Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι κάτι που απασχολεί όλους μας ή που τουλάχιστον θα έπρεπε να μας απασχολεί. Και η συνακόλουθη άνοδος της στάθμης της θάλασσας, που οι επιστήμονες θεωρούν ως αναπόφευκτη, θα εξαφανίσει – κυριολεκτικά – περιοχές της γης αλλά και ολόκληρες χώρες! Αν σκέφτεστε να επισκεφθείτε τους ταξιδιωτικούς προορισμούς που ακολουθούν κάντε το τώρα, γιατί σε πενήντα χρόνια πιθανόν να μην υπάρχουν πια.

Μια από τις πρώτες νησιώτικες χώρες που θα σβηστούν εντελώς από τον χάρτη είναι τα νησιά Τουβαλού. Με πληθυσμό περίπου 11.000 κατοίκους, βρίσκονται μεταξύ της Αυστραλίας και της Χαβάης και το ψηλότερο σημείο τους είναι μόλις 4.5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ το μέσο υψόμετρό τους είναι μόλις 2 μέτρα. Ήδη η Νέα Ζηλανδία δέχεται τους πρώτους περιβαλλοντικούς πρόσφυγες, καθώς η οριστική απώλεια αυτού του τροπικού παράδεισου θεωρείται δεδομένη τις επόμενες δεκαετίες.

Ακόμη πιο χαμηλό μέγιστο υψόμετρο για τις Μαλδίβες, μόλις 2.4 μέτρα. Και τα 1200 νησιά του αρχιπελάγους, 200 από τα οποία κατοικούνται, σύντομα θα είναι παρελθόν. Ήδη η κυβέρνηση αγοράζει γη σε άλλες χώρες που δεν κινδυνεύουν άμεσα για να μετοικήσει ο πληθυσμός.

Αυτό που έχει κάνει τη Βενετία διάσημη και έναν από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς είναι ότι ήδη βρίσκεται μισοβυθισμένη στο νερό. Μην περιμένετε να βγείτε όμως στη σύνταξη για να την επισκεφθείτε! Το 2012 πάνω από το 70% των κτιρίων της πόλης πλημμύρισε και έπαθε σοβαρές ζημιές, ενώ μόλις το Νοέμβριο του 2019 η πόλη έζησε τρεις πλημμύρες μέσα σε μία εβδομάδα, με το νερό να φτάνει σε ύψος 1,5 μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Και η ελάχιστη άνοδος των νερών από εδώ και μπρος θα εξαφανίσει ένα μέρος της πόλης.

Άλλο παράδειγμα είναι το νησί Key West, το νοτιότερο σημείο των ΗΠΑ στην πολιτεία της Florida με υψόμετρο 5.5 μέτρα μόλις. Εδώ οι αρχές επεξεργάζονται διάφορα σχέδια για να αποτρέψουν για μερικά χρόνια την άνοδο της θάλασσας, κατασκευάζοντας μια σειρά από φράγματα και κανάλια.