Παταγονία, γη του Πυρός, Ατακάμα, Ράπα Νούι, Άνδεις, Μάτσου Πίτσου, Σαλάρ ντε Ουγιούνι και πολλές άλλες τοποθεσίες μας καλούν σαν το τραγούδι των σειρήνων για το πιο μακρινό ίσως άκρο του πλανήτη μας. Αν και σε ένα άρθρο δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ιδιαιτερότητες αυτής της μοναδικής ηπείρου, αποφασίσαμε να μοιραστούμε κάποιες βασικές αλλά απαραίτητες συμβουλές για όσους θέλουν να επισκεφτούν αυτή την τόσο ποικιλόμορφη και μαγευτική γωνία τους κόσμου μας.

Αεροπορικά μίλια

Photo by Agustín Diaz – Rio de Janeiro, Brazil

Για να πετύχουμε έναν ναύλο ο οποίος δεν θα μας αναγκάσει να υποθηκεύσουμε το σπίτι μας, αλλά και για να μην αφήσουμε όλη αυτή την απόσταση που θα διανύσουμε να πάει χαμένη, είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσουμε την κράτηση μας αρκετούς μήνες νωρίτερα και να χρησιμοποιήσουμε ή να εκδώσουμε μια κάρτα μιλίων στην αεροπορική εταιρεία που θα επιλέξουμε. Αεροπορικές όπως η Alitalia, η Iberia και η Air France είναι συνήθως μια καλή επιλογή για όσους αναχωρούν από Ελλάδα, ενώ μια σύνδεση μέσω των ΗΠΑ ίσως να μην είναι η σοφότερη επιλογή λόγω του επιπλέον κόστους έκδοσης της κάρτας ESTA.

Ρούχα για όλα τα κλίματα

Photo by diego – Salar de Uyuni, Bolivia

Από τις παραλίες του Ατλαντικού και του Ειρηνικού, τις τροπικές ζώνες του ισημερινού και μέχρι τις κορυφές των Άνδεων και τους παγετώνες της Παταγονίας, η βαλίτσα μας οφείλει να είναι εξοπλισμένη για κάθε καιρική συνθήκη, ανάλογα φυσικά με το πρόγραμμα μας. Ξεκινώντας όμως με δεδομένη την κλιματική ποικιλομορφία της ηπείρου και τις έντονες διακυμάνσεις θερμοκρασίας που μπορεί να συνυπάρχουν σε μία χώρα, μια προσεκτική επιλογή ρούχων κατάλληλων για όλες τις εποχές είναι απαραίτητη.

¿Habla español?

Photo by Tomas Sobek – Machu Picchu, Peru

Με εξαίρεση την Βραζιλία, όπου η επίσημη της γλώσσα είναι τα Πορτογαλικά, στην πλειοψηφία τους οι χώρες της νότιας Αμερικής μιλούν Ισπανικά, με τα αντίστοιχα “δικά τους” γλωσσικά ιδιώματα ανάλογα με το μέρος που επισκεπτόμαστε. Καθώς ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του τουρισμού είναι εσωτερικό ή προέρχεται από Ισπανόφωνες χώρες, το επίπεδο των αγγλικών ακόμα και στις πιο τουριστικές περιοχές είναι αρκετά απογοητευτικό. Ένα λεξικό ή ένα application μετάφρασης μπορεί να μας λύσει τα χέρια στην επικοινωνία μας και να διασφαλίσει ότι δεν θα αφήσουμε πίσω μας πληροφορίες, εμπειρίες και ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες.

Μετρητά

Photo by Marcus Dall Col – San Pedro de Atacama, Chile

Είτε έχουμε σκοπό να επισκεφτούμε περισσότερες από μία χώρες, είτε επιλέξουμε να εξερευνήσουμε μια συγκεκριμένη, είναι καλό να έχουμε μαζί μας αρκετά μετρητά καθώς υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι Ευρωπαϊκές κάρτες δεν γίνονται πάντα αποδεκτές από τις τράπεζες και τα ΑΤΜ. Φυσικά δεν εννοούμε ότι θα μείνουμε χωρίς χρήματα, αλλά μπορεί να υπάρξουν στιγμές όπου θα χρειαστεί λίγη παραπάνω προσπάθεια για την ανεύρεση του κατάλληλου ΑΤΜ ή μιας επιχείρησης που θα διαθέτει τερματικό χρέωσης καρτών.

Βίζα

Photo by Thomas Griggs – Easter Island, Chile

Με εξαίρεση το Σουρινάμ (πρώην Ολλανδική Γουιάνα), αυτή την στιγμή για τους Έλληνες κατόχους διαβατηρίων με ελάχιστη διάρκεια ισχύος έξι μηνών, δεν είναι απαραίτητη η έκδοση βίζας για τις χώρες της Νότιας Αμερικής. Φυσικά πριν αποφασίσουμε να πραγματοποιήσουμε το ταξίδι μας είναι καλό να επιβεβαιώσουμε ότι η παρούσα συνθήκη ισχύει για τα μέρη που θέλουμε να επισκεφτούμε, καθώς πολλές ιστοσελίδες φέρουν αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κρατήσεις εσωτερικών και περιφερειακών πτήσεων

Photo by Bruno Camargo – Perito Moreno Glacier, Los Glaciares National Park, Argentina

Οι παραδοσιακοί αερομεταφορείς κρατούν καλά τα σκήπτρα των αιθέρων της πανέμορφης αυτής ηπείρου, ενώ low budget αεροπορικές όπως η Andes, δεν έχουν ακόμα ενταχτεί στο σύστημα των αεροπορικών κρατήσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι μετακινήσεις, είτε στο εσωτερικό των χωρών, είτε από την μία χώρα στην άλλη, είναι πιο ακριβές σε σχέση με ότι έχουμε συνηθίσει στην Ευρώπη. Ένα καλό πλάνο με επιβεβαιωμένες κρατήσεις αρκετούς μήνες πριν πραγματοποιήσουμε το ταξίδι, μπορεί να μας γλιτώσει από πολλά έξοδα. Επίσης λόγω των μεγάλων αποστάσεων και την πληθώρα τουριστικών σημείων ενδιαφέροντος που προσφέρουν η κάθε χώρα ξεχωριστά, οι μετακινήσεις με λεωφορεία και τρένα είναι σχεδόν απαγορευτικές για όσους ταξιδεύουν με περιορισμένο χρόνο.

Χρόνος

Carnival Dancer in South America

Μιλώντας για χρόνο, η Νότια Αμερική φιλοξενεί 12 διαφορετικές χώρες, οι περισσότερες των οποίων δεν τσιγκουνεύονται ούτε στην έκταση ούτε σε τοπία ή αξιοθέατα. Χώρες που μπορούμε να βιώσουμε όλες τις εποχές του χρόνου χωρίς να διασχίσουμε σύνορα, με τοπία που ξεκινούν από τις ακτές της θάλασσας και καταλήγουν στα υψίπεδα των Άνδεων, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να τις εξερευνήσουμε σε ένα ταξίδι ακόμα και αν αυτό διαρκέσει μήνες. Ακόμα όμως και αν επισκεπτόμαστε μόλις μια χώρα, είναι απαραίτητο να έχουμε στην διάθεση μας αρκετές εβδομάδες για να μπορέσουμε να πάρουμε μια γεύση από τον προορισμό μας και να αντιληφθούμε όσο είναι αυτό εφικτό, την μοναδικότητα του.