Ελλάδα Μίνι ρεπορτάζ από Κω

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen

Δεν περίμενα ποτέ ότι θα άνοιγα θέμα να γράψω για την Κω. Ειδικά μάλιστα όταν δεν έχω γράψει για άλλα κι άλλα νησιά, λατρεμένα μου. Αν με ρωτήσεις για την Κω, θα σου πω ότι αν δεν είσαι παντρεμένος με παιδιά, ολλανδός τουρίστας ή φαντάρος/ΕΠΟΠ/αξιωματικός, δεν σου μένουν και πολλοί λόγοι για να την επισκεφτείς… Παρόλα αυτά, βλέποντας πόσο ελάχιστες υπάρχουν πληροφορίες, κι αυτές κατόπιν δικής μου ερώτησης και αναμεμιγμένες με σκόρπιες αναμνήσεις από το στρατό:rolleyes:, έκρινα ότι ένα νησί τόσο γνωστό στους ξένους όσο αυτό, καλό θα ήταν να έχει το δικό του περίπτερο στο τουριστικό πανόραμα του Travelstories!

Πριν ξεκινήσω να πω ότι δεν πρόκειται για καθαρόαιμη ταξιδιωτική ιστορία, παρά για μια μικρή συρραφή σκόρπιων εντυπώσεων και εικόνων από τις δύο τετραήμερες επισκέψεις μου στο νησί, μια το 2008 και μία φέτος -μόλις γύρισα για την ακρίβεια- που έχει σκοπό να εισάγει κάποιον παντρεμένο με παιδιά, φαντάρο/ΕΠΟΠ/αξιωματικό ή, γιατί όχι, ολλανδό τουρίστα, στις επιλογές που έχει στο νησί.

Κως, λοιπόν, τρίτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο αλλά δεύτερο σε φήμη, σε πληθυσμό και, κατά πολλούς, σε σπουδαιότητα. Αυτό που την κάνει διεθνώς διάσημη είναι ότι από τα σπλάχνα της βγήκε ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης, ο οποίος τιμάται στο νησί αρκετά μπορώ να πω… Προπύργιο των Ιωαννιτών Ιπποτών, αν και ήσσονος σπουδαιότητας, συγκριτικά κιόλας με τη γειτονική Ρόδο, όπως θα αναφέρω παρακάτω. Παράδεισος των allinclusiveresorts, που εδώ έχουν την τιμητική τους, κάτι που φέρνει την Κω στις πρώτες θέσεις για οικογενειακές διακοπές. Κάτι άλλο εξίσου γνωστό με τα προηγούμενα (ίσως και ακόμα πιο γνωστό) είναι τα παρατράγουδα των βορειοευρωπαίων τουριστών στην Καρδάμαινα, εφάμιλλα σχεδόν με τα αντίστοιχα στο Φαληράκι της Ρόδου, απλώς χωρίς τόσο τραγικά συμβάντα. Κάνε μια βόλτα στο εκεί beachbar Αύγουστο μήνα, και άμα βρεις μελαχρινό κεφάλι, εγώ θα παρατήσω το γράψιμο και θα πάω να μαζεύω μήλα στο Πήλιο. Εντάξει, υπερβάλλω, μπορεί και να δεις κανέναν μαυριδερό, αλλά μάλλον θα είναι ο σερβιτόρος.

Πως θα πας;
Όπως συνήθως. Η θα δέσεις στο λιμάνι, ή θα «δέσεις» στον Κρατικό Αερολιμένα Κω «Ιπποκράτης». Στην πρώτη περίπτωση, αρωγός σου προς το παρόν είναι κατά βάση η BlueStar, άντε και η ΑΝΕΚ, και έχεις περίπου 10 ώρες ταξίδι μπροστά σου. Στη δεύτερη περίπτωση, φυσικά Aegean/OlympicAir και μια σαραντάλεπτη πτήση.

Την περασμένη φορά που πήγα, σε μια στιγμή μεγάλης έμπνευσης, απαράμιλλου θάρρους και τραγικής αφραγκίας είχα επιλέξει τα πλοία του one-and-only Αγούδημου να με οδηγήσουν στην Κω. Είχα επιβιβαστεί 7 το απόγευμα της Παρασκευής φρέσκια φρέσκια και χαρωπή και είχα βγει 1 το μεσημέρι του Σαββάτου, ταλαιπωρημένη, τσαλακωμένη, πανβρώμικη και με μάτι θολό. Αυτή τη φορά, είπα να μην κάνω το παλικάρι –άλλωστε, με τα ?55 της Aegean δεν χρειαζόταν κιόλας. Σε μισή ώρα βρισκόμουν στο νησί! Από το αεροδρόμιο ξεκινούν λεωφορεία σε τακτά χρονικά διαστήματα που σε μεταφέρουν, έναντι ?2,90 στην πόλη της Κω.


ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ!!!


Αν αυτό ήταν μια κανονική ταξιδιωτική ιστορία, σε αυτό το σημείο θα έκανα μια μακροσκελέστατη περιγραφή του πως έφτασα στο αεροδρόμιο 1ώρα και 20 λεπτά πριν την πτήση μου για να είμαι χαλαρή και να έχω χρόνο και πως, παρόλα αυτά, βρέθηκα να τρέχω στους διαδρόμους του Ελ. Βενιζέλος ώστε να είμαι ο τελευταίος επιβάτης που πέρασε πριν κλείσει η πύλη. Κι επειδή βλέπω ότι κρυφογελάτε και σκέφτεστε ότι απλώς ξεχάστηκα στα dutyfreeστο μεσοδιάστημα, εν συντομία θα αναφέρω, έτσι για την ιστορία, ότι όλη αυτήν την ώρα την πέρασα όρθια και τιμωρία μπροστά στην εκτυφλωτικά λευκή οδοντοστοιχία του τζεκινατζή της Aegean, ο οποίος προσπαθούσε εναγωνίως να βρει το Χαμένο Αριθμό Επιβάτη που αντιστοιχούσε στο όνομα μου. Φύσαγε, ξεφύσαγε, κοίταγε ξανά και ξανά την ταυτότητα μου, κόντεψε να μπει μέσα στον υπολογιστή, επιστράτευσε τις δύο κοπέλες στα γκισέ εκατέρωθεν του, έφερε την υπεύθυνη, σήκωσε τον άνθρωπο από το απέναντι γραφείο της εταιρείας, έκανε τουλάχιστον επτά τηλεφωνήματα, με διαβεβαίωσε ισάριθμες φορές ότι λύνεται το πρόβλημα και ότι θα πετάξω κανονικά (όσο για αυτό δεν υπήρχε αμφιβολία, θα πετούσα, ακόμα και με την Alitalia:D), μέχρι που, λίγο πριν κατέβει να συνδράμει ο διευθυντής του αεροδρομίου, ο Θόδωρος ο Βασιλάκης και ο ίδιος ο Υπουργός Μεταφορών, ή τέλος πάντων λίγο πριν χάσω την πτήση, Ω του θαύματος! ο αριθμός βρέθηκε, η κάρτα επιβίβασης τυπώθηκε και ήμουν έτοιμη να αρχίσω στους διαδρόμους του Ελ. Βενιζέλος ένα σπριντ που θα το ζήλευε μέχρι και ο BenJohnson.

ΟΥΦ κι αφού τα είπα και ξεθύμανα, φτάνω στην Κω, επιτέλους!!!!


 

Attachments

NTINA

Member
Μηνύματα
820
Likes
146
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ταξίδι-Όνειρο
Γουατεμάλα
Ξεκουράσου απ την πτήση
κι εμείς περιμένουμε ...
εννοείτε ότι βάζεις και φωτό;)
 
Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
Καλώς την καλώς την και περιμένουμε: φωτογραφίες, εντυπώσεις, ιστορίες, οδηγίες, ρακόμελα. Όχι απαραίτητα με αυτήν την σειρά.
 

chrikky

Member
Μηνύματα
1.122
Likes
274
Επόμενο Ταξίδι
Στη Μόσχα αδερφές μου...
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη ξανά...
καλωστην... περιμενουμε πιο spicy συνεχεια.. ξερεις εσυ...
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Καλώς μας ήρθες, μικρή και αγαπημένη :clap:

Στρώνομαι, φτιάχνω καφέ και περιμένω...:D
 

vasso

Member
Μηνύματα
136
Likes
33
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Σκανδιναβία
Περιμένουμε την συνέχεια ... χαλάρωσε λίγο απο το τρέξιμο και τα λέμε.Μου θυμίζεις προς το παρόν την δική μου εμπειρία με αυτό το νησί!
 

XRISTOS71

Member
Μηνύματα
3.388
Likes
1.498
Σωστότατη η Ντόρα αλλά φτάνει με την Α3 του Περικλή
ξεκίνα απο τα χαμηλά και ανέβα σιγά σιγά προς την κορύφωση
να μας πεις για τα σκοτεινά μονοπάτια που περπάτησες στη νήσο Κω ...........
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.964
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Κι εγώ στην αναμονή! Να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε ρακόμελα, τσίπουρα, ρακές, περικαλώ, καθότι είμαστε και πνευματώδεις τύποι...;)
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Α, πολύ ωραία! Να παίρνουμε ιδέες για το καλοκαίρι!
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
ΚΩΣ-Η πρωτεύουσα

Ας αρχίσω με τα ανώδυνα...

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα από τα νησιά μας, η ζωή τους μήνες εκτός καλοκαιριού περιορίζεται στην πρωτεύουσα. Λυπηρό μεν, αληθινό δε… Τέλη Απριλίου πήγαμε, έξω έσκαγε ο τζίτζικας από τη ζέστη, και όμως ακόμα και στην πόλη της Κω τα μισά πράγματα υπολειτουργούσαν.. αλλά αυτά θα τα πούμε αργότερα.

Είχαμε τη μεγάλη τύχη να μένει ο φίλος που μας φιλοξενούσε λίγο έξω από την Πλατεία Ελευθερίας, στα σύνορα με την Παλιά Πόλη, και έτσι κάθε πρωί, πίναμε τον καφέ μας αγναντεύοντας τον περήφανο μιναρέ του τζαμιού.

Και μιας και την ανέφερα ας ξεκινήσω από εκεί.

Πλατεία Ελευθερίας
Σημείο τομής στην πόλη της Κω. Σε στρατηγική θέση ανάμεσα στα βασικά σημεία ενδιαφέροντος, akaτο Κάστρο, την Παλιά Πόλη, τα Εξάρχεια. Το τζαμί Ντεφτερντάρ από τη μια μεριά και η Δημοτική Αγορά από την άλλη δεσπόζουν στην πλατεία. Πίσω από το τζαμί, αναζητήσαμε το Άριστον, ή αλλιώς του Τσιβρινή, για ωραιότατη μπουγατσούλα. Πήγαμε συστημένοι, την τιμήσαμε δις (2008 & φέτος) και μας γλύκανε δις με τον ίδιο τρόπο!

::

Εδώ βρίσκεται και το

Αρχαιολογικό Μουσείο Κω
Δεν πήγαμε. Ναι, ναι, μην με λοξοκοιτάτε καθόλου, βαρεθήκαμε, δεν πήγαμε! «Που να κλειστούμε τώρα μέσα» και τέτοια. Ήμασταν ομαδικώς σε mood Sex on the Beach (προσοχή: αναφέρομαι στο cocktail...) Οφείλω ωστόσο ευπειθώς να το αναφέρω, σε περίπτωση που ενδιαφέρεται κάποιος… Ίχνη Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά, αγάλματα και μωσαϊκά, έναντι ?3, ?2 οι φοιτητές (σύμφωνα με το site του Υπουργείου Πολιτισμου), ενώ το ίδιο το κτήριο είναι δημιούργημα της Ιταλοκρατίας.

Αρχαία Αγορά
Κόβοντας μέσα από την τοξωτή πύλη με τη ροζ μπουκαμβίλια, και διασχίζοντας κατά μήκος τα Εξάρχεια, θα δείτε στο δεξί σας χέρι έναν αρχαιολογικό χώρο. Πρόκειται για την Αρχαία Αγορά της Κω, η δημιουργία της οποίας χρονολογείται στον 4ο αι. πΧ και είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Τα ευρήματα εκτίθενται κατά κύριο λόγο στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Είναι ανοιχτή ολημερίς και χωρίς είσοδο.

::
:: ::

Πλάτανος του Ιπποκράτη
Συνεχίζοντας προς τα κάτω, τον βλέπεις. Ένας μεγάλος και βαρύς γερο-πλάτανος στην είσοδο του κάστρου των Ιπποτών, σέρνει τη φήμη ότι στον παχύ ίσκιο του ο Ιπποκράτης δίδασκε τους μαθητές του. Τώρα αν ο πλάτανος είναι όντως τόσο παππούς, θα σας γελάσω… Η παράδοση πάντως, αυτό θέλει, και άπειροι τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες τον σημαδεύουν καθημερινά με τις μηχανές τους.



Κάστρο της Νερατζιάς
Γυρνάτε την πλάτη στον πλάτανο, και περνάτε το γεφυράκι που οδηγεί στο κάστρο. Σταθείτε για μια στιγμή να απολαύσετε (και να φωτογραφίσετε) την όμορφη Λεωφόρο των φοινίκων που απλώνεται μπροστά σας –οι φοίνικες, άλλωστε, είναι το απόλυτο landmark του νησιού.

::

Φτάνετε στην είσοδο του Κάστρου, αφού έχετε φροντίσει να είναι Τρίτη- Κυριακή, και όχι αργότερα από τις 15:00 αλλιώς θα το βρείτε θεόκλειστο. Καταθέτετε ?3 στην είσοδο, 0? αν είστε φοιτητές, παίρνετε και το all-time-classic καφεμπέζ φυλλαδιάκι που το Υπουργείο Πολιτισμού εκδίδει για όλους τους Αρχαιολογικούς Χώρους, και προχωράτε στα ενδότερα.

Εδώ γυρνάμε λίγο πίσω στην εποχή των Ιπποτών… Μιλάμε, λοιπόν, για τους Ιωαννίτες Ιππότες, ένα πολιτικόστρατιωτικό τάγμα με μεγάλη δύναμη, που εγκατέλειψε, κάπου στα 1300, τους Άγιους Τόπους προς αναζήτηση νέων πεδίων δράσης… και χρόνια με τα χρόνια, κουπιά στην κουπιά έφτασε μέχρι τα μέρη μας. Κατέλαβε πρώτα τη Ρόδο και ύστερα και τα πέριξ. Το κάστρο της Κω, μαζί με της Ρόδου και της Αλικαρνασσού, αποτελούσαν τον ουσιαστικό έλεγχο των Ιπποτών πάνω στα θαλάσσια περάσματα. Περισσότερες λεπτομέρειες περί Ιωαννιτών, δεν αναφέρω για να μη βαρεθείτε, αν κάποιος ενδιαφέρεται, υπάρχει και διάθεση, και σχετική βιβλιογραφία!

Έχω ένα θέμα με τους Ιππότες, το ομολογώ. Και φυσικά έχω πάει και στα τρία προαναφερθέντα κάστρα, στην Ρόδο, στην Κω και απέναντι στην Τουρκία, σε αυτό του Bodrum. Της Ρόδου δεν συγκρίνεται με κανένα, είναι πάνω από όλα. Της Κω, που μας αφορά στο εν λόγω θέμα, είναι σαφώς δεύτερο. Πιο μικρό, λιγότερο εντυπωσιακό και δυστυχώς, αφημένο στην τύχη του. Αλγεινή εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι, τα διάφορα ευρήματα, τμήματα από κίονες, οικόσημα κλπ, τα είχαν παρατημένα στον κεντρικό χώρο όπως όπως όλα μαζί, καθώς, όπως με ενημέρωσε ο άνθρωπος στην πόρτα «δεν ήξεραν που να τα βάλουν/τι να τα κάνουν…». Και τέλος πάντων, πλην του ταπεινού καφεμπέζ φυλλαδίου που προαναφέραμε, δεν υπήρχε μια ταμπελίτσα βρε αδερφέ που να ενημερώνει τι βρισκόταν κάποτε μέσα εδώ…

Αν αξίζει; Ε, ναι, αξίζει. Ένα Κάστρο των Ιπποτών είναι πάντα ένα Κάστρο των Ιπποτών, με τα τείχη του, τις πολεμίστρες του, τις παγίδες του, τα κρυφά του περάσματα, τις πύλες και την τάφρο του. Έστω κι αν χρειάζεται ένα γερό ξεχορτάριασμα… Και βέβαια, προσφέρει πανοραμική θέα στο λιμανάκι της Κω! Άλλωστε, θα πας σε ένα από τα σημαντικότερα προπύργια των Ιωαννιτών Ιπποτών και δεν θα δεις την οχύρωση του; Δε λέει… Ειδικά, δε, αν είστε οικογένεια. Τα πιτσιρίκια που συναντήσαμε στήσανε ολόκληρη πολιορκία με τη φαντασία τους!

:: ::
:: ::



Αφιερωμένη



Η θέα από το κάστρο
 
Μηνύματα
2.487
Likes
3.195
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Tό κέντρο της πόλης όπως το περιγράφεις με την αρχαία αγορά...τον πλάτανο κλπ είναι πολύ όμορφο!,πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που πήγα και μου τη θύμισες..,μάλιστα η πρώτη μου εντύπωση ήταν ότι μοιάζει με την παλιά πόλη της Ρόδου..
Επιβλητική η λεωφόρος των φοινίκων με τη γέφυρα από πάνω που οδηγεί στο κάστρο!το οποίο συμφωνώ ότι αξίζει να το επισκεφθεί κανείς,......αυτό που μου έκανε πολύ άσχημη εντύπωση(όταν πήγα ήταν κατακαλόκαιρο,Αύγουστος)ήταν μέσα σ όλη αυτή την ατμόσφαιρα με τα αρχαία κλπ εκεί στο κέντρο στα διάφορα στέκια είτε καφέ είτε ρεστωράν να υπάρχουν οι "διαφημιστικές"ταμπέλες,αυτές οι μεγάλες με τα φαγητά...τα ποτά κλπ,πράγμα το οποίο επίσης συνέβαινε σ όλα τα παραλιακά...και χαλούσε όοοοολο το τοπίο,τώρα θα μου πείτε και που δε συμβαίνει αυτό....
Περιμένω τη συνέχεια της ιστορίας....μια που ξαναθυμάμαι κι εγώ κάποια πράγματα από την Κώ..
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Πολύ ωραία περιγραφή! Ανυπομονώ για το κεφάλαιο "παραλίες"!
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.194
Μηνύματα
883.504
Μέλη
38.898
Νεότερο μέλος
χρυσανθη

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom