Πολωνία Μαγευτικό Γκτάνσκ - Σοπότ και Κάστρο Μάλμπορκ

Μηνύματα
16
Likes
90
Επόμενο Ταξίδι
Οδικώς Ανατολική Ευρώπη
Ταξίδι-Όνειρο
Στην Νορβηγία
IMG_20211002_074658_edited_edited.jpg

Κατά τη διάρκεια ενός roadtrip στην Πολωνία ένας από του προορισμούς μας είναι το τεράστιο τευτονικό κάστρο Μάλμπορκ και η πόλη του Γκτάνσκ στα βόρεια της χώρας με την μοναδική ιστορία η οποία εξελίχθηκε σε πολύ ευχάριστη έκπληξη όπως θα διαπιστώσετε και εσείς παρακάτω.
Στην πόλη Μάλμπορκ με το σπουδαίο κάστρο φτάσαμε περίπου μετά από 4 ώρες οδήγησης βορειοδυτικά στα 312 χλμ από τη Βαρσοβία - ουσιαστικά προς Βαλτική - και η διαδρομή ήταν σχετικά άνετη και ασφαλής. Κατά την άφιξή μας είχα ένα άγχος για το παρκάρισμα καθώς από τα διάφορα που είχα διαβάσει δέν υπάρχει δημόσιος χώρος στάθμευσης και ότι τα ιδιωτικά έχουν υψηλές τιμές. Παρόλα αυτά βρήκα να παρκάρω άνετα σε δημόσιο δρόμο πλησίον του κάστρου χωρίς κανένα θέμα!

IMG_20211001_141915_edited.jpg

Το κάστρο Μάλμπορκ της Πολωνίας φτιάχτηκε από το Τευτονικό Τάγμα Ιπποτών το 1406. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε εμβαδόν μεσαιωνικό κάστρο του κόσμου. Έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από το 1997.
IMG_20211001_142545_edited.jpg

Ο καιρός στην άφιξή μας είναι καταπληκτικός και το κάστρο πραγματικά εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή τόσο για το μέγεθός του όσο και από τους όμορφους τριγύρω χώρους καθώς η δυτική πλευρά του βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Nogat. Σε εκείνη την πλευρά υπάρχει και ένα υπέροχο ξύλινο γεφυράκι και μαγαζάκια με σουβενίρ καθώς και εστιατόριο. Στο εσωτερικό του διατηρεί μουσείο - ουσιαστικά όλο το εσωτερικό του κάστρου είναι μουσείο - το οποίο μπορεί να επισκεφτεί κανείς με 15 € και θα χρειαστεί περίπου 3 ώρες. Εμείς δεν θα επισκεφτούμε το εσωτερικό καθώς είχαμε περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή μας λόγω του ότι έπρεπε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας προς το Gdansk. Είμαι όμως σίγουρος ότι αξίζει και με το παραπάνω για τον επισκέπτη να κάνει το tour.
2.jpg
New Phototastic Collage.jpg

Ο περίπατος στους χώρους του κάστρου ήταν πολύ αναζωογονητικός, οι εικόνες που πήραμε καταπληκτικές από τις μεσαιωνικές πύλες, τους πύργους, τις ξύλινες γέφυρες και τα μονοπάτια από γρασίδι του κάστρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το κάστρο είναι κατά ένα μεγάλο μέρος ανακαινισμένο, κάτι το οποίο φαίνεται στο μάτι και ίσως σε κάποιους να ¨ξινίσει" ωστόσο κατά την άποψή μου η μεσαιωνική ατμόσφαιρα είναι εκεί! Τέλος να πούμε ότι η ομώνυμη κωμόπολη δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Επιστροφή στο αυτοκίνητο για ακόμα 1 ώρα οδήγηση και 60 χλμ. βόρεια για να φτάσουμε στο Gdansk. Εκεί μας περιμένει δωμάτιο σε ξενοδοχείο κλεισμένο από γνωστή πλατφόρμα το οποίο μας κόστισε 68€ για ένα βράδυ και βρίσκεται πολύ κοντά σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης. Ένα από αυτά και το υπερ-μοντέρνο μουσείο του Β΄ ΠΠ το οποίο στάθηκε και μία από τις αφορμές να επισκεφτούμε την συγκεκριμένη πόλη. Κατευθυνόμαστε κατευθείαν για το ξενοδοχείο μας και καταλαβαίνουμε από τις πρώτες εικόνες ότι η πόλη αυτή είναι πολύ πιο ωραία από ότι νομίζαμε ή βλέπαμε στο internet όταν σχεδίαζα το ταξίδι μας.

3.jpg

Λόγω της ώρας άφιξής μας συνειδητοποίησα ότι η πρώτη μας βόλτα στην πόλη θα ήταν χωρίς το φώς της ημέρας, κάτι που θέλαμε να αποφύγουμε αλλά χωρίς να πτοηθούμε τακτοποιούμε τα πράγματά μας, στο υπέροχο όπως ευχάριστα μας προέκυψε ξενοδοχείο, και φεύγουμε για εξερεύνηση!
91c79b_bd88b20bf7c94f889225b20f94c0b736~mv2_edited.jpg

Η πόλη είναι η έκτη μεγαλύτερη στην χώρα και το σημαντικότερο λιμάνι της. Έχει περίπου 455.000 κατοίκους και είναι χτισμένη σε ένα σύμπλεγμα καναλιών που προέρχονται από τον ομώνυμο κόλπο της Βαλτικής Θάλασσας.
To Gdansk κατά τον 14ο αιώνα έγινε μέλος της Χανσεατικής Ένωσης, μιας εμπορικής και αμυντικής συνομοσπονδίας πόλεων, συντεχνιών και αγορών της ΒΔ και Κεντρικής Ευρώπης.
91c79b_901c956d19c742bebf1c30bddf919b28~mv2_edited.jpg

Από το ξενοδοχείο μπαίνουμε σε λιθόστρωτα πανέμορφα δρομάκια με τα "ολλανδικού" τύπου σπίτια και τις πέτρινες με σκαλοπάτια εισόδους, ενώ από παντού βλέπουμε τις μυτερές κορυφές των κυρίως ναών της πόλης. Μετά από λίγο θα βγούμε στον κεντρικό δρόμο στο κανάλι μέσα από την πύλη St. Mary. Γενικά όλα τα παραδοσιακά αυτά δρομάκια τα οποία φιλοξενούν υπαίθριες αγορές σουβενίρ αλλά και καφέ και εστιατόρια, καταλήγουν στο κανάλι μέσω μιας πανέμορφης πύλης (εγώ μέτρησα οκτώ τέτοιες πύλες) εκ των οποίων οι δύο σας οδηγούν και σε γέφυρα που περνάει πάνω από το κανάλι.
4.jpg

Φτάνουμε λοιπόν στο κανάλι και το πρώτο που αντικρύζουμε είναι το Black Pearl, το διάσημο πλοίο από την γνωστή σειρά ταινιών "Οι πειρατές της Καραϊβικής" του οποίου, η ρέπλικα φυσικά, λειτουργεί για τουριστικές ξεναγήσεις στα κανάλια της πόλης.
Στους δρόμους εκατέρωθεν του κεντρικού καναλιού και ουσιαστικά του κέντρου της πόλης, θα βρείτε τα πάντα για φαγητό και ποτό ενώ κατευθείαν καταλαβαίνει κανείς ότι αποτελεί την "περατζάδα" της πόλης με το κόσμο να πλημμυρίζει παρά το τσουχτερό κρύο - μην ξεχνάμε ότι είμαστε αρκετά βόρεια πλέον - και τις δύο πλευρές και να απολαμβάνει την έξοδό του.
Ακολουθώντας την διαδρομή των ντόπιων έτσι κι εμείς θα περπατήσουμε κατά μήκος του ποταμού και θα καταλήξουμε μέσα από την λεγόμενη "Πράσινη Πύλη" στον δρόμο της Αγοράς με το περίφημο σιντριβάνι του Ποσειδώνα, κλασικό σημείο συνάντησης και "μάζωξης" του κόσμου.
IMG_20211001_195715_edited.jpg

Και στο σημείο αυτό ο κόσμος είναι αρκετός, τα μαγαζιά είναι γεμάτα και υπάρχει η αίσθηση ότι όλοι χαίρονται το μέρος που ζουν και το βράδυ τους. Τι πιο σημαντικό τελικά;
Εμείς θα βγάλουμε μερικές νυχτερινές φωτογραφίες ακόμα, θα πάμε για street food στο Kult Kebab by Queen το οποίο μας άρεσε πάρα πολύ, και θα περπατήσουμε για το ξενοδοχείο για ξεκούραση με σκοπό την επόμενη μέρα να δούμε την πόλη νωρίς χωρίς κόσμο με το φως του ήλιου, και να επισκεφτούμε το μουσείο του Β'ΠΠ.
IMG_20211001_205455_edited.jpg

Ο περίφημος γερανός χτισμένος τον 15ο αιώνα, χρησιμοποιούταν για την φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων στα πλοία κατά την περίοδο άνθησης και πλουτισμού της πόλης.
5.jpg

Νωρίς το πρωί θα πάρουμε πρωινό στο ξενοδοχείο και θα βγούμε πάλι έξω στην πόλη να την δούμε επιτέλους ημέρα. Οι εικόνες είναι φανταστικές, τα χρώματα μοναδικά και οφείλω να πω πως είμαι πολύ εντυπωσιασμένος.
6.jpg

7.jpg

IMG_20211002_081211_edited.jpg

Μαγεμένοι από τις εικόνες που είχαμε μαζέψει οδηγούμαστε προς το μουσείο του Β'ΠΠ. Εδώ αξίζει να αναφερθούμε στην όχι τόσο γνωστή ιστορία της πόλης. Εκτός από σπουδαία ναυτική παράδοση ουσιαστικά από εδώ ξεκίνησαν οι πρώτες επιχειρήσεις της Ναζιστικής Γερμανίας οι οποίες σηματοδότησαν την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Την 1η Σεπτεμβρίου 1939 και χωρίς καμία αληθινή αιτία ή αφορμή ο Χίτλερ διατάζει την εισβολή στην Πολωνία, αρχομένης από το Gdansk, καθώς αποτελούσε σπουδαίο λιμάνι και ήθελε να το υποτάξει νωρίς για ευνόητους λόγους. Οι Πολωνοί δέχτηκαν εισβολή σχεδόν ταυτόχρονα και από την Σοβιετική Ένωση που την περίοδο εκείνη βρισκόταν σε σύμφωνο μη επίθεσης με την Χιτλερική Γερμανία και εποφθαλμιούσε εδάφη της Πολωνίας. Φυσικά η Πολωνία δεν είχε καμία τύχη απέναντι σε αυτούς τους πανίσχυρους εισβολείς με τα θλιβερά και καταστροφικά γνωστά επακόλουθα τα οποία αποτυπώνονται στο Μουσείο.
IMG_20211002_121424_edited.jpg

Η είσοδος στο μουσείο μας κόστισε μόλις 5 € το άτομο ενώ διαθέτει και δωρεάν υπόγειο πάρκινγκ για τους επισκέπτες. Το εσωτερικό του συμβαδίζει με την εξωτερική εμφάνιση, μοντέρνα και θεματική προσέγγιση των εκθεμάτων με χρήση όλων των ψηφιακών οπτικοακουστικών μέσων.

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

Στο μουσείο αφιερώσαμε τουλάχιστον 2,5 ώρες για να καταφέρουμε να δούμε τα πάντα με ηρεμία χωρίς βιασύνη. Μέσα φυσικά θα βρείτε και σουβενίρ και καφετέρια. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε με προορισμό το κοντινό τουριστικό "καλοκαιρινό' προορισμό, το Sopot.
Θα κάνουμε όμως μια γρήγορη στάση για να δοκιμάσουμε τα περίφημα εκλέρ από το Eklerownia τα οποία τα συναντούσα σε όποιον οδηγό διάβαζα….τελικά δικαίως καθώς ήταν φανταστικά και κόστισαν περίπου 2 € το ένα.
12.jpg

Τo Sopot βρίσκεται 12 χλμ βόρεια του Gdansk και χρειαστήκαμε 30 λεπτά οδήγησης να φτάσουμε. Αποτελεί τον πιο διάσημο παραθαλάσσιο προορισμό της Πολωνίας, έχει μεγάλη αμμουδιά στον κόλπο του Gdansk και μία εντυπωσιακή προβλήτα που οδηγεί στην μαρίνα που δένουν τα σκάφη.
13.jpg

14.jpg

Η ημέρα στη θάλασσα είναι ηλιόλουστη, έχει αρκετό κόσμο και υπάρχει μια ωραία καλοκαιρινή σχεδόν ατμόσφαιρα. Το μέρος διαθέτει κοσμοπολίτικο αέρα με ωραία ξενοδοχεία και μαγαζιά και αποτελείται εκτός από την παραλιακή και από έναν κάθετο σε αυτήν δρόμο γεμάτο καταστήματα και κόσμο καθώς και διάφορες πλατείες. Να σημειώσω ότι το πάρκινγκ είναι σχεδόν αδύνατο σε δωρεάν σημείο. Η βόλτα στην προβλήτα επιβάλλεται ενώ πρώτη φορά συνάντησα κύκνους σε αλμυρό νερό!! Θα κάνουμε χαλαρό περίπατο στους περισσότερους χώρους του Sopot και θα επιστρέψουμε σιγά σιγά στο αυτοκίνητο για την συνέχεια του ταξιδιού μας.
Εντάξει, ωραίο το Sopot αλλά στην Πολωνία δεν έρχεσαι ούτε για το καλοκαίρι της ούτε για να απολαύσεις την θάλασσα, οπότε εμείς συνεχίζουμε την πορεία μας και αυτό το roadtrip νότια της χώρας προς Βρότσλαβ και Νότια Σιλεσία!!
 

vasiliss

Member
Μηνύματα
920
Likes
8.358
Επόμενο Ταξίδι
Οδικό στην ;;;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
@spoovonthemove πολύ ωραία η αφήγηση και οι φωτογραφίες σου.
Μόνο αυτό το κεφάλαιο θα γράψεις ή θα έχουμε αφήγηση για ολόκληρο το road trip;
Ελπίζω το δεύτερο βέβαια!!! 😀
 

gkalla

Member
Μηνύματα
1.257
Likes
6.758
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγράδι
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
View attachment 460175
Κατά τη διάρκεια ενός roadtrip στην Πολωνία ένας από του προορισμούς μας είναι το τεράστιο τευτονικό κάστρο Μάλμπορκ και η πόλη του Γκτάνσκ στα βόρεια της χώρας με την μοναδική ιστορία η οποία εξελίχθηκε σε πολύ ευχάριστη έκπληξη όπως θα διαπιστώσετε και εσείς παρακάτω.
Στην πόλη Μάλμπορκ με το σπουδαίο κάστρο φτάσαμε περίπου μετά από 4 ώρες οδήγησης βορειοδυτικά στα 312 χλμ από τη Βαρσοβία - ουσιαστικά προς Βαλτική - και η διαδρομή ήταν σχετικά άνετη και ασφαλής. Κατά την άφιξή μας είχα ένα άγχος για το παρκάρισμα καθώς από τα διάφορα που είχα διαβάσει δέν υπάρχει δημόσιος χώρος στάθμευσης και ότι τα ιδιωτικά έχουν υψηλές τιμές. Παρόλα αυτά βρήκα να παρκάρω άνετα σε δημόσιο δρόμο πλησίον του κάστρου χωρίς κανένα θέμα!

View attachment 460180
Το κάστρο Μάλμπορκ της Πολωνίας φτιάχτηκε από το Τευτονικό Τάγμα Ιπποτών το 1406. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε εμβαδόν μεσαιωνικό κάστρο του κόσμου. Έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από το 1997.
View attachment 460181

Ο καιρός στην άφιξή μας είναι καταπληκτικός και το κάστρο πραγματικά εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή τόσο για το μέγεθός του όσο και από τους όμορφους τριγύρω χώρους καθώς η δυτική πλευρά του βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Nogat. Σε εκείνη την πλευρά υπάρχει και ένα υπέροχο ξύλινο γεφυράκι και μαγαζάκια με σουβενίρ καθώς και εστιατόριο. Στο εσωτερικό του διατηρεί μουσείο - ουσιαστικά όλο το εσωτερικό του κάστρου είναι μουσείο - το οποίο μπορεί να επισκεφτεί κανείς με 15 € και θα χρειαστεί περίπου 3 ώρες. Εμείς δεν θα επισκεφτούμε το εσωτερικό καθώς είχαμε περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή μας λόγω του ότι έπρεπε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας προς το Gdansk. Είμαι όμως σίγουρος ότι αξίζει και με το παραπάνω για τον επισκέπτη να κάνει το tour.
View attachment 460187 View attachment 460186
Ο περίπατος στους χώρους του κάστρου ήταν πολύ αναζωογονητικός, οι εικόνες που πήραμε καταπληκτικές από τις μεσαιωνικές πύλες, τους πύργους, τις ξύλινες γέφυρες και τα μονοπάτια από γρασίδι του κάστρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το κάστρο είναι κατά ένα μεγάλο μέρος ανακαινισμένο, κάτι το οποίο φαίνεται στο μάτι και ίσως σε κάποιους να ¨ξινίσει" ωστόσο κατά την άποψή μου η μεσαιωνική ατμόσφαιρα είναι εκεί! Τέλος να πούμε ότι η ομώνυμη κωμόπολη δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Επιστροφή στο αυτοκίνητο για ακόμα 1 ώρα οδήγηση και 60 χλμ. βόρεια για να φτάσουμε στο Gdansk. Εκεί μας περιμένει δωμάτιο σε ξενοδοχείο κλεισμένο από γνωστή πλατφόρμα το οποίο μας κόστισε 68€ για ένα βράδυ και βρίσκεται πολύ κοντά σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης. Ένα από αυτά και το υπερ-μοντέρνο μουσείο του Β΄ ΠΠ το οποίο στάθηκε και μία από τις αφορμές να επισκεφτούμε την συγκεκριμένη πόλη. Κατευθυνόμαστε κατευθείαν για το ξενοδοχείο μας και καταλαβαίνουμε από τις πρώτες εικόνες ότι η πόλη αυτή είναι πολύ πιο ωραία από ότι νομίζαμε ή βλέπαμε στο internet όταν σχεδίαζα το ταξίδι μας.

View attachment 460193
Λόγω της ώρας άφιξής μας συνειδητοποίησα ότι η πρώτη μας βόλτα στην πόλη θα ήταν χωρίς το φώς της ημέρας, κάτι που θέλαμε να αποφύγουμε αλλά χωρίς να πτοηθούμε τακτοποιούμε τα πράγματά μας, στο υπέροχο όπως ευχάριστα μας προέκυψε ξενοδοχείο, και φεύγουμε για εξερεύνηση!
View attachment 460196
Η πόλη είναι η έκτη μεγαλύτερη στην χώρα και το σημαντικότερο λιμάνι της. Έχει περίπου 455.000 κατοίκους και είναι χτισμένη σε ένα σύμπλεγμα καναλιών που προέρχονται από τον ομώνυμο κόλπο της Βαλτικής Θάλασσας.
To Gdansk κατά τον 14ο αιώνα έγινε μέλος της Χανσεατικής Ένωσης, μιας εμπορικής και αμυντικής συνομοσπονδίας πόλεων, συντεχνιών και αγορών της ΒΔ και Κεντρικής Ευρώπης.
View attachment 460197

Από το ξενοδοχείο μπαίνουμε σε λιθόστρωτα πανέμορφα δρομάκια με τα "ολλανδικού" τύπου σπίτια και τις πέτρινες με σκαλοπάτια εισόδους, ενώ από παντού βλέπουμε τις μυτερές κορυφές των κυρίως ναών της πόλης. Μετά από λίγο θα βγούμε στον κεντρικό δρόμο στο κανάλι μέσα από την πύλη St. Mary. Γενικά όλα τα παραδοσιακά αυτά δρομάκια τα οποία φιλοξενούν υπαίθριες αγορές σουβενίρ αλλά και καφέ και εστιατόρια, καταλήγουν στο κανάλι μέσω μιας πανέμορφης πύλης (εγώ μέτρησα οκτώ τέτοιες πύλες) εκ των οποίων οι δύο σας οδηγούν και σε γέφυρα που περνάει πάνω από το κανάλι.
View attachment 460198
Φτάνουμε λοιπόν στο κανάλι και το πρώτο που αντικρύζουμε είναι το Black Pearl, το διάσημο πλοίο από την γνωστή σειρά ταινιών "Οι πειρατές της Καραϊβικής" του οποίου, η ρέπλικα φυσικά, λειτουργεί για τουριστικές ξεναγήσεις στα κανάλια της πόλης.
Στους δρόμους εκατέρωθεν του κεντρικού καναλιού και ουσιαστικά του κέντρου της πόλης, θα βρείτε τα πάντα για φαγητό και ποτό ενώ κατευθείαν καταλαβαίνει κανείς ότι αποτελεί την "περατζάδα" της πόλης με το κόσμο να πλημμυρίζει παρά το τσουχτερό κρύο - μην ξεχνάμε ότι είμαστε αρκετά βόρεια πλέον - και τις δύο πλευρές και να απολαμβάνει την έξοδό του.
Ακολουθώντας την διαδρομή των ντόπιων έτσι κι εμείς θα περπατήσουμε κατά μήκος του ποταμού και θα καταλήξουμε μέσα από την λεγόμενη "Πράσινη Πύλη" στον δρόμο της Αγοράς με το περίφημο σιντριβάνι του Ποσειδώνα, κλασικό σημείο συνάντησης και "μάζωξης" του κόσμου.
View attachment 460201
Και στο σημείο αυτό ο κόσμος είναι αρκετός, τα μαγαζιά είναι γεμάτα και υπάρχει η αίσθηση ότι όλοι χαίρονται το μέρος που ζουν και το βράδυ τους. Τι πιο σημαντικό τελικά;
Εμείς θα βγάλουμε μερικές νυχτερινές φωτογραφίες ακόμα, θα πάμε για street food στο Kult Kebab by Queen το οποίο μας άρεσε πάρα πολύ, και θα περπατήσουμε για το ξενοδοχείο για ξεκούραση με σκοπό την επόμενη μέρα να δούμε την πόλη νωρίς χωρίς κόσμο με το φως του ήλιου, και να επισκεφτούμε το μουσείο του Β'ΠΠ.
View attachment 460203
Ο περίφημος γερανός χτισμένος τον 15ο αιώνα, χρησιμοποιούταν για την φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων στα πλοία κατά την περίοδο άνθησης και πλουτισμού της πόλης.
View attachment 460206

Νωρίς το πρωί θα πάρουμε πρωινό στο ξενοδοχείο και θα βγούμε πάλι έξω στην πόλη να την δούμε επιτέλους ημέρα. Οι εικόνες είναι φανταστικές, τα χρώματα μοναδικά και οφείλω να πω πως είμαι πολύ εντυπωσιασμένος.
View attachment 460210
View attachment 460211
View attachment 460212
Μαγεμένοι από τις εικόνες που είχαμε μαζέψει οδηγούμαστε προς το μουσείο του Β'ΠΠ. Εδώ αξίζει να αναφερθούμε στην όχι τόσο γνωστή ιστορία της πόλης. Εκτός από σπουδαία ναυτική παράδοση ουσιαστικά από εδώ ξεκίνησαν οι πρώτες επιχειρήσεις της Ναζιστικής Γερμανίας οι οποίες σηματοδότησαν την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Την 1η Σεπτεμβρίου 1939 και χωρίς καμία αληθινή αιτία ή αφορμή ο Χίτλερ διατάζει την εισβολή στην Πολωνία, αρχομένης από το Gdansk, καθώς αποτελούσε σπουδαίο λιμάνι και ήθελε να το υποτάξει νωρίς για ευνόητους λόγους. Οι Πολωνοί δέχτηκαν εισβολή σχεδόν ταυτόχρονα και από την Σοβιετική Ένωση που την περίοδο εκείνη βρισκόταν σε σύμφωνο μη επίθεσης με την Χιτλερική Γερμανία και εποφθαλμιούσε εδάφη της Πολωνίας. Φυσικά η Πολωνία δεν είχε καμία τύχη απέναντι σε αυτούς τους πανίσχυρους εισβολείς με τα θλιβερά και καταστροφικά γνωστά επακόλουθα τα οποία αποτυπώνονται στο Μουσείο.
View attachment 460213
Η είσοδος στο μουσείο μας κόστισε μόλις 5 € το άτομο ενώ διαθέτει και δωρεάν υπόγειο πάρκινγκ για τους επισκέπτες. Το εσωτερικό του συμβαδίζει με την εξωτερική εμφάνιση, μοντέρνα και θεματική προσέγγιση των εκθεμάτων με χρήση όλων των ψηφιακών οπτικοακουστικών μέσων.

View attachment 460220
View attachment 460221
View attachment 460222
View attachment 460223
Στο μουσείο αφιερώσαμε τουλάχιστον 2,5 ώρες για να καταφέρουμε να δούμε τα πάντα με ηρεμία χωρίς βιασύνη. Μέσα φυσικά θα βρείτε και σουβενίρ και καφετέρια. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε με προορισμό το κοντινό τουριστικό "καλοκαιρινό' προορισμό, το Sopot.
Θα κάνουμε όμως μια γρήγορη στάση για να δοκιμάσουμε τα περίφημα εκλέρ από το Eklerownia τα οποία τα συναντούσα σε όποιον οδηγό διάβαζα….τελικά δικαίως καθώς ήταν φανταστικά και κόστισαν περίπου 2 € το ένα.
View attachment 460224
Τo Sopot βρίσκεται 12 χλμ βόρεια του Gdansk και χρειαστήκαμε 30 λεπτά οδήγησης να φτάσουμε. Αποτελεί τον πιο διάσημο παραθαλάσσιο προορισμό της Πολωνίας, έχει μεγάλη αμμουδιά στον κόλπο του Gdansk και μία εντυπωσιακή προβλήτα που οδηγεί στην μαρίνα που δένουν τα σκάφη.
View attachment 460225
View attachment 460226

Η ημέρα στη θάλασσα είναι ηλιόλουστη, έχει αρκετό κόσμο και υπάρχει μια ωραία καλοκαιρινή σχεδόν ατμόσφαιρα. Το μέρος διαθέτει κοσμοπολίτικο αέρα με ωραία ξενοδοχεία και μαγαζιά και αποτελείται εκτός από την παραλιακή και από έναν κάθετο σε αυτήν δρόμο γεμάτο καταστήματα και κόσμο καθώς και διάφορες πλατείες. Να σημειώσω ότι το πάρκινγκ είναι σχεδόν αδύνατο σε δωρεάν σημείο. Η βόλτα στην προβλήτα επιβάλλεται ενώ πρώτη φορά συνάντησα κύκνους σε αλμυρό νερό!! Θα κάνουμε χαλαρό περίπατο στους περισσότερους χώρους του Sopot και θα επιστρέψουμε σιγά σιγά στο αυτοκίνητο για την συνέχεια του ταξιδιού μας.
Εντάξει, ωραίο το Sopot αλλά στην Πολωνία δεν έρχεσαι ούτε για το καλοκαίρι της ούτε για να απολαύσεις την θάλασσα, οπότε εμείς συνεχίζουμε την πορεία μας και αυτό το roadtrip νότια της χώρας προς Βρότσλαβ και Νότια Σιλεσία!!
Φοβερές φωτογραφίες!
Ήσουν και τυχερός. Δεν είχε σκαλωσιές στα αξιοθέατα στο Γκντάνσκ.
 
Μηνύματα
16
Likes
90
Επόμενο Ταξίδι
Οδικώς Ανατολική Ευρώπη
Ταξίδι-Όνειρο
Στην Νορβηγία
@spoovonthemove πολύ ωραία η αφήγηση και οι φωτογραφίες σου.
Μόνο αυτό το κεφάλαιο θα γράψεις ή θα έχουμε αφήγηση για ολόκληρο το road trip;
Ελπίζω το δεύτερο βέβαια!!! 😀
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, φυσικά θα ακολουθήσουν όλα τα κεφάλαια από το ταξίδι στη Πολωνία!!!
 
Μηνύματα
16
Likes
90
Επόμενο Ταξίδι
Οδικώς Ανατολική Ευρώπη
Ταξίδι-Όνειρο
Στην Νορβηγία
Φοβερές φωτογραφίες!
Ήσουν και τυχερός. Δεν είχε σκαλωσιές στα αξιοθέατα στο Γκντάνσκ.
Σε ευχαριστώ πολύ, απ΄ότι κατάλαβα έχεις πάει και είχε σκαλωσιές....
 

gkalla

Member
Μηνύματα
1.257
Likes
6.758
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγράδι
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Σε ευχαριστώ πολύ, απ΄ότι κατάλαβα έχεις πάει και είχε σκαλωσιές....
Ε ναι… πολύ σκαλωσιά.
Πέρσι τον Ιούνιο είχε στον Σιδ. Σταθμό, στην Χρυσή Πύλη, στο αρχαιολογικό μουσείο και στον γερανό - κύκνο τουλάχιστον. Αυτά που πρόχειρα θυμάμαι…
 
Μηνύματα
16
Likes
90
Επόμενο Ταξίδι
Οδικώς Ανατολική Ευρώπη
Ταξίδι-Όνειρο
Στην Νορβηγία
Ε ναι… πολύ σκαλωσιά.
Πέρσι τον Ιούνιο είχε στον Σιδ. Σταθμό, στην Χρυσή Πύλη, στο αρχαιολογικό μουσείο και στον γερανό - κύκνο τουλάχιστον. Αυτά που πρόχειρα θυμάμαι…
Ω κατάλαβα, ατυχία.
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.715
Likes
11.294
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Πολύ όμορφες φωτός!
Είχα πάει Gdansk, Sopot και Malbork το μακρινό 2014, στα πλαίσια ενός ευρύτερου ταξιδιού στην Πολωνία και είχα εντυπωσιαστεί.
Γενικά η χώρα είναι αστείρευτη, κάθε φορά που πηγαίνω όλο κάτι καινούριο ανακαλύπτω!
Και το συγκεκριμένο κομμάτι της στη Βαλτική είναι πραγματικά ξεχωριστό.
 
Μηνύματα
16
Likes
90
Επόμενο Ταξίδι
Οδικώς Ανατολική Ευρώπη
Ταξίδι-Όνειρο
Στην Νορβηγία
Σε ευχαριστώ.Και εγώ δεν περίμενα να είναι τόσο ωραία είχα τις επιφυλάξεις μου αρχικά. Πήγα και εγώ σε διάφορα μέρη και επαρχία ενώ Βαρσοβία ξαναπήγα και πέρισυ. Πράγματι πολύ ωραίος προορισμός.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.219
Μηνύματα
884.034
Μέλη
38.909
Νεότερο μέλος
LEANDROS GOUMENOS

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom