Γαλλία Παρίσι για 3 φορά μετά από 10 χρόνια...

panlek30

Member
Μηνύματα
1.560
Likes
4.019
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Ταξίδι-Όνειρο
Περού - Βολιβία
IMG_20230613_094706_666.jpg

Δεν πρόκειται να γράψω κάποια ιστορία. Λίγο πολύ είναι όλα γνωστά και υπάρχουν ήδη πάρα πολλές ιστορίες στο φόρουμ. Θέλω ωστόσο να γράψω μερικές σκόρπιες εντυπώσεις από μια αγαπημένη πόλη, που τουλάχιστον στα δικά μου μάτια άλλαξε πολύ από την τελευταία μου επίσκεψη πριν από περίπου 1 δεκαετία και όχι με θετικό πρόσημο.
Πότε δεν ήταν για μένα μια ερωτική και ιδιαίτερα ρομαντική πόλη, όσο και να πλασάρεται ως τέτοια. Το μέγεθος της και η βρωμιά της ποτέ δεν μου ενέπνεε ρομαντισμό. Είναι μια μεγαλούπολη με τις όμορφες και τις άσχημες γωνιές της.
Ας ξεκινήσω με τα αρνητικά γιατί θέλω να κλείσω με τα όμορφα :
1. Το Παρίσι λοιπόν στην τελευταία μου επίσκεψη μου φάνηκε ανυπόφορα τουριστικό. Απελπιστικές ουρές ΠΑΝΤΟΥ. Οκ Ιούνιος αλλά κάπου όπα.
2. Το μετρό άθλιο. Οκ πάντα ήταν παλιό και μύριζε κατρουλίλα αλλά δεν υπάρχει καμιά συντήρηση. Αφημένο στην τύχη του. Απο τη μία εξυπηρετεί απο την άλλη οι κυλιόμενες είναι είδος προς εξαφάνιση. Αναγκάζεσαι να ανεβοκατεβαίνεις 2-3 υπόγεια με τις σκάλες. Ακόμα και στους μετρημένους σταθμούς που υπάρχουν κυλιόμενες δεν λειτουργούν πάντα. Καλά, αν έχεις και βαλίτσες άστο. Το λεωφορείο θεωρώ ότι εξυπηρετεί καλύτερα. Στο αεροδρόμιο είχαν μπλοκάρει τα περάσματα των εισιτηρίων στην έξοδο του μετρό και δεν ήταν κάνεις υπάλληλος να μας ανοίξει να περάσουμε. 10 λεπτά εγκλωβισμένοι στην αποβάθρα.
3. Οι Γάλλοι με το κυάλι. Μου φάνηκε οτι το Παρίσι έχει γεμίσει μετανάστες. Παριζιάνους νομίζω είδαμε μόνο στο St. Germain/Luxembourg και στην περιοχή της Opera. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είναι θέμα ρατσισμού. Περιγράφω την ατμόσφαιρα της πόλης.
4. Αρκετοί άστεγοι και περίεργοι τύποι σχεδόν παντού πλέον και όχι μόνο στις αναμενόμενες περιοχές. Καλά για το St. Denis δεν το συζητώ. Γκέτο. Έτυχε να πάμε για να φάμε στο Julien και αισθανθήκαμε αρκετά άβολα.
5. Πολλά ποντίκια ειδικά γύρω από το ποτάμι. Ναι, το Παρίσι είχε πάντα ποντίκια αλλά μιλάμε για αποικίες. Θεωρώ οτι η πόλη έχει σημαντικό πρόβλημα και ίσως πρέπει να δει την κατάσταση πιο σοβαρά.
6. Όπως είπα ποτέ δεν τη θεωρούσα ρομαντική πόλη όμως την θεωρούσα αριστοκρατική και κλασάτη. Ναι οκ, τα κτίρια στη θέση τους είναι. Όμως η ατμόσφαιρα που αποπνέει μια πόλη, δεν έχει να κάνει μόνο με την αρχιτεκτονική. Το Παρίσι δεν είναι όπως ήταν και δυστυχώς έχω αναμνήσεις πως ηταν πριν 10 και 18 χρόνια από την πρώτη μου επίσκεψη και αυτό με λυπεί. Το βράδυ σαφώς όλα ομορφαίνουν αλλά υπο το φως του ήλιου φαίνεται η αλήθεια.
7. Ακρίβεια παντού σε όλα. Αλλά μάλλον αυτό είναι γενικό φαινόμενο.

Ας πάμε στα θετικά τώρα :
1. Είναι η πόλη που απολαμβάνω το φαγητό καλύτερα από παντού. Ακόμα και σε έναν απλό φούρνο βρίσκεις να φας εξαιρετικά πράγματα. Είμαι γλυκατζής και το Παρίσι είναι ο ίδιος ο παράδεισος για μένα.
2. Πότε δεν θα βαρεθώ να κάνω βόλτες στις όχθες του Σηκουάνα ή ακόμα και με το υπερτουριστικό Bateaux Mouches το σουροπο-βράδυ. Μαγεία. Μια μπύρα, καλή βραδιά και άραγμα στις όχθες. Δεν θες κάτι άλλο.
3. Λατρεύω να κάθομαι με τις ώρες στις καρέκλες του κήπου (Λουξεμβούργου) και να σαπίζω.
4. Να πίνω καφέ σε κάποιο κομψό cafe του st. germain και να βλέπω τον κοσμο να πηγαινοέρχεται.
5. Να πηγαίνω για φαγητό στο αγαπημένο μου Polidor.
6. Να πηγαίνω (κάθε φορά) στην Disneyland.
7. Ειδα πολυ μεγαλη βελτιωση στο θεμα της γλωσσας κ της επικοινωνιας. Ειναι σχεδον ολοι προθυμοι να βοηθησουν και να μιλησουν αγγλικα. Φαινεται οτι οι νεες γενιες αλλαξαν σταση σε αυτο το κομματι.
20230610_134720.jpg

Έχοντας επισκεφθεί πλέον το Παρίσι και καλοκαίρι και χειμώνα, παρά το απίστευτο κρύο που έχω φάει το χειμώνα, το προτιμώ. Η πόλη είναι πιο ανθρώπινη. Λιγότερη δυσωδία, λιγότερος κόσμος, καλύτερες τιμές.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι όχι, δεν θα σταματήσω να πηγαίνω γιατί όλοι οι παραπάνω λόγοι είναι αρκετοί για να θέλω να επιστρέφω. Επίσης έχοντας πλέον παιδάκι, έχω έναν λόγο παραπάνω λόγω της Disneyland. Όμως σίγουρα το Παρισάκι άλλαξε και φοβάμαι ότι θα αλλάξει κ άλλο....

Εις το επανιδείν λοιπόν!
20230610_154941.jpg

Υγ. Θα με ενδιάφερε ιδιαιτέρως η γνώμη όσων μένουν εκεί αρκετά χρόνια ή το έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές με απόσταση ετών. Δεν θέλω να είμαι απόλυτος. Κατέγραψα απλά την δική μου ματιά και πολύ θα ήθελα να δω πως μπορεί να βλέπει την πόλη ένα τρίτο μάτι.
 
Last edited:

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.554
Likes
8.584
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Δεν έχω μείνει αρκετά χρόνια, κλείνω τα 2 σύντομα και το είχα επισκεφθεί πριν 12+ χρόνια πρώτη φορά και πριν 5 χρόνια τη δεύτερη. Συνήθως μου αρέσει να διαβάζω διαφορετικές απόψεις χωρίς να εκφράζω διαφωνίες αλλά αφού θέλεις να γίνει κουβέντα θα σχολιάσω τα σημεία που έχω διαφορετική άποψη.

Όμως σίγουρα το Παρισάκι άλλαξε και φοβάμαι ότι θα αλλάξει κ άλλο....
Αυτό είναι κάπως γενικό και δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Δεν βλέπω διαφορές στην πόλη στις διαφορετικές χρονιές που την επισκέφθηκα. Ίσα ίσα που την ανακαλύπτω περισσότερο και μου αρέσει ακόμα πιο πολύ. Τη βρίσκω πάρα πολύ καλόγουστη και καθόλου κιτς. Δεν ξέρω αν έχει άλλη πόλη τόσα γραφικά μαγαζάκια της γειτονιάς από φούρνους, βιβλιοπωλεία, καφέ μέχρι ότι θες. Κλασσική Γαλλική πόλη στα καλύτερα της.

Το μετρό άθλιο. Οκ πάντα ήταν παλιό και μύριζε κατρουλίλα αλλά δεν υπάρχει καμιά συντήρηση. Αφημένο στην τύχη του. Απο τη μία εξυπηρετεί απο την άλλη οι κυλιόμενες είναι είδος προς εξαφάνιση. Αναγκάζεσαι να ανεβοκατεβαίνεις 2-3 υπόγεια με τις σκάλες. Ακόμα και στους μετρημένους σταθμούς που υπάρχουν κυλιόμενες δεν λειτουργούν πάντα. Καλά, αν έχεις και βαλίτσες άστο. Το λεωφορείο θεωρώ ότι εξυπηρετεί καλύτερα.
Σε ποια γραμμή μετρό αναφέρεσαι. Κάποιες έχουν παλιά βαγόνια αλλά σε άλλες υπάρχουν σύγχρονα και μάλιστα αυτόματα χωρίς οδηγό. Έχει φάση να κάθεσαι πρώτο βαγόνι και να βλέπεις τη διαδρομή. Το κακό είναι ότι είναι μικρά και με την πολυκοσμία που υπάρχει ειδικά αν έχει κανα μεγάλο αθλητικό γεγονός ή καμιά συναυλία είναι θαύμα να καταφέρεις να μπεις. Στους ολυμπιακούς αγώνες θα είναι δραματική η κατάσταση.

Η περιγραφή σου μου κολλάει πιο πολύ σε rer που ναι αυτό παρουσιάζει προβλήματα πολύ συχνά και το κάνει ακόμα χειρότερο ότι συνδέεται με το αεροδρόμιο.

Δεν μπορώ να φανταστώ πως τα λεωφορεία εξυπηρετούν καλύτερα απ'το μετρό. Η μόνη φορά που θα πρότεινα λεωφορεία είναι το βράδυ όταν δεν υπάρχει μετρό.

Οι Γάλλοι με το κυάλι. Μου φάνηκε οτι το Παρίσι έχει γεμίσει μετανάστες. Παριζιάνους νομίζω είδαμε μόνο στο St. Germain/Luxembourg και στην περιοχή της Opera. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είναι θέμα ρατσισμού. Περιγράφω την ατμόσφαιρα της πόλης.
Πως αναγνωρίζατε τους Παριζιάνους; Εμφανισιακά; Υπάρχουν Παριζιάνοι με αφρικάνικα ή ασιατικά χαρακτηριστικά. Ακόμα και στα πιο τουριστικά μέρη συχνάζουν και Παριζιάνοι.

Το βράδυ σαφώς όλα ομορφαίνουν αλλά υπο το φως του ήλιου φαίνεται η αλήθεια.
Ποια αλήθεια εννοείς; Εμένα το Παρίσι μου φαίνεται σαφώς ομορφότερο τις ηλιόλουστες ημέρες.

Ακρίβεια παντού σε όλα. Αλλά μάλλον αυτό είναι γενικό φαινόμενο.
Είναι σίγουρα μια ακριβή πόλη διαφωνώ ότι είναι ακριβή σε όλα. Παραμένει φθηνή σε μουσεία. Κάποια πολύ αξιόλογα είναι μάλιστα δωρεάν. Ειδικά σε σύγκριση με κάτι τραγελαφικά άλλων χωρών (έχω τη Βιέννη πρόσφατη) το Λούβρο πχ μου φαίνεται τσάμπα.

Να πηγαίνω για φαγητό στο αγαπημένο μου Polidor.
Έχω αφιερώσει ποστ για το συγκεκριμένο μαγαζί, που να μην φάτε: Γαλλία - φαγητό στο Παρίσι

Περί ορέξεως προφανώς.

Έχοντας επισκεφθεί πλέον το Παρίσι και καλοκαίρι και χειμώνα, παρά το απίστευτο κρύο που έχω φάει το χειμώνα, το προτιμώ. Η πόλη είναι πιο ανθρώπινη. Λιγότερη δυσωδία, λιγότερος κόσμος, καλύτερες τιμές.
Αυτή η πρότασή σου είναι ο κύριος λόγος που μπήκα στη διαδικασία να γράψω. Για μένα ο χειμώνας είναι η χειρότερη περίοδος για επίσκεψη στο Παρίσι. Το κρύο που έχω φάει στο Παρίσι δεν το έφαγα ούτε σε παγετώνα στις Άνδεις. Οι ουρές φυσικά υπάρχουν και το χειμώνα και γίνονται χίλιες φορές πιο απάλευτες. Είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος επιστρέφει στο ξενοδοχείο νωρίς γιατί πολύ απλά η βόλτα το βράδυ είναι ένα μαρτύριο. Οι βόλτες στο Παρίσι είναι το καλύτερο στοιχείο της πόλης. Βόλτες στο ποτάμι με ηλιόλουστο καιρό vs βόλτες με αέρα που ξυρίζει. Ήλιο μέχρι τις 22.00 vs νυχτώνει από τις 17.00. Για να μην πω για τα άπειρα δρώμενα που συμβαίνουν στην πόλη άνοιξη και καλοκαίρι από χορούς στους δρόμους, συναυλίες, θεατρικά, ανοιχτά σινεμά. Δεν ξέρεις που να πρωτοπάς!

Εννοείται πως δεν υπάρχει σωστό και λάθος στο γούστο.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.118
Likes
41.405
Εδω να συμπληρωσω οτι οποιος ερχεται απο μικρες πολεις και στην Αθηνα τη βρισκει βρομικη και σοκαρεται απο τους αστεγους, τα πρεζονια στο κεντρο, τη βρισκει ακριβη, εχει πολλους μεταναστες γιατι βρισκουν δουλεια στα αστικα κεντρα.
Δηλαδη ολα αυτα ειναι φαινομενα της αστικοποιησης των μεγαλων πολεων.
 

Leftris B

Member
Μηνύματα
1.785
Likes
1.115
Επόμενο Ταξίδι
τοσκάνη
Ταξίδι-Όνειρο
japan
καλησπέρα κι από μένα, μου ταιριάζει το θεμα, έχω επισκεφτεί το παρίσι απο το 2002 εως το 2018 10 φορές οι μήνες πάντα ήταν οκτωβριος, νοεμβριος, μαρτιος και απρίλιος , το ξύρισμα από το κρυο το γευτηκα 2 φορές μόνο και μάλλον ημουν τυχερός ή καλύτερα έχω καταλαβει ότι αρχες Νοεμβριού από τέλη έχει μεγαλη διαφορα θερμοκρασίας, η πόλη μου φαίνεται απίστευτα ρομαντική, οταν μιλάω για γλυκά μιλάμε μόνο για γαλλικά όλα τα υπολοιπα μου φαινονται τιποτα συγκριτικα.... σε εναμιση μήνα θα βρεθω εκει για φουλ διακοπες πρωτη φορά καλοκαίρι, ανυπομονω από τωρα αν και οι τεραστιες ορδες τουριστων ίσως μου την χαλάσουν την εικόνα κάπως, η διαμονη θα ειναι στο κέντρο της st. zermain εκεί είναι σχεδόν όλα, η κράτηση του ξενοδοχείου έγινε Σεπτέμβριο περσι για να προλαβω... το παρισι για μενα ειναι η μονη πόλη που οπου και να βρισκεσαι ( δεν εννοω στον περιφερειακο) ολα σου φαινονται πολύ ωραία, επίσης έχει μακράν τον μεγαλύτερο αριθμο αξιοθέατων από οποιαδήποτε άλλη πολη της ευρώπης, συνηθως μια πόλη έχει 1-2-3 αξιοθέατα εδω μιλάμε χάνεις το μέτρημα! Παρίσι σου ρχομαι για για καλοκαίρι πρώτη φορά μαζί , μόνο σε παρακαλώ μην μου κάνεις κανα καύσωνα δεν θα το αντέξω....
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.118
Likes
41.405
καλησπέρα κι από μένα, μου ταιριάζει το θεμα, έχω επισκεφτεί το παρίσι απο το 2002 εως το 2018 10 φορές οι μήνες πάντα ήταν οκτωβριος, νοεμβριος, μαρτιος και απρίλιος , το ξύρισμα από το κρυο το γευτηκα 2 φορές μόνο και μάλλον ημουν τυχερός ή καλύτερα έχω καταλαβει ότι αρχες Νοεμβριού από τέλη έχει μεγαλη διαφορα θερμοκρασίας, η πόλη μου φαίνεται απίστευτα ρομαντική, οταν μιλάω για γλυκά μιλάμε μόνο για γαλλικά όλα τα υπολοιπα μου φαινονται τιποτα συγκριτικα.... σε εναμιση μήνα θα βρεθω εκει για φουλ διακοπες πρωτη φορά καλοκαίρι, ανυπομονω από τωρα αν και οι τεραστιες ορδες τουριστων ίσως μου την χαλάσουν την εικόνα κάπως, η διαμονη θα ειναι στο κέντρο της st. zermain εκεί είναι σχεδόν όλα, η κράτηση του ξενοδοχείου έγινε Σεπτέμβριο περσι για να προλαβω... το παρισι για μενα ειναι η μονη πόλη που οπου και να βρισκεσαι ( δεν εννοω στον περιφερειακο) ολα σου φαινονται πολύ ωραία, επίσης έχει μακράν τον μεγαλύτερο αριθμο αξιοθέατων από οποιαδήποτε άλλη πολη της ευρώπης, συνηθως μια πόλη έχει 1-2-3 αξιοθέατα εδω μιλάμε χάνεις το μέτρημα! Παρίσι σου ρχομαι για για καλοκαίρι πρώτη φορά μαζί , μόνο σε παρακαλώ μην μου κάνεις κανα καύσωνα δεν θα το αντέξω....
Ελα να σου πω το κολπο για τον καυσωνα στην Ευρωπη που εχω γινει ειδικη: τα μεσημερια σε μουσεια η εμπορικα κεντρα η πισω στο δωματιο για 2 ωρες σιεστα.
Απο το να σκοτεινιαζει στις 4 και να κυκλοφορεις βρεγμενος τον χειμωνα, χιλιες φορες αυτο.
 

panlek30

Member
Μηνύματα
1.560
Likes
4.019
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Ταξίδι-Όνειρο
Περού - Βολιβία
Καταρχήν να πω οτι το Παρίσι είναι μια πόλη που αγαπάω. Απλά δεν παύει σε κάποια σημεία να με απογοητεύει.

Αυτό είναι κάπως γενικό και δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Δεν βλέπω διαφορές στην πόλη στις διαφορετικές χρονιές που την επισκέφθηκα. Ίσα ίσα που την ανακαλύπτω περισσότερο και μου αρέσει ακόμα πιο πολύ. Τη βρίσκω πάρα πολύ καλόγουστη και καθόλου κιτς. Δεν ξέρω αν έχει άλλη πόλη τόσα γραφικά μαγαζάκια της γειτονιάς από φούρνους, βιβλιοπωλεία, καφέ μέχρι ότι θες. Κλασσική Γαλλική πόλη στα καλύτερα της.
Μα δεν είπα οτι είναι κιτς. Ισα ίσα είπα αστειευόμενος οτι κτίρια είναι στη θέση τους. Αρχιτεκτονικά η πολη φυσάει. Τουλάχιστον το κέντρο. Απλά μου φάνηκε αυτή τη φορά ως ένα τεράστιο χωνευτήρι όλων των φυλών του κόσμου. Το ξαναλέω για να μην παρεξηγηθώ. Δεν το λέω ρατσιστικά. Απλά για μένα δεν ήταν το αναμενόμενο. Είχα αφήσει άλλη εικόνα στο μυαλό μου.

Σε ποια γραμμή μετρό αναφέρεσαι. Κάποιες έχουν παλιά βαγόνια αλλά σε άλλες υπάρχουν σύγχρονα και μάλιστα αυτόματα χωρίς οδηγό. Έχει φάση να κάθεσαι πρώτο βαγόνι και να βλέπεις τη διαδρομή. Η περιγραφή σου μου κολλάει πιο πολύ σε rer που ναι αυτό παρουσιάζει προβλήματα πολύ συχνά και το κάνει ακόμα χειρότερο ότι συνδέεται με το αεροδρόμιο.
Δεν αναφέρομαι στους συρμούς οι οποίοι είναι οκ και πράγματι εντόπισα και αυτούς χωρίς οδηγό.
Αναφέρομαι στους σταθμούς σε όλες τις γραμμές όχι μόνο στις RER. Βρώμα, παραμέληση και χωρίς κυλιόμενες.

Δεν μπορώ να φανταστώ πως τα λεωφορεία εξυπηρετούν καλύτερα απ' το μετρό. Η μόνη φορά που θα πρότεινα λεωφορεία είναι το βράδυ όταν δεν υπάρχει μετρό.
Με εξαίρεση μια φόρα, όσες φορές πήρα ήταν στην ώρα τους. Στα συν οτι βλέπεις την πολη και δεν ξεποδαριάζεσαι στους υπογειους διαδρόμους όταν έχεις αλλαγή και στις σκάλες.

Πως αναγνωρίζατε τους Παριζιάνους; Εμφανισιακά; Υπάρχουν Παριζιάνοι με αφρικάνικα ή ασιατικά χαρακτηριστικά. Ακόμα και στα πιο τουριστικά μέρη συχνάζουν και Παριζιάνοι.
Δεν θέλω να το συνεχίσω γιατί νομίζω στο τέλος θα παρεξηγηθώ. Ολοι οι κάτοικοι της πόλης Παριζιάνοι είναι. Όπως και της Αθήνας, Αθηναίοι. Αν πας όμως στην μενάνδρου θα καταλάβεις τι εννοώ.

Ποια αλήθεια εννοείς; Εμένα το Παρίσι μου φαίνεται σαφώς ομορφότερο τις ηλιόλουστες ημέρες.
Ε, τώρα σε αυτό τι να πω. Με εξαίρεση τους κήπους, όλα τα άλλα τα βρίσκω πιο γοητευτικά το βράδυ. Δε νομίζω οτι χρήζει περαιτέρω ανάλυσης. Γούστα είναι αυτά.

Είναι σίγουρα μια ακριβή πόλη διαφωνώ ότι είναι ακριβή σε όλα. Παραμένει φθηνή σε μουσεία. Κάποια πολύ αξιόλογα είναι μάλιστα δωρεάν. Ειδικά σε σύγκριση με κάτι τραγελαφικά άλλων χωρών (έχω τη Βιέννη πρόσφατη) το Λούβρο πχ μου φαίνεται τσάμπα.
Παραδόξως τα μουσεία έχουν λογικές τιμές. Συμφωνώ. Αλλά μπορώ να σκεφτώ πρόχειρα και ένα Βρετανικό που είναι δωρεάν. Αυτό δεν κάνει το Λονδίνο φθηνή πόλη.

Έχω αφιερώσει ποστ για το συγκεκριμένο μαγαζί, που να μην φάτε: Γαλλία - φαγητό στο Παρίσι
Περί ορέξεως προφανώς.
Μπηκα στο ποστ σου. Δεν λες κάτι κακό για το φαγητό όμως το οποίο είναι πολύ καλό. Έχει το καλύτερο μποργκινιόν που έχω φάει και φοβερά γλυκά. Τα τραπέζια πράγματι είναι κολλητά. Προσωπικά δε με ενοχλεί. Κάκή εμπειρία δεν είχα στο σερβις. Δεν σου κάνουν ντεμενάδες. Αλλά είναι το αναμενόμενο για το price range του μαγαζιού το οποίο είναι τρελά vfm για Παρίσι. Ισως να του έδινες λέω μια ακόμα ευκαιρία. Δευτέρα μεσημέρι είχε στην κυριολεξία 4 παρέες.

Αυτή η πρότασή σου είναι ο κύριος λόγος που μπήκα στη διαδικασία να γράψω. Για μένα ο χειμώνας είναι η χειρότερη περίοδος για επίσκεψη στο Παρίσι. Το κρύο που έχω φάει στο Παρίσι δεν το έφαγα ούτε σε παγετώνα στις Άνδεις. Οι ουρές φυσικά υπάρχουν και το χειμώνα και γίνονται χίλιες φορές πιο απάλευτες. Είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος επιστρέφει στο ξενοδοχείο νωρίς γιατί πολύ απλά η βόλτα το βράδυ είναι ένα μαρτύριο. Οι βόλτες στο Παρίσι είναι το καλύτερο στοιχείο της πόλης. Βόλτες στο ποτάμι με ηλιόλουστο καιρό vs βόλτες με αέρα που ξυρίζει. Ήλιο μέχρι τις 22.00 vs νυχτώνει από τις 17.00. Για να μην πω για τα άπειρα δρώμενα που συμβαίνουν στην πόλη άνοιξη και καλοκαίρι από χορούς στους δρόμους, συναυλίες, θεατρικά, ανοιχτά σινεμά. Δεν ξέρεις που να πρωτοπάς!
Συμφωνώ σε όλα πριν του κόσμου. Τουλάχιστον στην τελευταία μου επίσκεψη αρχές Δεκέμβρη πριν 10 χρόνια ήταν η μέρα με τη νύχτα. Ίσως τώρα να έχει αλλάξει και αυτό.
Αναφέρθηκα και στο κρύο και στο ποτάμι που είναι τέλειο και μπορείς να το χαρείς στο έπακρον το καλοκαίρι. Αλλά αν γινόταν να γλιτώσω να μιλούνια, θα τα θυσίαζα. Αυτό είπα.

Με τα ποντίκια τι παίζει; Υπάρχει όντως εντονότερο θέμα ή ήταν τυχαίο;

Σε κάθε περίπτωση το Παρίσι παραμένει μια ωραία πόλη. Ίσως το γραπτό μου να είχε μία υπερβολή δεν ξέρω. Απλά η αλήθεια είναι όπως είπα, ότι είχα αλλη εικόνα κρατήσει από την πόλη. Μπορεί να ήταν και λόγο καιρού. Πολύ κρύο, λίγος κόσμος να κυκλοφορεί. Λιγότερη δυσωδία που με τη ζέστη πολλαπλασιάζεται. Η αλήθεια είναι πάντως ότι τότε την είχα απολαύσει. Στην τελευταία επίσκεψη δε το χάρηκα.
 

Leftris B

Member
Μηνύματα
1.785
Likes
1.115
Επόμενο Ταξίδι
τοσκάνη
Ταξίδι-Όνειρο
japan
απο την ημερα που παιχτηκε ο Ρατατούης (2007) έγιναν προστατευόμενο είδος για αυτό και αυξήθηκαν.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.118
Likes
41.405
Δεν θέλω να το συνεχίσω γιατί νομίζω στο τέλος θα παρεξηγηθώ. Ολοι οι κάτοικοι της πόλης Παριζιάνοι είναι. Όπως και της Αθήνας, Αθηναίοι. Αν πας όμως στην μενάνδρου θα καταλάβεις τι εννοώ.
Eγω καλυφθηκα με την απαντηση αυτη. Η περιοχη Μενανδρου εχει μονιμους κατοικους εργαζομενους στην περιοχη, σχολεια και παιδια που ζουν εκει. Κακως στοχοποιουνται οι φτωχοι συμπολιτες μας επειδη η διαμονη ειναι φθηνη και αντεχουν να ζουν εκει.
 

panlek30

Member
Μηνύματα
1.560
Likes
4.019
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Ταξίδι-Όνειρο
Περού - Βολιβία
Eγω καλυφθηκα με την απαντηση αυτη. Η περιοχη Μενανδρου εχει μονιμους κατοικους εργαζομενους στην περιοχη, σχολεια και παιδια που ζουν εκει. Κακως στοχοποιουνται οι φτωχοι συμπολιτες μας επειδη η διαμονη ειναι φθηνη και αντεχουν να ζουν εκει.
Η μενανδρου αν εχεις παει, μαλλον δεν εχεις, εχει συμπολιτες μας απο πακισταν, ινδια, μπαγκλαντες και ασια και κανενα θεμα δεν εχουμε με αυτο. Πολιτες του κοσμου ειμαστε αλλωστε. Ομως η αισθηση που ειχα ειναι οτι εχει χαθει η ισοροπια της αναλογιας. Δεν ειναι οικονομικο το θεμα. Αυτο φυσικα συμβαινει και στην Αθηνα απλα δεν το ειχα διαπιστωσει την προηγουμενη φορα στο Παρισι. Αν καλυφθηκες εσυ με την προηγουμενη απαντηση μπραβο σου. Αναλυω λιγο παραπανω για οποιον αισθανεται οτι δεν καλυφθηκε.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.118
Likes
41.405
Η μενανδρου αν εχεις παει, μαλλον δεν εχεις, εχει συμπολιτες μας απο πακισταν, ινδια, μπαγκλαντες και ασια και κανενα θεμα δεν εχουμε με αυτο. Πολιτες του κοσμου ειμαστε αλλωστε. Ομως η αισθηση που ειχα ειναι οτι εχει χαθει η ισοροπια της αναλογιας. Δεν ειναι οικονομικο το θεμα. Αυτο φυσικα συμβαινει και στην Αθηνα απλα δεν το ειχα διαπιστωσει την προηγουμενη φορα στο Παρισι. Αν καλυφθηκες εσυ με την προηγουμενη απαντηση μπραβο σου. Αναλυω λιγο παραπανω για οποιον αισθανεται οτι δεν καλυφθηκε.
Στην περιοχη εχω δουλεψει.
Η ισορροπια της αναλογιας δεν ειναι εκκαθαριση απο τους φτωχοτερους των πολεων για να ισορροπησει η ατραξιον του ζωολογικου μας κηπου.
Φυσικα δεν ειναι ρατσιστικο, πολιτες του κοσμου ειμαστε. Ενοχλει η φτωχεια τους.
 

panlek30

Member
Μηνύματα
1.560
Likes
4.019
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Ταξίδι-Όνειρο
Περού - Βολιβία
Στην περιοχη εχω δουλεψει.
Η ισορροπια της αναλογιας δεν ειναι εκκαθαριση απο τους φτωχοτερους των πολεων για να ισορροπησει η ατραξιον του ζωολογικου μας κηπου.
Φυσικα δεν ειναι ρατσιστικο, πολιτες του κοσμου ειμαστε. Ενοχλει η φτωχεια τους.
Επιμενεις αλλα δεν θα ασχοληθω περαιτερω.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.118
Likes
41.405
Το κακο με τις δημοσιευσεις ειναι οτι υπαρχει διαλογος. Και ο καθε συμμετεχων μπορει να επιμενει αν θελει, εφοσον δεν παραβιαζει τους ορους του διαλογου.
Οι μεγαλουπολεις δεν εχουν ως ιδανικο συστασης οποιαδηποτε "ισορροπια"και δεν "χανεται η ισορροπια" της πολης απο την αλλαγη της συστασης του πληθυσμου ουτε απειλουνται οι πολεις απο το γεγονος οτι υπαρχουν φτωχογειτονιες. Οι πολεις ειναι δυναμικοι οργανισμοι που αλλαζουν χρονο με τον χρονο. Δεν υπαρχει ιδανικο "καθαροτητας" η "ισορροπιας" στον αστικο ιστο για να επιτευχθει παρα μονο στη φαντασια των υπερμαχων του :"εξευγενισμου".
Κατι τετοιες λογικες μετετρεψαν τα πραστια σε "υπνουπολεις" συμφωνα με τη διεθνη βιβλιογραφια, επιτυγχανοντας μια "ισορροπια" που δεν ωφελησε τη λειτουργια των πολεων και που οι συγχρονη ταση στον σχεδιασμο των πολεων προσπαθει να σπασει ως αποτυχημενο μοντελο αναπτυξης.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.269
Μηνύματα
885.805
Μέλη
38.947
Νεότερο μέλος
GThan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom