Βασικοί κανόνες συμπεριφοράς

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.482
Τι κάνετε όταν κάποιος υποκλίνεται μπροστά σας;

Η υπόκλιση είναι ο τρόπος χαιρετισμού των Ιαπώνων. Όταν κάποιος υποκλίνεται μπροστά σας, κατά γενικό κανόνα πρέπει να του ανταποδώσετε την υπόκλιση. Εάν δεχθείτε μια υπόκλιση από άτομο μεγαλύτερου κύρους, θα πρέπει να ανταποδώσετε την τιμή με μια βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας υπόκλιση. Η υπόκλιση είναι επίσης ένας τρόπος έκφρασης της εκτίμησης και της συγγνώμης.

Τι κάνετε όταν επισκέπτεστε έναν φίλο στο σπίτι του;

Χαιρετισμός

Εάν η επίσκεψή σας γίνεται κατά τις πρωινές ώρες, θα πείτε "Ohayo gozaimasu". Η σωστή έκφραση είναι "Konnichi wa" εάν η επίσκεψη γίνεται το απόγευμα και "Komban wa" το βράδυ. Ο οικοδεσπότης σας θα πει "Ohairi Kudasai", το οποίο σημαίνει "παρακαλώ περάστε", για να σας προσκαλέσει στο σπίτι. Όταν περάσετε την κεντρική πόρτα, θα πείτε "Ojama shimasu", έκφραση η οποία σημαίνει "Συγγνώμη που σας ενοχλώ".

Πριν μπείτε

Πριν μπείτε σε ένα ιαπωνικό σπίτι, πρέπει πάντα να βγάζετε τα παπούτσια σας.
(http://www.gr.emb-japan.go.jp/portal/gr/country/society.htm)
Το παρακάτω βιντεάκι "εξηγεί" το πώς θα πει κάποιος "ευχαριστώ" ή "γεια" με υπόκλιση:

 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Εξαιρετικό θέμα, μπράβο ! :xmas_biggrin:

Και το βιντεάκι, σούπερ...:xmas_wink:
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.951
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Aνατολή!!
ο χαιρετισμός τους,η χορευτική κίνηση του σώματος όταν βαδίζουν,οταν χαιρετούν,η υπόκλιση που όμως δεν είναι δουλοπρεπής,το στιλπνό των εβένινων μαλιών τους,το θρόισμα των μεταξένιων υφασμάτων που τους περιβάλλει,ολα μά όλα ειναι τόσο smooth in touch!!
 

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.482
Διαλείμματα για τσάι

Πολλά ιαπωνικά σπίτια διαθέτουν πράσινο ή μαύρο τσάι και καφέ για να προσφέρουν στους καλεσμένους τους. Οι Ιάπωνες δεν πίνουν το πράσινο τσάι με ζάχαρη ή γάλα. Το πράσινο τσάι συνήθως συνοδεύεται από ιαπωνικά γλυκίσματα.
Όλοι όσοι κάθονται στο τραπέζι λένε "Itadakimasu" πριν αρχίσουν το φαγητό και όταν τελειώνουν λένε "Gochisosama deshita". Και οι δύο αυτές φράσεις εκφράζουν την εκτίμησή τους για το γεύμα. Στα σπίτια, συνήθως προσφέρονται διάφορα πιάτα στον καθένα ξεχωριστά. Το φαγητό κάθε ατόμου τοποθετείται μπροστά του σε ξεχωριστά πιάτα και σε συγκεκριμένη διάταξη. Το φαγητό μπορεί επίσης να τοποθετηθεί σε μεγαλύτερα πιάτα από τα οποία μπορούν να σερβιριστούν όλοι όσοι κάθονται στο τραπέζι.

Ιαπωνική τελετή τσαγιού:

 

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.482
[FONT=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif]Japanese Tea Ceremony

Η Ιαπωνική τελετή τσαγιού (茶道, chadō, ή sadō, ή chanoyu - "Ο Δρόμος του τσαγιού") αποτελεί μια παραδοσιακή τελετή. Βασίζεται στον Ταοϊσμό και επηρεάζεται από τη Φιλοσοφία Zen. Ισχυροποιεί την δύναμη της, από το πράσινο τσάϊ ή matcha.
Η τελετή αυτή ετοιμάζεται για πολύ μικρό αριθμό ατόμων (2 – 3 άτομα) για καλωσόρισμα ή ακόμα και για το γαλήνεμα της ψυχής τους.
Ο Shogun και ο Αυτοκράτορας, για να πάρουν τις αποφάσεις τους, συγκεντρώνονταν σε ένα χώρο τελετής τσαγιού. Εκεί υποχρεούνταν όλοι να αφαιρέσουν οτιδήποτε μεταλλικό είχαν στην κατοχή τους (όπλα), έμπαιναν όλοι σαν ίσοι στο χώρο, απαλλαγμένοι από κάθε τι ψεύτικο, με την πρόθεση να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το λαό τους. Το ίδιο συμβαίνει ακόμα και σήμερα όπου πρόεδροι εταιριών και πρωθυπουργοί, συναντώνται στο χώρο μιας τελετής τσαγιού για να πάρουν μεγάλες αποφάσεις. Ακόμα και οι επίσημοι καλεσμένοι, οφείλουν να γνωρίζουν και να τιμούν το τελετουργικό με τις κατάλληλες κινήσεις, λέξεις και πράξεις.
Η εκμάθηση της τελετής του τσαγιού απαιτεί πολλά χρόνια σπουδής και κρατάει για μια ζωή.

ΙΣΤΟΡΙΑ:
H τελετή τσαγιού μεταφέρθηκε στην Ιαπωνία τον 9ο αιώνα από την Κίνα, από έναν Βουδιστή μοναχό τον Eichu.
Αρχικά η χρήση του τσαγιού ήταν για ιατρικούς λόγους και αργότερα για εξαγνισμό.
Το 12ο αιώνα μια νέα ποικιλία τσαγιού προερχόμενη από το μαύρο τσάϊ, εισήχθη στην Ιαπωνία από τον μοναχό Eisai, η οποία χρησιμοποιούνταν στα Βουδιστικά μοναστήρια.
Κατά τον 13ο αιώνα οι samurai άρχισαν να πίνουν πράσινο τσάϊ, αφού υιοθέτησαν τη φιλοσοφία Zen.
Τον 16ο αιώνα ο μοναχός Sen no Rikyu, που αποτελεί την ιστορικότερη μορφή διδασκάλου τελετής τσαγιού, διέδωσε την τελετή αυτή σε όλα τα επίπεδα της Ιαπωνικής κοινωνίας. Δίδασκε ότι η κάθε συνάντηση είναι θησαυρός που ποτέ δεν μπορεί να αναπαραχθεί.
Οι αρχές που δίδασκε είναι η αρμονία (和, wa), ο σεβασμός (敬, kei), η καθαρότητα (清, sei) και η ηρεμία (寂, jaku), οι οποίες αποτελούν κεντρικά στοιχεία της τελετής τσαγιού ακόμα και σήμερα.
(:: Plus Your Self ::)
 
Last edited by a moderator:

tai

Member
Μηνύματα
290
Likes
87
Ταξίδι-Όνειρο
το τελος του δρομου
ενω φαίνεται για ενα αυστηρό πρωτόκολλο, δεν ειναι τόσο πολύ, άμα μείνεις για καιρό.
επίσεις μια μικρή παρέμβαση. Εάν εισαι πελάτης, τοτε, τελευταίος υποκλίνεται ο εργαζόμενος στο μαγαζί, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ!
Και για όσους πάνε εκεί και τους "παρασύρουν" σε κάποιο bar, καλό ειναι να απολαύσουν στο μεγιστο της περιποιήσεις των κοριτσιών, αλλα μην τολμήσουν να απλώσουν χέρι. Μπορεί και να τους το κοψουν. (κυριολεκτικά)!!!
Ολα τα μαγαζιά ανήκουν σε "οικογένειες"

ΜΜΜΜ πόσο μου εχει λείψει μια κούπα μακαρόνια στο όρθιο
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.224
Likes
5.771
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Τι όμορφες τελετουργίες, τι ηρεμία είναι αυτή που μεταδίδουν!
 

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.482
Πώς χρησιμοποιούνται τα ξυλάκια

1.Κρατείστε σταθερά το ένα ξυλάκι με μικρή πίεση μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη στο ύψος της δεύτερης άρθρωσης (του αντίχειρα).
Υποστηρίξτε το με το δεύτερο μεσαίο δάκτυλο και το μικρό.

2.Κρατείστε το ξυλάκι που θα κινείται μεταξύ του αντίχειρα, του δείκτη και του μεσαίου όπως κρατάτε ένα στυλό.

3.Για να ανοίξετε τα άκρα από τα ξυλάκια, σηκώστε το μέσο.
Αν δε μπορείτε να το κάνετε, πιέστε με το δείκτη του άλλου χεριού σας, στο σημείο που εφάπτεται το δεύτερο μεσαίο δάκτυλο στο βασικό ξυλάκι.

4.Κλείστε το μέσο για να κλείσουν οι άκρες από τα ξυλάκια.
Αν δε μπορείτε να το κάνετε, πιέστε με το δείκτη του άλλου χεριού σας, στο σημείο που εφάπτεται το δεύτερο μεσαίο δάκτυλο στο βασικό ξυλάκι.
(Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΣΟΥΣΙ - JAPONICA)

Κι επειδή όλα αυτά μάλλον ακούγονται... γιαπωνέζικα ορίστε και ένα βιντεάκι που τα εξηγεί καλύτερα:

 

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.482
Για όποιον δεν τα κατάφερε με το πρώτο βίντεο ας δοκιμάσει και με αυτό:

 

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.482
Και να τι πρέπει να ξέρουμε όταν τρώμε χρησιμοποιώντας ξυλάκια:

  • Ποτέ μη δίνετε φαγητό σε κάποιον άλλο χρησιμοποιώντας τα ξυλάκια. Αυτή η ενέργεια παραπέμπει στην Ιαπωνική επικήδεια τελετή, της μεταβίβασης των αποτεφρωμένων οστών ενός αποθανόντος συγγενή, μεταξύ των μελών της οικογένειας. Αν θέλετε να μοιράσετε τροφή, μεταβιβάστε τη με το πιάτο ώστε αυτός που επιθυμεί να πάρει, να επιλέξει από αυτό.
  • Αν παίρνετε φαγητό από ένα πιάτο (όπως στην προηγούμενη περίπτωση), χρησιμοποιήστε την αντίθετη πλευρά από τα ξυλάκια σας από αυτή που χρησιμοποιείτε για να τρώτε.
  • Ποτέ μη δαγκώνετε φαγητό και την υπόλοιπη μπουκιά μη την αφήνετε στο πιάτο σας. Εφόσον διαλέξατε κάτι με τα ξυλάκια σας πρέπει να το φάτε όλο.
  • Όταν δε χρησιμοποιείτε τα ξυλάκια σας, πρέπει να τα τοποθετείτε μπροστά σας και παράλληλα στην πλευρά του σούσι πάγκου, με τη πιο λεπτή πλευρά μέσα στο hashi oki. Ποτέ μην τα τοποθετείτε κατευθείαν στον πάγκο.
  • Μην αφήνετε ποτέ ρύζι μετά από ένα γεύμα. Αφήνοντας φαγητό θεωρείται αγενές, πόσο μάλλον να αφήσετε ρύζι.
  • Ποτέ μην καπνίζετε μέσα σε ένα μπαρ σούσι, ο καπνός συγχέει τις νόστιμες γεύσεις του ψαριού. Τασάκια παρέχονται σε πολλά σούσι μπαρ (ειδικά στην Ευρώπη και την Αμερική) αλλά το να χρησιμοποιούνται είναι περιφρονητικό προς τις προσπάθειες του Σεφ.
  • Ποτέ μη απαιτείτε ο Σεφ να χειριστεί το λογαριασμό σας, κάποιος άλλος υπάλληλος θα διευθετήσει την πληρωμή του. Το προσωπικό που σχετίζεται με το φαγητό ποτέ δεν αγγίζει χρήματα.
  • Μη ζητάτε μαχαίρι. Αυτό μπορεί να υπονοεί ότι το φαγητό είναι τόσο σκληρό που δε μπορεί να φαγωθεί χωρίς αυτό.
  • Τρώτε το σούσι με τα ξυλάκια ή τα χέρια σας, αλλά ποτέ με πηρούνι.
  • Οι περισσότεροι δυτικοί τρώνε το σούσι βουτώντας τη πλευρά με το ρύζι στη σάλτσα σόγιας, και την αφήνουν να διαποτίσει το ρύζι. Μετά αναρωτιούνται γιατί το σούσι διαλύεται κατά τη πορεία από τη σάλτσα στο στόμα τους, αφήνωντας μικρούς μαύρους λεκέδες από λεκιασμένο ρύζι σε όλο το πάγκο και τα ρούχα τους. Οι Ιάπωνες σπάνια έχουν αυτό το πρόβλημα, γιατί ξέρουν ότι ο σκοπός της σάλτσας δεν είναι να νοστιμεύσει το ρύζι, αλλά το ψάρι. Γι αυτό, το σούσι πρέπει να βουτιέται στη σάλτσα από την ανάποδη πλευρά που βρίσκεται το ρύζι και μετά να τρώγεται.
(Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΣΟΥΣΙ - JAPONICA)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.280
Μηνύματα
886.351
Μέλη
38.948
Νεότερο μέλος
nicktherigk

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom