Στενά καλντερίμια, πολύχρωμα σπιτάκια, βαρκούλες να λικνίζονται απαλά στο λιμάνι, το όμορφο Πυθαγόρειο, παλιό ψαροχώρι, σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα και τουριστικά ανεπτυγμένα μέρη του νησιού.Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, μόλις 12 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Βαθύ και κάθε καλοκαίρι σφύζει απο ζωή!

Μολονότι μια σύγχρονη κωμόπολη, το Πυθαγόρειο είναι χτισμένο πάνω στην αρχαία πόλη της Σάμου, που αποτελούσε και την παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Το λιμάνι του, είναι το αρχαιότερο τεχνητό λιμάνι της Μεσογείου, έργο της εποχής του Πολυκράτη. Στη μια άκρη του λιμανιού το άγαλμα του Πυθαγόρα ατενίζει με ηρεμία τη θάλασσα.

Από τα πιο σημαντικά και ιδιαίτερα αξιοθέατα της περιοχής είναι το Ευπαλίνειο Όρυγμα ή “Υδραγωγείο του Ευπαλίνου”, ένα αξεπέραστο θαύμα της μηχανικής και κατά πολλούς το 8ο θαύμα της αρχαιότητας. Πρόκειται για μια σήραγγα μήκους 1036 μέτρων που διαπερνά το βουνό και δημιουργήθηκε τον 6ο αιώνα για να χρησιμεύσει σαν υδραγωγείο. Το εντυπωσιακό με αυτή την κατασκευή είναι ότι ανοίχθηκε ταυτόχρονα από τις δύο πλευρές του βουνού και οι δύο σήραγγες ενώθηκαν στη μέση – ένα επίτευγμα πραγματικά αξιοθαύμαστο για τα τεχνολογικά μέσα της εποχής! Η σήραγγα είναι επισκέψιμη σε ένα μέρος της και σίγουρα αξίζει την επίσκεψή σας.

Το Πυθαγόρειο είναι ιδιαίτερα τουριστικά ανεπτυγμένο και θα βρείτε πληθώρα εστιατορίων, καφέ, μπαρ καθώς και επιλογές διαμονής για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Εμείς επιλέγουμε το Elaia Villas για καταστάσεις ήρεμες και ταυτόχρονα φινετσάτες