Κομόρες Τανζανία Πάμε κάπου που δεν έχουμε πάει (Κομόρες-Τανζανία), μόνο μη κάτσουμε άλλο σπίτι…

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει

Κεφ.7: Moheli: αν οι τροπικοί παράδεισοι είχαν όνομα… (4η μέρα)

H τελευταία μέρα μας στο Moheli αποφασίστηκε να είναι χαλαρή, απολαμβάνοντας ακόμα μια φορά το θαλάσσιο πάρκο κάνοντας snorkeling. Αυτή τη φορά επιλέχθηκε διαφορετική βραχονησίδα για την οποία μας υποσχέθηκαν πλουσιότερο σε κοράλλια βυθό.

Επιβιβάστηκε όλη η ομάδα σε ένα σκάφος, καθώς η απόσταση που θα διανύαμε δεν ήταν μεγάλη κι ο ινδικός ωκεανός γι’ακόμα μια φορά μας υποδεχόταν γαλήνιος.
Στη σύντομη διαδρομή οι συνοδοί μας αποφάσισαν να το ρίξουν στο ψάρεμα με συρτή. Οι επαΐοντες του ψαρέματος στη παρέα μας ήταν λίγο επιφυλακτικοί για το αποτέλεσμα του εγχειρήματος δεδομένης της ταχύτητας του σκάφους, όμως το αποτέλεσμα μας αποστόμωσε. Σπαρταριστό εναποτέθηκε στο πάτο της βάρκας το εξωτικό ψάρι κι εγώ το λιγουρευόμουνα στη φαντασία μου ψητό στη σχάρα. Από τη παραγωγή στη κατανάλωση! Το λαδολέμονο δεν έλειπε, μιας και ο travelogatos, ως γόνος ελαιοπαραγωγού περιοχής φρόντισε να έχει μαζί του ένα μικρό μπουκάλι.

Η βραχονησίδα ήταν μια μαγεία. Ένας καταπράσινος βράχος καταμεσής της θάλασσας με μια παραλία από λεπτόκοκκη άσπρη άμμο που βυθιζόταν απαλά στη θάλασσα σχηματίζοντας ένα απίθανο τυρκουάζ χρώμα παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στους κοραλλιογενείς σχηματισμούς να απολαμβάνουν λίγα μέτρα από την επιφάνεια του νερού το χάδι του ήλιου.
Αναζητήσαμε καταφύγιο από τον ήλιο κάτω από τα λιγοστά δέντρα σ’ένα σημείο που μου ξύπνησε έντονες μνήμες ελεύθερης κατασκήνωσης . Ήμασταν σ’ένα μικροσκοπικό ακατοίκητο νησί, ολομόναχοι…. Μια ψευδαίσθηση ναυαγών. Η παρουσία αποκαϊδιών με συγκλόνισε... Έπρεπε να είχα σκεφτεί το εναλλακτικό σενάριο να διανυκτερεύσουμε στο νησί, ανάβοντας το βράδυ φωτιά, απολαμβάνοντας τη ψαριά της μέρας (με το λαδολέμονο), ένα βραδινό μπάνιο υπό το φως των αστεριών κι άλλο ένα με την γλυκιά ανατολή ….

ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_fotis208.jpg

photo by travelogatos

ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_P1000337.jpg


ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_P1000241.jpg



Δεν χάσαμε ούτε λεπτό. Όλοι με τις μάσκες μας βουτήξαμε αμέσως στα φιλόξενα νερά κι ομολογώ ότι πραγματικά το θέαμα μας αποζημίωσε.
Πλουσιότερος βυθός. Τα κοράλλια σε αμέτρητα σχήματα, άλλα ογκώδη σαν σφουγγάρια, άλλα σαν βεντάλιες κι άλλα σε πυκνούς σχηματισμούς σαν κλαδιά δένδρου, όμως χρωματικά μάλλον ομοιογενή.

ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_P1000302.jpg


ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_P1000308.jpg


ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_P1000292.jpg


ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_P1000273.jpg



Ανάμεσά τους αμέτρητα πολύχρωμα ψαράκια έπαιζαν κρυφτούλι μαζί μας. Ασπρόμαυρα, πολύχρωμα ριγέ, γαλάζια, όλη η χρωματική παλέτα αποτυπωνόταν πάνω στα λέπια τους. Κάπου εκεί κι ένα ντροπαλό χταπόδι κούρνιαξε σε μια σχισμή αισθανόμενο την απειλή μου καθώς το ορεγόμουν ψητό στα κάρβουνα.

ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_P1000280.jpg


ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_P1000279.jpg


ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_P1000265.jpg


ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_P1000257.jpg



Αρνιόμασταν να βγάλουμε τα κεφάλια μας από το νερό, ρουφώντας άπληστα τις πρωτόγνωρες εικόνες.
Οι συνοδοί μας που μας είχαν εγκαταλείψει για να συνεχίσουν το ψάρεμά τους, επέστρεψαν με μια πλούσια ψαριά. Χαλαρώσαμε λίγο κάτω από τα δέντρα, αφήνοντας το βλέμμα μας να αγκαλιάζει τη λευκή άμμο και το γαλάζιο της θάλασσας. Απέναντι οι ακτές του Moheli πνιγμένες στην οργιώδη βλάστηση, με τα σπίτια του χωριού Nioumachoi μόλις να αχνοφαίνονται.

ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_P1000339.jpg

Χαλαρά....

ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_P1000352.jpg



Επιστρέψαμε στο κατάλυμά μας για το μεσημεριανό φαγητό.
Για τη χώνεψη την άραξα στο μπαλκονάκι μου, πίνοντας βότκα και μασουλώντας φυστικάκια (να’ναι καλά η προνοητική malysa μας) όταν αισθάνθηκα κάτι να μου γαργαλάει το πόδι. Παλιοκούνουπα σκέφτηκα και ασυναίσθητα ετοίμαζα τη παλάμη μου σε μια κίνηση εξολόθρευσης για να συνειδητοποιήσω μετ’εκπλήξεως ότι αυτό που με γαργάλαγε δεν ήταν πετούμενο αλλά είχε τέσσερα πόδια… Μια από τις πάμπολλες περιφερόμενες σαύρες έκρινε σκόπιμο να λιαστεί πάνω στο πόδι μου.

ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_fotis230.jpg

photo by travelogatos

Μετά από μια χαλαρωτική σιέστα, βρήκα τους υπόλοιπους να απολαμβάνουν το κολύμπι τους χαλαρά κουβεντιάζοντας στο νερό . Ακολούθησα το σοφό παράδειγμά τους, μόνο που προτίμησα να κάνω μια μικρή παράκαμψη εξερευνώντας δια θαλάσσης το μικρό μαγκρόβιο δάσος δίπλα από το ξενοδοχείο μας. Οι ρίζες των δένδρων μέσα στην άμμο και το θαλασσινό νερό δημιουργούσαν ένα αδιαπέραστο τείχος.

ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_IMG_2174.jpg

Το μαγκρόβιο δάσος


Σαν έδυε ο ήλιος αποφασίσαμε να κάνουμε άλλη μια βόλτα στο χωριό. Μόνοι μας και ακολουθώντας τη παραλία, φτάσαμε ως την άκρη του όπου βρίσκονταν τεράστια δένδρα baobab. Αμέτρητες οι νυχτερίδες πετούσαν πάνω από τα κεφάλια μας βρίσκοντας τροφή και καταφύγιο στα γυμνά κλαδιά. Αναρωτηθήκαμε γιατί τρέχαμε στα βουνά και τα λαγκάδια ψάχνοντάς τις. Για να δικαιολογήσω το εγχείρημα είπα ότι δεν πρόκειται για τις ίδιες νυχτερίδες. Αυτές είναι παραθαλάσσιες κι εκείνες που ψάχναμε βουνίσιες.

ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_IMG_2204.jpg


ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_fotis238.jpg

photo by travelogatos

ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_IMG_2225.jpg


ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_fotis258.jpg

photo by travelogatos

Επισκεφθήκαμε ένα από τα σχολεία του χωριού. Η τάξη άδεια… Δύσκολη υπόθεση η εκπαίδευση στις Κομόρες. Οι δάσκαλοι συχνά δεν πληρώνονται από το κράτος με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων. Ενίοτε το κόστος βαρύνει την τοπική κοινωνία, κάτι που κάνει την μάθηση πολυτέλεια για τους παρίες.

ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_IMG_2281.jpg


Απολαμβάναμε τις ανέμελες εικόνες του χωριού. Την αμεσότητα με την οποία βιώνουν οι ντόπιοι τη φύση. Και κυρίως τα παιδιά. Που ημίγυμνα τρέχουν, πλατσουρίζουν και παίζουν με τη θάλασσα και την άμμο, εξαντλώντας τη φαντασία τους σε αυτοσχέδια παιχνίδια. Οι ενήλικες πάλι σε παρέες απολαμβάνουν μια χαλαρή βόλτα ή κι αυτοί με τη σειρά τους χαριεντίζονται μέσα στο νερό.

ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_IMG_2262.jpg


ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_IMG_2265.jpg


ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_IMG_2305.jpg



Ο ήλιος πλημμύρισε με πορφυρό χρώμα τον ορίζοντα σαν τράβηξε τη ρότα του για τη δύση. Σιγά σιγά ο ουρανός απέκτησε ένα ροδινο-μωβ χρώμα πριν το σκοτάδι τον σκεπάσει. Σε λίγο τ’αμέτρητα αστέρια μας συντρόφευαν γι’ακόμα μια φορά και τότε ένοιωσα ένα σφίξιμο μέσα μου που την επομένη έπρεπε να εγκαταλείψω αυτό το παραμυθένιο τόπο.

ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_IMG_2347.jpg


Ομολογώ ότι αγάπησα αυτή τη γωνιά του Μοheli. Η φύση, η θάλασσα κι ο βυθός της, οι παραλίες, οι άνθρωποι, όλα σε συνδυασμό μου άφησαν μια γλυκιά χαλαρή ανάμνηση. Μια εικόνα ανόθευτη τροπικού νησιού που πάντα ονειρευόμουν.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου η σερβιτόρα (μια γοητευτική εξωτική παρουσία) μας ενημέρωσε ότι στο χωριό θα γινόταν το βράδυ ο χορός των γυναικών.
Ο χορός αυτός εντάσσεται στις πολυήμερες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια ενός γάμου. Ο γάμος είναι σημαντικό γεγονός για την κοινωνία των Κομόρων και σ’αυτόν συμμετέχει όλη η τοπική κοινωνία. Παράλληλα είναι και μια πολυέξοδη φιέστα. Όσο ψηλότερο το κοινωνικό status των νεόνυμφων τόσο το κόστος εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη (μπορεί να κοστίσει και πάνω από 10,000 ευρώ). Δεν είναι συνεπώς τυχαίο που οι μελλόνυμφοι αποταμιεύουν χρήματα για μερικά χρόνια πριν ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.
Στο χορό αυτό, μετέχουν οι γυναίκες του χωριού, μερικές ομοιόμορφα ντυμένες, πλούσια στολισμένες και καλοχτενισμένες με λουλούδια στα μαλλιά τους. Στήνονται σε ημικυκλική διάταξη λικνίζονται συνοδεύοντας φωνητικά μια αοιδό. Κατά τη διάρκεια του τραγουδιού οι επισκέπτες σχηματίσουν ουρές κι ασημώνουν όποια γυναίκα θέλουν περνώντας μπροστά της. Τα χρήματα αυτά όμως δεν δίνονται ατομικά αλλά συλλογικά για το χωριό! Παράλληλα μια σεβαστή κυρία του χωριού μαζεύει χρήματα σένα μεγάλο πανέρι για τους νεόνυμφους.

Παρότι που κι εδώ η εκδήλωση ξεκίνησε αργά (ξεροσταλιάζαμε περιμένοντας στις καρέκλες), μας εντυπωσίασε η συμμετοχή του κόσμου. Κι ακόμα περισσότερο πώς σ’ένα χωριό με σκονισμένους δρόμους, όλες οι κυρίες με τα chiromani τους ήταν πεντακάθαρες και λουσάτες.
Η Ελένη μας εκπροσώπησε αφήνοντας τον οβολό μας τόσο στην εξωτικής ομορφιάς σερβιτόρα (την οποία πολλάκις αποθανατήσαμε) που μετείχε στο χορό των γυναικών όσο και στο πανέρι των νεονύμφων, με τις ευχές όλων μας το ζεύγος να μακροημερεύσει ευτυχισμένο

ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_IMG_2395.jpg

Η σερβιτόρα μας...

Περασμένα πια μεσάνυχτα πήραμε το δρόμο προς το ξενοδοχείο μας, μέσα στους σκοτεινούς δρόμους του χωριού με μόνο το φως το φακών μας και τα’αστέρια.

Περάσαμε δίπλα από το γήπεδο του χωριού όπου εξελισσόταν εκ νέου η εκδήλωση που δεν προκάναμε να απολαύσουμε την προηγούμενη μέρα. Ο χορός δηλαδή των ανδρών που εξελίσσεται σε… ρινγκ. Εν μέσω ξέφρενων ήχων ήδη είχαν πέσει κάμποσες μπουνιές μεταξύ των συμμετεχόντων. Ήμασταν όμως πολύ κουρασμένοι για να τη παρακολουθήσουμε και συνεχίσαμε το δρόμο μας.

Σαν τα φαντάσματα μέσα στο πηχτό σκοτάδι, οι καλοκυράδες την είχαν αράξει στις εξώθυρες για το καθιερωμένο κουτσομπολιό της μέρας.
Η μέρα στο Moheli δεν τελειώνει νωρίς γι’αυτές…

ai752.photobucket.com_albums_xx162_hydronetta_Comoros_IMG_2351.jpg

Αναστενάξτε μαζί μου... βοήθειά μας... :xmas_sad:


 

Attachments

Last edited:

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Εντάξει, έχουμε εξελιχθεί πάαααρα πολύ!

Ξεκινάμε ιστορίες πρίν το ταξίδι πλέον!!!
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.969
Likes
9.385
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Γάτος και γουρούνι σε ζούγκλες και βυθό :roll: Είμαι περίεργη να δω πως θα ταιριάξετε με την πανίδα της περιοχής :lol:
Τέλεια επιλογή για ταξίδι!! Περιμένω πολλές φωτο και παραλιορεπορτάζ έτσι?
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Εντάξει, έχουμε εξελιχθεί πάαααρα πολύ!
Ξεκινάμε ιστορίες πρίν το ταξίδι πλέον!!!
Έχουμε να γράψουμε πιο ζουμερά πράγματα μετά Αντώνη μου :)
Μη χάνουμε χρόνο!
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Γάτος και γουρούνι σε ζούγκλες και βυθό :roll: Είμαι περίεργη να δω πως θα ταιριάξετε με την πανίδα της περιοχής :lol:
Τέλεια επιλογή για ταξίδι!! Περιμένω πολλές φωτο και παραλιορεπορτάζ έτσι?
Ειδικά για το τελευταίο σίγουρα μιας και το bungalow είναι μια ανάσα από τη παραλία.... και κατά τα φαινόμενα μόνο ένα γκρουπ τρελλαμένων ελλήνων θα έχει κάνει κατάληψη στη παραλία...
Ο γάτος αντε κολλάει, εγώ ως γουρούνι σε μουσουλμανική χώρα; :roll:
 

malysa

Member
Μηνύματα
1.047
Likes
1.827
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
Παιδιά, ψέμματα λέει το ροζ γουρούνι... δεν ενθουσιάστηκα...

....τρελλάθηκα από τη χαρά μου!!! (ψιλοτσίριαζα και δεν το πίστευα !!) :clap::clap::lol::lol:

Οταν μάλιστα μου έστειλε το παρακάτω τραγούδι (για να μπούμε και στο κλίμα του αναμενόμενου ταξιδιού μας),
κουνιόμουν στους ρυθμούς του (αχ !!)


Λοιπόν άρχισα και γω τις προετοιμασίες μου:

- μπρατσάκια για το κολύμπι
- τιγρέ νεγκλιζέ για τις νύχτες στο σαφάρι, (μιας και ο ρουχισμός μας εκεί
πρέπει να ακολουθεί τους φυσικούς χρωματισμούς )
- γόβες στιλέτο κροκό (εεε σε ζούγκλα θα πάμε)
- αντιηλιακό 120 SPF (μην μαυρίσω και άλλο και δεν με βλέπουν οι φίλοι μου)
- κουνουπιέρα φορητή (για τα κουνούπια και τις μύγες τσε τσε)
- λεμονάκια για τους αστακούς μας (τη ρίγανη θα την φέρει ο travelogatos)
- φακό (για την ανεύρεση της τουαλέτας το βράδυ στο σαφάρι )

... και συνεχίζω... (μέχρι τώρα το σακβουαγιάζ έχει φτάσει τα 28 κιλά :haha:)
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ο γάτος αντε κολλάει, εγώ ως γουρούνι σε μουσουλμανική χώρα; :roll:
Μην ανησυχείς! Δε θα σε φάει κανείς! (ξέρεις παίζει ενα θεματάκι κανιβαλισμού αυτές τις ημε΄ρες στο Travelstories...)
Καλά να περάσετε! Που θα περάσετε δηλαδή!
Να πω οτι έχω σκάσει από τη ζήλεια μου λίγο είναι...
Πότε επιστρέφετε;
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Μην ανησυχείς! Δε θα σε φάει κανείς! (ξέρεις παίζει ενα θεματάκι κανιβαλισμού αυτές τις ημε΄ρες στο Travelstories...)
Καλά να περάσετε! Που θα περάσετε δηλαδή!
Να πω οτι έχω σκάσει από τη ζήλεια μου λίγο είναι...
Πότε επιστρέφετε;
Βασικά είπα να εγκατασταθώ εκεί αν μου αρέσει, να τρώω ψαράκια ολημερίς και χυμούς ανανά και λιτσί αλλά η δουλειά μας καλεί πίσω , οπότε αν όλα πάνε κατ'ευχήν θα μας δείτε online στις 7 Νοεμβρη
 

zmaria

Member
Μηνύματα
1.335
Likes
1.201
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη (αμήν)
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα,Περού,Ν.Αφρική
Αγαπώ HYDRONETTA!, Aγαπώ travelogato! Aγαπώ Malysa!
Kαι έχω σκάσει κι εγώ από την ζήλια μου!! Ποιος, που, πότε, γιατί!!!
Πωπωπω τι ωραίο ταξίδι θα είναι αυτο!!
 

pigi_dikaiou

Member
Μηνύματα
550
Likes
521
Επόμενο Ταξίδι
......
Ταξίδι-Όνειρο
Αγιο Ορος
Βασικά είπα να εγκατασταθώ εκεί αν μου αρέσει, να τρώω ψαράκια ολημερίς και χυμούς ανανά και λιτσί αλλά η δουλειά μας καλεί πίσω , οπότε αν όλα πάνε κατ'ευχήν θα μας δείτε online στις 7 Νοεμβρη
Nα εγκατασταθεις,να εγκατασταθεις!!!!!
Και θα ρθω κι εγω να εγκατασταθω...λιγο πιο περα,σε αλλη καλυβα....να ανταλλαζουμε και βιζιτες βρε αδελφε!!!!!
Να περασετε ξενοιαστα,να φατε ολους τους αστακους,να τεντωθητε στις αιωρες,να...να...να...και αφηστε με εμενα εδω να βριζω χειροτερα απο λιμενεργατης!!!!!1
 

joss

Member
Μηνύματα
524
Likes
155
Επόμενο Ταξίδι
Αγνωστο...
Ταξίδι-Όνειρο
Πολλα...
Τωρα να πω οτι εχω σκασει - οχι απο ζηλεια, αλλα που δεν μπορω να παω προς το παρον. Αντε να δουμε τι θα γινει τους επομενους μηνες.

Παντως ειναι ενας εκπληκτικος συνδυασμος (στη κορυφη της places to visit λιστας μου) που το σχεδιαζω καιρο τωρα, μαζι με Σερενγκετι βεβαια.

Αναμενουμε εναγωνιως λεπτομεριες οταν με το καλο γυρισετε.

ΥΓ1: Αν μαθετε τιποτα για ημερισιες εκδρομες για ψαρεμα γραφτε σχετικα.

ΥΓ: Αυτο με τους αστακους με εχει στειλει!
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Αγαπώ HYDRONETTA!, Aγαπώ travelogato! Aγαπώ Malysa!
Kαι έχω σκάσει κι εγώ από την ζήλια μου!! Ποιος, που, πότε, γιατί!!!
Πωπωπω τι ωραίο ταξίδι θα είναι αυτο!!
Εγώ βλέπω τη θετική πλευρά:

Αυτοί έχουνε σκάσει που δεν είμαστε μαζί! :bleh::haha::bleh:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.222
Μηνύματα
884.155
Μέλη
38.913
Νεότερο μέλος
PanagiotisCPC

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom