Υεμένη Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια χώρα που τη λέγαν Υεμένη

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει

Ένα wadi γεμάτο θαύματα
(αφιερωμένο στην isabelle μου)

Οι επαΐοντες στα της Αραβίας, θα γνωρίζουν ότι wadi στα αραβικά σημαίνει κοιλάδα. Άλλοτε στενή, άλλοτε φαρδιά λουρίδα γης ανάμεσα σε βουνά, όπου μπορεί να κυλάει έστω κάποιο ρέμα σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.
Wadi υποδηλώνει νερό, το νερό συνεπάγεται βλάστηση και ο συνδυασμός των δύο, ανθρώπινη παρουσία.

Η διαδρομή προς το Wadi Hadramawt, έναν από τους πόλους έλξης των επισκεπτών στην Υεμένη, ήταν αρχικά μια σχετικά πληκτική πορεία πάνω σε οροπέδιο, απολύτως άδειο και χωρίς κίνηση πριν την σύντομη κάθοδο προς το πρώτο wadi. To γοητευτικό Wadi Da’wn.

Σταθήκαμε λίγο πριν την είσοδο του wadi Da'wn να απολαύσουμε τη θέα με τους απόκρημνους ορεινούς όγκους ν’αγκαλιάζουν τους φοίνικες και τα σπίτια φτιαγμένα από λασπότουβλα αν και στην αρχή πολλά φάνταζαν σύγχρονες κατασκευές.





Όμως όσο κυλούσαν τα χιλιόμετρα, η μια όμορφη πόλη εναλλασσόταν από άλλη ομορφότερη: Al Hajarayn, Sif… άλλες σκαρφαλωμένες στους κάθετους βράχους του wadi, άλλες ντύνοντας βουνά με την απαράμιλλη αισθητική σπιτιών με παστέλ χρώματα.




Στο δρόμο συναπαντήσαμε και τις γυναίκες που δουλεύουν στα χωράφια, με τα ολόμαυρα abaya να καλύπτουν κάθε σπιθαμή του κορμιού τους φορώντας τα χαρακτηριστικά ψηλόλιγνα καπέλα madhallas. Αγνοώντας ότι μοιάζουν με μάγισσες Φούρκες, έπεσαν στην αντίληψη των τουριστοπαπαράτσι, τόσο που τα πήραν στο κρανίο κι έλαβαν δραστικά μέτρα.
Αποφασίσατε λοιπόν να σταματήσετε το αμάξι και να τις φωτογραφίσετε; Το πιθανότερο να καταλήξετε με σπασμένο παρμπριζ ή με κρανιοεγκεφαλική κάκωση από τις πέτρες που πετάνε σ’όποιον αποτολμά να σηκώσει το φακό της μηχανής του για να τις απαθανατίσει (κάτι που σας διαβεβαιώ ισχύει).





Αν και όχι το ίδιο φωτογενείς, αλλά εξίσου διάσημοι στη χώρα είναι και οι τουβλοπλάστες της περιοχής. Σποραδικά βλέπει κανείς εκτάσεις τούβλων από λάσπη να ξεραίνονται κάτω από τον καυτό ήλιο της Αραβίας.



Σε αντίθεση με το Wadi Da’wn, το γόνιμο Wadi Ηadramawt είναι φαρδύ (ως 12 χλμ) και το μακρύτερο της Αραβικής χερσονήσου (165 χλμ) και φιλοξενεί σημαντικές κι ενδιαφέρουσες πόλεις της ανατολικής Υεμένης.
Για τη προέλευση του ονόματος Hadramawt υπάρχουν πολλές εικασίες.
Η μια σημαίνει "o θάνατος έχει έρθει” (hadara mawt) προς τιμήν ενός πολεμοχαρούς φύλαρχου ή κάποιου προφήτη που πέθανε εδώ.
H άλλη από τον Hazarmawet,απόγονο του Νώε.
Εγώ όμως, που κάθε κύτταρό μου είναι Ελλάδα (όπως και του Ιωάννη Μελισσανίδη) κι αναζητά στα πάντα ένα ψήγμα ελληνικότητας, θα συμφωνήσω στην πιθανότερη εκδοχή του ελληνικού όρου «υδρεύματα» που αφορούσε οχυρωμένα πηγάδια νερού που υπήρχαν στο wadi.
Οι κάτοικοι του wadi, οι hadramis,ανήκουν σε πολλές φυλές αν κι η αριστοκρατία τους περηφανεύεται ότι έχει δεσμούς αίματος με τον Προφήτη Μωάμεθ. Σήμερα ζουν σε πυκνοδομημένες πόλεις κατά μήκος των ξεροπόταμων, ασχολούνται με αγροτικές εργασίες ή στα οροπέδια με την κτηνοτροφία. Το μέλι του wadi θεωρείται το καλύτερο στην Υεμένη (και ακριβό επίσης σαν σπεύσαμε να το αγοράσουμε).

Το κατάλυμα στη περιοχή που μας φιλοξένησε για δυό βραδιές ήταν το Hotel BMC. Σαν τα KFC μου ακουγόταν κι όντως και μια παραδοσιακή πινελιά δεν είχε και ήταν 6 χλμ από κέντρο της πόλης Sayun στην ερημιά.
Υπήρχε η ελπίδα ότι εκεί θα συναντούσαμε κι άλλους ταξιδιώτες. Τόσο που ο συνοδοιπόρος μου αποφάσισε να ντυθεί τα καλά του (βλέπε ασκόνιστα) για το δείπνο ώστε να κάνει καλή εντύπωση στα γκρουπ των γοτθοσαξωνοφράγκων. Άνθρακες ο θησαυρός. Ψυχή ζώσα δεν πάτησε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου κι ξέμεινε αμανάτι υπό καταιγισμό πειραγμάτων, αλλά καθαρός και απαστράπτων!

Ξεκινήσαμε την ξενάγηση στην περιοχή από την κοντινή πόλη Sayun.

Aνάμεσα στα γοητευτικά πλίνθινα σπίτια και τα νεκροταφεία, σαν γαμήλια τούρτα ξεπετάγεται το Παλάτι του Σουλτάνου Al-Katheri του 1920 το οποίο είναι ένα ταπεινό :eek: για τα δεδομένα της Υεμένης κτήριο.. ούτε λίγο ούτε πολύ έχει πάνω 90 δωμάτια!









Από το 1985 λειτουργεί σαν μουσείο όπου στο ισόγειο υπάρχουν εκθέματα που χρονολογούνται από την Εποχή του Λίθου (γεγονός που καθιστά το Hadramawt ένα από τα αρχαιότερα κατοικημένα μέρη στο κόσμο), πλάκες με γοητευτική σημιτική γραφή του 9ου αι. πΧ καθώς και ισλαμική τέχνη από τον Μεσαίωνα.



Στους άλλους δύο ορόφους υπάρχει μια νοσταλγική έκθεση με φωτογραφίες από ταξιδιώτες της περιοχής το 1930, καθώς και εθνογραφικό μουσείο. Η οροφή του παλατιού θα αποζημιώσει τον επισκέπτη του με απρόσκοπτη θέα προς τη πόλη της Sayun.



Στα 35 χλμ η γειτονική Tarim έζησε μέρες ευημερίας ως πρωτεύουσα βασιλείων στα αρχαία χρόνια και σαν σημαντικό κέντρο Ισλαμικών σπουδών όπως η Jibla και η Zabid. Το γκλάμουρ ενσαρκώνεται στο Παλάτι Al-Kaf το οποίο είναι ένας γοητευτικός αχταρμάς διαφορετικών αρχιτεκτονικών στυλ: art-nouveau, art deco, μπαρόκ, νοτιοασιατικό και χαντραμί προς τιμήν της περιοχής.










Όμως αξίζει το κόπο να κάνει κανείς τόσα χιλιόμετρα στην άλλη άκρη της χώρας, μέσα από επικίνδυνους γι' απαγωγή δρόμους, για να δει όλα κι όλα δυό πρώην παλάτια ή κάποια γοητευτικά χωριά μέσα στα wadi;



Όχι βέβαια, αν εδώ δεν υπήρχε «η βεντέτα», η «σταρ» του Wadi Hadramawt.
Η πόλη που μαζί με τη Sana’a είναι ο ονειρεμένος προορισμός για κάθε ταξιδευτή στην Υεμένη.
Εσκεμμένα άφησα στο τέλος της περιγραφής μου το Shibam που το μόνο που μοιράζεται με το Shibam έξω από τη Sana’a είναι η απλή συνωνυμία.
Διότι το Shibam είναι από τα μέρη που δεν ξεχνάς ποτέ γιατί απλούστατα, όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά.
Υπάρχει άραγες αλλού ένα... Μανχάτταν στη μέση της ερήμου;;;;



Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1982 και δικαίως (αλλοιώς θα τραβούσα τις γουρουνότριχές μου). Με ιστορία που ξεκινά από τον 4 αι. πΧ.
Πώς να περιγράψει κανείς με λόγια σαν βλέπει να ορθώνονται μπρος στα μάτια του πάνω από 500 πλίνθινοι οκταόροφοι «ουρανοξύστες» στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον;



Και πώς η ομορφιά μπορεί να μετουσιωθεί σε λέξεις σαν το μοναδικό αυτό αστικό τοπίο βάφεται με γήινα χρώματα σαν ο δίσκος του ήλιου γέρνει πίσω από τα βουνά του wadi;



Εμείς απλά καθίσαμε αρχικά στο λόφο στην αντίπερα μεριά ατενίζοντας αυτό το μαγευτικό θέαμα που νοιώθεις ότι είναι εξωπραγματικό.
Μετά χαθήκαμε μέσα στα σκονισμένα στενά του.
Μαζί με τα παιδιά και τις κατσίκες που ήταν οι μόνιμοι συνοδοί μας.






Το παλάτι του Σουλτάνου





Σηκώναμε το βλέμμα μας κι απαθανατίζαμε μικρές γοητευτικές λεπτομέρειες: ένα διακοσμημένο παράθυρο, μια περίτεχνη πόρτα, ένα τζαμί, μια μαυροντυμένη φιγούρα να χάνεται στα σοκάκια...
Αφήνω το φακό του snapper να σας ταξιδέψουν σ‘αυτή τη μυθική πόλη.
Τα λόγια περιττεύουν.
Μιλούν οι εικόνες του παραμυθιού που λέγεται: Shibam, το Μανχάτταν της Ερήμου!















Ο μπαμπα Πάνος μ’ενα ονειροπόλο βλέμμα, άφησε γι’άλλη μια φορά ένα γλυκό αναστεναγμό.
Μόνο που σύντομα η γλύκα γένηκε πίκρα.
Το διαμάντι του Shibam κοσμούσε πια τα χέρια της Al Qaeda…




 
Last edited:

malysa

Member
Μηνύματα
1.047
Likes
1.827
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
Eξαιρετικός ο πρόλογος και το μήνυμα που περνάει σε όλους μας!!!!:clap:
Ευγε!!!
Την περίμενα πως και πως αυτήν την ιστορία σου ...
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Eξαιρετικός ο πρόλογος και το μήνυμα που περνάει σε όλους μας!!!!:clap:
Ευγε!!!
Την περίμενα πως και πως αυτήν την ιστορία σου ...
Το χρωστούσα και αφού το περίμενες τόσο στην αφιερώνω με όλη μου την αγάπη
Επειδή η Υεμένη (όσο θα συνεχίσει να υπάρχει) έχει κάτι από ανατολίτικο παραμύθι, είπα να φτιάξω ένα πρόλογο ανάλογο. Κάθε ομοιότητα με άτομα ή τετράποδα δεν είναι φανταστική… :(
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.031
Likes
12.142
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Μια φορα κι εναν καιρο ηταν ενα γουρουνι που μας χαριζε υπεροχες ιστοριες!
Ετσι θα λεω στο γιο μου οταν θα του διαβαζω τις ιστοριες σου.
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Μια φορα κι εναν καιρο ηταν ενα γουρουνι που μας χαριζε υπεροχες ιστοριες!
Ετσι θα λεω στο γιο μου οταν θα του διαβαζω τις ιστοριες σου.
Ευτυχώς σ'αυτό το φόρουμ έχεις μπόλικο υλικό ν'αφηγηθείς ιστορίες πολλές πολλές νύχτες παρέα με το αγγελούδι σου.
Κι άσ'το ακόμα στην αθωότητά του… προσπέρασε το πρόλογο. Τι να μπλέκει με μνημόνιο, εφ'άπαξ κι αρρώστιες… κράτα το παραμύθι στην ιστορία και τις εικόνες στη συνέχεια. Αυτά είναι και με θλίψη βαθειά το γράφω, που πιθανώς να μην μπορέσει να τα γνωρίσει, αν το επιδιώξει, σ'ενα κόσμο που αλλάζει προς το χειρότερο
 

dim kyr

Member
Μηνύματα
2.064
Likes
6.302
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Εφημερίς "Σάπια Νέα"
φύλλο 453
Σωτήριον ετος 2016


Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα, μετά απο τις αποκαλύψεις ότι γνωστό μέλος ταξιδιωτικού φόρουμ και πολίτης υπεράνω κάθε υποψίας , επί χρόνια ολόκληρα είχε ταχθεί με το μέρος των τζιχαντιστών, είχε ασπαστεί το Κοράνι και δρούσε υπογείως ως επίκουρος των παράνομων δράσεων της παγκόσμις ισλαμικής οργάνωσης "Μουτζαχεντίν αγάπη μου".

Ο κατηγορούμενος, με πρόφαση ότι αγαπάει τα ταξίδια, είχε οργώσει χώρες όπως Αφγανιστάν, Υεμένη , Μαυριτανία κλπ... ενώ γλυκοκοίταγε και την Σομαλία την οποία δεν πρόλαβε να επισκεφτεί αφού τον συνέλαβαν.
Με ορμητήριο την Αθήνα, ταξίδευε στις πιο πάνω ισλαμικές χώρες και έδιδε ζωτικές πληροφορίες που αφορούσαν την Δύση, όπως για παράδειγμα την χειμερινη κολλεξιόν του Ντιόρ ή -ακόμα χειρότερα- την μυστική συνταγή τζατζικίου και γύρου, ενω παράλληλα διακινούσε (ή δρούσε ως μεσολαβητής) αντίστοιχες ενημερώσεις στα κατά τόπους μέλη της οργάνωσης.
Εικάζεται ακόμα ότι ήταν επικεφαλής αλλά και δημιουργός μιας νέας εξτρεμιστικής σέκτας με το όνομα "Ο Αλλάχ προτιμά την Ryan Air", αλλά αυτό δεν εχει ακόμα διευκρινιστεί απο την αντιτρομοκρατική με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες.

Τέλος, ο ύποπτος , ως σατανικό μυαλό, έπραττε μερικά ταξίδια σε χώρες όπως Ιταλία, Ισλανδία κλπ, για λόγους απλώς "ξεκαρφώματος", δηλαδή να μην κινήσει τις υποψίες των Αρχων.
Το ρεπορτάζ συνεχίζεται και οι εξελίξεις αναμένονται συγκλονιστικές, αφού μέχρι και ο κ. Ομπάμιας, αλλά και ο κ. Μπούτιν ζήτησαν εξηγήσεις για την ολιγωρία και την μη δραση της ΕΥΠ απο την ελληνική Κυβέρνηση.

Για τα "Σάπια Νέα"
ο δημοσιογράφος Σοφοκλής Μεροληψίας
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Εφημερίς "Σάπια Νέα"
φύλλο 453
Σωτήριον ετος 2016


Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα, μετά απο τις αποκαλύψεις ότι γνωστό μέλος ταξιδιωτικού φόρουμ και πολίτης υπεράνω κάθε υποψίας , επί χρόνια ολόκληρα είχε ταχθεί με το μέρος των τζιχαντιστών, είχε ασπαστεί το Κοράνι και δρούσε υπογείως ως επίκουρος των παράνομων δράσεων της παγκόσμις ισλαμικής οργάνωσης "Μουτζαχεντίν αγάπη μου".

Ο κατηγορούμενος, με πρόφαση ότι αγαπάει τα ταξίδια, είχε οργώσει χώρες όπως Αφγανιστάν, Υεμένη , Μαυριτανία κλπ... ενώ γλυκοκοίταγε και την Σομαλία την οποία δεν πρόλαβε να επισκεφτεί αφού τον συνέλαβαν.
Με ορμητήριο την Αθήνα, ταξίδευε στις πιο πάνω ισλαμικές χώρες και έδιδε ζωτικές πληροφορίες που αφορούσαν την Δύση, όπως για παράδειγμα την χειμερινη κολλεξιόν του Ντιόρ ή -ακόμα χειρότερα- την μυστική συνταγή τζατζικίου και γύρου, ενω παράλληλα διακινούσε (ή δρούσε ως μεσολαβητής) αντίστοιχες ενημερώσεις στα κατά τόπους μέλη της οργάνωσης.
Εικάζεται ακόμα ότι ήταν επικεφαλής αλλά και δημιουργός μιας νέας εξτρεμιστικής σέκτας με το όνομα "Ο Αλλάχ προτιμά την Ryan Air", αλλά αυτό δεν εχει ακόμα διευκρινιστεί απο την αντιτρομοκρατική με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες.

Τέλος, ο ύποπτος , ως σατανικό μυαλό, έπραττε μερικά ταξίδια σε χώρες όπως Ιταλία, Ισλανδία κλπ, για λόγους απλώς "ξεκαρφώματος", δηλαδή να μην κινήσει τις υποψίες των Αρχων.
Το ρεπορτάζ συνεχίζεται και οι εξελίξεις αναμένονται συγκλονιστικές, αφού μέχρι και ο κ. Ομπάμιας, αλλά και ο κ. Μπούτιν ζήτησαν εξηγήσεις για την ολιγωρία και την μη δραση της ΕΥΠ απο την ελληνική Κυβέρνηση.

Για τα "Σάπια Νέα"
ο δημοσιογράφος Σοφοκλής Μεροληψίας
:haha::haha::haha: :clap::clap::clap: (κρίμα που δεν ακούγεται και γέλιο από την οθόνη)
The jihadi pig
 

emouli

Member
Μηνύματα
1.239
Likes
3.531
Ταξίδι-Όνειρο
Καταρράκτες Βικτώρια, ε;
Κρύβε λόγια βρε βρωμόστομη @dim kyr...
Η δε μυστική συνταγή τζατζικίου και γύρου είναι αντιπροσωπευτικότατη της δυτικής κουλτούρας. Μ' αρέσεις... :cool:
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.521
Likes
7.769
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
προλογος????? Αριστουργημα..
χωρα??????? μοναδικη ...
γραφη??????? δεν υπαρχουν λογια!!!!!!!!!!
υποδοχη????????? dim Kyr εισαι μοναδικη...
 

isabelle

Member
Μηνύματα
902
Likes
4.165
Ρε jihadi pig έλεος δηλαδή! Δεν φτάνει που μας σακάτεψες με το Αφγανιστάν, ήρθες τώρα να ρίξεις την χαριστική βολή με την Υεμένη; Μα με την ΥΕΜΕΝΗ;;; Το νάμπερ γουαν απωθημένο μου; Ο νταλκάς και το σεκλέτι μου;

Κι αν νομίζεις ότι θα συγκινηθώ επειδή ξεκινάς με την εικόνα του καλοκάγαθου και τάχα μου ανύμπορου παραμυθά γουρουνοπαππού, είσαι βαθειά νυχτωμένος. Σε αντιπαθώ και σε φθονώ γι αυτό το ταξίδι από την άκρη της χοντρουλής μουσούδας σου μεχρι την τιρμπουσόν ουρά σου. :icon_evil: Αχ το είπα και φχαριστήθηκα.
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Ρε jihadi pig έλεος δηλαδή! Δεν φτάνει που μας σακάτεψες με το Αφγανιστάν, ήρθες τώρα να ρίξεις την χαριστική βολή με την Υεμένη; Μα με την ΥΕΜΕΝΗ;;; Το νάμπερ γουαν απωθημένο μου; Ο νταλκάς και το σεκλέτι μου;
Κι αν νομίζεις ότι θα συγκινηθώ επειδή ξεκινάς με την εικόνα του καλοκάγαθου και τάχα μου ανύμπορου παραμυθά γουρουνοπαππού, είσαι βαθειά νυχτωμένος. Σε αντιπαθώ και σε φθονώ γι αυτό το ταξίδι από την άκρη της χοντρουλής μουσούδας σου μεχρι την τιρμπουσόν ουρά σου. :icon_evil: Αχ το είπα και φχαριστήθηκα.
κάθε λέξη και νταλκάς
κάθε φωτό και σεκλέτι
:twisted::twisted::twisted:
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.214
Μηνύματα
883.826
Μέλη
38.904
Νεότερο μέλος
pstrougaris@yahoo

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom