Μήπως τελικά είμαστε ο πλέον γλωσσομαθής λαός?

positiva

Member
Μηνύματα
130
Likes
12
Επόμενο Ταξίδι
Άγνωστο...
Ταξίδι-Όνειρο
ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ...
Καλημέρα σε όλους. Ανοίγω αυτό το θέμα διότι θα ήθελα και τις απόψεις σας πάνω σε αυτό. Λίγο έως πολύ έχω ταξιδέψει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης. Επίσης λίγο έως πολύ έχω συναντήσει προβλήματα επικοινωνίας με τους διάφορους ευρωπαικούς λαούς. Η κυριότερη γλώσσα που μπορεί κάποιος να συννενοηθεί είναι τα αγγλικά. Είμαι σίγουρος πως εμείς οι Έλληνες κατά πλειοψηφία γνωρίζουμε αυτή τη γλώσσα (αν και πλέον νομίζω πως ο μέσος (νεαρός) Έλληνας γνωρίζει 2 ξένες γλώσσες). Λένε για τους Γάλλους πως είναι κομματάκι σωβινιστές και κατ' επέκταση δεν συνηθίζουν να μιλάνε άλλη γλώσσα πέραν της μητρικής τους. Δεν το κατακρίνω απόλυτα αυτό. Έχω πάει σε Παρίσι, Νίκαια και Σαμονί (Μον Μπλαν) και έχω αντιμετωπίσει 2 διαφορετικές κατηγορίες Γάλλων. Στο Παρίσι και στη Νίκαια οι άνθρωποι μου φάνηκαν πρόθυμοι να με βοηθήσουν και να μιλήσουν στα αγγλικά (όποιοι γνώριζαν τουλάχιστον). Στο Σαμονί πάλι όχι μόνο δεν γνώριζαν αλλά επέμεναν και μου μιλούσαν γαλλικά παρόλο που έβλεπαν πως δεν μιλούσα γαλλικά. Ας πιάσουμε και την Ισπανία ή μάλλον για να ακριβολογώ την Βαρκελώνη και την περιοχή της Καταλονίας. Οι άνθρωποι ΔΕΝ γνωρίζουν άλλη γλώσσα πέραν της ισπανικής. Το χειρότερο όλων όμως είναι πως σε καίρια σημεία (αεροδρόμιο,τουριστικά μέρη και περιοχές) έχουν τοποθετήσει άχρηστους να τους πω, περιορισμένης νοημοσύνης να τους πω. Είναι ποτέ δυνατόν σε αεροδρόμιο να μην μιλάει κανείς τους αγγλικά ή οποιαδήποτε άλλη ξένη γλώσσα? Θα μου πει κάποιος πως ίσως να έτυχε. Θα συμφωνούσα εάν είχα πάει μόνο μία φορά. Στο αεροδρόμιο στης Βαρκελώνης έχω βρεθεί 3 φορές και τις 3 φορές η κατασταση ήταν δραματική. Είναι ποτέ δυνατόν στον έλεγχο με τον ανιχνευτή να σου μιλάει ισπανικά, να μην καταλαβαίνεις και να σου εκνευρίζεται κιόλας ο κάθε τυχάρπαστος ισπανός? Φανταστείτε να υπήρχαν στο Ελ. Βενιζέλος Έλληνες που να μην μιλούσαν ξένες γλώσσες(δεν μιλάω για προσωπικό αποσκευών άς πούμε αλλά για check in, πληροφορίες, ανιχνευτές, σνακ μπαρ κλπ) τι πανικό εμείς οι ίδιοι θα είχαμε ξεσηκώσει πρίν ακόμη από τον ευρωπαικό κατακραγμό.
Έχω εστιατόριο σε κεντρικό τουριστικό σημείο της Αθήνας και έχοντας περάσει τέτοιου είδους εμπειρίες στο εξωτερικό αναρωτιέμαι γιατί εμείς εδώ είμαστε πάντα φιλόξενοι και πάντα εξυπηρετικοί με τα αγγλικά μας τα ισπανικά μας και άλλες πολλές ξένες γλώσσες? Η αλήθεια είναι πως σκέφτηκα την επόμενη φορά που θα μου ζητούσε τουρίστας τη βοήθειά μου εδώ στην Αθήνα να του μιλούσα ελληνικά απλά και μόνο να δω την αντίδραση του. Αλλά πειτε το ελληνική φιλοξενία ή απλά εληνικό φιλότιμο δεν το έχω κάνει ποτέ. Απλά μένω με το "παράπονο" του γιατί ρε γαμώτο? Από μικρή ηλικία ωθούμε τα παιδιά μας σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών εκτός των άλλων. Οι υπόλοιποι ευρωπαίοι που καυχιούνται τόσο πολύ πια για τις πατρίδες τους και για την παιδεία τους τί κάνουν άραγε?
Ίσως να σας κούρασα λιγάκι αλλά θα ήθελα να μοιραστώ την άποψή μου με εσάς και παράλληλα να ακούσω και τις δικές σας...
 

Nikos5050

Member
Μηνύματα
535
Likes
137
Επόμενο Ταξίδι
Ναύπλιο
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία - Ειρηνικός
Η αιτία που οι έλληνες μιλάνε σχεδόν όλοι αγγλικά δε νομίζω ότι έχει να κάνει τόσο με το ότι είμαστε φιλόξενοι και καλόκαρδοι αλλά μάλλον με το ότι τα ελληνικά διεθνώς δε τα μιλάει κανένας άλλος λαός. Τα γαλλικά τα μιλάει ολόκληρη σχεδόν η Αφρική και τα ισπανικά ολόκληρη η νότιος και κεντρική αμερική ενώ στη βόρεια αμερική είναι δεύτερη γλώσσα. Τα αγγλικά τα μιλάει όλος ο πλανήτης σχεδόν και ακόμα και τα γερμανικά τα μιλάνε 3-4 χώρες σα μητρική γλώσσα. Συνεπώς έχουμε πολύ μεγαλύτερη ανάγκη να μιλάμε ξένες γλώσσες απο άλλους λαούς και για αυτό το κάνουμε, όχι απο φιλότιμο. Ένας λόγος παραπάνω το ότι έχουμε τον τουρισμό ως πρώτη βιομηχανία στη χώρα μας ενώ Ισπανία, Γαλλία και οι άλλοι διαθέτουν αξιοπρεπή βαριά βιομηχανία μεταξύ πολλών άλλων και τον τουρισμό.
 

mio gps

Member
Μηνύματα
1.174
Likes
180
Επόμενο Ταξίδι
Νέα Υόρκη
μπορει να ξερουν αλλα δε μιλανε...
στη νικαια της γαλλιας το πρωτο βραδυ που εφτασα μου ετυχε το εξης.
το ξενοδοχειο ηταν στο garros, 10 km απο τη νικαια.
τη νυχτα που γυριζαμε το gps με πηγε απο την eθνικη νομιζω A-8 λεγοταν.φτανω σε καποιο τοπικο διοδιο 1 τη νυχτα.ανθρωπος δεν υπηρχε παρα μια ημικυκλικη χοανη...που να μου πηγαινε το μυαλο.κανω οπισθεν και παρκαρω .κατεβαινω και βλεπω μια φραγκοκοτα.της λεω σε αγγλικα πως περναω τα διοδια και αυτη μου εξηγει στα γαλλικα.δε μιλαω γαλλικα της λεω...μεχει καταλαβει γιατι γελαει ειρωνικα και συνεχιζει στα γαλλικα να μου εξηγει.
της λεω ενα γαλλικο σε απταιστα ελληνικα και παω στο διοδιο.κινηση μηδεν. καποια στιγμη φτανει ενα αμαξι και βλεπω τον οδηγο να ριχνει στη χοανη κερματα...
μπαινω στο δικο μου ριχνω και εγω ...και μου δωσε και ρεστα. 0.60 ευρω χρεωνε. μετα τομαθα το κολπο και εγινα καλος πελατης.
εμεις παντως θα σκιζομασταν να την εξυπηρετησουμε...
 

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
410
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Εντάξει δεν υπάρχει και ιδιαίτερος λόγος να μάθουν να μιλούν Αγγλικά τόσο στην Ισπανία όσο και στη Γαλλία.
Όποιος ενδιαφέρεται να ταξιδέψει σε αυτές τις χώρες ας μάθει τα βασικά της γλώσσας και θα συνεννοηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα.

Νομίζω ότι αυτή τη μανία με τα Αγγλικά και γενικά με τις ξένες γλώσσες μόνο εμείς οι Έλληνες την έχουμε!
Πρέπει να αναγκαστικά να μάθεις Αγγλικά έστω και αν δεν σου χρειαστούν ποτέ στη ζωή σου!

Το χειρότερο είναι ότι πας να ζητήσεις δουλειά, σε πληρώνουν 3 και 60 και σου ζητάνε και το Lower!


 

positiva

Member
Μηνύματα
130
Likes
12
Επόμενο Ταξίδι
Άγνωστο...
Ταξίδι-Όνειρο
ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ...
Εν μέρει έχετε δίκιο αλλά είναι δυνατόν να έχουν ανθρώπους σε αεροδρόμια λιμάνια διόδια και άλλα παρόμοια μέρη που να μην γνωρίζουν ξένες γλώσσες? Αυτό είναι που με τσιτώνει...
 

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
410
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Ναι, είναι δυνατόν και εξαρτάται από την κουλτούρα του κάθε λαού.
Οι Ισπανοί και οι Γάλλοι όπου και αν επικράτησαν μιλούσαν πάντα τη γλώσσα τους και όταν χρειαζόταν να κάνουν δουλειές με άλλους λαούς υπήρχαν πάντα οι διερμηνείς.
Δεν πέρασε επομένως στην καθημερινή τους ζωή η ανάγκη να μάθουν κάποια άλλη γλώσσα πέρα την αυτή που ήδη μιλούσαν. Εξάλλου, η Γαλλική και η Ισπανική γλώσσα έχει τις ρίζες της στη Λατινική όπως και πολλές άλλες γλώσσες και δεν είναι τόσο δύσκολη η επικοινωνία τους με άλλους λαούς όπως είναι στη δική μας περίπτωση.
 

SPIRIDU

Member
Μηνύματα
17
Likes
0
Επόμενο Ταξίδι
Ποιός ξέρει????
Ταξίδι-Όνειρο
Κραϊβική
Δε νομίζω ότι είναι εύκολο εκεί που δεν ξέρεις να μιλάς καθόλου τη γλώσσα τους να τη μάθεις για μια βδομάδα ή δέκα μέρες που θα πας στη Γαλλία.Εγώ πάντως το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισα όταν πήγα στο Παρίσι δεν ήταν ότι δεν μιλούσαν τα αγγλικά αλλά πώς τα μιλούσαν...με γαλλική προφορά!Ειδικά τις πρώτες μέρες προσπαθούσα να καταλάβω σε ποιά γλώσσα μου μιλάνε!!!Αλλά στο αεροδρόμιο δεν έχω παράπονο, οι κοπέλες που μας έδωσαν τα εισητήρια μας είπαν και "καλό ταξίντι"!
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.532
Likes
8.109
Η αλήθεια είναι ότι σε μας τους Έλληνες έχει μείνει ένα κατάλοιπο του τύπου "Μάθε παιδί μου ξένες γλώσσες" θεωρώντας ότι έτσι θα είμαστε περισσότερο ανταγωνιστικοί στο θέμα της καριέρας.... μάθαμε αγγλικά αλλά τα ξέρουν όλοι, άντε να μάθουμε και γαλλικά.... επίσης τα μιλάνε πολλοί....οπότε άντε να μάθουμε και ισπανικά, γερμανικά κ.λ.π. κ.λ.π...... Σε άλλες χώρες δεν ισχύει το "ξένες γλώσσες=πλούσιο βιογραφικό".......
Ωστόσο, μπορεί να είναι και θέμα φιλομάθειας! Εγώ για παράδειγμα, όπως και πολλοί φίλοι/γνωστοί, όταν πλέον έλυσα το θέμα της δουλειάς, έμαθα άλλες 2 γλώσσες απλά και μόνο γιατί βρίσκω τρομερά ενδιαφέρουσα την εκμάθηση γλωσσών........
 

CakeNet

Member
Μηνύματα
2.065
Likes
121
Επόμενο Ταξίδι
-
Νομίζω πως είναι κυρίως θέμα νοοτροπίας! Τυχαίνει πολλές φορές δηλαδή να παρατηρείς ότι ο άλλος γνωρίζει Αγγλικά αλλά δεν μπαίνει στην διαδικασία να στου μιλήσει στην γλώσσα.

Εμείς, 1) από την νοοτροπία να εξυπηρετήσουμε τον άλλο, είτε από καλή θέληση είτε για να κρατήσουμε τον τουρισμό (που κι ο τουρισμός μας ήταν πάντα διαφορετικός από αυτόν της υπόλοιπης Ευρώπης), 2) από την τάση μας να επιβάλλουμε στον εαυτό μας μια ξένη γλώσσα για να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί σε θέματα καριέρας, μπήκαμε στην διαδικασία να μάθουμε μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες και μάθαμε να τις χρησιμοποιούμε κιόλας.

Οι υπόλοιπες χώρες ίσως να μην ένιωσαν τόσο αυτή την ανάγκη και να μην το κάνουν ή να μην το κάνουν τόσο έντονα.

Αλλά σίγουρα δεν θα έμπαινα στην διαδικασία να μάθω μια ξένη γλώσσα επειδή θα επισκεπτόμουν μια χώρα για ένα τριήμερο..άντε να σημείωνα 3-4 βασικές λέξεις, αλλά μέχρι εκεί.
 

tziale

Member
Μηνύματα
10
Likes
2
Ταξίδι-Όνειρο
Βιετνάμ
Είναι αλήθεια ότι για τη Γαλλία (τουλάχιστον για το Παρίσι και τη Νίκαια που επισκέφθηκα πρόσφατα) υπάρχει μία τρομερή προκατάληψη όσο αφορά τη χρήση της αγγλικής γλώσσας. Υπάρχει ταξιδιώτης που να μην έχει ακούσει τις γνωστές απειλητικές ιστορίες για τους πεισματάρηδες γάλλους που αρνούνται να μιλήσουν οποιαδήποτε άλλη γλώσσα εκτός από τη δική τους ;
Στην επίσκεψή μου στο Παρίσι όμως (τον περασμένο Ιούλιο) ο μύθος αυτός κατέρρευσε! Προσωπικά συνάντησα πολλούς γάλλους που μιλούσαν τα αγγλικά αξιοπρεπέστατα ή τουλάχιστο έκαναν φιλότιμες προσπάθειες να τα μιλήσουν. Το ίδιο συνέβη και στη Νίκαια που επισκέφθηκα στην πορεία. Ίσως βέβαια το γεγονός ότι είναι και οι δύο κατεξοχήν τουριστικές πόλεις να έπαιξε το ρόλο του.


Το θέμα της χρήσης ξένων γλωσσών τόσο από τους έλληνες όσο και από τους υπόλοιπους ευρωπαίους είναι πολύ μεγάλο για να συζητηθεί επαρκώς εδώ. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα συμφωνήσω και εγώ ότι σε συγκεκριμένα μέρη που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό (πχ αεροδρόμια, μνημεία, μουσεία) είναι απαραίτητη η απασχόληση ανθρώπων που μιλούν πολλές γλώσσες. Δεν μπορεί κανείς να απαιτεί από τους ταξιδιώτες του εξωτερικού να μάθουν μία γλώσσα (έστω και σε επίπεδο βασικής επικοινωνίας) για ένα ταξίδι 5 ή 6 ημερών. Δεν μιλάω βεβαία για το πως λέγεται το ¨βοήθεια¨ ή το “πεινάω”. Συνεννόηση τέτοιου είδους κάνουμε και με απλά νοήματα :clap:
 

SPIRIDU

Member
Μηνύματα
17
Likes
0
Επόμενο Ταξίδι
Ποιός ξέρει????
Ταξίδι-Όνειρο
Κραϊβική
Ναι ρε παιδιά δε γίνεται να μαθαίνουμε τη γλώσσα κάθε χώρας που θέλουμε να επισκεφτούμε... Σκεφτείτε να γινόταν παντού αυτό!Δε φτάνει που πάμε εκεί και τους ακουμπάμε τα ωραία μας ελληνικά ?...δεν μας μιλάνε κιώλας!Και στο κάτω κάτω αφού επέλεξαν την αγγλική ως διεθνή γλώσσα ας την μάθουν όλοι ή τουλάχιστον οι της Ε.Ε!
 

traveladdict

Member
Μηνύματα
1.380
Likes
1.341
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
Και τι σας κάνει να πιστεύετε ότι οι έλληνες μιλάνε ξένες γλώσσες? Ξέρετε πόσοι ΔΕΝ μιλάνε αγγλικά? Ή νομίζετε ότι όποιος πήγε φροντιστήριο έμαθε ξένη γλώσσα? Οι άρρενες του φόρουμ, που πήγαν φαντάροι, θα διαπίστωσαν όχι μόνο πόσοι ΔΕΝ μιλούν αγγλικά,αλλά και πόσοι ΔΕΝ τελείωσαν το σχολείο... Μη κρίνουμε από το φόρουμ, που ελκύει πιο μορφωμένους ανθρώπους και ενδιαφερόμενους για ταξίδια ( άρα έχοντες έστω μια βασική γνώση αγγλικών). Η μεγάλη μάζα έξω, αγνοεί πολλά πράγματα και πρώτα-πρώτα τις ξένες γλώσσες.
Εκτός από τους γερμανομαθείς μετανάστες που επέστρεψαν στην πατρίδα με έναν αέρα ευρωπαίου ρε παιδί μου...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.261
Μηνύματα
885.428
Μέλη
38.938
Νεότερο μέλος
Geo Yfa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom