Το Σαν Τέλμο είναι η ιστορικότερη συνοικία του Μπουένος Άιρες. Η παλιά φτωχογειτονιά των ναυτεργατών του δέκατου όγδοου αιώνα, χάρη σε μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική έκρηξη, άρχισε έναν αιώνα μετά, να μετατρέπεται στο πρώτο βιομηχανικό κέντρο της πόλης. Μετά από μια περίοδο μικρής παρακμής και εγκατάλειψης, λόγω ενός λιμού στα μέσα του 1870, το Σαν Τέλμο των αρχών του εικοστού αιώνα εξελίσσεται σε καθαρά πολυπολιτισμική συνοικία μεταναστών, γεμάτη μικρομάγαζα, βιοτεχνίες και εργατικές κατοικίες.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 κι μετά όμως, το λούμπεν προλεταριάτο της περιοχής, πλαισιώνεται από καλλιτέχνες και φοιτητές, με αποτέλεσμα το Σαν Τέλμο δειλά – δειλά να μεταμορφωθεί σε μια ζωντανή συνοικία γεμάτη χρώμα, τραγούδι και χορό. Οι παλιές εργατικές κατοικίες μετατρέπονται σιγά – σιγά σε γκαλερί και μπαρ ενώ τα παλιά λιθόστρωτα σοκάκια, αναστενάζουν από αυτοδίδακτους χορευτές του ταγκό.

Πράγματι, το ταγκό μετά από μια περίοδο απαξίωσης, δείχνει στις μέρες μας να αναγεννιέται και το Σαν Τέλμο σε αυτή την άνθιση παίζει ρόλο πρωταγωνιστή. H περίφημη Πλατεία Ντορέγκο, η ωραιότερη πλατεία της γειτονιάς, γεμίζει ερασιτέχνες νεαρούς, που κάθε βράδυ δίνουν μαγευτικές υπαίθριες παραστάσεις, ενώ οι ταγκερίες, εκεί που κάποιος θαυμάζει από κοντά τους επαγγελματίες του χώρου να δίνουν το δικό τους σόου, σφύζουν από κόσμο. Μα το ταγκό είναι για όλους. Αν κάποιος λαχταράει να μυηθεί στην τέχνη του και θελήσει να αρχίσει μαθήματα, λύση υπάρχει. Οι μιλόγκες, τα παραδοσιακά Αργεντίνικα χοροδιδασκαλία πολλαπλασιάζονται και χαρίζουν σε ντόπιους και τουρίστες την χαρά της μάθησης αυτού του υπέροχα αισθησιακού χορού.

Extra tip. Tα μέρη που μπορεί κανείς να δει αξιόλογο ταγκό ποικίλουν ανάλογα με την ποιότητα των παραστάσεων. Η καλύτερη, αλλά και η ακριβότερη από αυτές, είναι εκείνη που ανεβαίνει στις αίθουσες του υπερπολυτελούς Faena Hotel. Για κάτι φτηνότερο, λιγότερο στυλιζαρισμένο και πιο παραδοσιακό, διαλέξτε το El Viejo Almacen. Θα σας απογειώσει.

http://rojotango.com/

http://www.viejoalmacen.com.ar/EN/index.html