«Μαύρο» πραξικόπημα στην Ονδούρα

gmavro75

Member
Μηνύματα
436
Likes
563
Ταξίδι-Όνειρο
Ταξίδι στο χρόνο
Ένα άρθρο (και μια άποψη) από τον Γιώργο Δελαστίκ, για το πραξικόπημα στην Ονδούρα...

"Ενα άτυπο δημοψήφισμα ήθελε να κάνει την Κυριακή ο Μανουέλ Σελάγια, πρόεδρος της Ονδούρας, μιας κλασικής «μπανανίας» της Κεντρικής Αμερικής. Ενα δημοψήφισμα συμβουλευτικού χαρακτήρα γύρω από το αν η πλειοψηφία του λαού εγκρίνει την έναρξη διαδικασιών αναθεώρησης του Συντάγματος ώστε να επιτρέπεται η επανεκλογή του προέδρου της χώρας, κάτι που τώρα απαγορεύεται μετά την πρώτη θητεία. Στρατός, Βουλή και ανώτατη δικαστική εξουσία όρμησαν εναντίον του, αποφασισμένοι να μην αφήσουν να γίνει αυτό το δημοψήφισμα κατά κανένα τρόπο. Γνώριζαν ότι ήταν βέβαιο εκ των προτέρων πως ο λαός της Ονδούρας θα ψήφιζε «ναι», καθώς ο Σελάγια χαίρει της υποστήριξης των εργατών, των αγροτών και των ιθαγενών της χώρας, άρα της απόλυτης πλειοψηφίας. Ο Μανουέλ Σελάγια ως άνθρωπος του κατεστημένου εξελέγη το 2006, αλλά στην πορεία έκανε θεαματική στροφή προς τα αριστερά, ακολούθησε φιλολαϊκή πολιτική και κατέκτησε τις καρδιές των φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού.
Επιχειρηματίες, στρατιωτικοί, επίσκοποι, δικαστικοί και σύσσωμο το πολιτικό κατεστημένο της Ονδούρας -συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του... κόμματός του!- θέλουν να τον ξεφορτωθούν. Αυτό όμως για την ώρα είναι αδύνατον να γίνει με εκλογές λόγω της δημοφιλίας του, άρα πρέπει πάση θυσία να μην του επιτραπεί να ξαναθέσει υποψηφιότητα. Πόσω μάλλον που αυτό προβλέπει το ισχύον Σύνταγμα.
Την Πέμπτη ο στρατός βγήκε με τα τανκς στους δρόμους της Τεγκουσιγκάλπα, της πρωτεύουσας της Ονδούρας. Είχε ουσιαστικά την πολιτική στήριξη τόσο του κοινοβουλίου όσο και του ανωτάτου δικαστηρίου, τα οποία είχαν βγάλει αποφάσεις κατά της διεξαγωγής του άτυπου δημοψηφίσματος. Ο πρόεδρος οχυρώθηκε στο προεδρικό μέγαρο αποφασισμένος να πεθάνει και κάλεσε τους πολίτες γύρω του, οι οποίοι όντως πλημμύρισαν το εσωτερικό και την αυλή του προεδρικού μεγάρου.
Την Παρασκευή όλοι περίμεναν το πραξικόπημα. Ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Ρομέο Βάσκες, αποφασίζει να ελιχθεί προκειμένου να αποφύγει το αιματοκύλισμα. «Ο πρόεδρος Σελάγια είναι ένας πατριώτης που έχει προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στη χώρα» δηλώνει και αποσύρει τα στρατεύματα στους στρατώνες τους.
Ο Σελάγια πέφτει στην παγίδα του επίδοξου πραξικοπηματία. Νομίζει ότι τον έχουν κάμψει οι διεθνείς πιέσεις. Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο δηλώνει στον έκτακτο απεσταλμένο της ισπανικής «Ελ Παϊς» με έκδηλη ικανοποίηση: «Εδώ τα πάντα ήταν έτοιμα για πραξικόπημα και αν το είχε εγκρίνει η πρεσβεία των ΗΠΑ, θα το είχαν κάνει. Ομως η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν ενέκρινε το πραξικόπημα. Προσέξτε αυτό που θα σας πω: αν τώρα βρίσκομαι εδώ, στο προεδρικό μέγαρο, μιλώντας μαζί σας, αυτό οφείλεται στις ΗΠΑ».
Καθησυχασμένος ο Σελάγια, το Σάββατο έδιωξε τους οπαδούς του από το προεδρικό μέγαρο και πήγε κι αυτός να κοιμηθεί στο σπίτι του. Μοιραίο λάθος.
Στις πέντε τα χαράματα ξύπνησε απότομα από τις κάννες αυτόματων όπλων κολλημένων στο κεφάλι του! Κουκουλοφόροι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί τον «τσουβάλιασαν» με τις πιτζάμες, τον πέταξαν σε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο και τον ξεφόρτωσαν δια της βίας στη γειτονική Κοσταρίκα!
Αναμενόμενες φυσικά οι καταγγελίες κατά των πραξικοπηματιών εκ μέρους των προέδρων της Βενεζουέλας, της Κούβας, της Νικαράγουας, της Βολιβίας κ.ά., όπως και της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών. Εκείνη που προκάλεσε εντύπωση όμως ήταν η κατηγορηματική καταδίκη εκ μέρους των ΗΠΑ. «Ο μόνος πρόεδρος που αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ στην Ονδούρα είναι ο πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια» διακήρυξε χωρίς περιστροφές ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τεγκουσιγκάλπα Ούγο Λιόρενς, ο οποίος απαίτησε την «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης το ταχύτερο δυνατό».
Δηλώσεις καταδίκης έκανε και η Χίλαρι Κλίντον, ενώ ο Ομπάμα εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του, αποφεύγοντας πάντως να μιλήσει για αποκατάσταση του Σελάγια στο αξίωμά του.
«Είναι μια χρυσή ευκαιρία για τον Ομπάμα για καθαρή ρήξη με το παρελθόν. Πρέπει να ζητήσει την αποκατάσταση του Σελάγια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεδομένης της πολιτικής ιστορίας της Λατινικής Αμερικής, η προσήλωση των ΗΠΑ στη δημοκρατία έχει υπάρξει αμφισβητήσιμη» δήλωσε ο Κάσας - Σαμόρα, στέλεχος του αμερικανικού Ινστιτούτου Μπρούκινγκς.
ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ
Οι δικτάτορες ξανάρχονται;
Το πραξικόπημα στην Ονδούρα αποτελεί κρίσιμο τεστ για τον Μπαράκ Ομπάμα. Το πολιτικό «ποινικό μητρώο» των ΗΠΑ είναι γεμάτο από περιπτώσεις οργάνωσης και στήριξης ακροδεξιών πραξικοπημάτων στις «μπανανίες» της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής. Αν η Ουάσιγκτον δεν κάνει τα πάντα, σε συνεννόηση με τις λατινοαμερικανικές χώρες και την ΕΕ, προκειμένου να απομονώσει και να οδηγήσει σε κατάρρευση τη χούντα της Ονδούρας, αν δείξει ότι την ανέχεται, η ζημιά για την εικόνα των ΗΠΑ θα είναι μεγάλη. Τι χειρότερο για τον Ομπάμα από το να συνδεθεί με την αναβίωση των δεξιών δικτατορικών καθεστώτων στη Λατινική Αμερική και ίσως στον υπόλοιπο κόσμο;"

ΠΗΓΗ v4.ethnos.gr -
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.270
Μηνύματα
885.829
Μέλη
38.948
Νεότερο μέλος
Stella_r

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom