Η Μαγιόρκα είναι μια από τις τουριστικές ναυαρχίδες της Ισπανίας. Κάθε χρόνο την επισκέπτονται πάνω από έξη εκατομμύρια τουρίστες,  η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στοιβάζεται σε αμφιβόλου αισθητικής παραθαλάσσια all inclusive ξενοδοχεία, που κατακλύζουν τα πάλαι ποτέ γραφικά ψαροχώρια του νησιού. Δυστυχώς η ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη έχει αλλοιώσει σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα του μέρους, με αποτέλεσμα  ένα μεγάλο τμήμα  του νησιού να έχει χάσει την αυθεντικότητα και τη γοητεία του.

Παρόλη όμως την ασύστολη τουριστική εκμετάλλευση υπάρχουν ακόμη ορισμένες γωνιές της Μαγιόρκα που διατηρούν την γραφικότητά τους και καλούν τον ταξιδιώτη να τις ανακαλύψει. Μια από αυτές είναι το Σόγιερ, ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται μόλις τρία χιλιόμετρα από τις βορειοδυτικές ακτές του νησιού.

Πέντε λεπτά περπάτημα από την κεντρική πλατεία του χωριού, την Plaza de la Constitucion, που είναι και μια από τις ωραιότερες σε ολόκληρη την Μαγιόρκα, βρίσκεται το εμβληματικό L’Avenida Hotel. Στεγάζεται σε ένα παλιό μέγαρο των αρχών του 20ου αιώνα και είναι  δημιουργία ενός μαθητή του μεγάλου Γκαουντί. Το 2008, οι τελευταίοι του ιδιοκτήτες το ανακαίνισαν εκ βάθρων και το μετέτρεψαν σε ένα από τα κομψότερα  boutique ξενοδοχεία του νησιού. Εξωτερικά διατηρεί ατόφια την αρχική μεγαλόπρεπη όψη του, αλλά εσωτερικά μεταμορφώθηκε σε ένα μαξιμαλιστικό αριστούργημα. Οι μοντέρνες παρεμβάσεις,  ταπετσαρίες εξεζητημένων σχεδίων και χρωμάτων, πολυέλαιοι σε σχήμα γλυπτών, επιτηδευμένη μπαρόκ επίπλωση, δένουν αρμονικά με τα παλιά σφυρήλατα κιγκλιδώματα, τα νοσταλγικά αμπαζούρ, το γύψινο πορτραίτο της συζύγου του αρχικού ιδιοκτήτη, δίνοντας στο χώρο έναν ξεχωριστό αέρα εκλεπτισμού.

Extra tip. Το ταξίδι με το αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα Πάλμα μέχρι το Σόγιερ, χάρη στο σωτήριο τούνελ που περνάει τα βουνά που περιβάλουν την περιοχή, διαρκεί περίπου μισή ώρα. Αν όμως πραγματικά θέλετε να απολαύσετε την διαδρομή, πάρτε το φημισμένο τοπικό παραδοσιακό τρενάκι. Ξεκινά από το κέντρο της Πάλμα και μέσω μιας μαγευτικής ορεινής διαδρομής, φτάνει μιάμιση περίπου ώρα αργότερα στο Σόγιερ. Είναι μια από τις ωραιότερες εκδρομές που μπορείτε να κάνετε στη Μαγιόρκα, μην την χάσετε.

https://www.avenida-hotel.com/