains/prairies-and-northern-manitoba/winnipeg-churchill