Ελβετία Γενεύη-Ότι ξέρετε!

City_girl

Member
Μηνύματα
14
Likes
1
Ταξίδι-Όνειρο
Γαλλική Πολυνησία
Γεια σας! :D

Έχω δεχτεί μία προσφορά για δουλειά στην Γενεύη. :clap: Πρέπει, προτού αποφασίσω να ζυγίσω πολλά πράγματα και θα ήθελα όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την πόλη. :rolleyes: Όποιος μένει εκεί ή την έχει επισκεφτεί, θα χαρώ πολύ να πάρω οποιαδήποτε πληροφορία.

Ξεκινάω με τα αμέτρητα ερωτήματα μου :p για να σας διευκολύνω:

1. Πόσα χρήματα χρειάζεται το μήνα για να ζήσει κάποιος, συμπεριλαμβανομένου ενοικίου, φαγητό, μετακινήσεις, κόστος ζωής, λογαριασμούς, ίντερνετ κλπ? Τι ακριβώς παίζει με τα σπίτια? Έχω ακούσει ότι είναι ακριβά και ότι κάποια τρικ βρίσκουν με τον αριθμό των δωματίων...? Εμείς θέλουμε ένα σπίτι για δύο άτομα. Ούτε μικρό, ούτε μεγάλο. Δηλαδή όχι κάτω από 50 τμ, όχι πάνω από 75 τμ.
2. Τιμή κατ' άτομο σε ένα τυπικό εστιατόριο
3. Πώς είναι η ζωή εκεί? Υπάρχει μετρό? Οι συγκοινωνίες πώς είναι?
4. Είναι φιλική πόλη? Υπάρχει εγκληματικότητα?
5. Ο καιρός πώς είναι το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου?
6. Πόσο μακρινές είναι οι αποστάσεις? Πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος να πάει από την μιά μεριά της πόλης στην άλλη? Σε σχέση με την Αθήνα, πόσο μεγαλύτερη/μικρότερη είναι η Γενεύη?
7. Το ελληνικό δίπλωμα οδήγησης έχει ισχύ εκεί?
8. Είναι γενικά μία πόλη όπου ένα νέο ζευγάρι μπορεί να ζήσει μία κανονική ζωή? Απλά πράγματα, όπως πόσο στοιχίζει ένα ποτό ή ένα εισιτήριο σινεμά? Πόσο ακριβά είναι να ψωνίσεις μία τσάντα ή ένα μπλουζάκι?
9. Φορολογία στο εισόδημα? Πόσο τοις εκατό?
10. Κάποιο σάιτ με πληροφορίες?

Ουσιαστικά, αυτό που κυρίως με απασχολεί είναι αν από το μισθό μας, θα μπορούμε να καλύψουμε το κόστος διαβίωσης, να τα δω λίγο συγκριτικά δηλαδή. Μία μπλούζα Ελλάδα τόσο, μία μπλούζα Γενεύη τόσο. κλπ...

Όποια πληροφορία έχετε, θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη πραγματικά και σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων. :)

Υ.Γ. Διάβασα και το θέμα ενός άλλου ατόμου για Γενεύη, αλλά είναι κάποια παραπάνω πράγματα που ζητώ, γι' αυτό άνοιξα καινούριο θέμα. ;)
 

rethimno

Member
Μηνύματα
1.770
Likes
1.052
Επόμενο Ταξίδι
Λεσβος
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κοσμου
H Γενευη γενικα ειναι μια ομορφη πολη με αρκετο πρασινο και πολλα παρκα
Ακριβη αρκετα αλλα εχεις πολλες επιλογες να φας οικονομικοτερα σε self-service. Αναζητησε τα στη αλυσιδα σουπερ μαρκετ coop-city
Τα βρηκα οικονομικα για αγορες εχουν τα παντα στο υπογειο ειδη τροφιμων φαγητο κι σαλατες τake- away
Στο τελευταιο οροφο υπαρχουν σελ σερβις με ιταλικη κουζινα, ασιατικη, κινεζικη που παρασκευαζονται ολα μπροστα σου σε λογικες τιμες παντα.
Αν εισαι λατρης του νες-καφε κρατα απο την Ελλαδα εκει δεν υπαρχει πουθενα, κατι νερομπουρμπουλα μονο που τα βαφτιζουν καφε
Ενδιαφερουσα η παλια πολη, το νερο πολυ ακριβο αλλα υπαρχουν πολλα συντριβανια με ενδειξεις ποσιμου ή μη νερου, που μπορεις να γεμισεις το μπουκαλι σου,.... ενα μικρουλι αγορασα απο ενα φουρνο καπου στα 2.50 ευρω

Για Αγγλικα ουτε λογος, Γαλλικα ή νοηματικη, ακομα και οι καταλογοι στα Εστιατορεια ηταν στα Γαλλικα, και αν δεν ξερεις σε κοιτανε με απαξιωτικο τροπο
Για ταξι μη το σκεφτεσε....3 χιλ σε ευθεια 17.50 ευρω....συγκοινωνια τακτικη με μετρο και λεοφωρεια, δεν ειχα πουθενα προβλημα
Πολλα delicatessen με φοβερες γευσεις (μαρμελαδες, γλυκα,σοκολατες κ.λ.π) αλλα οτι βλεπεις απο το βαζακι....ολα στα Γαλλικα....αν ξερεις να διαβαζεις
 

paulsofmeli

Member
Μηνύματα
40
Likes
24
Ήμουν Γενεύη το Πάσχα για λίγες μέρες.
1.Απο ενοίκια δεν ξέρω αλλά στο ελβετικό πνεύμα μάλον θα τσούζουν...
2.Και με 20 ε βρίσκεις. Εγώ έφαγα σε ένα που έχει φάει και ο bill clinton όταν ήταν πρόεδρος, που είναι κοντά στν καθεδικό ναό στη παλιά πόλη. Με τις μερίδες απλά θα γελάσεις...
3.Εχει τράμ που βολεύει. Είναι όμορφα και γραφικά. Παράδεισος για τους φίλους της ωρολογοποιίας και φυσικά της σοκολάτας που εδώ πωλείται σε λαχταριστές πλάκες απο τις οποίες σου κόβουν. Ζωή γενικότερα απλά δεν υπάρχει. Για να χαρείς την Γενεύη πρέπει να έχεις πάρει σύνταξη...
4. Αν έχεις ζήσει στην αθήνα δεν φοβάσαι τπτ χαχαχαα Είναι ασφαλέστατη.
5.Καιρός καταθλιπτικός, μουντός, βροχερός, ήλιο το καλοκαίρι μόνο.
6.Πολύ μικρότερη. Ειδικά η παλιά πόλη, πολύ ευκολά περπατίεται.
7.....:p
8. Θα ρθείτε πιο κοντα. Δεν θα έχετε τι να κάνετε. Μιλάμε για τον χειρότερο ίσως λαό της Ευρώπης. Τσιφούτηδες, μαγαζιά για διασκέδαση ελάχιστα. Κυριακή και δεν υπήρχε ψυχή στους δρόμους. Μετά τις 4 το απόγευμα άρχισαν να βγαίνουν και παλι εκαναν βόλτες στην λίμνη και δεν σπάγαν φράγκο.
Μην δεχτείς πρίν πας απο κοντα να δείς. Εχω γνωστό με τριετές συμβόλαιο στη Ζυρίχη και δεν βλέπει την ώρα να φύγει. Δες απο κοντά και μετά αποφάσισε. Και όταν πας πιές έναν καφέ στο Kempinsky, η θέα είναι ανεπανάληπτη.
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Γενικότερες πληροφορίες για τη χώρα,μιας και δεν πας να μείνεις απλώς σε μια πόλη αλλά σε μια άλλη χώρα.

Είναι "μοντέλο" αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι ούτε τέλεια,ούτε τόσο επιθυμητή για να ζήσεις μόνιμα εκεί.Αν δεν έχεις μεγαλώσει εκεί πιστεύω ότι είναι από δύσκολο εως αδύνατο να εγκληματιστείς.Πολύ κλειστοί άνθρωποι,αλλά υπάρχει μεγάλη μερίδα ξένων εργαζομένων στη χώρα οπότε παρέες θα βρείτε,γιατί πολύ συχνά κολλάνε πιο εύκολα παρέες από άλλες χώρες παρά με Ελβετούς.Εννοείται πως -όπως και παντού- υπάρχουν και ευχάριστοι και προοδευτικοί Ελβετοί,αλλά εκεί ο συντηριστισμός δεν έχει καμία σχέση με αυτόν του Νότου και εννοώ πως είναι πολύ χειρότερος.

Οι πόλεις είναι φτιαγμένες πρώτα για τον άνθρωπο και ύστερα για τα αυτοκίνητα.Που σημαίνει πως όλες οι μεγάλες έχουν άψογα μέσα δημόσιας μεταφοράς.Σε προδιαθέτει να βγείς να περπατήσεις,κάτι που δεν θεωρώ απαραιτήτως κακό.Εντάξει σε καμία περίπτωση δεν θα βρείς νυχτερινή ζωή και δη σαν της Αθήνας,αλλά κι εδώ το έχουμε παραχ.....

Η εγκληματικότητα ακόμα και στα πιο κακόφημα μέρη της χώρας -αν καταφέρεις να τα ανακαλύψεις- είναι κάτι που μάλλον δεν πρέπει να σε ανησυχεί.Όταν ανέφερα εκεί σε παρέα πόσες διαρρήξεις ημερησίως γίνονται στην Αθήνα κόντεψαν να πνιγούν.Δεν συζητάω για βίαιο έγκλημα.Οι δείκτες βαίνουν αυξανόμενοι αλλά σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουν τις περισσότερες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Η κρίση χτύπησε αρκετά και τα μεσαία στρώμματα των Ελβετών καθώς μιλάμε για μια χώρα που βασίζεται κατ'εξοχήν στον χρηματοπιστωτικό τομέα,τις ασφάλειες και τις υπηρεσίες γενικότερα.Σχεδόν όλοι επένδυαν σε τραπεζικά προϊόντα -στην Ελβετία ζούσαν εξάλλου- με αποτέλεσμα μια σημαντική μερίδα του πλυθησμού να χάσει αρκετά χρήματα την τελευταία διετία.

Η Γενεύη λόγω του Γαλλόφωνου και της εγγύτητας στα Γαλλικά σύνορα είναι πιο προσιτή και ανοιχτή από άλλες πόλεις (Ζυρίχη π.χ.) αλλά παραμένει βαριά.Τρείς Έλληνες συμφωνήσαμε,αφού είδαμε αρκετή Ελβετία,ότι αν μέναμε μόνιμα μετά από 2-3 χρόνια μάλλον θα σκυλοβαριόμασταν.Επίσης αρκετοί Ελβετοί και ακόμα περισσότεροι ξένοι που κατοικούν μόνιμα εκεί,σηκώνονται και φεύγουν από τη χώρα μετά τη σύνταξη.

Πιο συγκεκριμένα για φαγητό,ρουχισμό,διασκέδαση κλπ είναι προφανές ότι μπορείς να βρεις φτηνά,μπορείς να βρεις και ακριβά.Τα πάγια κόστη είναι υψηλότατα [π.χ. υποχρεωτική ασφάλιση οικίας,ιδιωτική ασφάλιση περίθαλψης (γιατί και το δικό τους σύστημα υγείας δεν πάει και πολύ καλά),ασφάλεια αυτοκινήτου,κλπ] αλλά από την άλλη έχουν από τους χαμηλότερους ΦΠΑ του πλανήτη,καλές δημόσιες παροχές (εξαίρεσα ήδη την υγεία,που δεν είναι ΙΚΑ αλλά δεν πετάει κιόλας ως δημόσια)και κορυφαίο βιοτικό επίπεδο.Τα ενοίκια εντός των πόλεων είναι φωτιά γενικώς.Γι'αυτό πολλοί επιλέγουν να μένουν στα περίχωρα των πόλεων και να μετακινούνται με κάποιο μέσο για να πάνε προς την πόλη.Η κίνηση,αν και όχι ανύπαρκτη και ειδικά στην εθνική τους,είναι αστεία μπροστά στην Ελληνική οπότε δεν σταθμίζεται ως αρνητικό.

Ελπίζω να βοήθησα.
 

pix_lax82

Member
Μηνύματα
89
Likes
32
Ταξίδι-Όνειρο
Βορειος Κορέα
Σε ενα αλλο thread ειχαν ρωτηθει πανω κατω παρομοια πραγματα και εστειλα σε μια φιλη μου που εργάζεται εκει ενα mail και μου απαντησε τα παρακάτω εαν ψαξεις θα το βρεις λογικα.


1) Κόστος ζωής για ενα νέο ζευγάρι στη Γενεύη, σε τι επίπεδα βρίσκεται και τι δυσκολίες υπάρχουν.
Ενοικίο για 2 άτομα σε σπίτι με δωμάτιο&σαλόνι: 1700chf - 2500chf (εξαρτάται απο περιοχή και το πόσο εξοπλισμένο είναι το σπίτι. Μπορεί να νοικιαστεί ακόμα κ σπίτι χωρίς κουζίνα & ψυγείο κ να πρέπει να αγοραστούν ξεχωριστά.Εδώ χρειάζεται αρκετό χρόνο γιατι η ενοικίαση σπιτιού είναι κλάδος πολύ ευκαιριακός)
Φαγητό: super market αντίστοιχες τιμές με ελληνικές στα βασικά αγαθά. Καποια πιο φουσκωμένα. Ρούχα/Παππούτσια: αρκετά πιο ακριβά. Εστιατόρια: κυμαίνονται απο 25chf εως...! (μέση τιμή 40chf/person για κάπως πιο καλό φαγητό).
Ηλεκτρισμός: σχετικά οικονομικότερα απο Ελλάδα. Νερό/Θέρμανση: περιλαμβάνονται στο ενοίκιο. Απεριόριστη κατανάλωση και consolidation στο τέλος του έτους. Ταχι: ανάλογα κόστη με άλλες Ευρωπαικές πόλεις (πολύ υψηλότερα της Ελλάδας)
Συγκοινωνίες: πολλές εταιρείες δίνουν ετήσιο πάσο απεριορίστων. Διαφορετικά είναι επίσης πιο ακριβό το κόστος (γύρω στα 700chf yearly αλλά ΑΞΙΖΟΥΝ τα λεφτά τους!)

2) Ποιότητα ζωής: πράσινο (πολύ. Παρκα για τρέξιμο και βόλτα πράσινο γύρω απο τη λίμνη και στο κέντρο της πόλης) συγκοινωνίες (Τελειες. Πάντα στην ώρα τους και γρήγορες. Οχι μετρό αλλά απειρα λεωφορεία κ τραμ), ψυχαγωγία (καλύτερη απο αλλες Ελβετικές πολεις. Μπαράκια πολλά κ εστιατόρια. Κλάμπ 2-3 αλλά όχι αξιόλογα. Αν η νυχτερινή ζωή με κλάμπ είναι προαπαιτούμενο τότε να το ξανασκεφτούν...) αντιμετώπιση Ελλήνων ως ξένους (μια χαρά. 50% των κατοίκων της Γενεύης είναι ξένοι οποτε είναι συνηθισμένοι και ανεκτικοί με οποιονδήποτε. Ειδικά οι Ελληνες σε επαφές με την πολη χαίρουν εκτίμησης απο τους Ελβετους λόγω Ιστορίας, αν και μας θεωρούν ιδιο φασαριώζους με τους Ιταλούς).
Επίσης, προσθέτω: δημόσιες υπηρεσίες: αν και οι υπάλληλοι λειτουργούν αργααα είναι τόσο οργανωμένα που απο το διαδίκτυο βρίσκεις ότι χρειάζεσαι για τις συναλλαγές σου και τελειώνεις γρήγορα.

3) Απρόβλεπτοι παράγοντες: οτιδήποτε πρέπει να ξέρει κάποιος που σκέφτεται να ζήσει εκεί. Ομορφιά πόλης, καιρικές συνθήκες όλο το χρόνο.
Οι καιρικές συνθήκες ποτέ δε με απασχόλησαν. Το καλοκαίρι είναι στα επίπεδα των θερμοκρασιών Μαϊου Ελλάδας αλλά ζεστο.
Ο χειμώνας φτάνει και τους -3 αλλά σπάνια και γενικά το κρύο δεν είναι τσουχτερό γιατί δε φυσαει.
Ομορφιά πολης είναι υποκειμενική. Παρίσι δεν είναι αλλά είναι μια μικρή πολή 250.000 κατοίκων με όμορφες γωνίες και ανθρώπινους ρυθμούς. Λίμνη top!
Απρόβλεπτοι άλλοι παραγοντες είναι δευτερεύοντες και σιγουρα δε συζητιούνται μεσω e-mail γιατί μπορεί να παρεξηγηθεί το μέγεθός τους.

Υπάρχει η δυνατότητα εργασίας εκεί με 5000 ελβετικά φράγκα, απο ότι έψαξα πρόκειται για καλά λεφτά και δεν θα έχει πρόβλημα κάποιος αλλά ίσως είμαι στο κόσμο μου και θα ήθελα μια επιβεβαίωση.
5000chf είναι οκ. Δες τα και σε συνδυασμό με ενοίκιο. Επίσης να ρωτήσουν αν η εταιρεία βοηθά (χρηματοδοτεί) μέρος του ενοικίου ή κάποια άλλα fixed costs (συγκοινωνίες κλπ). Αν μιλάμε για CERN, συμφέρει να μείνουν εκεί κοντά και τα ενοίκια πέφτουν κάπως σε σχέση με τιμές κέντρου. Χρειάζεται όμως αμάξι γιατί η συγκοινωνία δεν είναι συχνή προς τα εκεί και είναι κάπως μακρυά απο κέντρο (30'). Άλλη επιλογή είναι να μείνουν κέντρο κ απλα να χρησιμοποιούν συγκοινωνία μόνο για δουλειά. Μεγάλη συζήτηση όμως...
 
Last edited by a moderator:

City_girl

Member
Μηνύματα
14
Likes
1
Ταξίδι-Όνειρο
Γαλλική Πολυνησία
Παιδιά σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ για την απάντηση σας. Ειλικρινά, δεν έχω λόγια.
Αυτά που κατάλαβα από τα ποστς σας είναι ότι γενικά η Γενεύη είναι μία ...ξενέρωτη αλλά ασφαλής, ακριβή πόλη...Γαλλικά εγώ ξέρω, ο σύντροφος μου όχι.

Κάποιες άλλες πληροφορίες από άλλους που επίσης την έχουν επισκεφτεί ή έχουν γνωστούς εκεί? Οτιδήποτε πραγματικά, θα είναι χρήσιμο.

Χίλια ευχαριστώ και πάλι...είστε φοβεροί!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.205
Μηνύματα
883.764
Μέλη
38.903
Νεότερο μέλος
Akis2002

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom