Τουρκία Κωνσταντινούπολη - Αύγουστος 2012

elfqueen

New Member
Μηνύματα
2
Likes
1
Είχα πάντα ανάμεικτα συναισθήματα όταν σκεφτόμουν ενα ταξιδι στην Πόλη και με ανάμεικτα συναισθήματα γυριζω απο εκεί. Η Πόλη είναι παράξενη, πολύβουη, πολύχρωμη, πολυπρόσωπη. Δεν ξέρω αν πρέπει να αρχίσω με τα ωραία η με τα άσχημα, νομίζω ότι μπλέκονται το ένα μέ το άλλο. Καταρχήν θα σας έλεγα πως είναι ένα μέρος που αξίζει να δείτε, αλλα όχι τον Αύγουστο. Η ζέστη και η υγρασία είναι αποπνικτικες και αν έχετε σκοπό να περπατηστε, θα ταλαιπωρηθέιτε πολυ. Η Πόλη δέχεται κάποια εκατομμύρια τουριστών τον χρόνο, αλλα εκτός των ξενοδοχείων δε έχει τις υποδομές να τους δεχτεί. Ατέλειωτες ουρές για να επισκεφτούμε την Άγια Σοφια, το Μπλε Τζαμί, το Ντολμαμπαχτσε κάτω απο το λιοπύρι, χωρίς καμία πρόβλεψη για ένα στέγαστρο, με ένα γκισέ να λειτουργεί και με τους πιο βαριεστημενους δημόσιους υπαλλήλους που έχω δει στη ζωή μου. Τα αγγλικά είναι κάτι παντελώς άγνωστο, οι τιμές σε όλα τα αξιοθέατα είναι οι ακριβώς οι διπλάσιες για τους ξένους απο ότι για τους Τούρκους πολίτες (!),δεν υπαρχει κλιματισμός σε κανέναν απο αυτούς τους χώρους. Και πάνω που λες γιατί στα κομμάτια ήρθα εδωπερα μπαίνεις στην Αγια Σοφια και μένεις με το στόμα ανοιχτό! Μεγαλειώδης και πανέμορφη σε στέλνει πίσω στο χρόνο... Στο Τοπ Καπι δεν σταματάς να θαύμαζεις τους ατελειωτους θησαυρούς και βρίσκεις μάλλον χαζό το πόσο λάθος τοποθετημένοι είναι! Οι κήποι του Ντολμαμπαχτσε είναι όαση, το παλάτι είναι μεν εντυπωσιακό, αλλα σε καμία περίπτωση δεν θα το έλεγες τουρκικό, πιο αντιγραφή δεν γίνεται! Η βόλτα στο Πατριαρχείου ηρεμει ψυχή και σώμα, τόσο λιτό και ήσυχο. Στα Πριγκηπονησια κατεβήκαμε μόνο στην Πριγκηπο, γλυκιά ήταν με τα ξεχωριστά σπίτια τις μπουκαμβιλιες, αλλα μέχρι εκεί, όχι κάτι ιδιαίτερο. Και μετά οι αγορές, η παλαβη Μεγάλη Αγορά που χάνει η μάνα το παιδί και το παιδι τη μάνα και η πιο μικρή αγορά των μπαχαρικων που θες να πάρεις σπίτι όλα τα βουναλακια με όλα τα μπαχαρικά της γης! Και φτάνει το βράδυ, το μαγικό βράδυ σε μια Πόλη που δεν κοιμάται ποτέ! Χιλιάδες άνθρωποι περνοδιαβαινουν τον πεζόδρομο της istiklal, τη γειτονιά του sultanahmet, τα πάντα κινούνται όλη νύχτα! Τα εστιατορια στις ταράτσες είναι όλα τα λεφτά, αλλα το πιο μαγικό είναι η βόλτα στις ακτές του Βοσπορου, χαζευοντας τα φώτα της γεφυρας και τα καράβια που περνούν αδιάκοπα!
Η Πόλη είναι η πιο πολυπρόσωπη πολη που έχω δει, χιλαδες εικόνες, άπειρες μυρωδιές, δεκάδες χρώματα! Αξίζει να τη δείτε, απλά όχι τον Αύγουστο!!
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.119
Likes
41.414
Καταρχήν θα σας έλεγα πως είναι ένα μέρος που αξίζει να δείτε, αλλα όχι τον Αύγουστο. Η ζέστη και η υγρασία είναι αποπνικτικες και αν έχετε σκοπό να περπατηστε, θα ταλαιπωρηθέιτε πολυ. Η Πόλη δέχεται κάποια εκατομμύρια τουριστών τον χρόνο, αλλα εκτός των ξενοδοχείων δε έχει τις υποδομές να τους δεχτεί. Ατέλειωτες ουρές για να επισκεφτούμε την Άγια Σοφια, το Μπλε Τζαμί, το Ντολμαμπαχτσε κάτω απο το λιοπύρι, χωρίς καμία πρόβλεψη για ένα στέγαστρο, με ένα γκισέ να λειτουργεί και με τους πιο βαριεστημενους δημόσιους υπαλλήλους που έχω δει στη ζωή μου. Τα αγγλικά είναι κάτι παντελώς άγνωστο, οι τιμές σε όλα τα αξιοθέατα είναι οι ακριβώς οι διπλάσιες για τους ξένους απο ότι για τους Τούρκους πολίτες (!),δεν υπαρχει κλιματισμός σε κανέναν απο αυτούς τους χώρους. Και πάνω που λες γιατί στα κομμάτια ήρθα εδωπερα μπαίνεις στην Αγια Σοφια και μένεις με το στόμα ανοιχτό! Μεγαλειώδης και πανέμορφη σε στέλνει πίσω στο χρόνο...
Επειδή κι εγώ τώρα πήγα και για πρώτη φορά, έχω μερικές διαφωνίες:
1) Η ζέστη μου φάνηκε όση της Αθήνας. Υποφερτή κατάσταση, πάντως.
2) Δεν έπεσα σε ατελείωτες ουρές, ίσως γιατί πήγαινα λίγο νωρίς στα μνημεία. Το δικαίωμα να πληρώνουν λιγότερα οι κάτοικοι στα μουσεία της χώρας τους το θεωρώ δίκαιο. Θα έπρεπε να συμβαίνει κι εδώ.
3) Το παλάτι του Ντολμάμπαχτσε έχει επιρροές μπαρόκ, ροκοκό και νεοκλασσικά στοιχεία, κάτι αναμενόμενο για την εποχή που χτίστηκε. Δεν το θεωρώ αντιγραφή αυτό. Δεν θα περίμενα να δω το σπίτι του Αλή Πασά.
4) Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών είναι αναμενόμενο να είναι διαλυμένοι από τη νηστεία και τη στέρηση νερού μέσα στο κατακαλόκαιρο. Κι εγώ έτσι θα ήμουν και χειρότερα.
5) Νομίζω ότι είναι αδύνατον να εγκαταστήσεις aircondition σε ιστορικά μνημεία.
6) Πράγματι, οι κάτοικοι δεν μιλάνε άψογα αγγλικά, αλλά είναι τόσο ευγενικοί που τους συγχωρείς. Η νοηματική αποδίδει παντως στα ζόρια.
Αν μπορούσα θα πήγαινα άνοιξη, αλλά από το ολότελα...
 

North66

Member
Μηνύματα
4.309
Likes
5.065
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
paefstra said:
4) Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών είναι αναμενόμενο να είναι διαλυμένοι από τη νηστεία και τη στέρηση νερού μέσα στο κατακαλόκαιρο. Κι εγώ έτσι θα ήμουν και χειρότερα.
Τρώνε και πίνουν απ' τη δύση μέχρι το χάραμα.

Sent from my iPod using Travel stories
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.119
Likes
41.414
Το ίδιο εννοώ, ότι στερούνται την τροφή και το νερό από το χάραμα ως τη δύση, που τα τελευταία χρόνια πέφτει καλοκαίρι και είναι δυσκολότερο λόγω διάρκειας της μέρας και θερμοκρασιών. Η παράδοσή τους περιγράφει την ιδιαίτερη ψυχολογική κατάσταση που βρίσκονται ως "Ramazan Kafasi" myLot - Ramazan 2012
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Πηγατε με γκρουπ?αν ναι πιστευω η ελευθερια του να κινηθεις στην πολη δεν συγκρινεται με τις στημενες επισκεψεις που παντα εχουν μεγαλυτερη ταλαιπορια.τουλαχιστον ετσι το βλεπω εγω.

σιγουρα το καλοκαιρι δεν ειναι οτι καλυτερο για πολεις οπως η Αθηνα και η Κων/πολη.

τα αξιοθεατα τα επισκευτηκα διαφορες ωρες της ημερας.και πρωι και μεσημερι και πουθενα δεν αντιμετωπησα καποια αξιοσημειωτη ουρα η καθυστερηση.

Δεν συμφωνω παντως πως η Τουρκια δεν εχει υποδομες.Μια απ τις πιο δημοφιλης πολεις του κοσμου.Ακομα και στον τομεα των αγγλικων εχουν βελτιωθει και προσπαθουν.
 

xrisgouri

New Member
Μηνύματα
4
Likes
1
Ταξίδι-Όνειρο
ΡΩΣΣΙΑ
H Κωνσταντινούπολη είναι πολύ όμορφη και όντως έχει αντιθέσεις. Σου δημιουργεί την εντύπωση ότι η πόλη είναι πιο εξελιγμένη από τους κατοίκους της. Οτι θα της ταίριαζε να έχει πιο μποεμ και καλλιτεχνικούς κατοίκους. Παρόλα αυτά οι κατοίκοι της είναι οι πιο ευγενικοί άνθρωποι που έχω συναντήσει στα ταξίδια μου. Και δε μιλώ για τους σερβιτόρους στα τουριστικά αλλά όλοι ανεξαιρέτως είναι πολύ ευγενικοί. Χωρίς να ξέρουν τη γλώσσα σκίζονται να σε βοηθήσουν. Σε αντίθεση με άλλους λαούς (Ισπανούς) που αν δε μιλήσεις τη γλώσσα τους δε δέχονται ούτε να σε κοιτάξουν.
Εγώ είχα πάει χειμώνα οπότε για τη ζέστη δεν έχω να πω κάτι αλλά θα διαφωνήσω και εγώ με την αποψη σου για τις υποδομές. Εντάξει δεν είναι Αγγλία αλλά είναι καλά. Νομίζω ότι έχουνε τις ίδιες υποδομές με εμάς.
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Κι εγώ τη ζέστη της Κωνσταντινούπολης δεν τη βρήκα χειρότερη από αυτή της Αθήνας. Μάλιστα, μου φάνηκε και λίγο πιο υποφερτή.

Οι Τούρκοι πράγματι δε μιλάνε ιδιαίτερα αγγλικά, εκτός από τους νέους και αυτούς που εργάζονται στα πολύ τουριστικά. Αλλά δείχνουν διάθεση να προσπαθήσουν να συννενοηθούν με τη γλώσσα του σώματος.
Εμείς δεν αντιμετωπίσαμε κανένα απολύτως πρόβλημα συνεννόησης.

Όσο για τα αξιοθέατα και τις ουρές, αν φροντίσεις να βρεθείς εκεί τις "κατάλληλες" ώρες, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα.
 

thessaris

Member
Μηνύματα
600
Likes
879
4) Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών είναι αναμενόμενο να είναι διαλυμένοι από τη νηστεία και τη στέρηση νερού μέσα στο κατακαλόκαιρο. Κι εγώ έτσι θα ήμουν και χειρότερα.
Πάντως μην έχετε την εντύπωση ότι όλοι οι τούρκοι νηστεύουν στο ραμαζάνι. Πάρα πολλοί δεν νηστεύουν καθόλου, κάποιοι άλλοι απλώς δεν πίνουν αλκοόλ στη διάρκεια αυτού του μήνα αλλά τρώνε κανονικά κατά τη διάρκεια της ημέρας (όπως κάποιοι έλληνες πχ δεν τρώνε κρέας, αλλά τρώνε γαλακτοκομικά στην χριστιανική νηστεία) και αρκετοί ακόμη κάνουν όλη τη νηστεία.

Ειδικά οι δημόσιοι υπάλληλοι και γενικότερα οι υπάλληλοι υπηρεσιών θεωρούνται από τις πιο "κοσμικές" κατηγορίες στην κοινωνία της Τουρκίας και τα ποσοστά αυτών που νηστεύουν είναι πολύ μικρά.
 

Maria Lamprou

Member
Μηνύματα
41
Likes
32
Επόμενο Ταξίδι
NEW YORK ?
Ταξίδι-Όνειρο
ΠΕΡΟΥ - ΑΝΔΕΙΣ - ΑΜΑΖΟΝΙΟ
Η μητέρα μου που είναι από την Πόλη πήγε τον Ιούλιο και μου είπε το ίδιο πράγμα: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!! Είχε ζέστη και υγρασία, και το πρόβλημα φέτος δεν ήταν οι πολλοί τουρίστες... ήταν οι πολλοί Άραβες τουρίστες που είχαν εξοργίσει λίγο τους Τούρκους που δεν τους ήθελαν καθόλου (μη με ρωτάτε γιατί, τους θωρούν βρωμιάρηδες και μένανε στα δωμάτια 5-5, τι να πω δεν ξέρω...). Αλλά όπως και να έχει, μία είναι Η Πόλη!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.276
Μηνύματα
885.941
Μέλη
38.947
Νεότερο μέλος
anthger

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom