Ιταλία Ποιά να συγκριθεί μαζί της; Αιώνιος έρωτας και κοσμοσυρροή στην Αιώνια Πόλη.

alma

Member
Μηνύματα
3.724
Likes
15.092
Αποφασίσαμε να δεχτούμε την πρόταση ενός αντιπροσώπου των τοπικών γραφείων και να πάρουμε οργανωμένο τουρ. Το κόστος διόλου ευκαταφρόνητο , στα 55 ευρώ το άτομο. Πήγαμε στο γραφείο όπου γινόταν τρελός χαμός και ένας σύγχρονος πύργος της Βαβέλ ακουγόταν παντού, από τουρίστες όλου του κόσμου. Και ναι τα τουρ στα αγγλικά ήταν φουλ, μέχρι περίπου τις 2-3 το μεσημέρι, οπότε αποφασίσαμε να πάρουμε το τουρ των ισπανικών που ήταν νωρίτερα και είχε λίγες κενές θέσεις. Άσε που θα βρισκόμασταν πάλι με λατίνους και Ισπανούς, στο φυσικό μας χώρο.


Πήγαμε για φαγητό και βόλτα στα στενάκια της γύρω περιοχής μέχρι να πάει 1 παρά τέταρτο, οπότε θα ήμασταν εκεί για να προλάβουμε την ισπανόφωνη ξενάγηση που θα ξεκινούσε κάπου στη μία και τέταρτο.


Μόλις φτάσαμε στο γραφείο η περιπέτεια ξεκίνησε. Να το τουρ, φεύγει τώρα είπε η υπάλληλος, κολλώντας μας κάτι αυτοκόλλητα στα γρήγορα.


-Το τουρ των ισπανικών; Επέμενα εγώ που κάτι δεν μου άρεσε.

-Ναι,αποκρίθηκε εκείνη.


Περπατούσαμε κανένα δεκάλεπτο ως την είσοδο από την οποία θα μπαίναμε,αλλά εν τω μεταξύ με έζωναν τα φίδια. Αφενός κανένας από το γκρουπ δεν έμοιαζε Λατίνος ή Ισπανός. Αφετέρου οι υπόλοιποι του γκρουπ, μιλούσαν μεταξύ τους σε διάφορες γλώσσες, εκ των οποίων η μια ήταν αγγλικά αλλά οι άλλες όχι.

Ασε που οι ισπανόφωνοι δεν φημίζονται για γλωσσομαθείς, οπότε κάτι δεν πήγαινε καλά.


Το ότι κάποιοι μιλούσαν αγγλικά μου έδωσε θάρρος, ότι αν δεν είναι στα ισπανικά, λες να είναι στα αγγλικά;


Κατάφερα να φτάσω στην ξεναγό ανάμεσα στους δεκάδες που την ακολουθούσαν και να την ρωτήσω. Με κοίταξε αλαφιασμένη, ενώ μάλωνε με έναν άλλο υπάλληλο σε μια άγνωστη σε μένα γλώσσα και αποκρίθηκε ότι το τουρ ήταν στα πολωνικά.


Αυτό ήταν. Τρέχοντας για να μην χάσουμε πραγματικά το γκρουπ των ισπανικών, φτάσαμε πίσω στο γραφείο όπου η ίδια υπάλληλος μόλις της εξήγησα το θέμα και ότι μας έστειλε σε λάθος μέρος είπε: «Μα, δεν πληρώσατε για οργανωμένη ξενάγηση, μόνο για είσοδο χωρίς αναμονή στην ουρά».


-Τι έκανε λέει; Είπα εγώ με μάτι που γυάλιζε μάλλον από τα νεύρα.


Συνέχισε να επιμένει, ενώ οι άλλες υπάλληλοι που μάλλον είχαν καταλάβει την γκάφα της, κοίταζαν τρομαγμένες, μέχρι που ο άντρας μου της έδειξε το χαρτί με την απόδειξη των 110 ευρώ τα δυο άτομα, οπότε και ζήτησε συγνώμη για την επιμονή της, δείχνοντας μας το γκρουπ των ισπανικών.


Εκεί μάλιστα, το αναγνώριζες αμέσως. Όλοι μίλαγαν δυνατά και έντονα, σε κοίταζαν αμέσως με διάθεση να κάνετε παρέα και σου απηύθυναν το λόγο βάζοντας σε στις συζητήσεις τους. Φορώντας χαρούμενοι το νέο αυτοκολλητάκι για την ισπανόφωνη ξενάγηση, γίναμε μέλη ενός μεγάλου γκρουπ με Ισπανούς, Αργεντίνους και Χιλιανούς και ανάμεσα τους ένα ζευγάρι Κουβανών της Αμερικής που κατηγορούσε συνέχεια την Κούβα. :mad:
Τέλοσπαντων ήμουν τόσο χαρούμενη που ήμουν ανάμεσα σε ισπανόφωνους που ούτε αυτό μου χάλασε την διάθεση και πήγαμε όλοι μαζί προς το γραφείο να μας κάνουν μια πρώτη συζήτηση πριν μπούμε στα μουσεία. Μιλώντας με τους Ισπανούς ,Αργεντίνους και Χιλιανούς του γκρουπ, ένιωσα επιτέλους σε γνώριμο περιβάλλον. :clap:Τώρα ότι και να γινόταν ήταν σαν να βρισκόμαστε με παλιούς γνώριμους.
Και το βασικότερο μιλούσαμε μια γλώσσα που καταλαβαινόμαστε.:)
 
Last edited:

alma

Member
Μηνύματα
3.724
Likes
15.092
Στο γραφείο καθίσαμε σε μια μεγάλη αίθουσα και για περίπου 20 λεπτά μας έδωσαν μια πρώτη εντύπωση για το τι θα δούμε, καθώς και για τη δημιουργία και λειτουργία του κράτους του Βατικανού. Αφού αναφέρθηκε και ο πλούτος του κράτους του Βατικανού,που έρχεται σε αντίθεση με τα διδάγματα του Χριστιανισμού για λιτό βίο, ο ξεναγός ανέφερε σε κάποια στιγμή ότι η ουσία του Χριστιανισμού μοιάζει με την ζωή που διδάσκει ο κομμουνισμός. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στους Κουβανούς των ΗΠΑ,που ξίνισαν.


Βγαίνοντας και καθώς πλησιάζαμε προς την είσοδο, ο ξεναγός ρώτησε μια Λατινοαμερικάνα ελαφρώς ντυμένη αν έχει με τι να καλυφθεί. Η λύση δόθηκε από ένα έγχρωμο πλανόδιο, από τους πολλούς που πουλάνε μαντήλια, από τον οποίο αγόρασε δύο. Ένα για τα πόδια, να κρύψει το σόρτς και άλλο ένα για να κρύψει το ντεκολτέ και τους ώμους, αφού φορούσε τιράντες. Εν τω μεταξύ οι Ισπανοί του γκρουπ σχολίαζαν δυνατά ότι αποτελεί το ιερότερο προσκύνημα και ότι όλοι το γνωρίζουν, ειδικά οι Καθολικοί και πρέπει να ξέρουν πως ντύνονται. Αφού πέρασε και αυτή η στιγμή και αφού οι Κουβανοί της Αμερικής γκρίνιαξαν πάλι στο άσχετο για το καθεστώς της Κούβας (ότι του φανεί, του Λωλοστεφανή) αρχίσαμε να μπαίνουμε μέσα. Ξεκινήσαμε από τους υπέροχους κήπους και τους εξωτερικούς χώρους που αφιερώσαμε ένα κομμάτι της περιήγησης μας.


DSC00296.JPG


DSC00313.JPG


DSC00317.JPG
 

alma

Member
Μηνύματα
3.724
Likes
15.092
Για τα μουσεία του Βατικανού τι να πει κανείς; Ότι και να πεις λίγο θα είναι, οι θησαυροί και τα έργα τέχνης που υπάρχουν εκεί αφήνουν άναυδο και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου είναι απίστευτη εσωτερικά και εξωτερικά, όπως και η πλατεία του Αγίου Πέτρου.

DSC00319.JPG


DSC00333.JPG


DSC00328.JPG


DSC00347.JPG


DSC00283.JPG







Το βράδυ βρεθήκαμε στην υπέροχη Piazza Navona με την μπαρόκ αρχιτεκτονική. Περάσαμε λίγη ώρα στην Fontana dei Quattro Fiumi, μία από τις αγαπημένες μου στη Ρώμη. Η εντυπωσιακή δημιουργία του Μπερνίνι απεικονίζει τέσσερις σημαντικούς ποταμούς του κόσμου: τον Γάγγη, τον Νείλο, τον Ρίο ντε λα Πλάτα και τον Δούναβη.

Πιο πέρα βρίσκεται η επίσης εντυπωσιακή Fontana del Moro, αν και δεν φτάνει την μεγαλοπρέπεια της Fontana dei Quattro Fiumi.

Η πλατεία ήταν γεμάτη ζωή, με τουρίστες, ντόπιους, καλλιτέχνες, πλανόδιους τα πάντα. Ωστόσο δεν έχανε την γραφικότητα της.
DSC00351.JPG


DSC00359.JPG



Σε ελάχιστη απόσταση βρίσκεται το Πάνθεον , το οποίο σήμερα είναι εκκλησία. Αλλά όλα αυτά θα τα βλέπαμε καλύτερα άλλη μέρα σε πρωινή μας επίσκεψη στην περιοχή.



Περπατήσαμε λίγο ακόμα στην περιοχή και η μαγεία της νυχτερινής Ρώμης για άλλη μια φορά ξεδιπλώθηκε στα μάτια των επισκεπτών. Τα κατακουρασμένα πόδια μας διαμαρτυρήθηκαν και έτσι άλλη μια ωραία βραδιά στην Αιώνια Βασίλισσα έλαβε τέλος. Το επόμενο πρωί εξάλλου μας περίμεναν εξίσου ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.
 

alma

Member
Μηνύματα
3.724
Likes
15.092
Η μέρα ξεκίνησε με βόλτα στην Piazza del Popolo, με τον Αιγυπτιακό οβελίσκο στο κέντρο της. Αν και δεν είναι άσχημη-εξάλλου στη Ρώμη όλα γοητευτικά είναι- δεν έχει την μεγαλοπρέπεια άλλων πλατειών. Οι γνωστές ατραξιόν με τύπους που αιωρούνται για να κερδίσουν τα προς το ζην, πλανόδιους με selfie stick κλπ,φυσικά δεν έλειπαν.

DSC00398.JPG



DSC00395.JPG



Ανεβήκαμε προς τους κήπους στο Pincio, όπου το μέρος έσφυζε από ζωή. Και φτάσαμε αρχικά στην Piazzale Napoleone, με την απίστευτη πανοραμική θέα.




DSC00406.JPG


DSC00407.JPG


DSC00410.JPG




Η μέρα συνεχίστηκε με περιήγηση στους κήπους της Μποργκέζε και βαρκάδα στην υπέροχη λιμνούλα με τον ιωνικό ναό του Ασκληπειού και τα χαρωπά παπάκια.
DSC00440.JPG




DSC00447.JPG


DSC00426.JPG
 
Last edited:

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.700
Μπα απλά έτυχε να τον "πετύχουμε" πολλές φορές στη Ρώμη.....:haha:
δεν ξέρω αν είναι πολύ γνωστό ότι η λατρεία του Ασκληπιού έφτασε στη Ρώμη στο νησάκι του Τίβερη με πλοίο, κάποια ίχνη από το πρώτο ναό και την μαρμάρινη πλώρη ενός πλοίου διακρίνονται ακόμη, το σημαντικό είναι ότι στον ίδιο χώρο λειτουργεί και σήμερα ακόμη νοσοκομείο.
 

alma

Member
Μηνύματα
3.724
Likes
15.092
Πήραμε το τραμ και κατεβήκαμε στο τέρμα. Έχοντας χρησιμοποιήσει πριν τα μετρό και τα λεωφορεία της πόλης, το τραμ που δεν είχε ούτε έναν τουρίστα παρά μόνο ντόπιους, φάνταζε πολύ καλή επιλογή. Ακόμα και αυτή η απλή καθημερινή μετάβαση προς τον προορισμό μας, έλαβε διαστάσεις απόλαυσης στα μάτια μου, που δεν χόρταιναν αυτήν την πόλη και τους ευγενείς κατοίκους της.


Φτάσαμε σε κεντρικό σταθμό των λεωφορείων και πήραμε το λεωφορείο για να πάμε προς το νησάκι Τιβερίνα….
DSC00462.JPG



Νεολαία χαλάρωνε στο πράσινο του νησιού, ενώ εμφανές ήταν το νοσοκομείο που βρίσκεται πάνω στο νησάκι, φαινόταν και το ασθενοφόρο. Όπως είπε παραπάνω και ο @Borealis κάποτε υπήρχε στο νησί και ναός του Ασκληπιού.

DSC00464.JPG



Η περιοχή έσφυζε κι εκεί από κόσμο, ενώ πλανόδιοι πουλούσαν κάθε λογής αντικείμενα. Ιδιαίτερα συμπαθητική ήταν μια κιβωτός με όλα τα ζωάκια σε παράταξη να περιμένουν να επιβιβαστούν.

DSC00471.JPG


Η λεωφόρος του Lungotevere απλωνόταν μπροστά μας θορυβώδης και ελκυστική ταυτόχρονα, ενώ μικρές ουρές σχηματίζονταν μπροστά από τους πάγκους που πουλούσαν Grattachecca. Δεν δοκιμάσαμε, καθώς δεν μας ασκούσε την ίδια έλξη όπως τα διάσημα παγωτά της Ρώμης και έτσι αδυνατώ να πω γνώμη για το εν λόγω ρόφημα.


Περιπλανηθήκαμε όμως σε δρόμους και στενά του Trastevere και νιώσαμε τον παλμό της περιοχής, πριν κάνουμε μια στάση για φαγητό και λίγη ξεκούραση.




DSC00468.JPG



DSC00492.JPG

DSC00473.JPG


DSC00491.JPG


DSC00498.JPG
 

alma

Member
Μηνύματα
3.724
Likes
15.092
Περπατήσαμε λίγο ακόμα κατά μήκος του Τίβερη και επειδή η Αιώνια Πόλη επιβεβαιώνει συνεχώς την φήμη της ως ζωντανό μουσείο που σε σαγηνεύει σε κάθε βήμα, βρεθήκαμε μπροστά στους Ναούς του Φόρουμ Μποάριουμ του 2ου αιώνα που σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση και όπως μας πληροφόρησε ο DK οδηγός μας τον μεσαίωνα μετατράπηκαν από την ελληνική κοινότητα σε χριστιανικές εκκλησίες και έτσι δεν κατεδαφίστηκαν.

DSC00504.JPG


DSC00506.JPG


DSC00507.JPG


DSC00516.JPG


DSC00512.JPG



Απέναντι βρισκόταν η εκκλησία Santa Maria in Cosmedin, στον πρόναο της οποίας βρίσκεται το πασίγνωστο Bocca della Verità, το οποίο υποτίθεται ότι ανιχνεύει τα ψεύδη. Το πλήθος του κόσμου έξω από την εκκλησία μας αποθάρρυνε από το να μπούμε κι εμείς μέσα, κι έτσι την απολαύσαμε μόνο εξωτερικά.

DSC00514.JPG
 

alma

Member
Μηνύματα
3.724
Likes
15.092
Η αλήθεια είναι ότι με τόσα αξιοθέατα στη Ρώμη το να μην πλησιάσεις το Bocca della Verità δεν είναι και τρομερή απώλεια....Αντίθετα απολαύσαμε με την ησυχία μας από κάθε πλευρά τους Ναούς του Φόρουμ Μποάριουμ....Τόσα αξιοθέατα σε κοινή θεά έχει η Ρώμη....
 

alma

Member
Μηνύματα
3.724
Likes
15.092
Άλλη μια μέρα ξεκινά και αναμένεται να είναι εξίσου συναρπαστική με τις προηγούμενες. Δηλαδή γεμάτη όμορφες εικόνες, ενδιαφέροντα μνημεία, ωραίες βόλτες και ευγενέστατους Ιταλούς. Ρώμη μας, καλημέρα….

Area Sacra di Largo Argentina

DSC00525.JPG




Περπατώντας στην Ρώμη….κάθε δρόμος τόσο αγαπημένος…

DSC00531.JPG




Φτάσαμε στην αγορά τροφίμων του Campo de' Fiori, ενδιαφέρουσα μεν για βόλτα, οι τιμές όμως σε πολλά αγαθά αρκετά τσιμπημένες…..


DSC00548.JPG


DSC00540.JPG


DSC00547.JPG


DSC00549.JPG


Φυσικοί χυμοί φρούτων που ετοιμάστηκαν μπροστά μας, ήταν ότι καλύτερο και δυναμωτικότερο για τη συνέχεια της βόλτας….
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.410
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom