Νομός Φλώρινας: Ένας προορισμός «έκπληξη»

skiouros82

Member
Μηνύματα
727
Likes
53
Επόμενο Ταξίδι
μας τσάκισε ο covid
Ταξίδι-Όνειρο
japan me cherry blossom
008.jpg

Ερωτηση: -ποιο είναι το ιδανικοτερο δωρο για καποιον που του αρεσουν τα ταξιδια?
Μα τι άλλο από το ιδιο το ταξιδι! Π οσο μαλιστα όταν ο προορισμος παραμενει αγνωστος ως την τελευταια στιγμη.

Ετσι και εγινε .Η ανακοινωση της εξορμησης του πσ /κου 6-8/02 εγινε ακριβως στην αρχη της εβδομαδας. Το πώς κυλησε ενας Θεος ξερει, με το μυαλο να πορευεται σε μερη αγνωστα.

Παρασκευη 6/02/09 ,ωρα 16,00
Η πορτα του γραφειου εκλεισε πισω μου βιαστικα και κατεβαινοντας την σκαλα ειχα ηδη φορεσει το καλυτερο μου χαμογελο ,αγωνιοντας για τον τελικο προορισμο. Το αμαξι πορευτηκε προς τα διοδια των μαλγαρων με κατευθυνση την Δυτικη Μακεδονια. Τα ειχαμε αφησει όλα πισω μας και η μονη εννοια, ηταν η επιλογη της μουσικης που μας συντροφευε. Πολεις περνουσαν από μπροστα μας και εμεις όμως συνεχιζαμε .Η ωρα περασε και το φεγγαρι ξεπροβαλε στην γη της Μακεδονιας. Τα εξαντλησαμε τα ορια μας .Φτασαμε στο βορειοδυτικοτερο ακρο της Ελλαδας, στον Αγιο Γερμανο , έναν οικισμο διπλα στις Πρεσπες.

Ηταν γυρω στις οχτω όταν το αυτοκινητο σταθμευσε στον παραδοσιακο ξενωνα του Αγ.Γερμανου, που μας υποδεχτηκε με φαγητο ,γλυκο κρασι και την ζεστασια του τζακιου. Ο ιδανικοτερος συνδυασμος για να κλεισει η βραδυα.



Σαββατο 7/02/09

Το πρωινο ξυπνημα είναι πιο γλυκο όταν τα ματια σου αντικρυζουν το χιονισμενο βουνο και το ηλιο να σου χαμογελα. Το πρωινο ηταν αρκετο για να ανακαμψουμε και δριμυτεροι βγηκαμε και παλι στο δρομο.

Πρωτη σταση μικρη Πρεσπα και το νησακι του Αγιο Αχιλλειου,που είναι το κεντρο των εκδηλωσεων «Πρεσπεια» τον Αυγουστο. Οι Πρεσπες είναι ο μεγαλυτερος εθνικος δρυμος της χωρας μας και σ’αυτόν προστατευονται πολλα σπανια ειδη πτηνων αλλα και φυτων. Παλαιοτερα η προσεγγιση στο νησακι γινοταν με βαρκα αλλα προσφατα ενωθηκε με πλωτη γεφυρα. Ηταν αρκετα πρωι όταν φτασαμε και υπηρχε η απολυτη ησυχια . Οι μοναδικοι ηχοι στη λιμνη ηταν τα βηματα μας πανω στη γεφυρα ,οι παπιες που κολυμπουσαν και το θροϋσμα από τους καλαμωνες. Ξαφνικα προβαλε μεσα από τους καλαμωνες ένας πελεκανος, παρακολουθησαμε το πεταγμα του και το ανοιγμα των φτερων του που τον πηρε μακρια μας.
Ειχαμε αφεθει τοσο πολύ στο τοπιο ,που όταν φτασαμε στο νησακι νομιζαμε ότι ανοιξαμε την πορτα για έναν άλλο κοσμο. Και οντως ετσι είναι γιατι οι κατοικοι εχουν κρατησει την εικονα του χθες και μεταφερεσαι και εσυ μαζι τους. Οι ταμπελες μας οδηγησαν στην βασιλικη εκκλησια του 10ου αιωνα ,το νησι εχει βυζαντινα και μεταβυζαντινα μνημεια, και εμεις καταληξαμε να ζουμε την μελωδια της ευτυχιας περπατωντας σε λειβαδια , ανακαλυπτοντας εκκλησακια και χαζευοντας την μοναδικοτητα του τοπιου. Ο ηλιος ελαμπε, στην λιμνη καθρεφτιζονταν τα συννεφα και τα χιονισμενα βουνα . Φτασαμε στην κορυφη και στο παγκακι της εκκλησιας νιωσαμε την απολυτη και καθηλωτικη γαληνη που μας χαρισε ετσι απλοχερα τουτος ο τοπος. Αποτυπωσαμε την εικονα αυτή στο μυαλο μας και κινησαμε για ένα άλλο χωριο διπλα στην μεγαλη Πρεσπα ,ονοματι Ψαραδες.,


Από το χωριο αυτό μπορεις με βαρκακι να επισκεφθεις τα ασκηταρια και να δεις βραχογραφιες. Είναι και ιδανικη επιλογη μεσημεριανου φαγητου για τους λατρεις των λιμνησιων ψαριων, πεστροφες ,τσιρονια ,γριβαδια κ.α.
Επιστρεψαμε για το μεσημεριανο μας στον Αγ.Γερμανο κανοντας μια βολτα στο παραδοσιακο χωριο ,που βρισκεται στα 1100 m και εχει θεα στις λιμνες αλλα και στην οροσειρα του Βαρνουντα.. Καποτε υπηρχε ζωη εδώ, τωρα πια εντονη είναι η παρουσια της εγκαταλειψης. Τα σοκακια λιθοστρωτα , τα σπιτια πετρινα και στην πλατεια του χωριου δεσποζει ο ναος του Αγιου Γεωργιου.

Αποφασιασαμε να παμε μια βολτα και στην πολη του νομου για να πιουμε εκει τον καφε μας. Η διαδρομη ηταν ομορφη και δεν παραλειψαμε να κανουμε και μια σταση στο χιονοδρομικο του Πισοδεριου για να θαυμασουμε την Βιγλα αλλα και τους δεινους σκιερ.



Η ωρα που φτασαμε στο κεντρο της πολης ηταν ιδανικη για περπατημα και καφε στον πλακοστρωτο πεζοδρομο της. Ιδανικη ηταν και η μερα που μας επετρεψε να μετακινηθουμε με τοση ευκολια. Στην επιστροφη το χιονοδρομικο ηταν υπεροχα φωτισμενο και το τοπιο ειδυλλιακο με την ομιχλη και τα συννεφα να σκεπαζουν τις κορυφες του βουνου.
Πισω στο σαλονι του ξενωνα, μας περιμενε κρασι ,καλη μουσικη, διαθεση για παρεα και επιτραπεζια παιχνιδια!


Κυριακη 8/02/09
Η ημερα της αναχωρησης ειχε φτασει αλλα τιποτα δεν ειχε τελειωσει ακομη. Εχουμε να δουμε και αλλα απο τις ομορφιες αυτου του τοπου. Μετα το πρωινο, ο δρομος θα μας εβγαζε μετα κοπων και βασανων στο παραμυθενιο Νυμφαιο ,αφου πρωτα χαθηκαμε μεσα στα δαση και παρ’ ολιγο να κολλησουμε και σε μια χαραδρα!!
Η τεχνολογια που εμπιστευτηκαμε μας προδωσε και το gps αντικατασταθηκε από το γνωμικο « ρωτωντας πας στην πολη» και από το ξεσκονισμα του οδικου χαρτη. Η τελικη διαδρομη ηταν υπεροχη και φανταζομαι ότι την ανοιξη η φυση θα είναι σοκαριστικη. Σε υψομετρο 1346m εμφανιζεται ένα χωριο στολιδι στην Μακεδονικη γη. Η πρωτη εντυπωση που σου δινει η Νέβασκα ‘η αλλιως Νυμφαιον , είναι το μερακι των κατοικων να διατηρησουν αυτόν τον παραδοσιακο οικισμο και επιτελους η συνδρομη της πολιτειας και της ευρωπαίκης ενωσης. Και ναι το εχουν καταφερει , το αποτελεσμα είναι αξιο λογου. Το χωριο είναι γεματο αρχοντικα με λιθοστρωτες αυλες , ξυλινες πορτες και ομοιομορφες στεγες. Χανεσαι σε μια άλλη εποχη. Η θερμοκρασια ηταν αισθητα χαμηλη, σχεδον Ο βαθμους και που και που καποιες νυφαδες εμφανιζονταν στον ουρανο κανοντας τον περιπατο μας ακομα πιο ομορφο.
Το χωριο φιλοξενει επισης και τον Αρκτουρο, ο οποιος όμως τους 3 πρωτους μηνες του χρονου παραμενει κλειστος λογω χειμεριας ναρκης των αρκουδων.
Παραμειναμε στο χωριο για φαγητο και καφε και αργα το απογευμα ξεκινησαμε την επιστροφη μας γεματοι εικονες ,τοσο διαφορετικες και συναμα ξεχωριστες ,όπως αρμοζει στον τοπο αυτό.

τελος:clap:
 

skiouros82

Member
Μηνύματα
727
Likes
53
Επόμενο Ταξίδι
μας τσάκισε ο covid
Ταξίδι-Όνειρο
japan me cherry blossom
109.jpg

νυμφαιο

---

087.jpg

πυσοδερι


υπαρχουν και αλλες φωτο στις αναλογες ενοτητες,πρεσπες και νυμφαιο!
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
8.145
Μου θύμισες ένα ονειρεμένο 3ήμερο Αποκριάς που κάναμε ακριβώς το ίδιο ταξίδι plus Καστοριά.
Ξεχώρισα τον Άγιο Αχίλλειο (μείναμε στον μοναδικό ξενώνα πάνω στο νησάκι - 11 κτίσματα όλα κι όλα), τον Άγιο Γερμανό και το Νυμφαίο! Απίστευτη ομορφιά! Κρίμα που για μας από Αθήνα οι προορισμοί αυτοί είναι τόσο μακρυά που δεν μπορείς εύκολα να πας ένα απλό σ/κ αλλά σε κάποιο 3ήμερο ή άδεια!
 

latina

Member
Μηνύματα
1.414
Likes
298
Επόμενο Ταξίδι
??
Ταξίδι-Όνειρο
κούβα και ινδία
πολυ ομορφη η ιστορια σου!συμφωνω με variousathens, κριμα που τετοιοι προορισμοι για μας τους αθηναιους θελουν περισσοτερες μερες!
 

skiouros82

Member
Μηνύματα
727
Likes
53
Επόμενο Ταξίδι
μας τσάκισε ο covid
Ταξίδι-Όνειρο
japan me cherry blossom
το ιδιο ομως ισχυει και για μας για καποιους αλλους προορισμους οπως π.χ. το ναυπλιο 'η το αγαπημενο μου γαλαξιδι και η ναυπακτος.τα εχουμε ψιλομοιρασει τα πραγματα νομιζω για να ειμαστε ολοι ευχαριστημενοι!
 

latina

Member
Μηνύματα
1.414
Likes
298
Επόμενο Ταξίδι
??
Ταξίδι-Όνειρο
κούβα και ινδία
α ναι!!το οτι εχουμε κοντα μας το ναυπλιο ειναι μεγαλη τυχη!!ειναι η μεγαλη μου αγαπη και δεν το αλλαζω με τιποτα!!
 

ioanna.gkan

Member
Μηνύματα
459
Likes
65
Επόμενο Ταξίδι
Ευρώπη αλλά που,,,
Ταξίδι-Όνειρο
Παταγωνια
Η Φλωρινα εχει πολυ ωραιες διαδρομες. Το νυμφαιο αν και αρκετα τουριστικο (οπως και ολοι οι τετοιου ειδους προορισμοι) κραταει το παραδοσιακο του κομματι και εχει υπεροχες εικονες της φυσης οπου το ματι πραγματικα ανοιγει! Αξιζει μια επισκεψη!
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.725
Likes
50.763
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Δεν έχω πάει πουθενά εκεί κοντά και μου κίνησε το ενδιαφέρον η περιγραφή, gracias σκίουρε.
 

axinos

Member
Μηνύματα
712
Likes
220
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγραδι ισως...
Ταξίδι-Όνειρο
Νεα Υορκη
Να δωσω και εγω μερικα τιπς μια και ειμαι της περιοχης? Ετσι για τους πιο ψαγμενους...

1. Στο Νυμφαιο δεν αξιζει να μεινει κανεις για φαγητο, γιατι η σχεση ποιοτητας -τιμης δεν ειναι η ιδανικοτερη. Αναζητηστε το χωριο Σκληθρο (κατεβαινοντας απο το Νυμφαιο και κανοντας δεξια στον κεντρικο ειναι το επομενο χωριο). Εκει θα φατε στον Θωμα. Ισως να το εχετε ακουσει το μερος, εχει απιστευτα πιατα και ξεχωριστο περιβαλλον (τουλαχιστον για τα δεδομενα της επαρχιας).

2. Το επομενο χωριο που αξιζει μια επισκεψη ειναι το Λεχοβο. Χωριο οικοδομων κατα κυριο λογο με ωραια πετροχτιστα σπιτια και μια μοναδικη πλατεια (τα στενα ειναι αποτομα και ανηφορικα, προτεινω να αφησετε το αυτοκινητο στην αλανα διπλα στην εκκλησια που ειναι πανω στον δρομο και να ανεβειτε με τα ποδια) Στην κεντρικη πλατεια εχει ενα υπεροχο αιωνοβιο πλατανι και κατω ακριβως ειναι ο Γερο Πλατανος. Το περιβαλλον ειναι βουκολικο (υφαντα, φλοκατες κτλ) και θα δοκιμασετε πεντανοστιμες πιτες (αλλαζουν καθε μερα, ελπιζω να πετυχετε τσουκνιδοπιτα) και ψητα κρεατα.

3. Απο τη Φλωρινα και αν εχετε χρονο και διαβατηριο, μπειτε στο Φυρομ και καντε μια βολτα μεχρι τα Μπιτολα (το Μοναστηρι που λεμε εμεις στην περιοχη). Οχι οτι θα ενθουσιαστειτε, αλλα εχει εναν πολυ ομορφο πεζοδρομο και μπορειτε να κανετε και τα ψωνια σας απο τα αφορολογητα.

4. Ο Ακτρουρος (http://www.arcturos.gr/gr/) εκτος απο τις αρκουδες προστατευει και τους λυκους. Με το ιδιο εισιτηριο (που νομιζω ισχυει για δεκα μερες) μπορειτε να επισκευτειτε και το κεντρο προστασιας λυκων στο χωριο Αγραπιδια.

5. Αν εχετε χρονο καντε ενα πικνικ στη λιμνη Ζαζαρη. Ειναι η λιμνη που φαινεται ανεβαινοντας για το Νυμφαιο. Το χωριο διπλα στη λιμνη λεγεται Λιμνοχωρι (τιποτα ιδιαιτερο κατα τη γνωμη μου) ομως διπλα στη λιμνη εχει χορταρι και τραπεζια ξυλινα και η θεα του βουνου ειναι μαγευτικη. Αποφυγετε μερες οπως η Καθαρα Δευτερα, η Πρωτομαγια κτλ, γιατι γινεται χαμος (εκτος αν σας αρεσει ο κοσμος).

Αυτα! Φιλια απο το νομο Πελλας στο νομο Φλωρινας! :bleh:
 

skiouros82

Member
Μηνύματα
727
Likes
53
Επόμενο Ταξίδι
μας τσάκισε ο covid
Ταξίδι-Όνειρο
japan me cherry blossom
το σκληθρο ηταν το χωριο του προπαππου μου και του παππου μου!καναμε μια πολυ γρηγορη βολτα στο χωριο αλλα σιγουρα θα ξαναπαω.(η ταβερνα του θωμα ειναι ξακουστη μεχρι και ο μαμαλακης την εδειξε).
κατεβαινοντας απο το νυμφαιο συμφωνω οτι το τοπιο ειναι πολυ ομορφο λογω του πρασινου και της λιμνης.θα ανεβασω και σχετικη φωτο.
 

axinos

Member
Μηνύματα
712
Likes
220
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγραδι ισως...
Ταξίδι-Όνειρο
Νεα Υορκη
το σκληθρο ηταν το χωριο του προπαππου μου και του παππου μου!καναμε μια πολυ γρηγορη βολτα στο χωριο αλλα σιγουρα θα ξαναπαω.(η ταβερνα του θωμα ειναι ξακουστη μεχρι και ο μαμαλακης την εδειξε).
Α, τοτε σκιουρε ειμαστε κοντοχωριανοι, αφου η καταγωγη του πατερα μου ειναι απο το Λεχοβο! Δεν ηξερα οτι την ταβερνα του Θωμα την εδειξε και ο Μαμαλακης, αλλα το φαγητο ειναι σουπερ!:bleh:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.265
Μηνύματα
885.719
Μέλη
38.946
Νεότερο μέλος
Delmary

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom