Η περιοχή της Dordogne  έχει μερικά από τα ωραιότερα συμπλέγματα σπηλαίων του κόσμου. Το εντυπωσιακότερο από αυτά είναι το Gouffre de Pedirac που απέχει καμιά δεκαριά χιλιόμετρα από την ιστορική πόλη του Ροκαμαντούρ. Oι Γάλλοι γρήγορα διέγνωσαν την μοναδικότητα του μέρους και από τα τέλη του 19ου αιώνα άρχισαν συστηματικά να το εξερευνούν και να το εκμεταλλεύονται τουριστικά. Τα επίσημα εγκαίνια του σπηλαίου έγιναν το 1899 και από τότε μέχρι τις μέρες μας το μέρος δεν παύει να εκσυγχρονίζεται και να προσφέρει μαγικές στιγμές στους επισκέπτες του, που ξεπερνούν τους 350.000 ετησίως, καθιστώντας το μακράν το δημοφιλέστερο σπήλαιο της Γαλλίας.

Στις αρχές
του 20ου αιώνα άρχισαν οι ξεναγήσεις με  βάρκες, μια που το σπήλαιο διασχίζεται από έναν υπόγειο ποταμό και το 1930 εγκαταστάθηκε το ασανσέρ, με το οποίο οι επισκέπτες άκοπα κατεβαίνουν στη βάση του και ετοιμάζονται για την μεγάλη είσοδο. Η απόσταση από την κορυφή μέχρι την βάση είναι 103 μέτρα και η διάμετρος του χάσματος 75 ολόκληρα μέτρα. Η εσωτερική θερμοκρασία  είναι σταθερή στους 13 βαθμούς, η υγρασία παρούσα και το πουλοβεράκι απαραίτητο όλες τις εποχές του χρόνου.

Το σπήλαιο σε μήκος είναι τεράστιο, εικοσιπέντε χιλιόμετρα, αλλά από αυτά ανοιχτά στο κοινό είναι μόλις τα δύο. Ένα καλοσχηματισμένο μονοπάτι 1.300 μέτρων ανεβοκατεβαίνει τις απόκοσμες σπηλιές φανερώνοντας έναν θαυμαστό υπόγειο κόσμο. Καταρράκτες, λίμνες με σμαραγδένια νερά, τεράστιοι σταλακτίτες-πολυέλαιοι με ύψος που φτάνει και τα 60 μέτρα και μια γιγάντια δαντελένια ασβεστολιθική σπηλιά λαξευμένη από δεκάδες σταλακτίτες και σταλαγμίτες, η Salle du Grand Dôme, ύψους 94 μέτρων, που στη βάση της αργοκυλάει ένα ποταμάκι με κατακάθαρο νερό που χύνεται σε μια φυσική τυρκουάζ πισίνα.

Extra tip. Τους καλοκαιρινούς μήνες η προσέλευση του κόσμου είναι τεράστια. Οπλισθείτε με υπομονή και προσπαθήστε να είστε στην κύρια είσοδο νωρίς το πρωί.

http://www.gouffre-de-padirac.com/