Σερβία ΠΑΡΚΟ ΑDA CIGANLIJA ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

ioanna.gkan

Member
Μηνύματα
459
Likes
65
Επόμενο Ταξίδι
Ευρώπη αλλά που,,,
Ταξίδι-Όνειρο
Παταγωνια
Διακοπές στο κέντρο της πόλης

awww.kathimerini.gr_Kathnews_images_dot_clear.gif
awww.kathimerini.gr_Kathnews_images_dot_clear.gif
ΤΗΣ ΓEΩPΓIAΣ ΖABITΣANOY
Φωτο: ΛΟΥΙΖΑ ΓΚΟΥΛΙΜΑΚΗ
awww.kathimerini.gr_Kathnews_images_dot_clear.gif
8.000 στρέμματα με πενήντα γήπεδα, με διαδρομές ανάμεσα σε πανύψηλες βελανιδιές, σημύδες και λεύκες. Είναι ένα από τα πρώτα πάρκα της Ευρώπης που καθημερινά γεμίζει κόσμο. Το Ada Ciganlija, μόλις 4 χιλιόμετρα από το κέντρο του Βελιγραδίου, μόνο συναισθήματα ζήλιας μπορεί να γεννήσει σε μας τους κατοίκους της μεταολυμπιακής Αθήνας.
Mόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο του Βελιγραδίου, στις όχθες του ποταμού Σάβα βρίσκεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά πάρκα της πόλης. Το Ada Ciganlija (Αντα Τσιγκανλίγια) καταλαμβάνει έκταση 8.000 στρεμμάτων, πενήντα γήπεδα για περισσότερα από 8 αθλήματα, λίμνη για ψάρεμα, πλαζ για μπάνια και καταδύσεις και πολλούς χώρους για πικ νικ και διάβασμα κάτω από τον ίσκιο των δέντρων.
Με λίγα λόγια, αν η δουλειά ή η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπουν τη φυγή σε μέρη εξωτικά και μακρινά, οι κάτοικοι του Βελιγραδίου δεν ανησυχούν γιατί έτσι και αλλιώς έχουν μια εναλλακτική λύση. Eνα μέρος ιδανικό για διακοπές μέσα στην ίδια την πόλη.

Η μεγαλύτερη τεχνητή παραλία της Ευρώπης
Το Ada Ciganlija δεν είναι το μεγαλύτερο ούτε το μοναδικό πάρκο που υπάρχει στο Βελιγράδι. Τέσσερα πάρκα προσφέρουν καταφύγιο στα δύο εκατομμύρια κατοίκους της πόλης. Το Ada Ciganlija, όμως, ξεχωρίζει. Hταν ο πρώτος χώρος που χαρακτηρίστηκε δημόσιος και μάλιστα το 1821 από τον πρίγκιπα Μίλο Ομπρένοβιτς. Είναι, κατά συνέπειαν, το παλαιότερο πάρκο του Βελιγραδίου και από τα πρώτα της Ευρώπης. Τότε το Ada Ciganlija ήταν νησί και παρέμεινε έτσι μέχρι το 1967. Εκείνη τη χρονιά κατασκευάστηκαν δύο φράγματα στη βόρεια πλευρά του μακρόστενου νησιού κι έτσι το ένωσαν με τη στεριά, δημιουργώντας μια μεγάλη τεχνητή λίμνη μήκους 4,2 χιλιομέτρων, πλάτους περίπου 200 μέτρων και βάθους 4 - 6 μέτρων.
Το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας της λίμνης έχει διαμορφωθεί σε πλαζ συνολικού μήκους 5 περίπου χιλιομέτρων και γι' αυτό θεωρείται η μεγαλύτερη και ωραιότερη τεχνητή παραλία της Ευρώπης. Τα έργα καθαρισμού και ελέγχου της ποιότητας των υδάτων που γίνονται τακτικά, εξασφαλίζουν νερά καθαρότερα από αυτά του ποταμού Σάβα που την πλαισιώνει.
Ετσι, χιλιάδες επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους κάθε καλοκαίρι, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που επιδίδονται σε καταδύσεις, αγώνες καγιάκ, αγώνες κωπηλασίας, πόλο, σκι, μπιτς βόλεϊ και όποια άλλη διασκέδαση μπορεί να εμπνεύσει το νερό και η παραλία. Εκεί γίνονται και πολλοί εθνικοί και διεθνείς αγώνες υγρού στίβου.

Μια βόλτα στο παλαιότερο πάρκο του Βελιγραδίου
awww.kathimerini.gr_Kathnews_images_dot_clear.gif
Εκείνο που με εντυπωσίασε δεν ήταν τόσο οι κάτοικοι του Βελγραδίου που ξάπλωναν για ηλιοθεραπεία στην παραλία του Ada. Αντίθετα, ζήλεψα την ευκαιρία που έχουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Σερβίας να χαθούν μέσα σε δάση και να περιπλανηθούν σε οάσεις πρασίνου που βρίσκονται στις άκρες της πόλης. Δεκάδες ήταν αυτοί που κατέφταναν στο Ada με τα ποδήλατα για αθληθούν, να ξαπλώσουν στον ίσκιο, να κουβεντιάσουν, να περπατήσουν για λίγο κάτω από τα ψηλά δέντρα. Θυμάμαι μια παρέα φοιτητών που είχαν φέρει την ψησταριά κι έφτιαχναν τα περίφημα κεφτεδάκια «τσελάτι». «Ερχόμαστε εδώ συχνά όταν ο καιρός είναι καλός. Eτσι κι αλλιώς δεν έχουμε πολλά λεφτά, οπότε καταφεύγουμε στο Ada για να διασκεδάσουμε με την παρέα μας», μου είπαν τα παιδιά σε σπασμένα Aγγλικά.
Οι περισσότεροι αθλητικοί χώροι που συνάντησα στον περίπατό μου ήταν γεμάτοι. Τα γήπεδα του τένις, του βόλεϊ, του μπάσκετ, του κρίκετ, του χόκεϊ, του ποδοσφαίρου, του μπέιζμπολ ήταν κατάμεστα. Κάποιοι περίμεναν τη σειρά τους κάτω από την πλατφόρμα του μπάντζι τζάμπινγκ και κάποιοι άλλοι -λιγότερο τολμηροί- χάζευαν με σφιγμένα χείλη αυτούς που πηδούσαν στο κενό. Ακόμα και στην τεχνητή πίστα αναρρίχησης υπήρχε κόσμος.

Μοναδικές μουσικές βραδιές
Για να κάνουν πιο εύκολη την πρόσβαση στο πάρκο έχουν δημιουργήσει ένα πάρκινγκ για χίλια αυτοκίνητα στη στεριά απέναντι από την είσοδο. Εννοείται ότι τα Σαββατοκύριακα, τις ηλιόλουστες μέρες αλλά και τα βράδια που γίνονται συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις είναι συνήθως γεμάτο. Δεν έτυχε να παρακολουθήσω κάποια συναυλία, αλλά όλοι οι φίλοι στο Βελιγράδι μιλούσαν με πολύ ενθουσιασμό γι' αυτές, και τους πιστεύω.
Ο χώρος είναι υπέροχος και οι Σέρβοι έχουν αξιοθαύμαστη μουσική κουλτούρα. Αυτό φαίνεται παντού, από τους μουσικούς στο δρόμο μέχρι τα συγκροτήματα που παίζουν στα διάφορα μαγαζιά. Το καλοκαίρι, λοιπόν, στις μεγάλες ελεύθερες εκτάσεις στην είσοδο του Ada στήνεται ένα μόνιμο κέντρο κουλτούρας στο οποίο οργανώνονται συναυλίες, εκθέσεις και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Βελανιδιές και λεύκες από τον 19ο αιώνα
Η ιδιαιτερότητα του Ada δεν εξαντλείται σε αυτά. Το νησί είναι κατάφυτο με κυρίαρχες τις πανύψηλες βελανιδιές, τις σημύδες και τις αιωνόβιες λεύκες που τις έφεραν από την Αμερική για να τις φυτέψουν εκεί τον 19ο αιώνα. Αν αφήσετε πίσω σας την παραλία και τα γήπεδα και χαθείτε στην πλευρά του νησιού που βλέπει στον Σάβα ποταμό, θα βρεθείτε σε μέρη με οργιώδη βλάστηση. Εκεί τα μονοπάτια στενεύουν, τα κουνούπια πληθαίνουν και τα αγριόχορτα σας φράζουν το δρόμο. Αν είστε τυχεροί, θα συναντήσετε εκπροσώπους μιας μικρόσωμης ράτσας ελαφιού που ζουν εκεί ή τους πολυάριθμους λαγούς, τις κότες, τα γαλόπουλα και τους φασιανούς.
Μη σας φανεί περίεργο αν ακολουθώντας τα μονοπάτια που οδηγούν στον Σάβα φτάσετε σε ξύλινες προβλήτες που οδηγούν σε μικρά, επίσης ξύλινα, σπίτια. Δεν πρόκειται για καλύβες αστέγων ούτε για κρησφύγετα συμμοριών. Αντιθέτως, είναι η μποέμ συνήθεια των ντόπιων να φτιάχνουν τέτοια καταλύματα στο νησί για να περνούν εκεί τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Δεν είναι και λίγο να ψαρεύει κανείς από το μπαλκόνι του σπιτιού του. Η παράδοση αυτή έρχεται από τα βάθη των αιώνων και μέχρι σήμερα επιτρέπεται η κατασκευή σπιτιού και η διαμονή στο ποτάμι έναντι πολύ μικρού αντιτίμου. Μικρό είναι και το ενοίκιο χώρου στη μαρίνα του Ada. Εκεί θα δείτε από ψαρόβαρκες μέχρι φουσκωτά και γιοτ. Η χωρητικότητα είναι μεγάλη, οπότε πολλοί κάτοικοι του Βελιγραδίου έχουν εκεί τη βάρκα τους επανδρωμένη με τα κατάλληλα ψαρικά σύνεργα, έτοιμη να τους οδηγήσει μακριά από την πόλη, σε άλλες ερημικές παραλίες για κολύμπι.

awww.kathimerini.gr_Kathnews_images_dot_clear.gif
Ψάρεμα στην Ada Safari
Η μεγάλη συμπάθεια, όμως, των Σέρβων είναι μια δεύτερη μικρότερη λίμνη που υπάρχει στο κέντρο του Ada και λέγεται Ada Safari. Το 1994, ο βάλτος που υπήρχε εκεί μετατράπηκε σε λίμνη 60 περίπου στρεμμάτων, τα νερά της οποίας ελέγχονται κάθε δεκαπέντε μέρες. Εκεί έριξαν σπάνια ψάρια απαράμιλλης νοστιμιάς και με τα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα φανατικό κοινό που παραβγαίνει σε αγώνες ψαρέματος. Οι αλιεύσιμες ποσότητες, όπως και ο αριθμός των ψαράδων και ο τρόπος ψαρέματος, είναι ελεγχόμενα. Υπάρχουν μόνο τριάντα θέσεις για ψάρεμα και ο καθένας περιμένει τη σειρά του, ενώ πολλοί κανόνες ρυθμίζουν τους κανόνες συμπεριφοράς των αλιέων.
INFO
Βρίσκεται: 4 χιλιόμετρα από το κέντρο του Βελιγραδίου.
Εκταση: 8.000 στρέμματα.
Δραστηριότητες: Αθλητισμός, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ψάρεμα, βόλτες, μπάνια και... ηλιοθεραπεία.
Πληροφορίες: Dobrodosli na Adu
awwk.kathimerini.gr_kathnews_images_dot_clear.gif
 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.297
Μηνύματα
887.072
Μέλη
38.964
Νεότερο μέλος
Sandofer

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom