Οι υπαίθριες αγορές της Γουατεμάλα είναι πραγματικές ατραξιόν. Παραδοσιακές και πολύχρωμες μαγνητίζουν το βλέμμα και φυσικά αποτελούν το απόλυτο τουριστικό must ενός ταξιδιού σε αυτή την υπέροχη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.  Αναμφίβολα όμως η  μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη αγορά της χώρας βρίσκεται στην Τσιτσικαστενάγκο, μια καταπληκτική Ινδιάνικη πολίχνη σκαρφαλωμένη στα βουνά, σε υψόμετρο γύρω στα 2.000 μέτρα και εκατόν σαράντα περίπου χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα, Γουατεμάλα Σίτυ.

Η ιστορία της αγοράς χάνεται στην αχλή της ιστορίας, αλλά είναι βέβαιο ότι η Τσιτσικαστενάγκο ήταν τοπικό εμπορικό κέντρο από την εποχή των Μάγιας, πολύ πριν δηλαδή  την Ισπανική κατάκτηση. Στις μέρες μας αυτή η εμπορική παράδοση συνεχίζεται και δυο φορές την εβδομάδα, κάθε  Πέμπτη και Κυριακή, Ινδιάνοι από εξήντα τόσα  χωριά της γύρω περιοχής, κατασκηνώνουν από βραδύς στην κεντρική πλατεία, κοιμούνται κάτω από τα αστέρια και περιμένουν το πρωί να  ξετυλίξουν τις φανταχτερές πραμάτειες τους. Χειροτεχνήματα, ρούχα, υφάσματα, μάσκες, λουλούδια αλλά και τοπικά ξεχωριστά τρόφιμα έχουν την τιμητική τους, μαγεύοντας ντόπιους και επισκέπτες, που συνωστίζεται γύρω από τους εξωτικούς πάγκους.

Extra tip. Καλό θα ήταν να έρθετε στην Τσίτσι, όπως χαϊδευτικά ονομάζουν την Τσιτσικαστενάγκο οι ντόπιοι, από το προηγούμενο βράδυ για να ξεκινήσετε νωρίς το άλλο πρωί την περιπλάνησή στην αγορά. Το καλύτερο ίσως ξενοδοχείο της πόλης, λέγεται Mayan Inn και βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Santo Tomas, μια αποικιοκρατικού ρυθμού εκκλησία, ιστορίας 400 περίπου χρόνων. Πρόκειται για ένα γοητευτικό κατάλυμα όπου το προσωπικό αποτελείται από Ινδιάνους Μάγια, ντυμένους με τοπικές ενδυμασίες και είναι διακοσμημένο σύμφωνα με το παραδοσιακό Ινδιάνικο στυλ. Φροντίστε για έγκαιρη κράτηση.

http://www.booking.com/hotel/gt/mayan-inn.el.html