Παραδέξου το, δεν θα το σκεφτόσουν ποτέ να πας στη Δράμα. Εσύ θα έχανες βέβαια. Αξίζουν τα 645 χιλιόμετρα για να απολαύσεις ίσως την πιο φιλική, γλεντζέδικη και “κελαρρυστή” πόλη της Β. Ελλάδας!

Η Δράμα θέλει το όνομά της να προέρχεται από τη λέξη “ύδραμα” (ύδωρ, δηλαδή νερό) και μια βόλτα στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας υπογραμμίζει ακόμα πιο έντονα αυτή τη θεωρία. Ένα από τα καλύτερα πάρκα της Ευρώπης, σήμα κατατεθέν της πόλης, πράσινος πνεύμονας – όσα έχετε ακούσει για τις πηγές και άλλα τόσα θα τα δείτε καθώς θα περιφέρεστε στα γεφυράκια και τα μονοπάτια, ανάμεσα σε χαρούμενους καταρράκτες και γαλήνιες λίμνες, πάπιες και λογιών υδρόβια πλάσματα, παιδιά που παίζουν και ζευγάρια που ρομαντζάρουν, ενώ εδώ θα βρείτε και τμήματα του παλιού τείχους της Δράμας, “ντυμένα” σήμερα με πολύχρωμα graffity. Μια στάση στο Hydrama Grand Hotel, παλιές καπναποθήκες που μεταμορφώθηκαν σε πεντάστερο ξενοδοχείο, για wine tasting στα μοναδικά δραμινά κρασιά, επιβάλλεται.

Τι άλλο εκτός από.. νερά; Η Δράμα φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή της και μια βόλτα στην πολύβουη Εθνικής Αμύνης το επιβεβαιώνει. Εδώ θα περάσετε σίγουρα πολλές φορές, μαζί με όλη τη Δραμινή νεολαία, για πολύ μπες-βγες στα μαγαζιά. Γύρω από την πλατεία Ελευθερίας χτυπάει η μοντέρνα καρδιά της πόλης, η αγορά της -για μια “κλεφτή ματια” στο παρελθόν, επιβάλλεται μια επίσκεψη στο ιστορικό καφέ Ελευθερία με την χαρακτηριστική πλέον πρόσοψη.

Για κανονική επιστροφή στο παρελθόν και μια ματιά στην πολυπολιτισμικότητα της πόλης και της ιστορίας της, μην παραλείψετε μια βόλτα στα “μπακιρτζίδικα”. Η παλιά αγορά της πόλης, με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, τα μαγαζιά με τις παλιακές επιγραφές, τα μυρωδάτα καφεκοπτεία θα σας ταξιδέψουν στο χώρο και το χρόνο.

Κι έχουμε κι άλλα: κάθε Χριστούγεννα στήνεται εδώ η Ονειρούπολη, το παραμυθένιο χωριό του Αη Βασίλη, θαρρείς βγαλμένο από τη μαγεία και το όνειρο, χαρίζει κέφι, θαλπωρή και.. δώρα, σε μικρούς επισκέπτες αλλά και στους μεγάλους που επιμένουν να είναι πάντα παιδιά.

Για το τέλος κρατήσαμε το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας που δίνει ραντεβού κάθε Σεπτέμβρη στους φίλους του κινηματογραφικού αυτού είδους, δίνοντας στην πόλη ακόμα μερικούς πόντους φινέτσας. Όχι ότι τους χρειαζόταν βέβαια..

Τip: Ακόμα κι αν δεν ήρθατε με τον τρένο, αξίζει να δείτε τον κουκλίστικο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης!