Η ιστορία των δύο κτιρίων του Εθνικού Θεάτρου της Μπρατισλάβα είναι ενδιαφέρουσα και  περιπετειώδης. Το παλαιό κτίριο, έργο των Αυστριακών αρχιτεκτόνων Nándor Fellner και Henrik Helmer, είναι ένα νέο – αναγεννησιακό αριστούργημα. Δεσπόζει στο κέντρο της παλιάς πόλης, πάνω στην πλατεία Hviezdoslav και αποτελεί το πολιτιστικό καμάρι της Σλοβακίας. Εγκαινιάστηκε  το 1886, ως Δημοτικό Θέατρο, μια που τότε η Σλοβακία ήταν μέρος της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων και το 1920, μετά την δημιουργία της Τσεχοσλοβακίας, μετονομάστηκε σε Εθνικό Θέατρο της Σλοβακίας. Από τότε μέχρι σήμερα, φιλοξενεί παραστάσεις θεάτρου, όπερας και μπαλέτου, υψηλότατου επιπέδου σε πολύ οικονομικές τιμές, τις οποίες θα είναι κρίμα να χάσετε.

Το νέο κτίριο του θεάτρου είναι εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας. Πρόκειται για ένα μοντέρνο γυάλινο κτίριο, έργο των Σλοβάκων αρχιτεκτόνων Martin Kusý, Pavol Paňák and Peter Bauer, χωρητικότητας χιλίων επτακοσίων θεατών και αποτελείται από επτά ορόφους, τρία αμφιθέατρα και πάνω από δύο χιλιάδες δωμάτια. Ο σχεδιασμός του ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, και η κατασκευή του άρχισε το 1986. Μετά όμως τα γνωστά γεγονότα της πτώσης του σοσιαλιστικού καθεστώτος και του βελούδινου διαζυγίου με την Τσεχία, η κατασκευή του, λόγω έλλειψης κονδυλίων, σταμάτησε   και χρειάστηκε να περάσουν εικοσιένα ολόκληρα χρόνια από την έναρξη των εργασιών, για να ανοίξει επιτέλους τις πύλες του για το κοινό, τον Απρίλιο του 2007. Λειτουργεί παράλληλα με το ιστορικό κτίριο της πλατείας Hviezdoslav, προσφέροντας στο φιλοθεάμον κοινό της Μπρατισλάβα έναν σπάνιο πλουραλισμό πολιτιστικού πλούτου.

Extra tip. Τα  Apartment Residence είναι ένα σύνολο από καλόγουστα διακοσμημένα διαμερίσματα, στις παρυφές του ιστορικού κέντρου της πόλης. Πρόκειται για μια άριστη οικονομική λύση διαμονής στην πόλη.

http://www.snd.sk/?home

http://www.apartmentresidence.sk/en/