Ουγγαρία Βουδαπέστη/χριστούγεννα 2012

Juan2013

Member
Μηνύματα
56
Likes
25

Φέτος για τα χριστούγεννα αποφάσισα να εξαργυρώσω τα μίλια που ειχα μαζέψει από την Αegean και για τις μέρες που με ενδιέφεραν βρήκα για Βουδαπέστη. Πέταξα στις 24, παραμονή χριστουγέννων, έχοντας διαβάσει πολλά πράγματα για τη Βουδαπέστη, αλλά πουθενά ότι στις 24, 25 και 26 Δεκέμβρη είναι τα πάντα (ή σχεδόν τα πάντα) κλειστά. Η αρχή έγινε στο αεροδρόμιο, όπου με πληροφόρησαν ότι δεν υπήρχε κάποιο μέσο για να μετακινηθώ, παρά μόνο ένα νυχτερινό λεωφορείο που έχει αραιά δρομολόγια κ κάποια ταξί. Αναγκαστικά λοιπόν, πήρα με την παρέα μου ταξί. Το καλό είναι ότι για κάθε περιοχή της πόλης υπάρχει στάνταρ ποσό που πληρώνεις, όσα άτομα κι αν είναι η παρέα, σε όποιο μέρος της συγκεκριμένης περιοχής πας. Η δική μας ήταν στην περιοχή 2, μας έδωσαν ένα χαρτί στο οποίο τύπωσαν τη διεύθυνσή μας κ το κόστος, καθώς και το νούμερο του ταξί. Ηρθε λοιπόν το ταξί μας, δώσαμε στον οδηγό το χαρτάκι, μας πήγε ακριβώς στο ξενοδοχείο μας κ του δώσαμε όσα έλεγε το χαρτί (5400 φιορίνια) και το κρατήσαμε γιατί αν καλούσαμε την ίδια εταιρία για το γυρισμό, θα είχαμε επιπλέον έκπτωση.
Οταν φτάσαμε στη ρεσεψιόν, ένας έλληνας πελάτης μάς ενημέρωσε ότι τα πάντα αυτές τις 3 μέρες είναι κλειστά και με βαριά καρδιά, αφού τακτοποιηθήκαμε, βγήκαμε για να δούμε την πόλη. Ηταν 8 το βράδυ, έκανε πάρα πολύ κρύο, ήταν χιονισμένα από την προηγούμενη μέρα και είχε πολύπυκνή ομίχλη. Το τοπίο ήταν μαγευτικό. Ψυχή δεν κυκλοφορούσε εκτός από κάποιους νεαρούς που προσπαθούσαν να μας πείσουν να πάμε σε πορνό πάρτι ή σε σεξ σόου, μαγαζιά που δεν ακολουθούσαν το έθιμο της αργίας. Τους προσπεράσαμε ευγενικά και πήγαμε μια βόλτα μέχρι τη γέφυρα της Ελισάβετ που ήταν κοντά στο ξενοδοχείο.Περάσαμε από την Πέστη που ήμασταν στη Βούδα και ξαναγυρίσαμε πίσω γιατί η ομίχλη δε μας άφηνε πολλά περιθώρια να προχωρήσουμε και να ανηφορίσουμε στη Βούδα.
Η βραδυά έληξε με επιστροφή στο ξενοδοχείο, ύστερα από βόλτες στην εντελώς ερημική Πέστη και μια πίτσα στο μοναδικό ανοιχτό μαγαζί που βρήκαμε, απογοητευμένοι για τις επόμενες μέρες που θα ακολουθούσαν, οι οποίες όμως ήταν εντελώς διαφορετικές από ό,τι περιμέναμε και μας αντάμειψαν με το παραπάνω.
(Αύριο, θα σας γράψω τη συνέχεια)
 

Attachments

North66

Member
Μηνύματα
4.309
Likes
5.065
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Η περίοδος 23-31.12 δεν είναι black-out για εξαργυρώσεις εισιτηρίων;
 

skoumpi

Member
Μηνύματα
1.206
Likes
1.101
Αντε μπράβο να μας τα γράψεις, γιατί διαβάζοντας για την πρωτη μέρα απογοητεύτηκα..... (τι κρίμα σκεφτομαι)!!!!
 

Juan2013

Member
Μηνύματα
56
Likes
25
Η περίοδος 23-31.12 δεν είναι black-out για εξαργυρώσεις εισιτηρίων;
Οχι, κανονικά εξαργυρώνεις, όπως οποιαδήποτε άλλη μέρα. Απλά, επειδή οι μέρες αυτές έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, δεν υπήρχαν διαθέσιμα εισιτήρια για όλες τις μέρες.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.119
Likes
41.411
Η περίοδος 23-31.12 δεν είναι black-out για εξαργυρώσεις εισιτηρίων;
Πέρσι εξαργύρωσα για 15αύγουστο. Φέτος έξαργύρωσα από τώρα για Μ. Σάββατο. Αν κινηθείς νωρίς, γίνεται. Μάλλον δεν ισχύουν οι όροι πια.
 

Juan2013

Member
Μηνύματα
56
Likes
25
Βουδαπέστη μέρος βου

Την προηγούμενη μέρα από την άφιξή μας στη Βουδαπέστη είχε χιονίσει κι έτσι τα πάντα ήταν χιονισμένα κ πανέμορφα. Βέβαια η πάχνη το πρωί κ η ομίχλη ήταν τέτοια που δε μπορούσες να δεις στην απέναντι πλευρά από το Δούναβη. Παρόλα αυτά, είχε κι αυτό την ομορφιά του. Το βράδυ λοιπόν της παραμονής κάναμε βόλτες κ πήγαμε κ σε μια εκκλησία καθολικών που ήταν ανοιχτή κ μείναμε για κανά μισάωρο γιατί έψελναν ύμνους πολύ κατανυκτικά κ ήταν κάτι διαφορετικό. Τη μέρα όμως των χριστουγέννων πήγαμε σε ελληνική ορθόδοξη εκκλησία με ρώσους ιερείς κ ήταν επίσης ωραία-ήταν η πρώτη φορά που πήγαινα εκκλησία τη μέρα των χριστουγέννων.
Μετά πήγαμε περίπατο στη Βούδα, στην εθνική Πινακοθήκη(ήταν κλειστά αλλά το μέρος στο οποίο βρίσκεται είναι γεμάτο αξιοθέατα) στο Κάστρο κ στη γειτονιά των Ψαράδων, είναι κάτι που πρέπει Οπωσδήποτε να δει κανείς. Ηταν τόσο ωραια που πήγαμε ξανα κ σήμερα. Δεν είχε ομίχλη κ μπορούσες από κει να δεις το Κοινοβούλιο να ξαθρεφτίζεται στα νερά, όλη την Πέστη και τις γέφυρες φωτισμένες, ήταν κάτι μαγευτικό. Είχα να νιώσω έτσι από την τελευταία φορά που πήγα Παρίσι.
Εκεί, τη μέρα των χριστουγέννων είχε ευτυχώς μερικά τουριστικά μαγαζιά ανοιχτά κ φάγαμε, κι ένα υπέροχο καφέ, το cafe miro διακοσμημένο με πίνακες του Μιρό κ έπιπλα που θύμιζαν τα έργα του.Είναι πανέμορφο, στυλάτο κ πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να το επισκεφτεί. Ο καφές, κ εκεί και στα περισσότερα καφέ έχει γύρω στα 1,5 με 2 ευρώ, γύρω στα 2 με 2,5 η σοκολάτα και γύρω στα 2 ευρώ τα ποτά. Αυτό, μαζί το γεγονός ότι δεν καπνίζουν πουθενά σε εσωτερικό χώρο και είναι η ατμόσφαιρα καθαρότατη, είναι από τα μεγάλα συν της Βουδαπέστης.:xmas_lol:
Για το βράδυ των χριστουγέννων είχα ήδη αγοράσει από την Αθήνα μέσω ίντερνετ εισιτήρια για την όπερα (Λα Μποέμ ο Πουτσίνι). Είχα βρει μόνο για θεωρείο, αλλά πρώτη σειρά, κόστιζαν περίπου 4,5 ευρώ το ένα. Να φανταστείτε ότι είχαμε αγοράσει και για άλλη παράσταση (the bat) για απόψε με 2 ευρώ, αλλά επειδή ήταν 2η σειρά θεωρείο κ δεν ειχε καλή ορατότητα δεν πήγαμε καθόλου κ προτιμήσαμε το περπάτημα στη Βούδα. Πάντως, το Λα Μποέμ, είχε τα καλύτερα σκηνικά που έχω δει ποτέ σε θέατρο κ όπερα. Το κακό είναι ότι δεν είχαν αγγλικούς υπέρτιλους, ομως η μουσική κι τα σκηνικά έφταναν για να μας κάνουν να περάσουμε μια ξεχωριστή βραδυά.Αξιζε με τα χίλια!
 

Juan2013

Member
Μηνύματα
56
Likes
25
Τρίτη μέρα-θερμά λουτρά

Την τρίτη μέρα αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε τη νότια πλευρά της Βούδας. Περάσαμε απέναντι από τη γέφυρα της ελευθερίας,που έναι από τις 2 καλύτερες, κι ανηφορίσαμε για ο λόφο Γκέλερτ. Αφού είδαμε και φωτογραφίσει όλα τα αξιοθέατα καταλήξαμε το μεσημέρι στα ομώνυμα θερμά λουτρά, που είναι από τα πιο δημοφιλή. Είναι μικτά, σε αντίθεση με τα rudas, που είναι άλλες μέρες για άντρες κι άλλες για γυναίκες, και είναι πιο φθηνά, αλλά και παλιότερα. Πήγαμε λοιπόν στα πρώτα, με ημερήσιο εισιτήριο 4300 φιορίνια. Στην αρχή μπήκαμε σε μια μικρή πισίνα με νερά 36°c και δίπλα υπήρχε μια μεγαλύτερη, πιο κρύα. Νομίζαμε ότι αυτά ήταν μόνο και όι δώσαμε τόσα χρήματα για να...μουλιάσουμε για καμμιά ώρα. Ομως, εξερευνώντας το χώρο, ανακαλύψαμε όι υπήρχαν κι άλλες πισίνες, με πιο ζεστά νερά και μικρούς καταράκτες για να σου κάνουν μασάζ στην πλάτη, καθώς και δωμάτια σάουνας, με 55, 65 και 75°c. Δοκιμάσαμε και τα τρία με τη σειρά, και στο τελευταίο ένιωθες ότι θα...έλιωνες! Μετά φυσικά, έβγαινες σε ντουζιέρες για να κάνεις ντουζ με όσο κρύο νερό άντεχες. Το καλύτερο όμως δωμάτιο ήταν αυτό με τους ατμούς και τα αιθέρια έλαια, στους 60°c, στο οποίο όταν έμπαινες δεν έβλεπες σχεδόν τίποτα, ένιωθες όλη την υγρασία στο σώμα σου κ τον ιδρώτα να τρέχει, και μόλις έβγαινες βουτούσες σε μια πισίνα με νεό στους 18°c. Δεν το άντεχαν όλοι, με αποτέλεσμα άλλοι να ...ουρλιάζουν, άλλοι προπαθούσαν πολλές φορές κι έβρεχαν μόνο τα πόδια, ενώ κάποιοι βουτούσαν αι ο κεφάλι και κάθονταν αρκετά λεπτά. Εγώ τις βουτιές μου τις έκανα, αλλά χωρίς να βουτήξω με το κεφάλι. Μόνο το σώμα ως το λαιμό.
Τελικά, μείναμε σχεδόν 5 ώρες και το καταευχαριστηθήκαμε. Ηταν τέλεια εμπειρία κ θα την επαναλάβουμε κι αύριο, στα thermal baths που θεωρούνται τα καλύτερα της Βουδαπέστης.
Το βράδυ πέσαμε τυχαία σε ένα ντιζαινάτο εστιατοριο, κοντά στο ξενοδοχείο, που ευτυχώς άνοιξε από τις 26 και ήταν γκουρμέ έκπληξη! Λεγόταν 12 και ήταν την karolyi Mihalyi utca.Είχε υπέροχη, ευρηματική διακόσμηση και πολύ ωραία πιάτα, μπορούσες να πάρεις είτε ολόκληρη είτε μισή μερίδα, είχε πολύ καλές τιμές αλλά εξωφρενικά μικρές μερίδες. Ολα τα πιάτα πάντως ήταν τέλεια, όπως κι τα γλυκά (σουφλέ σοκολάτας με μους μάνγκο και μιλφέιγ κάστανο με κρασάτες βανίλιες).
Εκείνη η βραδυά αποδείχθηκε τυχερή,γιατι ύστερα από πολύ περπάτημα και εξωνυχιστική...έρευνα στα στενά της Πέστης, ανακαλύψαμε ένα μπαράκι ανοιχτό-που έκλεινε βέβαια στις 12 τα μεσάνυχτα, αλλά ήταν πανέμορφο και επίσης με πολύ φτηνά ποτά. Ηταν κι αυτό κοντά το ξενοδοχείο,μόλις ξαναπεράσω και σημειώσω το όνομα θα το γράψω.:xmas_lol:
 

Juan2013

Member
Μηνύματα
56
Likes
25
Διόρθωση

Ετσι, για την ιστορία, να διορθώσω την τιμή που κόστιζε το ταξι από το αεροδρόμιο, μιας κ βρήκα την απόδειξη, δεν ήταν 5300 που έγραψα, αλλά 5800 φιορίνια.
Επίσης, μην εμπιστεύεστε τους οδηγούς ταξιδίων που κυκλοφορούν,ιδίως στις ελληνικές εκδόσεις κι έχουν να ανανεωθούν από τον προηγούμενο αιώνα. Τα περισσότερα από τα προτεινόμενα μπαρ, καφέ, εστιατόρια κλπ δεν υπάρχουν. Προφανώς υπήρχαν κάποτε αλλά έκλεισαν και στη θέση τους υπάρχει κάτι άλλο άσχετο (πχ. συνεργείο). Τα υπόλοιπα είναι στην πλειοψηφία τους αδιάφορα και άγνωστα, δεν α ξέρουν ούτε οι ντόπιοι. Προφανώς, κάποιοι θα τα παίρνουν για να τους προβάλλουν.
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Πέρσι εξαργύρωσα για 15αύγουστο. Φέτος έξαργύρωσα από τώρα για Μ. Σάββατο. Αν κινηθείς νωρίς, γίνεται. Μάλλον δεν ισχύουν οι όροι πια.
Οι όροι θεωρητικά ισχύουν. Αλλά προφανώς λόγω κρίσης και τελευταία στιγμή να κινηθείς, πάλι κάτι γίνεται. Εμείς εξαργυρώσαμε το καλοκαίρι για 15Αύγουστο, ελάχιστες ημέρες πριν το ταξίδι.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.032
Likes
12.164
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
αλλά πουθενά ότι στις 24, 25 και 26 Δεκέμβρη είναι τα πάντα (ή σχεδόν τα πάντα) κλειστά.
Εδω στο φορουμ παντως εχει ειπωθει.

Επισης ζητα να σου μεταφερουν την ιστορια σου στις ταξιδιωτικες ιστοριες.
 

Juan2013

Member
Μηνύματα
56
Likes
25
Αγαπημένη Βουδαπέστη.
Θα θέλαμε όμως να δούμε καμιά φωτογραφία από την χιονισμένη και γενικά χειμερινή ατμοσφαιρική Βουδαπέστη!
Λοιπόν, να κάποιες:
Budapest xmas2012 | Flickr - Photo Sharing!
Budapest xmas2012 | Flickr - Photo Sharing!
Budapest xmas2012 | Flickr - Photo Sharing!
Budapest xmas2012 | Flickr - Photo Sharing!
Budapest xmas2012 | Flickr - Photo Sharing!
:xmas_mrgreen:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.275
Μηνύματα
885.914
Μέλη
38.947
Νεότερο μέλος
anthger

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom