Ο Χο Τσι Μινχ, για τους μυημένους θείος Χο, είναι ο αδιαμφισβήτητος εθνικός ήρωας του Βιετνάμ. Καλλιεργημένος, κοινωνός της Γαλλικής κουλτούρας γαρ, αλλά και επαναστατική φύση, πρωτοστάτησε στην δημιουργία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, ηγήθηκε του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος των Βιετμίνχ και πολέμησε ενάντια σε Γάλλους και Αμερικανούς αποικιοκράτες. Ο βίος του τερμάτισε εν μέσω του πολέμου, το 1969 και οι διάδοχοί του, αναγνωρίζοντας τον πολυποίκιλο ρόλο του στα στρατιωτικά και πολιτικά δρώμενα της χώρας, για να τον τιμήσουν, αφενός μετονόμασαν την Σαϊγκόν, την πρωτεύουσα του Νοτίου Βιετνάμ, σε Χο Τσι Μινχ και αφετέρου, ανέγειραν ένα εντυπωσιακό μαυσωλείο στην πρωτεύουσα Ανόι, όπου από τον Αύγουστο του 1975 αναπαύεται η σορός του.

Το μαυσωλείο βρίσκεται στην πλατεία Μπα Ντιν, πλατεία που στις 2 Σεπτεμβρίου 1945, ο Χο Τσι Μινχ διάβασε δημόσια την διακήρυξη της Ανεξαρτησίας για την ίδρυση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ . Αν και εμπνευσμένο από το αντίστοιχο μαυσωλείο του Λένιν στην Μόσχα, ξεχωρίζει γιατί ενσωματώνει πολλά στοιχεία από την αρχιτεκτονική παράδοση του Βιετνάμ, όπως την στέγη και το γκρι χρώμα του γρανίτη από όπου είναι κατασκευασμένο. Ο όλος χώρος περιβάλλεται από εντυπωσιακούς κήπους γεμάτους δεκάδες είδη φυτών και λουλουδιών, από όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ μπροστά από το μαυσωλείο λαμβάνουν χώρα οι εντυπωσιακές στρατιωτικές παρελάσεις.

Το ταριχευμένο σώμα του Χο Τσι Μινχ διατηρείται στην ψύξη στην κεντρική αίθουσα του μαυσωλείου και προστατεύεται από στρατιωτικό τιμητικό άγημα. Το σώμα βρίσκεται σε μια γυάλινη προθήκη με αμυδρό φωτισμό, ενώ οι κανόνες εισόδου εδώ είναι αυστηρότατοι. Απαγορεύεται η ομιλία, το κάπνισμα και η φωτογράφιση, ενώ οι επισκέπτες πρέπει να είναι ενδεδυμένοι με την κατάλληλη ενδυμασία, με άλλα λόγια απαγορεύονται οι μίνι φούστες και τα σορτς. Προσοχή. Το μαυσωλείο είναι ανοιχτό για το κοινό καθημερινά από τις 9 μέχρι τις 12 το μεσημέρι, ενώ τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να παραμείνει βδομάδες κλειστό για την συντήρηση και την φροντίδα του ταριχευμένου σώματος του θείου Χο.

Extra tip. Η Γαλλική αποικιοκρατική ατμόσφαιρα είναι πάντα παρούσα στο Ανόι και εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο από τα καφέ, που βρίσκονται κατά μήκος της Hang Hanh, ενός από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, κοντά στην κεντρική λίμνη. Το πιο φημισμένο από αυτά είναι το KINH DO CAFE, λόγω κυρίως της επίσκεψης της Catherine Deneuve σε αυτό. Εκτός από τον καφέ σας, δοκιμάστε τα γλυκά και το γιαούρτι του. Σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσουν.

http://tnhvietnam.xemzi.com/en/spot/2591/kinh-do-cafe-hang-bong-hanoi