Βαρκελώνη Βαρκελώνη: Στα Ίχνη του Σαλβαδόρ Νταλί

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Ας κάνουμε μια βόλτα προς τα βόρεια, στην Κόστα Μπράβα (Costa Brava) και τον Κόλπο της Ρόδου (golfo di rossas), αναζητώντας τα ίχνη του Σαλβαδόρ Νταλί.

Ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης έζησε όλη του τη ζωή σε αυτές τις περιοχές, στέγασε τα όνειρά του και αγάπησε τον τόπο του. Σχεδίασε και έδωσε πνοή, σε τρεις παλιούς χώρους, που βρίσκονται σε κοντινή σχετικά απόσταση μεταξύ τους. Το ένα κτίσμα ήταν το σπίτι του, το άλλο το έφτιαξε για την μούσα του, τη Γκαλά και στο τρίτο εκφράζονται τα δημιουργήματα της ψυχής του και το μεγαλείο της τέχνης του.

Αυτόν τον Νταλί, πηγαίνουμε να συναντήσουμε.

Κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία και σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από αυτά, βρίσκεται η Φιγκέρες, η πόλη του Σαλβαδόρ Νταλί. Εδώ είδε το πρώτο φως της ζωής του, εδώ εμπνεύστηκε, εδώ μεγαλούργησε και εδώ πέθανε. Ο Νταλί γεννήθηκε το 1904, και σε τούτη την πόλη, πριν καν φτάσει τα 15 του χρόνια, παρουσίασε την πρώτη του έκθεση.
Τιμώντας τον τόπο του, ο ίδιος ο Νταλί εγκαινίασε το Μουσείο Σαλβαδόρ Νταλί, το οποίο στεγάζει τον κύριο όγκο των δημιουργημάτων μου, γι΄ αυτό και συγκεντρώνει τους περισσότερους επισκέπτες στη χώρα, μετά το μουσείο Πράδο της Μαδρίτης. Ο εμπνευστής του σουρεαλισμού είναι ενταφιασμένος, κάτω από μια γρανιτένια πλάκα, μέσα στο μουσείο του.

Το Μουσείο Teatre-Museu Gala Salvador Dali, χτίστηκε πάνω στα ερείπια του παλιού δημοτικού θεάτρου της Φιγκέρες. Το παλαιό θέατρο του 1850, καταστράφηκε από φωτιά το 1939, κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Το 1961 ο τότε δήμαρχος της πόλης πρότεινε στον Νταλί να δημιουργήσει, στο χώρο του κατεστραμμένου θεάτρου, ένα μουσείο που να στεγάσει και να αναδείξει τα έργα του. Δέχτηκε, για τρεις λόγους, σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα. Γιατί ήταν ο ίδιος ένας, κατ΄ εξοχήν, θεατρικός ζωγράφος, γιατί το θέατρο βρισκόταν ακριβώς πίσω από την εκκλησία που βαπτίστηκε και τέλος, γιατί στο βεστιάριο του θεάτρου, ή σε ότι είχε απομείνει από αυτό, έδωσε την πρώτη του έκθεση ζωγραφικής.

Για μία δεκαετία ο Νταλί σχεδίαζε κάθε λεπτομέρεια του μουσείου, δίνοντας έτσι στο οικοδόμημα τη μορφή που συνδυάζεται και ταυτίζεται απόλυτα με τα έργα και την ψυχολογία του καλλιτέχνη. Από τα πιο εντυπωσιακά μέρη του οικοδομήματος είναι ο ογκώδης μεταλλικός τρούλος, έμπνευση κι αυτός του Νταλί, που έγινε σήμα κατατεθέν του μουσείου και σύμβολο της πόλης.

Στους χώρους του μουσείο, το 2001 εγκαινιάστηκε η Γκαλερί Dali · Jewels, που περιλαμβάνει 37 σετ κοσμημάτων, και σκίτσα του καλλιτέχνη, όταν σχεδίαζε τα κοσμήματα. Πρόσεξε την παλλόμενη καρδιά και το θέαμα θα το θυμάσαι για όλη σου τη ζωή.
Κάποια έργα που εκτίθενται στο μουσείο, ο καλλιτέχνης τα δημιούργησε αποκλειστικά και μόνο για αυτούς τους χώρους, ενώ αρκετά αποτελούν μέρη της συλλογής του. Πολλά από τα εκθέματα κινούνται και βγάζουν μουσική, αν τα τροφοδοτήσεις με μικρά νομίσματα. Επομένως φρόντισε να εφοδιαστείς κατάλληλα, πριν έρθεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο το κτίσμα, όσο και το μουσείο είναι πράγματι πάρα πολύ εντυπωσιακά έως και διασκεδαστικά, με τόσο αβγά που διακοσμούν τους τοίχους. Theatre-Museum Dali – Figueres – Fundacio Gala – Salvador Dali

Το Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του όλα τα Αυγουστιάτικα βράδια, από τις 10 τη νύχτα μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα, προσφέροντας εκπληκτικές στιγμές στους επισκέπτες. Ο αριθμός είναι περιορισμένος και ανέρχεται μόνο σε 500 άτομα κάθε βράδυ. Το κόστος είναι 12 ευρώ το άτομο, ενώ με το αντίτιμο αυτό, καλύπτεται και η είσοδος στη Γκαλερί των κοσμημάτων Dali Jewels.

Για να έρθεις στην πόλη, αρκούν 2 ώρες οδήγησης για να διανύσεις τα 140 χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο AP7 (Barcelona-la Jonquera).Κάνει έξοδο στην Figueres. Μπορείς ακόμα να πάρει τον εθνικό δρόμο Nacional II, (Barcelona-France). Ακολουθείς τις ταμπέλες για το κέντρο της πόλης. Με το τρένο RENFE, παίρνεις τη γραμμή Barcelona – Portbou. Κατεβαίνεις στη στάση Figueres. Το Μουσείο είναι σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια. Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις λεωφορείο, παίρνεις τη απλή γραμμή SARFA για το σταθμό του Figueres

Συνεχίζοντας να πορεύεσαι στα βήματα του Νταλί, έρχεσαι βόρεια του Figueres. Σε απόσταση 40 χιλιομέτρων βρίσκεται το Portlligat (Cadaques). Σε αυτό το παραθαλάσσιο μέρος, ο Νταλί έχτισε το σπίτι του, που αποτελούσε τη μόνιμη και σταθερή του κατοικία. Εδώ ζούσε και εργαζόταν, μέχρι το 1982, που πέθανε η Γκαλά. Μετά, μετακόμισε στο κάστρο Pubol. Το σπίτι της παραλίας, ήταν αρχικά μια μικρή ψαροκαλύβα. Ο Νταλί ενθουσιάστηκε με το τοπίο, την ηρεμία, τη θάλασσα και το φως. Το 1939, άρχισε να χτίζει κομμάτι κομμάτι. Του πήρε 40 χρόνια για να το τελειώσει, αν και κανείς δεν ξέρει αν το τελείωσε ποτέ. Προσέθετε δωμάτια, για να στεγάσει κάτι από τον εαυτό του, γιατί όπως έλεγε «κάθε νέος παλμός στη ζωή μας, έχει το δικό του νέο κύτταρο, ένα δωμάτιο…»
Εδώ φιλοξένησε την Γκαλά με τον τότε σύζυγό της Paul Εluard, γάλλο ποιητή από τα μεγαλύτερα ονόματα του σουρεαλισμού. Ο Νταλί την ερωτεύτηκε, παρά του ότι ήταν 10 χρόνια μεγαλύτερή του και την παντρεύτηκε το 1934. Η Γκαλά ήταν η μούσα του για όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Το σπίτι αυτό, ως Portlligat House-museum ανοίγει στο κοινό το λαβυρινθώδες εσωτερικό του, που παραμένει ως είχε, από την εποχή που ζούσε ο Νταλί. Πληθώρα προσωπικών αντικειμένων του καλλιτέχνη εκτίθενται και αποτελούν μέρος της διακόσμησης του σπιτιού. Τα έπιπλα με τις υπέροχες βελούδινες ταπετσαρίες, τα χαλιά, οι αντίκες, τα ταριχευμένα ζώα, τα φυτά, συνθέτουν ένα υπέροχο ζεστό σύνολο. Το οίκημα έχει κι αυτό τις «ιδιοτροπίες» του, καθ΄ όσον τα παράθυρα των δωματίων έχουν διαφορετικά σχήματα και βλέπουν στον κόλπο του Portlligat, κύριο σημείο αναφοράς των έργων του Νταλί.
Το σπίτι χωρίζεται σε 3 μέρη. Το κυρίως σπίτι που ζούσε ο Νταλί και η Γκαλά, το στούντιο, που κοσμείται από πολλά αντικείμενα της καλλιτεχνικής δραστηριότητας του Νταλί και οι αυλές.

Το μουσείο αυτό είναι επισκέψιμο μόνο μετά από κράτηση εισιτηρίου. (τηλ. +34 972 251 015 και φαξ +34 972 251 083)> Μπορείς να στείλεις mail στο [email protected]. Τα εισιτήρια πρέπει να τα πάρεις το αργότερο, μισή ώρα πριν την ώρα εισόδου σου. Σημείωσε ότι η επίσκεψη γίνεται σε γκρουπ μέχρι 8 ατόμων και η ξενάγηση των γκρουπ ξεκινά κάθε 10 λεπτά. Επομένως πρέπει να έρθεις νωρίς, για να μην χάσεις και το εισιτήριο και την επίσκεψη.

Πρέπει να έχεις υπόψιν σου ότι ο δρόμος από το Figueres μέχρι το Portlligat (Cadaques), αν και είναι μόνο 40 χιλιόμετρα, θα σου πάρει περισσότερο από 1 ώρα. Τα καλοκαίρια ίσως και να αργήσεις ακόμα περισσότερο, λόγω της κοσμοπλημμύρας στις ακτές. Φτάνεις στο χωριό, ακολουθώντας τον αυτοκινητόδρομο AP7 (Barcelona-France). Παίρνεις τον δρόμο C-260 προς Roses. Πριν μπεις στο χωριό Roses, στρίψε αριστερά και πάρε τον δρόμο GI-614 road προς το Cadaques. Στην είσοδο του Cadaques, στρίβεις δεξιά για Portlligat. Αν θέλεις να περιπατήσεις από το Cadaques to Portlligat, θα σου πάρει περίπου 15 λεπτά.
Το τρένο δεν φτάνει μέχρι εδώ. Σταματά στην Figueres, απ΄ την οποία θα πάρεις ταξί να έρθεις, ή λεωφορείο, SARFA που από το Figueres πάει στο Cadaques.

Συνεχίζεις τη περιήγηση νότια. Σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη Figueres βρίσκεται το Pubol-la Pera. Το 1969 ο Νταλί αγόρασε έναν πύργο του 11ου αιώνα, έχοντας δει μόνο φωτογραφίες. Το κτίσμα, που είχε δεχθεί πολλές επεμβάσεις κυρίως τον 14ο και 15ο αιώνα, γοήτευσε τον Νταλί και την Γκαλά, παρά του ότι ήταν σε άσχημη κατάσταση, με πεσμένη την οροφή, μεγάλες ρωγμές και έναν κήπο σωστή ζούγκλα.

Οι επεμβάσεις ήταν καθοριστικές, παρ΄ όλα αυτά τα αρχιτεκτονικά στοιχεία διατηρήθηκαν. Η διακόσμηση λιτή, ήρεμη, με εκπληκτικά έπιπλα. Όλος ο πύργος είναι ένας ύμνος στη Γκαλά. Μέχρι και ο θρόνος της υπάρχει, γιατί ήταν ένα καταφύγιο, μια φωλιά… Πάντως οι κακές γλώσσες επιμένουν ότι το Κάστρο ήταν η ερωτική φωλιά της Γκαλά και πως ο Νταλί μόνο κατόπιν γραπτής προσκλήσεως μπορούσε να επισκεφθεί το σπίτι αυτό.

Όπως και να έχει, εδώ, στον Πύργο θέλησε να ζήσει ο Νταλί μετά το θάνατο της Γκαλά, η οποία έχει ενταφιαστεί σε τούτα τα χώματα. Ο τάφος της είναι στο κελάρι του κάστρου. Ένας απλός σταυρός και ένα βάζο με μεταξωτά τριαντάφυλλα, οριοθετούν το μέρος που αναπαύεται η Γκαλά, φορώντας το αγαπημένο της ρούχο, ένα κόκκινο φόρεμα του Ντιόρ.
Το 1984, ο Νταλί πληγώθηκε σοβαρά, σε μια πυρκαγιά που κατέστρεψε αρκετό μέρος του κάστρου. Αυτό τον έκανε να μετακομίσει στο Figueres, όπου μετά από 5 χρόνια, έφυγε για πάντα.

Το μουσείο Gala Dalí Castle in Púbol άνοιξε τις πόρτες του το 1996, δίνοντας την ευχέρεια στο κοινό να μπει στον μεσαιωνικό κόσμο του ζεύγους Νταλί. Έρχεσαι από τον αυτοκινητόδρομο AP7 (Barcelona-la Jonquera). Εάν θέλεις μπορείς να έρθεις και από τον εθνικό δρόμο, Nacional II (Barcelona-France). Θα ακολουθήσεις τις ταμπέλες για το Púbol. Να έχεις υπόψιν σου ότι είναι στο ύψος της Χιρόνα.
 

Attachments


Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.262
Μηνύματα
885.483
Μέλη
38.941
Νεότερο μέλος
doremmy

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom