ΗΠΑ «Δεν πιστεύω να σας πηγαίνει ο Γιώργος σε τίποτα ερημιές…»

Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
Ευχαριστούμε και για την υπομονή σου να μας διηγηθείς με τόσες λεπτομέρειες το συναρπαστικό σας ταξίδι και για την τελική αξιολόγηση.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.690
Likes
50.584
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Λοιπόν, ακολουθούν τα πρακτικά της όλης υπόθεσης:

  • Βίζες: Οι δύο από τους τρεις είχαμε, ο τρίτος έβγαλε σχετικά γρήγορα και χωρίς προβλήματα, αλλά δε γνωρίζω το κόστος της όλης υπόθεσης. Η δικιά μου είναι η κλασική δεκαετίας και είναι για πολλαπλές εισόδους.
  • Πτήσεις: Οι δύο που ήρθαν από την Ελλάδα πέταξαν με τη British από το Λονδίνο κι αυτό διότι έτσι ήθελαν, παρότι υπήρχαν και φτηνότερες επιλογές. Εγώ πήγα στις ΗΠΑ από την Κούβα μέσω Μεξικού με έναν απίθανο συνδυασμό πτήσεων κι εταιρειών χάρη στους πανηλίθιους νόμους περί εμπάργκο και τα ρέστα, ώστε να μη φαίνεται από πού ήρθα. Η επιστροφή ήταν απευθείας από Νέα Υόρκη προς Αθήνα με την Ολυμπιακή. Πάμφθηνη η εσωτερική πτήση από Φοίνιξ για Νέα Υόρκη.
  • Εσωτερικές μεταφορές: Δυστυχώς χωρίς αυτοκίνητο δε γίνεται να κάνεις και πολλά στις ΗΠΑ. Και λέω δυστυχώς διότι όσο πιο πολύ χρησιμοποιείς δικό σου όχημα, τόσο λιγότερη επαφή έχεις με το ντόπιο πληθυσμό. Η ενοικίαση αυτοκινήτου παραδόξως μας ήρθε πολύ φτηνότερα κλείνοντας με το ελληνικό υποκατάστημα μεγάλης διεθνούς εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων παρά αν χρησιμοποιούσαμε το αμερικάνικο branch της. Η διαφορά ήταν γύρω στο 40%! Δε θυμάμαι πόσο μας κόστισε ακριβώς η ενοικίαση αυτοκινήτου, αλλά ήταν λιγότερο από 50 ευρώ ημερησίως, παρότι οι μπέμπηδες αποφάσισαν ερήμην μου να κάνουν upgrade, να πάρουν πλήρη ασφάλιση κλπ. Υπήρχαν και πολύ φτηνότερες επιλογές, ειδικά με sites όπου κάνεις πλειστηριασμό. Το ξεσκίσαμε, μιλάμε για απίστευτα χιλιόμετρα κάθε μέρα, οπότε τα έβγαλε τα λεφτά του το αμαξάκι. Από Νέα Υόρκη για DC και τούμπαλιν πήραμε τα πάμφθηνα Chinatown buses
  • Κόστος: Συνολικά μου ήρθε κάτι λιγότερο από 2500 ευρώ, συνυπολογίζοντας όλα τα έξοδα εκεί, το κόστος μετάβασης στις ΗΠΑ, τα ψώνια, ακόμη και τα 55 ευρώ για την πλήρη ταξιδιωτική ασφάλεια την οποία έκανα για να καθησυχάσω τους άλλους για την ανύπαρκτη γρίπη. Με δεδομένο ότι το ευρώ έχει ανέβει κι άλλο από τότε, το κόστος θα ήταν περίπου 15% χαμηλότερο αν κάναμε το ίδιο ταξίδι σήμερα. Να σημειωθεί πως δεν κάναμε ιδιαίτερη οικονομία, μάλλον το αντίθετο: μείναμε σε μέρη που μόνος μου δε θα πλήρωνα ποτέ (π.χ τετράστερα, πεντάστερο στο Βέγκας, ράντσο με 300$ το τρίκλινο), το αμάξι μας δεν ήταν σε καμία περίπτωση η φτηνότερη επιλογή και θα μπορούσαμε να είχαμε μείνει σε αρκετά φτηνότερα καταλύματα (αν και η διαφορά ανάμεσα σε ακριβό και φτηνό ξενοδοχείο στις ΗΠΑ δεν είναι και τρομερή, με ελάχιστα δολάρια παραπάνω μπορείς να μείνεις σε πολύ υψηλότερης κατηγορίας κατάλυμα).
  • Συνάλλαγμα: Από τα ΑΤΜ, όπως σχεδόν πάντα. Φτηνά κι εύκολα.
  • Προγραμματισμός: Αρκετός, για τα δικά μου δεδομένα ασυνήθιστα πολύς. Με δεδομένο πως επρόκειτο για ακριβό προορισμό ήταν απαραίτητη αρκετή μελέτη. Καταρχήν έπρεπε όλο το ταξίδι να προγραμματιστεί ώστε να πέσουμε πάνω στη γιορτή των Ινδιάνων, η οποία ήταν 9 μέρες μετά την άφιξη. Έπειτα σε ορισμένα μέρη συμφέρει κανείς να προγραμματίσει ποια ημέρα της εβδομάδας θα βρίσκεται είτε για να πετύχει ειδικές δραστηριότητες (π.χ κυριακάτικο gospel στο Harlem) είτε για να αποφύγει τα πλήθη, είτε γιατί σε συγκεκριμένες μέρες είναι φτηνότερα (π.χ η διαμονή στο μεγαλύτερο ξενοδοχείο του κόσμου στο Βέγκας είναι 70% φτηνότερη τη Δευτέρα από ό,τι το Σαββατοκύριακο). Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας το timing παίζει μεγάλο ρόλο, π.χ το White Sands κατά τη δύση του ηλίου είναι άλλο πράγμα, το Grand Canyon παρότι πέσαμε στο τριήμερο εθνικής εορτής ήταν τελείως άδειο από την ανατολική πλευρά επειδή πήγαμε αργά το απόγευμα, το στριπτηζάδικο στη Νέα Υόρκη έχει δωρεάν είσοδο τις Κυριακές, τα μνημεία στην Ουάσιγκτον είναι πολύ πιο ελεύθερα από κόσμο τις καθημερινές και πάει λέγοντας. Για τόσο σχεδιασμό που χρειαζόταν, η εκτέλεση πήγε εξωφρενικά καλά. Φυσικά βγήκαμε εκτός σχεδιασμού αρκετές φορές, διότι κάπου θέλαμε να ξεκουραστούμε, κάτι μας άρεσε περισσότερο, κάπου αυτοσχεδιάσαμε, αλλά τελικώς κάναμε όλα όσα θέλαμε κι ακόμη περισσότερα (π.χ. επίσκεψη στο σημείο εκτόξευσης πυρηνικών κεφαλών!). Αλλά ναι, θέλει προγραμματισμό. Για τα καταλύματα, τα κλείναμε τελευταία στιγμή (το προηγούμενο βράδυ) μέσω internet, αφού παρότι είχαμε συγκεκριμένη διαδρομή, δεν την τηρήσαμε επακριβώς και δε θέλαμε να περιοριζόμαστε.
  • Θετικές εκπλήξεις: Παρότι για τη φύση πήγαμε, τολμώ να πω πως ήταν υπεράνω προσδοκιών. Ειδικά το Zion και το Bryce ήταν αναπάντεχα εντυπωσιακά, το καταπληκτικό Monument Valley δεν είχε ψυχή και το απολαύσαμε, οι Ινδιάνοι ήταν αποκάλυψη και το Χάρλεμ παρότι μας προέκυψε στο άσχετο ήταν από τα κλου του ταξιδιού. Για μένα ήταν θετική έκπληξη πως τα παιδιά δε χόρταιναν να οδηγούν, περίμενα πως κάποια στιγμή θα τα έπαιζαν με τόσες χιλιάδες (κυριολεκτικά) χιλιόμετρα αλλά πιο πολύ τσακώνονταν για το ποιος θα οδηγήσει παρά για οτιδήποτε άλλο. Το ότι και το τελευταίο μοτέλ είχε δωρεάν wi-fi κάνει το όλο ταξίδι απίστευτα πιο εύκολο. Για τους Αμερικανούς τα είπαμε και πιο πάνω, οι άνθρβποι είανι από τα ατού της χώρας και μπράβο τους, έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτούς σε πολλούς τομείς.
  • Αρνητικές εκπλήξεις: Το φιάσκο με την απάτη του bookinhotels δεν είχε και πολύ πλάκα αρχικά, αλλά τα λεφτά μας τα πήραμε πίσω σχετικά έγκαιρα, οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά. Μάλλον αξίζει ένα ευχαριστώ στους Τούρκους ιδιοκτήτες του σάιτ διότι χάρη σε αυτούς μείναμε στο cult hostel στο απίθανο Harlem. Δε θυμάμαι κάτι που να μη μας άρεσε, που να μας χάλασε τη διάθεση ή να μας απογοήτευσε. Παρότι τα τελευταία τρία χρόνια κάποιος με έχει μουντζώσει και μου συμβαίνουν αρκετά τραγελαφικά σε ταξίδια (ένοπλη ληστεία, σοβαρότατο πρόβλημα υγείας και δολοφόνοι γιατροί, δύο σοβαροί τραυματισμοί με τον έναν να απαιτεί εγχείρηση κλπ) το συγκεκριμένο ταξίδι ήταν πραγματικά άψογο. Είχα πολύ λιγότερη επαφή με τους ντόπιους σε σχέση με το προηγούμενο ταξίδι στην Καλιφόρνια αλλά αυτό έχει να κάνει και με τη διαφορετική φύση του ταξιδιού (εκείνο ήταν ολίγον πιο… εμ… κάπως).
  • Συμβουλές: Λόγω των πολλών χιλιομέτρων είναι απαραίτητο να υπάρχουν τουλάχιστον δύο οδηγοί. Το ότι ήμασταν τρία άτομα εμπλούτισε το ταξίδι, όταν περνάς τόσες ώρες στο αμάξι, όσο απίστευτα κι αν είναι τα τοπία, αν είσαι μόνο με άλλο ένα άτομο α έρθει αναπόφευκτα και η πλήξη. Τρεις ήταν ιδανικός αριθμός και το ότι γνωριζόμαστε εδώ και 20 χρόνια σαφώς και ήταν σημαντικός παράγοντας ώστε το ταξίδι να είναι από τα κορυφαία, με τέτοια παρέα ακόμη και στο Μπαχρέιν θα περνούσα καλά. Επίσης, τα τρίκλινα δωμάτια κοστίζουν όσο τα δίκλινα συν μια επιβάρυνση της τάξης των –μόλις- 10 δολαρίων, οπότε και οικονομικώς ο αριθμός 3 είναι σαφώς προτιμότερος του 2 ή του 4.
  • Τι θα άλλαζα: Μάλλον τίποτε. Ίσως ο Νιαγάρας να είναι πιο εντυπωσιακός από την Ουάσιγκτον, αλλά και γι’ αυτό αμφιβάλλω, έχω δει πολλούς καταρράκτες. Όταν τον δω θα αποφανθώ.
  • Βοηθήματα: Πολύ καλό το LP για τις νοτιοδυτικές πολιτείες, παρότι διαφωνούμε σε πολλά με το συγγραφέα (π.χ. στο ποιες διαδρομές αξίζουν τον κόπο και ποιες όχι), ήταν ενημερωμένο, ωραία κατανεμημένο και κάπως ψαγμένο (ε, πολύ ψαγμένο δε γίνεται, για LP μιλάμε). Για το LP της ΝΥ ισχύουν μάλλον τα ακριβώς αντίθετα, αλλά αυτό έχει να κάνει και με το φόρματ των LP πόλεων, που είναι ελαφρώς χαοτικό.Ένα μεγάλο respect κι ευχαριστώ στο συμφορουμίτη taver που με 2-3 προσωπικά μηνύματα on the spot με βοήθησε να βάλω σε μια τάξη τις πέντε μέρες στο Μεγάλο Μήλο: φοβερά οργανωμένες συμβουλές που με βοήθησαν πολύ περισσότερο από το LP κι αξιοθαύμαστο το πόσο χρόνο αφιέρωσε σε έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει ούτε καν φατσικά. Σε ευχαριστώ και δημόσια, φίλε.Πήρα και το NY NTF (Not for Tourists) του οποίου οι χάρτες ήταν κατατοπιστικότατοι και το ότι χωράει και στην κωλότσεπη είναι μεγάλο συν… αλλά μέχρι εκεί. Το κείμενο είναι με γράμματα ευδιάκριτα μόνο σε ωρολογοποιούς και το όλο φόρματ και οι πληροφορίες κάνουν για Χρυσό Οδηγό και για τίποτε άλλο. Taver και πάλι taver…

Τέλος, να πω άλλη μια φορά πως εκπλήσσομαι που το όλο thread θα ξεπεράσει τις 6.000 επισκέψεις. Προσωπικά αδυνατώ να διαβάσω ταξιδιωτικές ιστορίες τόσο εκτενείς και κάπου χάνω το ενδιαφέρον, ειλικρινά απορώ που τόσοι άνθρωποι αφιέρωσαν τόσο χρόνο να διαβάσουν τέτοια κατεβατά, με τιμά ιδιαιτέρως και ευχαριστώ τους πάντες.

Καλά ταξίδια σε όλους.
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.697
Likes
6.676
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
σε ευχαριστω πολυ Γιωργο για το ταξιδι και τις χρησιμες πληροφοριες που μας εδωσες ...
Απορεις που σε διαβασαν τοσοι πολλοι ; Λογικο αφου γραφεις πολυ ομορφα , τα ελληνικα σου ειναι αψογα και τα μερη που επισκεφτηκες καταπληκτικα ...
περιμενουμε και άλλες ανάλογες αφηγησεις ..
 

eva kas

Member
Μηνύματα
961
Likes
225
Επόμενο Ταξίδι
οσο πιο μακρια γινεται!
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτικη + Αρκτικη
και το πιο βασικο για να σε διαβαζουν τοσοι ειναι οτι λες και τα καλα και τα κακα ακομα και αν δεν σου αρεσαν,οποτε τον αλλον δεν τον παροτρινεις μονο σε μερη που ταιριαζουν στο δικο σου γουστο αλλα του αφηνεις επιλογη να αποφασισει αυτος που θελει να παει.
τι εχει το μπαχρειν δηλαδη????στην βαγδατη την επομενη φορα μα διπλα ειναι!χαχαχ!
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.525
Likes
7.785
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
και το πιο βασικο για να σε διαβαζουν τοσοι ειναι οτι λες και τα καλα και τα κακα ακομα και αν δεν σου αρεσαν,οποτε τον αλλον δεν τον παροτρινεις μονο σε μερη που ταιριαζουν στο δικο σου γουστο αλλα του αφηνεις επιλογη να αποφασισει αυτος που θελει να παει.
τι εχει το μπαχρειν δηλαδη????στην βαγδατη την επομενη φορα μα διπλα ειναι!χαχαχ!
.. ευακι.... κομματι δυσκολο η Βαγδατη εκτος και αν καταταγεις στις δυναμεις κατοχης:haha::haha:
 

eva kas

Member
Μηνύματα
961
Likes
225
Επόμενο Ταξίδι
οσο πιο μακρια γινεται!
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτικη + Αρκτικη
.. ευακι.... κομματι δυσκολο η Βαγδατη εκτος και αν καταταγεις στις δυναμεις κατοχης:haha::haha:
χαχαχχα!να υπενθυμησω που δουλευω lullu μου???το ξεχασες ???
για πλακα το ειπα για την βαγδατη επειδη φανταζομαι το Γιωργο να καταφερνει ακομα και εκει να παει παρολα τα προβληματα που μπορει να αντιμετωπισει μεχρι να φτασει.......χαχαχαχ!
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.525
Likes
7.785
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
χαχαχχα!να υπενθυμησω που δουλευω lullu μου???το ξεχασες ???
για πλακα το ειπα για την βαγδατη επειδη φανταζομαι το Γιωργο να καταφερνει ακομα και εκει να παει παρολα τα προβληματα που μπορει να αντιμετωπισει μεχρι να φτασει.......χαχαχαχ!
..βρε δεν το ξεχασα αλλα πρεπει να παρεις και τα οπλα!!!!!!!!:haha::haha:
 

eva kas

Member
Μηνύματα
961
Likes
225
Επόμενο Ταξίδι
οσο πιο μακρια γινεται!
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτικη + Αρκτικη
..βρε δεν το ξεχασα αλλα πρεπει να παρεις και τα οπλα!!!!!!!!:haha::haha:
ζητανε ατομα σαν πολιτες απο εμας να δουλεψουν εκει σε διαφορα ποστα αντι ενος διολου ευκαταφρονητου ποσου!!!!αυτη η δουλεια ειναι για ενα χρονικο διαστημα αλλα ποιος παει.........
 

taver

Member
Μηνύματα
12.492
Likes
29.046
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
.. ευακι.... κομματι δυσκολο η Βαγδατη εκτος και αν καταταγεις στις δυναμεις κατοχης:haha::haha:
Εκτός από τις Iraqi Airways, πετάνε τακτικά για κει η Turkish και μια σειρά από εταιρίες Αραβικών χωρών ή του κόλπου (Gulf, Etihad, Royal Jordanian κλπ).
Βέβαια, το αεροπορικό εισιτήριο είναι ίσως το μικρότερο από τα προβλήματα ενός τέτοιου ταξιδιού...

Ο χαρακτηρισμός "δυνάμεις κατοχής" ασχολίαστος.
Sorry για το εκτός θέματος...
 

perictione

Member
Μηνύματα
66
Likes
82
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα σου΄ρχομαι (25/08)
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Συγχαρητήρια πραγματικά για αυτό το υπέροχο άρθρο. Δε σου κρύβω ότι όταν είδα ότι είναι 22 κεφάλαια τρόμαξα και πήρα απόφαση να διαβάσω μόνο λίγα πράγματα στην αρχή. Τελικά μετά από τρεις ώρες, που ούτε και κατάλαβα πως πέρασαν, ήταν σαν να ήμουν και εγώ μαζί σας, απλά απέφυγα να φοράω καυτά σορτσάκια, γιατί παίζει πολύ το μάτι του συμπαθητικότατου συνοδοιπόρου Α. Το roadtrip στις νοτιοδυτικές πολιτείες το έχω και εγώ στο πρόγραμμα. Από Γενάρη θα μετακομίσω για κάποια χρόνια Atlanta για δουλειά οπότε από εκεί η οργάνωση θα είναι πολύ πιο εύκολη. Έχω χιλιάδες ερωτήσεις να σου κάνω, αλλά θα σε απασχολήσω όταν έρθει η ώρα, μάλλον για καλοκαίρι το βλέπω για να συνδυάσω και εγώ το powwow. Πιστεύω ότι αυτό που σας ξέφυγε στο Las Vegas ήταν να πάτε σε κάποιο από τα cirque du soleil. Μάλιστα στο MGM που μένατε, παίζεται ένα από τα καλύτερα shows που μπορεί να δει κάποιος, το Ka. Όταν θα πας στο Yellowstone λοιπόν, πέρνα μια βόλτα πάλι από την αμαρτωλή πόλη και βάλε και αυτό στο πρόγραμμα. Τα 1,200 km δεν είναι τίποτα για εσάς (ιδίως για τους οδηγούς Χ και Α) και φαντάζομαι πως όλο και κάτι ενδιαφέρον θα σας επιφυλάσσει η διαδρομή. Πότε δε ξέρεις που κρύβονται οι ομορφιές αυτού του πλανήτη. Εσείς σε αυτή τη ταξιδιωτική σας εξόρμηση ανακαλύψατε ουκ ολίγες. Σε ευχαριστώ λοιπόν πραγματικά, που ασχολήθηκες και τις μοιράστηκες μαζί μας. Και που ξέρεις? Όλο και κάποιος από εμάς ίσως να τα καταφέρει και να δει από κοντά όλες αυτές τις υπέροχες εικόνες που μας περιέγραψες.

Υ.Γ. Βλέποντας κάποιος ότι έχεις πάει σε 72 χώρες μπορεί να υποθέσει ότι είσαι μόλις 72 χρονών. Ένα ταξίδι το χρόνο. Εκτός εάν βρήκαμε ποιον εννοούσε ο Connor MacLeod στο Highlander όταν έλεγε “There can be only one!”.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.220
Μηνύματα
884.130
Μέλη
38.912
Νεότερο μέλος
Aza

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom