Οι φίλοι της υποβρύχιας κατάδυσης, αυτοί που προγραμματίζουν τα ταξίδια τους προσμετρώντας περισσότερο την ορατότητα του νερού και τη μορφολογία του βυθού από τις ανέσεις του καταλύματος όπου θα διανυκτερεύσουν, σίγουρα γνωρίζουν το Κανκούν, στη χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό.

Ένας άκρως τουριστικός προορισμός, με πάνω από τρία εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, το Κανκούν είναι γνωστό για τις εκπληκτικές παραλίες που το περιβάλλουν, τη νυκτερινή του ζωή και σαν αφετηρία για επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους, πυραμίδες ή ναούς των Μάγιας.

Τα νερά γύρω από το Κανκούν είναι γενικά ρηχά, με άριστη ορατότητα και έναν εκτεταμένο κοραλλιογενή ύφαλο. Οι πιο γνωστές τοποθεσίες για τους αρχάριους είναι το Banderas, το Chitales και το El Bajito. Οι πιο πεπειραμένοι θα προτιμήσουν τους υφάλους San Toribio, San Miguel, Aristos ή  La Boya de los Locos.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και το Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής, ένας τεχνητός ύφαλος μεταξύ της πόλης του Κανκούν και του Isla de los Mujeres (Νησί των Γυναικών) που αποτελείται από περίπου τετρακόσια αγάλματα, τα οποία απεικονίζουν απλούς κατοίκους της περιοχής. Η περιοχή είχε πληγεί από ισχυρές καταιγίδες που κατέστρεψαν ένα μέρος του υφάλου και οι αρχές ανέθεσαν στον Μεξικανό γλύπτη Jason deCaires Taylor την παραγωγή αυτών των αγαλμάτων από σκυρόδεμα με ειδικές προδιαγραφές, τα οποία ποντίστηκαν έξω από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του Κανκούν, όχι μόνο σαν αξιοθέατο για τους τουρίστες αλλά και σαν φυσικό ανάχωμα για τις μελλοντικές καταιγίδες.

Υπάρχουν πολλοί dive operators που προτείνουν ημερήσιες εκδρομές για καταδύσεις στο Υποβρύχιο Μουσείο όπως οι Aqua World (www.aquaworld.com), Scuba Cancun (www.scubacancun.com.mx) και Manta Divers (www.cancundiving.com), ενώ όσοι δεν είναι φίλοι των καταδύσεων μπορούν να δουν τα υποβρύχια εκθέματα μέσα από ένα σκάφος με γυάλινο πυθμένα (musamexico.org)