Λουκέτο στον τάφο του Τουταγχαμόν

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.964
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Λουκέτο θα βρίσκουν σε λίγο όσοι αποφασίσουν να φτάσουν ώς τον τάφο ενός από τους πιο διάσημους φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου, του Τουταγχαμόν. Αν και η συγκεκριμένη λύση δεν είναι προς το παρόν επίσημη, θεωρείται χωρίς αμφιβολία δραστική και αρκετή για να προκαλέσει θόρυβο και αντιδράσεις, δεδομένου ότι αφορά ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως.

«Αν δεν προνοήσουμε, σε 200 χρόνια τόσο ο συγκεκριμένος όσο και άλλοι τάφοι θα καταστραφούν εντελώς από την υγρασία που παράγεται από την αναπνοή και από τον ιδρώτα, και τα χρώματα στις τοιχογραφίες θα ξεθωριάσουν» εξηγεί ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου δρ Ζάχι Χαουάς. Ο τάφος του Τουταγχαμόν, που ανέβηκε στην εξουσία σε ηλικία εννέα ετών και πέθανε στα δεκαοκτώ, δεν είναι ο μοναδικός που θα κλείσει. Ήδη κλειστοί για το κοινό είναι οι τάφοι του Σέτιδος Α’, πατέρα του Ραμσή του Β’, που κράτησε την εξουσία μ;εταξύ των ετών 1314 και 1304 πΧ, και της Νεφερταρί, συζύγου του Ραμσή Β’.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, πόλεμος έχει ξεσπάσει και μόνο στην ιδέα της απαγόρευσης εισόδου στον τάφο του Τουταγχαμόν. Όχι τόσο από όσους θα ήθελαν να επισκεφθούν το μνημείοο, αλλά κυρίως από όσους εξαρτώνται οικονομκά από την επισκεψιμότητάά του.

Ο πολυμήχανος Ζάχι Χαουάς όμ;ως έχει τη λύση στο συρτάρι.

«Ο μόνος τρόπος για να σωθεί το μνημείο από την υγρασία, τους μύκητες και τον ανεπαρκή εξαερισμό είναι να παραμείνει προσιτό μόνο σε λίγους επαγγελματίες αρχαιολόγους, οι οποίοι και θα καταβάλλουν υψηλό αντίτιμο για την είσοδό τους, και για το ευρύ κοινό να φτιάξουμε αντίγραφο» λέει σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Για τον λόγο αυτόν έχει ήδη επιστρατευθεί ομάδα ειδικών επιστημόνων που με τη βοήθεια της τεχνολογίας -και ειδικά των λέιζερ- έχουν αποδυθεί σε αγώνα καταγραφής όχι μόνο των τοιχογραφιών, αλλά και των επιγραφών.

«Θα μπορούσε να είναι μια προσωρινή λύση» υποστηρίζει η ειδική στην αιγυπτιολογία στο Πανεπιστήμιο της Πίζας Μαριλίνα Μπετρό. «∆εν πρόκειται για μια πρωτοποριακή ιδέα. Έχει ήδη εφαρμοστεί στην Αλταμίρα. Όμως το αυθεντικό απέχει πολύ από το αντίγραφο».

«Η προστασία της ιστορίας μας είναι πιο σημαντική από τον τουρισμό» επιμένει ο Ζάχι Χαουάς.

in.gr - Να βάλει λουκέτο στον τάφο του Τουταγχαμόν σκέφτεται η Αίγυπτος - Ειδήσεις - Πολιτισμός
 
Last edited by a moderator:

kaonashi

Member
Μηνύματα
30
Likes
2
Επόμενο Ταξίδι
Ολλανδία σου έρχομαι! :D
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου...
πω πω... πρέπει να πάω τώρα που "γυρίζει"....
επόμενο ταξίδι : Αίγυπτος! :D
 

coccobill

Member
Μηνύματα
326
Likes
347
Ταξίδι-Όνειρο
Σανγκρι-Λα
Ωστοσο ο ταφος του ειναι ο μικροτερος της κοιλαδας και οχι απο τους πιο ενδιαφεροντες να επισκεφθεις. Εγινε ο διασημοτερος επειδη ηταν απο τους ελαχιστους που βρεθηκαν ανεγγιχτοι και περιειχε εξαιρετικους θησαυρους που τωρα ετσι κι αλλιως εκτιθενται στο Αιγυπτιακο μουσειο του Καιρου.
Θα προτεινα οπωσδηποτε τον ταφο των Tausert-Setnakht, εναν απο τους καλυτερα διατηρημενους της κοιλαδας με αρκετα μπερδεμενη ιστορια αλλα εξαισια χρωματιστα αναγλυφα. Εξισου εντυπωσιακος ο ταφος του Ραμση του 6ου αλλα με εμφανη σημαδια φθορας στην εισοδο του.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.205
Μηνύματα
883.762
Μέλη
38.903
Νεότερο μέλος
Akis2002

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom