Η Σλοβακία, μια χώρα που σχεδόν είκοσι χρόνια μετά το βελούδινο διαζύγιο του 1993, ζει ακόμη στην σκιά της Τσεχίας, μόλις τα τελευταία χρόνια, με αργά αλλά σταθερά βήματα, αρχίζει να κάνει την είσοδο της στα τουριστικά δρώμενα της Ευρώπης. Χάρη κυρίως στα πανέμορφα βουνά της και την υπέροχη παλιά πόλη της πρωτεύουσας Μπρατισλάβα, δίνει το τουριστικό της στίγμα και αρχίζει να αποκτά ένα φανατικό κοινό.

Σλοβακία όμως δεν είναι μόνο η φύση και η παλιά πόλη της Μπρατισλάβα. Το Κόσιτσε, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, έχει μια λαμπρή ιστορία οκτακοσίων ετών και ένα ιστορικό κέντρο γεμάτο εντυπωσιακά μνημεία. Χάρη σε αυτά λοιπόν, το 2013, ορίστηκε μαζί με την Μασσαλία, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και όπως είναι φυσικό, ανακαινίζεται εκ βάθρων. Μεγαλόπρεπα κτίρια και εκκλησίες αναστηλώνονται την ίδια στιγμή που παλιά στρατόπεδα μετατρέπονται σε πολιτιστικά πάρκα και τεράστιες θλιβερές αποθήκες της κομμουνιστικής περιόδου, δίνουν την θέση τους σε εμπνευσμένες γκαλερί τέχνης.

Μοιραία, όλη αυτή η αύρα της ανανέωσης παρασέρνει στο διάβα της και όλα τα παλιά μίζερα ξενοδοχεία του παρελθόντος. Δεκάδες μοντέρνα small luxury hotels κάνουν την εμφάνισή τους στην πόλη, προσφέροντας στους επισκέπτες διαμονή επιπέδου. Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωριστή θέση έχει το Zlaty Dukat. Στεγάζεται στο κέντρο της πόλης, σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του 13ου αιώνα, έχει υπέροχη θέα προς τον καθεδρικό ναό της Αγ. Ελισάβετ και με όπλο τις φιλικότατες τιμές του, αποτελεί την ιδανική λύση για την διαμονή σας στο Κόσιτσε.

Extra tip. Το Technik Café βρίσκεται δίπλα στο τεχνολογικό μουσείο του Κόσιτσε και είναι ένα από τα ωραιότερα bar-restaurants της πόλης. Έχει όμορφο περιβάλλον, ψαγμένο menu, εξαιρετική ποικιλία από μπύρες, ενώ τα κοκτέιλς του είναι από τα καλύτερα στην πόλη.

http://www.cike.sk/

http://www.zlatydukat.sk/

https://www.facebook.com/Technikcafe-120532681330557/?rf=197513810287764