Χωρίς καμιά αμφιβολία, μια από τις πιο οδυνηρές και καταστροφικές εικόνες του εμφυλίου πολέμου της Καμπότζης αποτυπώνεται στην όψη της Κεπ. Το λαμπρό παραθαλάσσιο θέρετρο της Κεπ, ιδρύθηκε από τους Γάλλους αποικιοκράτες στις αρχές του 20ου αιώνα και μέχρι την έναρξη του αδελφοκτόνου πολέμου ήταν ένα από τα αριστοκρατικότερα ησυχαστήρια της ντόπιας και ξένης ελίτ. Υπερσύγχρονα ξενοδοχεία, πολυτελείς εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπόρ, εστιατόρια, καζίνο και ένα εντυπωσιακό παλάτι του βασιλιά Σιχανούκ, μαγνήτιζαν πλήθος κόσμου, σκορπίζοντας μια λάμψη κοσμοπολιτισμού στην μακρινή Καμπότζη. Και ύστερα ήρθε ο πόλεμος και η ερήμωση. Κι όσα δεν πρόλαβαν να διαλύσουν οι Ερυθροί Χμερ, τα κατέστρεψαν οι «ελευθερωτές» Βιετναμέζοι, που ερήμωσαν παντελώς τον τόπο, αφήνοντας θλιβερούς μάρτυρες του λαμπρού παρελθόντος σκελετούς μόνο από τα πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης.

Στις μέρες μας πια και ύστερα από πολλές προσπάθειες, η Κεπ δείχνει επιτέλους να αναγεννιέται από τις στάχτες της. Η κυβέρνηση της Καμπότζης υιοθετεί ένα φιλόδοξο πρότζεκτ, που σαν σκοπό του έχει να επαναφέρει την Κεπ στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Διαφημίζονται συστηματικά οι φυσικές καλλονές της περιοχής, ενώ η υλικοτεχνική υποδομή του τόπου συνεχώς αναβαθμίζεται με την ανακαίνιση των παλαιών ξενοδοχείων και την κατασκευή νέων μονάδων, που απευθύνονται σε όλα τα τουριστικά βαλάντια.

Σε απόσταση βολής από την Κεπ, μόλις δεκαπέντε λεπτά με το καραβάκι, βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα, παρθένα ακόμη από τον τουρισμό, νησιά της Καμπότζης, το Koh Tonsay. Με κύρια χαρακτηριστικά του τις υπέροχες παραλίες, τα ελάχιστα μη τουριστικά καταλύματα και την φιλοξενία των απλών κατοίκων, αποτελεί ένα από τα best kept secrets της χώρας. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

Extra tip. Το Kep Malibu Bungalows βρίσκεται μεταξύ της παραλίας και ενός καταπληκτικού τροπικού δάσους στην άκρη της Κεπ, αποτελώντας ιδανική βάση για τις περιπλανήσεις σας σε αυτή την υπέροχη περιοχή της Καμπότζης.

https://www.booking.com/hotel/kh/le-kep-bungalows.en-gb.html?aid=317904