Ισπανία Ισπανία βήμα δεύτερο. Sevilla, Cordoba y Barcelona.

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.322
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Η Δευτέρα στη Σεβίλλη



Ξύπνησα νωρίς όπως είχα προγραμματίσει, μιας και η συγκεκριμένη μέρα απαιτούσε εξαιρετικό συντονισμό κινήσεων.

Εξίσου νωρίς βγήκα από το ξενοδοχείο αφού έφαγα πρωινό, διαπιστώνοντας ότι ο συννεφιασμένος/βροχερός καιρός θα συνεχιζότανε, ωστόσο δε μ’ ένοιαζε και πολύ. Αποφάσισα ν’ ακολουθήσω ένα νέο δρομολόγιο στο κέντρο της πόλης, φτάνοντας σχετικά γρήγορα στην «Plaza de la Magdalena», διανύοντας το 1/3 της απόστασης που είχα χαράξει:

DSC_0622.JPG

DSC_0625.JPG


Κατόπιν τούτου σκέφτηκα να ξοδέψω λίγο χρόνο στους εμπορικούς δρόμους San Pablo & Rioja, προκειμένου να δω κι αυτήν την πλευρά της Σεβίλλης:

DSC_0627.JPG

DSC_0631.JPG


Δευτέρα πρωί κι ο κόσμος ήταν αισθητά περισσότερος, μια μείξη από τουρίστες και ντόπιους στην Calle Sierpes στην οποία είχα φτάσει, με τα εμπορικά καταστήματα να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία όπως είναι λογικό:

DSC_0637.JPG
DSC_0638.JPG


Ως έκπληξη αντιμετώπισα το γεγονός πως βρέθηκα ξαφνικά στην «Plaza la Encarnación» απέναντι στο γνωστό φουτουριστικό δημιούργημα που σαφώς ήξερα αλλά τυχαία είχα αγνοήσει στις σημειώσεις μου:

DSC_0640.JPG
DSC_0642.JPG


Έβαλα την καρφίτσα στο χάρτη μαζί με την υπόσχεση επιστροφής και συνέχισα από τ’ αγαπημένα μου πλέον στενάκια:

DSC_0644.JPG

DSC_0648.JPG


Μη φανταστείτε, πάλι σε πλατεία έφτασα και συγκεκριμένα την «Cristo de Burgos». Είχα χάσει το μέτρημα με τις πλατείες της πόλης:

DSC_0649.JPG


DSC_0652.JPG



Όπως επίσης είχα χάσει την σιγουριά μου αν ξαναέβλεπα αυτούς τους δρόμους ή όχι, με την πεποίθηση πως υπερισχύει το πρώτο:

DSC_0660.JPG

DSC_0654.JPG


Δεν ήταν καλή ιδέα όπως αποδείχτηκε να χαθώ ουσιαστικά μέσα στα στενάκια, μιας και παρόλο που μου έδωσε αρκετές όμορφες εικόνες μου κόστισε σε χρόνο. Ησύχασα κάπως όταν κοιτώντας το ρολόι έφτασα επιτέλους στον κεντρικό δρόμο C. Juan Antonio Cavestany:

DSC_0661.JPG


Το μόνο που σταμάτησε την πορεία μου προς στιγμήν ήταν ένα αρχαίο κτίσμα που αμέσως κατάλαβα τι ήταν, μιας και αντίστοιχο έχουμε και στο χωριό μου που λένε. Το ρωμαϊκό υδραγωγείο «Caños de Carmona» που τροφοδοτούσε με νερό τη Σεβίλλη ως το 1912 (ή καλύτερα ότι απέμεινε σήμερα απ’ αυτό), μπορείτε να το βρείτε στην οδό C. Luis Montoto και την περιοχή του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού «Santa Justa» που έφτασα κι εγώ λίγα λεπτά μετά:

DSC_0664.JPG

DSC_0667.JPG


Μπήκα βιαστικός μιας και ήξερα τις διαδικασίες προσπαθώντας να βρω την πλατφόρμα αναχώρησης μου με δυσκολία από τον μεγάλο κεντρικό πίνακα:

DSC_0669.JPG


Όπως είναι γνωστό στην Ισπανία ακολουθείται εν μέρει αεροδρομικού τύπου διαδικασία κατά την πρόσβαση στα τρένα όπως φαίνεται και στην εικόνα, έχοντας προηγηθεί φυσικά ο έλεγχος εισιτηρίων, οπότε καλό είναι να βρίσκεστε στην πλατφόρμα κανένα μισάωρο νωρίτερα όπως εγώ:

DSC_0669b (4).jpg


Ετοιμαζόμουν για μια νέα εμπειρία στην Ανδαλουσιανή γή…
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.322
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Δλδ στη μητροπολη και στο Real Alcazar δεν πηγες ή το αφησες για την επομενη φορα; Απλως γιατι δεν βλεπω καμμια φωτογραφια.:(
Άστο, έφαγα ήττες με τα ωράρια και τις καιρικές συνθήκες, χώρια που σε μέρη όπως η Κόρδοβα πχ ήταν κλειστά.
 

agmi

Member
Μηνύματα
504
Likes
2.448
Hasta la proxima οπως λενε εκει, και γω θελησα φετος να ξαναπαμε και να φτασουμε μεχρι Βαλεντσια, αλλα το μικρο μεγαλο αφεντικο ειπε nee :(. Θα ξαναπροσπαθησω του χρονου, και οπως λενε
"ο επιμενων νικα ;)!"
 
Last edited:

gkalla

Member
Μηνύματα
1.257
Likes
6.753
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγράδι
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Άστο, έφαγα ήττες με τα ωράρια και τις καιρικές συνθήκες, χώρια που σε μέρη όπως η Κόρδοβα πχ ήταν κλειστά.
Όλα λύνονται! Θα κανονίσουμε σύντομα να πάμε μαζί για να σου τα δείξω και να σε πάω και μέχρι την Γρανάδα.
Θα σου φτιάξω όμως εγώ το πρόγραμμα για να μην τα κάνεις μαντάρα πάλι...
:haha:
Θα σου βρω και κανένα μπαρ της προκοπής
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.322
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland

koker

Member
Μηνύματα
252
Likes
490
Ταξίδι-Όνειρο
μαυρικιος
Αυτή η Σεβιλλη!! Πανέμορφη!! Πάντως ήσουν άτυχος με τον καιρό γιατί με ήλιο είναι ακόμη πιο όμορφη! Ο καθεδρικός ναος είναι από τους καλύτερους που έχω επισκεφτεί.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.322
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Αυτή η Σεβιλλη!! Πανέμορφη!! Πάντως ήσουν άτυχος με τον καιρό γιατί με ήλιο είναι ακόμη πιο όμορφη! Ο καθεδρικός ναος είναι από τους καλύτερους που έχω επισκεφτεί.
Το ξερω, κι εγώ το σκεφτόμουν συνεχώς, ούτε μια φορά δεν είδα τον ήλιο να φανταστείς εν' αντιθέσει με τις υπόλοιπες πόλεις αυτής της εκδρομής! Ας είναι, έστω κι έτσι κάτι μπορώ να πω ότι έγινε.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.322
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
…στην Κόρδοβα ταξίδι



«σύρε για κείνο το στερνό στην Κόρδοβα ταξίδι,

μέσα απ' τα διψασμένα της χωράφια τα ανοιχτά»

(Νίκος Καββαδίας – Frederico Garcia Lorca – 1945)



Όποτε ακούω τη λέξη Κόρδοβα μου έρχεται στο μυαλό το συγκεκριμένο ποίημα του Νίκου Καββαδία απευθυνόμενο προς τον σπουδαίο Ισπανό ποιητή, μαζί με τη μελωδία που του απέδωσε ο Θάνος Μικρούτσικος, όπου εκτός των άλλων σπουδαίων υπάρχει κι αναφορά προς την πόλη της Κόρδοβα.


Και να που τώρα βρισκόμουν στην ευχάριστη διαδρομή προς τα κει, ατενίζοντας τα περίφημα διψασμένα της ανοιχτά χωράφια από το παράθυρο του τρένου:

DSC_0669b (7).jpg


Το δρομολόγιο κράτησε γύρω στα 50 λεπτά, και μαζί με την αποβίβαση έφερε τον ξακουστό Ανδαλουσιανό ήλιο με την θερμοκρασία ν’ ανεβαίνει πάνω απ’ τους 20 κι εμένα να κάνω άμεση στάση προκειμένου να ξεφορτωθώ το φούτερ και να φορέσω επιτέλους τα γυαλιά ηλίου:

DSC_0670.JPG


Προφανώς έπρεπε ν’ ακολουθήσω κι εκεί όσο γινόταν το πρόγραμμα που είχα καταρτίσει, αρχής γενομένης από τους κήπους «del Duque de Rivas» και την ανοικτή αγορά τους με δερμάτινα είδη:

DSC_0675.JPG
DSC_0677.JPG


Ο πεζόδρομος του εμπορικού κέντρου μ’ έφερε ως την «Plaza de las Tendillas» που για κάποιο λόγο μου θύμισε τη Μαδρίτη:

DSC_0687.JPG
DSC_0691.JPG
DSC_0692.JPG


Όχι πως δεν είχε πολλά αξιοθέατα κι εκεί, όπως ο ναός «San Nicolás de la Villa», εγώ όμως έπρεπε να συνεχίσω δυτικά:

DSC_0695.JPG


Στις σημειώσεις μου βλέπετε βρισκόταν το «Templo romano», αρχαιολογικής ανασκαφής του 1951 και κλειστό για εργασίες συντήρησης, αλλά και ο ναός «Iglesia de san Pablo» που βρισκόταν απέναντι του:

DSC_0697.JPG
DSC_0701.JPG


Ο ναός αποτελεί τμήμα επιμέρους ναών και του χαμένου σήμερα μοναστηριού του San Pablo που αποτελούσε την παλιά είσοδο της πόλης:

DSC_0702.JPG


Έκανα μια γύρα στην περιοχή βλέποντας και το Templo Romano από την κάτω πλευρά του, η ζέστη όμως με είχε γανιάσει, με την πρώτη στάση δροσιάς σε μια Cerveceria να γίνεται σχεδόν αναγκαστικά:

DSC_0704.JPG
DSC_0706b.jpg


Μετά το ολιγόλεπτο διάλειμμα συνέχισα ανακαλύπτοντας για λίγο και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του κέντρου της πόλης

DSC_0710.JPG


Τα όμορφα δρομάκια με οδήγησαν στην πλατεία «plaza de la Corredera» που από την πρώτη στιγμή μου θύμισε την αντίστοιχη Plaza Mayor και πάλι στη Μαδρίτη:

DSC_0711.JPG
DSC_0715.JPG


Όχι τυχαία όπως αποδεικνύεται, μιας και η τετράγωνη πλατεία κατασκευής του 1683 χρησιμοποιήθηκε αρχικά για ταυρομαχίες αλλά κι εκτελέσεις της Ισπανικής ιεράς εξέτασης:

DSC_0719.JPG


Έφυγα σύντομα ακολουθώντας ακαθόριστη διαδρομή, αντιλαμβανόμενος πολύ καλά πως τα εκπληκτικά στενάκια της Κόρδοβα είναι ο κανόνας στο ιστορικό κέντρο. Θαυμάστε ομορφιά, δίχως ίχνος ανθρώπου τις περισσότερες φορές:

DSC_0724.JPG

DSC_0729.JPG


Όπως είναι λογικό ήταν αδύνατο να μη χαθώ σε τέτοιες διαδρομές, η άφιξη μου όμως στην «Parroquia de El Salvador y Santo Domingo de Silos» με κατατόπισε σχετικά:

DSC_0733.JPG
DSC_0734.JPG


Έτσι συνέχισα προς το κέντρο, περνώντας πρώτα από την πλατεία «de Jerónimo Páez» και το «Palacete de los Burgos»

DSC_0743.JPG

DSC_0748.JPG


Ξαφνικά μια έντονη βαβούρα ήρθε στο ακουστικό μου πεδίο. Να που η Κόρδοβα είχε τελικά τουρισμό και μάλιστα πολύ:

DSC_0752.JPG

DSC_0753.JPG


Περνώντας ενδιάμεσα από μαθητές και δασκάλους που βρισκόταν προφανώς σε σχολική εκδρομή διάβηκα την πύλη του διασημότερου ίσως αξιοθέατου της πόλης:

DSC_0757.JPG


Ο χώρος με το όνομα «Mezquita-Catedral de Córdoba» αφορά όπως είναι αντιληπτό ένα ενδιάμεσο αίθριο που φιλοξενεί το παλιό τζαμί και νυν καθεδρικό ναό, με το πρώτο να χτίζεται κατά το 785 και να μετατρέπεται σε καθεδρικό το 1236:

DSC_0758.JPG

DSC_0761.JPG



Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο σημείο καθώς πέρα από μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco από το 1984, αποτελεί κι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία γενικότερα της Ισπανίας:

DSC_0766.JPG


Το υγρό στοιχείο δε λείπει από τον χώρο, όπως και τα περίφημα εσπεριδοειδή δέντρα της Ανδαλουσίας, μια εκπληκτική εικόνα:

DSC_0771.JPG
DSC_0771b.jpg


Αφού κάθισα λίγο να ξαποστάσω και ήπια το νεράκι μου, συνέχισα την εξερεύνηση της πανέμορφης πόλης στην οποία βρισκόμουν.

DSC_0772.JPG

DSC_0778.JPG


Πολύς λαός στο δρόμο, τις μπυραρίες και τα ρεστοράν επιβεβαίωναν το τουριστικό του πράγματος.

DSC_0779.JPG


Όχι ότι με χαλούσαν κι εμένα λίγες σταγόνες δροσιάς φυσικά…
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.216
Μηνύματα
883.895
Μέλη
38.906
Νεότερο μέλος
Makarena

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom