Τον Φεβρουάριο του 1944 οι Αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις, με μια επιχείρηση αστραπή, επιτέθηκαν και κατάφεραν σημαντικό πλήγμα στη ναυτική βάση του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού, στην λιμνοθάλασσα του Chuuk στη Μικρονησία, βυθίζοντας πάνω από πενήντα πολεμικά και εμπορικά Ιαπωνικά πλοία και καταστρέφοντας περίπου διακόσια πενήντα αεροσκάφη. Η επιχείρηση πήρε το όνομα Hailstorm και συγκρίνεται σε αιφνιδιασμό και αποτελεσματικότητα μόνο με την αντίστοιχη Ιαπωνική στο Περλ Χάρμπορ.

Σήμερα η λιμνοθάλασσα του Chuuk είναι ένας απίστευτος συνδυασμός υπέροχων τροπικών νερών και έντονης θαλασσινής ζωής, που ως επί το πλείστον φιλοξενείται στον βυθό, ανάμεσα στα θλιβερά υπολείμματα των Ιαπωνικών δυνάμεων. Το Chuuk είναι η μεγαλύτερη περιοχή στον κόσμο σε συγκέντρωση ναυαγίων, με αποτέλεσμα η επίσκεψη σε αυτήν να θεωρείται το όνειρο του κάθε αυτοδύτη. Αεροσκάφη, τανκς, πλοιάρια, όπλα, μπερδεύονται ανάμεσα σε πολύχρωμα ψάρια και κοράλλια καθιστώντας την, πραγματικό καταδυτικό παράδεισο. Ανάμεσα σε όλη αυτή καταδυτική πανδαισία, το εντυπωσιακότερο ναυάγιο – αξιοθέατο είναι αυτό του πολεμικού Fujikawa Maru, που αν και χτυπημένο από τορπίλη, διατηρείται σε άριστη σχεδόν κατάσταση, βυθισμένο ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Extra tip. To καλύτερο ξενοδοχείο της περιοχής είναι το Blue Lagoon Dive Resort, που είναι ένας συνδυασμός ξενοδοχείου και καταδυτικής επιχείρησης. Κλείνοντας ένα δωμάτιο σε αυτό εξασφαλίζετε την αμέριστη βοήθεια του προσωπικού για τις καταδυτικές σας ανησυχίες. Συμβουλεύουν, νοικιάζουν εξοπλισμό και κανονίζουν καταδύσεις στις πιο εντυπωσιακές περιοχές της λιμνοθάλασσας.

http://www.bluelagoondiveresort.com/index.html