Ο Τζένγκις Χαν, ο θρυλικός ιππέας και αδάμαστος πολεμιστής, που τον 13ο αιώνα ξεκίνησε από τις στέπες της Ασίας για να κατακτήσει τον τότε μισό γνωστό κόσμο, είναι σήμερα στην Μογγολία ο απόλυτος εθνικός ήρωας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια της τόνωσης της εθνικής συνείδησης  του Μογγολικού λαού,  το όνομα και η μορφή του κυριαρχούν σχεδόν παντού στην χώρα. Αεροδρόμια, πανεπιστήμια, ξενοδοχεία πήραν το όνομα του, ενώ ντόπια προϊόντα, από ποτά μέχρι τσιγάρα, ακόμη και χρήματα, κοσμούνται με την μορφή του.

Χωρίς αμφιβολία όμως, το εντυπωσιακότερο δείγμα λατρείας του Μογγολικού λαού προς τον ένδοξο πρόγονό του, βρίσκεται  περίπου μία ώρα μακριά από την πρωτεύουσα  Ουλάν Μπατόρ, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, δίπλα στις όχθες του ποταμού Tuul και πρόκειται για ένα γιγάντιο έφιππο άγαλμα, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Πραγματικά αυτή η επιβλητική γλυπτική δημιουργία κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Βρίσκεται στην κορυφή ενός εντυπωσιακού μουσείου και έχει συνολικό ύψος 40 μέτρα. Στοίχισε πάνω από 4,1 εκατομμύρια δολάρια, είναι φτιαγμένο από 250 τόνους αστραφτερού ανοξείδωτου χάλυβα και διαθέτει ασανσέρ, χάρη στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να ανέβει μέχρι την κεφαλή του αλόγου και να περπατήσει σε μια ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα, θαυμάζοντας την πλούσια Μογγολική στέπα.

Το μουσείο και το άγαλμα είναι όμως μόνο ένα μέρος από ένα τεράστιο θεματικό πάρκο που θα δημιουργηθεί προς τιμή του Τζένγκις Χαν και που φυσικά θα έχει ως σκοπό και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Τα φιλόδοξα σχέδια του project περιλαμβάνουν την αξιοποίηση του μουσείου με παρουσίαση εκθεμάτων από την πολιτιστική ιστορία της χώρας, την ανέγερση παραδοσιακού υπερπολυτελούς ξενοδοχείου, με εστιατόρια, σπα, και γήπεδο γκολφ και τέλος την δημιουργία ενός πρωτότυπου εμπορικού κέντρου με καταστήματα αφιερωμένα στον μεγάλο Μογγόλο στρατηλάτη.