Γερμανία: την αγαπάμε και για τα Μουσεία της

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Τα Μουσεία του Dahlem στο Βερολίνο
Στο πανέμορφο προάστιο του Ντάλεμ, δίπλα στις εγκαταστάσεις του Frei (Free) Πανεπιστημίου το οποίο δημιουργήθηκε αφού το Humpoldt έμεινε στους Ανατολικούς, Βρίσκονται τα Μουσεία του Ντάλεμ.
Η κυριότερη συλλογή περιλαμβάνει Ασιατική Τέχνη από Πακιστάν, Αφγαγιστάν, Θιβέτ, Νεπάλ κ. ά. Το σημαντικότερο κομάτι καταλαμβάνουν οι συλλογές από την Ινδία, που ίσως αποτελούν και την σημαντικότερη συλλογή έξω από την χώρα.
Παρουσιάζουν και ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς η βόρεια Ινδία και στα σύνορα με το Πακιστάν (Γκαντάρα) επηρεάστηκαν από την ελληνική τέχνη που έφερε εκεί ο Μ. Αλέξανδρος. Χαρακτηριστικοί είναι οι Βούδες που θυμίζουν τον ελληνικό Απόλλωνα. Στην Ελλάδα το μοναδικο μουσείο που φιλοξενεί ευρήματα από αυτή την περιοχή είναι το Ασιατικής τέχνης στην Κέρκυρα.
Οι άλλες δύο συλλογές του Ντάλεμ είναι η εθνολογική και αυτή των ευρωπαικών πολιτισμών.
Δυστυχώς βάσει ενός μεγαλόπνοου όσο και ματαιόδοξου σχεδίου, τα Μουσεία του Ντάλεμ πρόκειται να μετακομίσουν στο κτήριο που κατασκευάζεται μετά την κατεδάφιση του κοινοβουλίου της DDR, δηλαδή στη θέση του ανακτόρου που βομβαρδίστηκε και μετά ισοπεδώθηκε από τους ανατολικούς. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την ανακατασκευή του ανακτόρου εν μέρει. Οι γερμανοί θα έχουν την χαρά να έχουν όλα τα Μουσεία στο νησί, αλλά οι επισκέπτες χάνουν ένα σοβαρό λόγο να επισκεφθούν το πανέμορφο Ντάλεμ.
Να προσθεσω και μερικα site ωστε να ειναι πληρης η εξαιρετικα ολοκληρωμενη παρουσιαση σου. Να συμπληρωσω επισης οτι το εθνολογικο μουσειο το οποιο θα στεγαστει στο νησι των μουσειων, οταν κατασκευαστει η ρεπλικα του παλατιου που καταστραφηκε, θα ενισχυθει στις συλλογες του με τις πολυ πλουσιες εθνολογικου ενδιαφεροντος συλλογες που υπαρχουν ηδη στο Πανεπιστημιο Humboldt. Staatliche Museen zu Berlin - Collections / Institutes
και το Μουσειο Ασιατικης Τεχνης: Staatliche Museen zu Berlin - Collections / Institutes

Και το Μουσειο των Ευρωπαικων Κουλτουρων (Πολιτισμων;) Staatliche Museen zu Berlin - Collections / Institutes
 

taver

Member
Μηνύματα
12.496
Likes
29.130
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Λίγα πράγματα τουλάχιστον για το Museum Mile του Αμβούργου?
Kunstmeile στα Γερμανικά, είναι μια σειρά από Μουσεία & αίθουσες εκθέσων που βρίσκονται όλες μαζί, πάνω σε μια νοητή γραμμή.

Ξεκινάει από τις Deichtorhallen - Wikipedia, the free encyclopedia, και περνάει από το φοβερό Kunsthalle (Kunsthalle Hamburg - Wikipedia, the free encyclopedia) με τη Gallerie der Gegenwart, την ακαδημία τεχνών, και τελειώνει στο μικρότερο Museum_für_Kunst_und_Gewerbe που επίσης φιλοξενεί εκθέσεις (δεν έχω μπεί σ' αυτό).
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.700
Berlin Guggenheim
(της γνωστής πολυεθνικής οικογένειας των Μουσείων)
Όταν το 1959 άνοιγε για το κοινό το Γκουγκενχάιμ της Νέας Υόρκης το τολμηρό για την εποχή του και τη θέση του (στο πιο αρχοντικό και ''αυστηρό'' σημείο της 5ης λίγο πάνω από το ΜΕΤ) έργο του Frank Lloyd Wright, κανένας πιθανότατα δεν ήξερε ακόμη ότι πλέον όλα τα Μουσεία θα χτίζονταν διαφορετικά. Η επιτυχία του υπήρξε τεράστια και διαχρονική. Έχοντας να αντιμετωπίσει ένα από τα καλύτερα Μουσεία του κόσμου(το ΜΟΜΑ) φιλοξένησε αμφιλεγόμενες μεν αλλά ΠΑΝΤΑ επιτυχημένες εμπορικά εκθέσεις. Εκτός της Βενετίας πολλές πόλεις ζήλεψαν τη δόξα του και ξεκίνησαν σχέδια. Λίγα από αυτά προχώρησαν. Με το πρότζεκτ του Μπιλμπάο (1997) ήρθε η απόλυτη επιτυχία. Σε δύο χρόνια απόσβεση. Από το 1997 έως το 2005 έβγαλε 10 φορές τα λεφτά του. ( δυστυχώς μου έρχονται στο νου τα δις της ολυμπιάδας και το τι βγάζει η Αθήνα από αυτά).
Το Γκουγκενχάιμ του Βερολίνου εγκαινιάστηκε ένα μήνα μετά από αυτό του Μπιλμπάο. Γιατί επιλέχθηκε ένα κτήριο γραφείων της Deutch Bank του 1920 πάνω στην Under der linden κανένας δεν κατάλαβε. Την στιγμή που η Podstamer platz έπαιρνε φωτιά οι πρωτοποριακοί αρχιτέκτονες του Γκουγκενχάιμ έξυναν σοβάδες σε κτήρια του μεσοπολέμου και γκρέμιζαν μεσοτοιχίες. Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε το καταπληκτικό Hamburger BHF για να το στείλει στα τάρταρα!
Μερικοί λένε ότι έχει ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις (εγώ δεν είδα καμία) αν σας βγάλει ο δρόμο σας τουλάχιστον θα απολαύσετε το καφεδάκι σας, είναι ωραία η σκιά κάτω από τις Φιλύρες!
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ενας απο τους αγαπημενους μου γερμανους ζωγραφους ειναι ο Franz Marc ο οποιος ανηκε στον εικαστικο κυκλο του Blauer Reiter. Oσο ηταν μικρος και κατα διαστηματα οταν μεγαλωσε του αρεσε να μενει στην Βαυαρια. Εκει λοιπον στο Kochel υπαρχει ενα μικρο αλλα αξιολογο μουσειο ν για αυτον τον ζωγραφο: Franz Marc Museum - Home
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.700
Το Berggruen και το scharf-Gerstenberg στο Βερολίνο.

Το σαρλότεμπουργκ φιλοξένησε για πολλά χρόνια τις άστεγες συλλογές του Βερολίνου που περιφέρονταν από κτήριο σε κτήριο. Το Μουσείο Προιστορίας και πρώιμης ιστορίας που φιλοξενήθηκε στο σαρλότενμπουργκ, μετακόμισε στο Neues παρέα με την σπουδαία Αιγυπτιακή Συλλογή. Δεν έχω δει ακόμη το Νέο Μουσείο (έχω δει μόνο το κτήριο άδειο πέρυσι στα εγκαίνια του) αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια καλή παρουσίαση από την ΕΡΣΗ, αν δεν κάνω λάθος, όπου αναφέρεται και στο περίφημο χρυσό καπέλο και την συλλογή Σλήμαν.
Απέναντι από το παλάτι στα δύο γωνιακά κτήρια του Stuller, παραμένουν πλέον δύο σημαντικές συλλογές τέχνης. Το Berggruen με τη μόνιμη συλλογή του ''Ο Πικάσο και η εποχή του'' με έργα, εκτός του Πικάσο, Κλε, Ματίς, και γλυπτά του Τζιακομέτι. Ωραία έκθεση σε ένα λειτουργικό κτήριο για αυτούς που δεν θέλουν πολυκοσμία και δεν τους αρέσει να μένουν ώρες στα Μουσεία. Από την άλλη μεριά του δρόμου το Scharf- Gersteberg, επικεντρώνεται στο συμβολισμό και τον σουρεαλισμό με σχέδια και έργα Γκόγια, Μανέ, Νταλί, ερνστ, Μαγκρίτ, κ.ά. Και τα δύο συνδυάζονται άνετα με μία επίσκεψη στο ανάκτορο αφού όλα είναι δίπλα και τακτοποιημένα κατά το γνωστό γερμανικό τρόπο!
 

dik-7

Member
Μηνύματα
1.527
Likes
2.044
Επόμενο Ταξίδι
Θα δειξει!
Ταξίδι-Όνειρο
Νησια μπορα μπορα
Παιδια νομίζω ότι παραλείψαμε να αναφέρουμε την κλασική Παλαιά Πινακοθήκη στο Μοναχο
Alte Pinakothek.
Περιλαμβάνει σπουδαία έργα των τΝτα Βίντσι, Τιτσιάνο, Ραφαελ, Μπέργκερ Ρέμπραντ, φυσικά του Γερμανού Ντύρερ. Εγώ ξεχώρισα το¨Ο Διαμερισμός των ιματίων του Χριστού¨ του Ελ Γκρέκο.

Επίσης επιβεβαίωνω και εγώ ότι το deutsche museum είναι εκπληκτικό.
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.700
Ο μύθος του Γιόζεφ Μπόυς επιστρέφει
(τίτλος στην Καθημερινή 19 Σεπτεμβρίου 2010)

Ο Γιόσεφ Μπόυς επιστρέφει στην πόλη του (μάλλον τα έργα του γιατι ο ίδιος δεν ζει) στη μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση των έργων του που έχει γίνει ποτέ.
Στο ανακαινισμένο Κουνστσαμλουνγκ (Κ20) του Ντίσελντορφ από τις 11 Σεπτεμβρίου 2010 έως 16 Ιανουαρίου 2011.
Το Ντίσελντορφ από χρόνια φιλοδοξεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της μοντέρνας τέχνης και από ότι φαίνεται τα καταφέρνει μια χαρά μέχρι τώρα!
 

thanosth

Member
Μηνύματα
3.378
Likes
6.910
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
οποιος βρεθεί νότια Γερμανία, και τον ενδιαφέρουν οι αερομεταφορές του παρελθόντος, μία επίσκεψη στο μουσείο Zeppelin είναι must!
:cool:

Home
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.700
Το Μουσείο του Zitadelle στο Spandau.
Οι κάτοικοι του Σπαντάου έχουν το προνόμιο να υπερηφανεύονται ότι η πόλη τους προυπήρξε αυτής του Βερολίνου. Ένα μέρος αυτών κινήθηκε προς την δυτική όχθη του Σπρεε, όπου είχαν ήδη βρει καταφύγιο ελάχιστοι σλάβοι, για να ιδρύσουν το Βερολίνο, στο οποίο όμως δεν κατάφεραν να δώσουν ένα γερμανικό όνομα αλλά παρέμεινε το σλαβικό.
Το Σπαντάου στη νεώτερη εποχή έγινε γνωστό για δύο λόγους: φιλοξένησε την φυλακή με τους τελευταίους των Ναζί και έδωσε το όνομά του στο γνωστό εγγλέζικο συγκρότημα της ποπ Σπαντάου Μπαλέ. (περισσότερο γνωστό σε όσους έχουν κάποια ηλικία πλέον).
Το κάστρο του Σπαντάου είναι αναγεννησιακό (!) και ανέλπιστα όμορφο. Περιτρέχεται από τάφρο η οποία είναι γεμάτη από νερό ακόμη και σήμερα. Στο εσωτερικό του φιλοξενείται, εκτός άλλων, ένα μικρό Μουσείο με τον πολιτισμό που δημιούργησαν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής με αντικείμενα από τα τέλη του 14ου αιώνα. Σίγουρα αυτό που παραξενεύει τους νότιους επισκέπτες είναι η χρήση της εφυαλωμένης κεραμικής και σχημάτων αγγείων τα οποία έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου. Τελικά οι αποστάσεις δεν ήταν ποτέ τόσο μέγάλες όσο θέλουμε να πιστεύουμε.
Εκτός των ευρημάτων, ο επισκέπτης μπορεί να δει πασάλους in situ από τις πρώτες εγκαταστάσεις καθώς και υποθεμελιώσεις τοίχων από την εποχή που ο οικισμός άρχισε να εξελλίσεται σε μόνιμη εγκατάσταση. Το Μουσείο συμπληρώνεται από μία γκαλερί η οποία αυτό τον καιρό φιλοξενεί τον Ernst Leonhardt.
Φυσικά το κάστρο φιλοξενεί και άλλες δραστηριότητες καθώς και ένα θέατρο και ένα χώρο συναυλιών. Η περιήγηση συμπληρώνεται με μία επίσκεψη στο ιστορικό κέντρο του Spandau και στα καταπληκτικά φυσικά πάρκα γύρω από τα ποτάμια.
 

PPhanny

Member
Μηνύματα
67
Likes
36
Πολύ ωραίο θέμα, τώρα το είδα. Μου θύμισες την έκπληξη μου όταν κάνοντας βόλτα στο Μόναχο, βλέπω τα ονόματα των ηρώων της ελ. επανάστασης στα ελληνικά.Δεν το πίστευα, αφου καθησα αρκετή ώρα να χαζέψω το θέαμα.Το Μουσεία της Γερμανίας είναι εξαιρετικά τα περισσότερα, όχι μόνο τα πολύ γνωστά - ποιός δεν ξέρει το Μουσείο της Περγάμου, αλλά και αυτά στις μικρότερες πόλεις. Δυστυχώς δεν τα καταφέρνω στο ανέβασμα φωτογραφιών , να σας δείξω τη φατσούλα του Καρούμ στο Μουσείο Αρχαιοτήτων του Μοναχου, που η ομοιότητα με σύγχρονες καταστάσεις είναι εντυπωσιακή.
 

Phanton

Member
Μηνύματα
77
Likes
171
Επόμενο Ταξίδι
Βοστώνη
Ταξίδι-Όνειρο
Ινδια
Μιας και ακούστηκε πολύ το Μόναχο, πολύ κοντά στο Μόναχο (με Schnelbahn πηγαίνεις) εlναι ένα χωριουδάκι με το όνομα Dachau. Το ομώνυμο στρατόπεδο συγκέντρωσης & μουσείο προκαλεί περίεργα συναισθήματα...αλλά νομίζω πως για καθαρά ιστορικούς λόγους αξίζει να το επισκεφτεί κανείς (αν το αντέχει το στομάχι του).
KZ-Gedenkst?tte Dachau
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.700
Όχι μόνο για ιστορικούς λόγους αλλά και για να νοιώσει στο πετσί του πόση διαστροφή μπορεί να γεννηθεί στο ανθρώπινο μυαλό (αρκεί να μη συνοδεύει μικρά παιδιά). Άσχετο, την Μέρκελ θα την πείσει κανείς να περάσει από εκεί?
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.258
Μηνύματα
885.377
Μέλη
38.936
Νεότερο μέλος
alexispi

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom