Κίνα Πεκίνο - Σανγκάη δαγκωτό !!

vrea

Member
Μηνύματα
233
Likes
212

Κεφάλαιο 7 – Σαγκάη / Γαλλική Συνοικία- Κήποι και Παζάρι του Γιου

Η μέρα μας ξεκινάει όπως πάντα χάραμα και κάτι. Το ξενοδοχείο προσφέρει πρωινό και ως γνήσια Ελληνίδα πρέπει να δράσω αγωνιστικά. Η αλήθεια είναι ότι το πρωινό στη Σαγκάη δεν είχε καμία σχέση με το αντίστοιχο στο Πεκίνο το οποίο ήταν ‘κομμουνιστικού’ χαρακτήρα. Εδώ η πόλη χαρακτηρίζεται για την ποικιλία και την αφθονία και τα ξενοδοχεία της είναι πλήρως εναρμονισμένα. Σέρνω λοιπόν το ταίρι από τα μαλλιά που μου πετάει ένα αψυχολόγητο ‘τόσο πρωί που με ξυπνάς, τίποτα δεν πάει κάτω’ και κατεβαίνω στην τραπεζαρία. Εδώ θα είναι και το στρατηγείο μας τις επόμενες μέρες, για τον πρωινό σχεδιασμό της ημερήσιας εξόρμησης.

Πρώτη μας στάση σήμερα είναι η Γαλλική συνοικία (French Concession). Είναι μια πολύ όμορφη περιοχή που διατηρεί τον γαλλικό της χαρακτήρα, με γκαλερί, χαριτωμένα καταστήματα, ωραία εστιατόρια και καφέ. Περιπλανηθήκαμε στα συμπαθητικά στενάκια της, κάναμε μικρά ψώνια, ήπιαμε καφέ – ότι έπρεπε για να ξεκινήσει η μέρα μας.

Επόμενο μας βήμα είναι οι κήποι και το παζάρι του Γιου (Yuyuan) στην παλιά Σαγκάη. Δεν νομίζω ότι θα υιοθετήσω την άποψη ότι είναι μία ωραία αναστηλωμένη φάκα για τους 100.000 τουρίστες που περνούν από εδώ καθημερινά και που αγοράζουν όλα τα είδη: ξυλάκια φαγητού, σφραγίδες με το όνομα τους, σετ και είδη κινέζικού τσαγιού, αναμνηστικά από το μαοικό παρελθόν, φιγούρες θεάτρου σκιών…
Για μένα το παζάρι του Γιού ήταν μια εξαιρετικά διασκεδαστική εμπειρία και τις επόμενες δύο μέρες μαζί με όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες θα πέρναγα οπωσδήποτε από εκεί κάθε μέρα για ένα σύντομο παζάρι. Θα πρέπει να σημειώσω ότι το moto σε αυτό το ταξίδι ήταν το παζάρι μέχρι θανάτου. Μου είχε μείνει και απωθημένο από το Πεκίνο που δεν έφτασα το παζάρι μέχρι εκεί που άντεχε η αγορά και τώρα είχα εξορμήσει στους κήπους του Γιού σαν πεινασμένη υαινα. Παζάρευα τα πάντα. Άσχετα με το αν ήθελα να τα αγοράσω. Σε μερικά καταστήματα έμπαινα μόνο για προπόνηση - έπιασα σε κάποια στιγμή τον εαυτό μου να παζαρεύει ένα επίχρυσο λιοντάρι και εκεί τον σιχάθηκα. Λίγη αξιοπρέπεια δεν βλάπτει- τα έλεγε το ταίρι το οποίο με κοίταζε με εκείνα τα μάτια του στρατιώτη στην αφίσα ‘Why’. Γεμάτα πόνο και απόγνωση. Περπατάγαμε στα στενάκια και μας ακολουθούσαν ορδές κινέζων με τους οποίους πριν είχαμε παζαρέψει στο κατάστημα τους και μας ρίχνανε την τιμή. Το θέμα ήταν ότι εμείς από τα πολλά παζάρια είχαμε ξεχάσει για ποιο πράγμα παζαρεύαμε. Όταν ο Κινέζος σήκωνε τα χέρια και αποχωρούσε, ήξερες ότι είχες νικήσει. Όμως ο αγώνας δεν είχε τελειώσει. Άφηνες το θύμα να συνέλθει και σε μία ώρα ήσουν πάλι στο μαγαζί του για νέους αγώνες. Στόχος ήταν να βεβαιωθείς ότι τον ‘έκλεβες’. Αυτό ήταν και το σημείο λειτουργίας μου. Αισθάνομαι τρελή χαρά ακόμη και σήμερα με το θράσος και την κατάντια μου εκείνες τις ημέρες. Στο τέλος κάτι ψώνισα (μόνο ότι έχει σχέση με τσάι) αλλά έφυγα νικητής και τροπαιούχους από την αγορά.

Στο κέντρο των κήπων του Γιού έχει ένα καταπληκτικό tea house το Hu Xin Ting. Βρίσκεται στο κέντρο της λίμνης και εκεί φτάνεις διασχίζοντας την ζικ ζαγκ γέφυρα (ζιγκ ζαγκ για να δυσκολεύονται τα κακά πνεύματα να φτάσουν- λίγο να κάτσεις στην Κίνα τα μαθαίνεις τα κόλπα). Από το παζάρι, αγοράσαμε μετά από αιματηρά παζάρια το παραδοσιακό επιτραπέζιο Mahjong και πήγαμε στο tea house για να το μάθουμε. Ακόμη και σήμερα αυτό το παιχνίδι μας προβληματίζει. Το έχω μέσα σε μια καταπληκτική δερμάτινη κασετίνα, με εξαιρετικά πιόνια ζωγραφισμένα στο χέρι να ξεκουράζεται στο συρτάρι μακάρια. Αγόρασα και έναν εξαιρετικό πίνακα μετά από την γαλλική συνοικία που απεικονίζει κάτι κοπέλες να παίζουν Mahjong. Μπορεί να μην το έμαθα, αλλά επένδυσα σε αυτό.

Το παζάρι του Γιου πλαισιώνεται από εστιατόρια με εξωτικές τοπικές λιχουδιές. Μην κοιτάξετε πουθενά. Να πάτε κατευθείαν στο Nang Xiang Steamed Bun Shop, διάσημο για τα snacks του και τα steamed buns. Ο Κλίντον εκεί γευμάτισε όταν πήγε στην Σαγκάη– τώρα για τον Σαρτζετάκη που παρακολουθώ τις κινήσεις του από το Πεκίνο, θα σας γελάσω και δεν το θέλω.

Συνεχίζουμε την βόλτα μας στο Μοναστηράκι της πόλης, το DongtaiLu. Εδώ η ατμόσφαιρα είναι πιο ενδιαφέρουσα. Μικρά μαγαζάκια, κατά μήκος των στενών δρόμων, πουλούσαν δήθεν αντικείμενα με ιστορία, δήθεν παλιές πορσελάνες, κεραμικά, είδη καλλιγραφίας και ζωγραφικής, και φυσικά μαοϊκά αναμνηστικά. Φίλοι μου αγαπημένοι- αν αυτά ήταν παλιά, εγώ ήμουν αρχαία. Εμείς καθώς οφείλαμε, αγοράσαμε το κλασικό βιβλιαράκι του Μάο και βγάλαμε σφραγίδες με το όνομα μας. Μια άλλη δραστηριότητα που διασκεδάσαμε πολύ ήταν να κάνουμε το πορτρέτο μας με πλαστελίνη. Ο τύπος, από το παζάρι που του κάναμε, θα μπορούσε κάλλιστα να μας εμφάνιζε με 3 μάτια και ουρά αλλά είχαμε να κάνουμε με επαγγελματία και όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Θα έλεγα ότι η αναπαράσταση στα πρόσωπα ήταν εκπληκτική. Το μόνο που τον δυσκόλεψε ήταν το αχτένιστο μαλλί μου που εκείνη την στιγμή κρεμόταν ολούθε ως βρύο και λειχήνα.

Συνέχεια έχει μια ακόμη βραδινή βόλτα στο Bund. Όλοι οι δρόμοι της Σαγκάης οδηγούν στο Βund, λένε οι ντόπιοι για την περιοχή και δεν έχουν άδικο. Η θέα προς την πλευρά των ουρανοξυστών είναι εκπληκτική. Αύριο θα επισκευτούμε αυτό το κομμάτι της πόλης από κοντά....
 

North66

Member
Μηνύματα
4.303
Likes
5.039
Επόμενο Ταξίδι
Γεωργία
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Δεν έχει ενδιαφέροντα μαγαζιά, δεν έχει καλές τιμές, δεν είναι καν σε ευρώ οι τιμές οπότε σου δίνουν ρέστα σε τοπικό νόμισμα που δεν το δέχομαι με τίποτα ως πολιτική.
Πού ακούστηκε σε αραβική χώρα του Περσικού Κόλπου να μην υπάρχουν τιμές σε ευρώ και να θέλουν σώνει και καλά να χρησιμοποιούμε τα παλιονομίσματά τους! Απαράδεκτο και ταυτόχρονα συμπάσχω με το δράμα σου!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Περιγράφεις πολύ ευχάριστα και παραστατικά το ταξίδι σας! Ανυπομονώ για τη συνέχεια!
 

vrea

Member
Μηνύματα
233
Likes
212
Η συνέχεια της ιστορίας μου...

Κεφάλαιο 3 – Επίσκεψη στο Σινικό Τείχος και το Summer Palace.

Η επόμενη μέρα είναι Κυριακή και έχουμε κανονίσει ημερήσια εκδρομή στο Σινικό Τείχος και στο Θερινό Παλάτι. Έχουμε κλείσει λοιπόν τον σχετικό Κινέζο ταρίφα via internet, ο οποίος ακούει στο όνομα Johnny (if you believe this, you can believe everything) να έρθει να μας παραλάβει από το ξενοδοχείο. Αν και ο καλός μου πίστευε ότι αυτό το διαδικτυακό ραντεβουδάκι με ιδιώτη ταρίφα δεν θα είχε μέλλον και ετοιμαζόταν να την πέσει στην ρεσεψιονιστ μήπως μας λυπηθεί και μας κανονίσει κάτι της τελευταίας στιγμής, εντούτοις διαψεύστηκε παταγωδώς. Μάλιστα ο τύπος ήταν πραγματικό bargain (που λέει και μια πικραμένη ψυχή). Θα τον είχαμε για μια μέρα, ψυχή και σώμα, να μας περιφέρει δεξιά – αριστερά, στα πέριξ του Πεκίνου (αποστάσεις τρελές) με λιγότερο από 60€. Όταν τον είδα, δεν κρύβω ότι ανακουφίστηκα και εγώ γιατί που να το κόβεις με το πόδι τώρα. Το ταίρι μου όμως εξακολουθούσε να έχει τις ενστάσεις του και ισχυριζόταν ότι το αυτοκίνητο θα ήταν στην καλύτερη τρελό κάρο. Ο Johnny όμως, αυτό το άτιμο σκυλί, του έκλεισε το στόμα μια για πάντα, ανοίγοντας την πόρτα τρελής λίμο. Η διαδρομή ήταν ευχάριστη με ιστορίες του Johnny για την κινέζικη πραγματικότητα. Όλες οι ιστορίες του ήταν φιλτραρισμένες με τον τρόπο που πρέπει να ακουστούν οι ιστορίες ενός κινέζου σε έναν δυτικό, και όλες καταλήγανε με ένα ψεύτικο γελάκι Johnny του τύπου ΧΑΧΑΧΑ. Περισσότερο γέλασα με το γέλιο του Johnny παρά με τις ιστορίες του.

Πρώτη στάση μας το Σινικό Τείχος ή αλλιώς το Μεγάλο Τείχος όπως το λένε οι κινέζοι. Ένα γιγαντιαίο οχυρωματικό έργο που αξίζει να το θαυμάσετε, να το περπατήσετε και να απολαύσετε τη θέα που προσφέρει καθώς χάνεται στον ορίζοντα. Χτίστηκε από το τέλος του 14ου αιώνα μέχρι την αρχή του 17ου αιώνα ( ξεκίνησε με Τσιν και ολοκληρώθηκε με την δυναστεία των Μινγκ), προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές από τις μογγολικές και τουρκικές φυλές.
Μπορείς να πας από διάφορα σημεία. Το καλύτερο σημείο να το δει κάποιος είναι από το Badalin – μια περιοχή 1 ώρα περίπου εκτός Πεκίνου. Όταν φτάσεις εκεί, μπορείς να ανέβεις με το τελεφερικ ή να το κόψεις με το πόδι. Εμείς αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να ανέβουμε και να κατέβουμε. Έτσι μας είπε ο Johnny, έτσι και κάναμε. Προσωπικότητα μηδέν!
Πραγματικά το τείχος είναι φανταστικό και δεν διέψευσε τις προσδοκίες μας. Η θέα είναι καταπληκτική και ο δρόμος που κάνεις είναι ένα ατελείωτο φίδι πάνω στο βουνό. Έχει κατά καιρούς αμυντικούς πύργους-παρατηρητήρια, στους οποίους οι υπερασπιστές των τοίχων μπορούσαν να υποχωρήσουν, σε περίπτωση που βρισκόταν σε δυσχερή θέση. Κάθε πύργος διαθέτει σκάλες και εισόδους ειδικά σχεδιασμένες, έτσι ώστε να προκαλείται σύγχυση στους επιτιθέμενους. Η μεταφορά σε μια άλλη εποχή είναι σχεδόν μοιραία. Θα πρέπει να υπολογίζετε περίπου 1-2 ώρες πάνω στο τοίχος (περπάτημα, φωτογραφίες κλπ). Από το σημείο εισόδου στο τοίχος υπάρχουν 2 διαδρομές. Επιλέξτε τη δεξιά καθώς είναι πιο όμορφη!
Αφού τελειώσαμε την περιήγηση μας στο τείχος κατεβήκαμε στην είσοδο που μας περίμενε υπομονετικά το καταπληκτικό αυτό εύρημα μου, που ακούει στο άσχετο όνομα Johnny.

Ξεκινήσαμε λοιπόν για τον επόμενο σταθμό της εκδρομής μας, το θερινό παλάτι της Σι Ξι. Η διαβόητη αυτοκράτειρα Σι Ξι είναι ένα καταπληκτικό κομμάτι της Κινέζικης ιστορίας!!! Αξίζει να διαβάσει κανείς τις ιστορίες της άπληστης, δολοπλόκας αυτοκράτειρας και να πάει να δει το παλάτι της, τα ιδιαίτερα διαμερίσματά της, τους ατελείωτους διαδρόμους και τους κήπους καθώς και το μοναδικό μαρμάρινο πλοίο. Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε και βαρκάδα στην λίμνη. Εμείς δεν είχαμε τον χρόνο.

Ήταν πια απόγευμα και ζητήσαμε από τον οδηγό μας, να μας γυρίσει στο Πεκίνο για μια βόλτα στα παλιατζίδικα σε μία από τις παραδοσιακές συνοικίες του. Πάντα αυτό είναι ένα κομμάτι που απολαμβάνω στα ταξίδια μου. Τριγυρνάς ανάμεσα σε παλιά αντικείμενα (τις πιο πολλές φορές σε ‘τύπου’ παλιά αντικείμενα) και βλέπεις μπροστά σου ολοζώντανα την ζωή αυτών των τόσο διαφορετικών ανθρώπων. Τις συνήθειες τους, τα σπίτια τους, τις παραδόσεις τους. Περιπλανώμενοι στην παλιά συνοικία χανόμαστε στα δαιδαλώδη Χουτόνγκ όπου βλέπουμε μία διαφορετική ζωή χωρίς πολυτέλεια και λούσα έξω από τα σύγχρονα κτίρια των εταιριών και των ξενοδοχείων.
Η μέρα πλησιάζει προς το τέλος της και νοιώθουμε την πείνα να κυριεύει και να νικάει κάθε άλλο συναίσθημα. Ξανά στον Johnny για να μας μεταφέρει στο πλέον γνωστό εστιατόριο για την περίφημη πάπια. Οι τοίχοι του εστιατορίου γεμάτο είναι φωτογραφίες με διάσημους πελάτες που γευμάτισαν στο εστιατόριο (Μπαϊρακτάρης κανονικός ο τύπος)- η αλήθεια είναι ότι δεν έλειπε κανείς (από πολιτικούς Κλίντον, Θάτσερ, Μιτεράν, Μέρκελ, κλπ, μέχρι ηθοποιούς και τραγουδιστές πχ Τζάγκερ και δεν συμμαζεύεται κλπ). Έψαξα και για κανέναν δικό μας. Υπήρχε μόνο ο Σαρτζετάκης του οποίου την φωτογραφία την είχαν ακριβώς έξω από τις τουαλέτες- τυχαίο φαντάζομαι- δεν είχαν που να τον βάλουν, δεν μπορούσαν να θυμηθούν και από πού τον ξέρουν (εδώ εμείς και δεν τον θυμόμαστε) και τον κρεμάσανε εκεί τον άνθρωπο. Στο εστιατόριο θα σας δώσουν σε φάκελο τον αριθμό της πάπιας που φάγατε απ’όταν πρωτοάνοιξε το εστιατόριο το 1930 περίπου και το σχετικό certification.
Τελείωσε η μέρα και πλέον ημιλυπόθυμοι από την κούραση επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο. Αύριο έχουμε νέους αγώνες….

Συνεχίζεται...
 
Last edited by a moderator:

Eftichia

Member
Μηνύματα
858
Likes
1.285
Επόμενο Ταξίδι
τοσκανη
Ταξίδι-Όνειρο
καραιβικη
μου αρεσει πολυ η ιστορια σου!!!
περιμένω την συνεχεια.
αν μπορεις βαλε και μερικες φωτογραφιες....
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.951
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Αυτο με τα παλιατζίδικα τις σκοτεινές τις αφρόντιστες και παράξενες συνοικίες ..κάτι μου θυμίζει!!!:D
 

vrea

Member
Μηνύματα
233
Likes
212
Αυτο με τα παλιατζίδικα τις σκοτεινές τις αφρόντιστες και παράξενες συνοικίες ..κάτι μου θυμίζει!!!:D
Ρενάτα μου το πόσο έχω ζηλέψει στις ιστορίες σου - ειδικα για Συρία και Βιετνάμ-τις περιηγήσεις σου σε σοκάκια και παλιατζίδικα, δεν περιγράφεται. Σε θεωρώ ειδική στο θέμα και όταν με το καλό καταφέρω να επισκευτώ χώρες αυτές θα σου ζητήσω οπωσδήποτε οδηγίες προς ναυτιλομένους! :)
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.951
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Οι θησαυροί για το μάτι και την ψυχή κρύβονται!!
αυτά που βλέπουν όλοι δεν με γεμίζουν.
θέλω να βλέπω και κείνα που οι άλλοι αδιαφορούν υποτιμούν ή δεν φανταζονται..
αυτο αποτελει για μένα το "κυρίως ταξίδι μου"
συνέχισε παρακαλώ..
 

skoumpi

Member
Μηνύματα
1.206
Likes
1.101
Καλώς την! Διαβάζω την ιστορία σου και μου αρέσει πολύ! Αυτές τις μέρες γράφω και εγώ για το Πεκίνο οπότε μου τα φρεσκάρεις μια χαρά!!!!
Συνέχισε γιατί μου αρέσει πολύ να βλέπω πως "είδαν" άλλοι τα ίδια πράγματα και να πως τους συγκίνησαν/ επηρέασαν!!!!
* Κυριακή στο Σινικό δεν γινόταν τρελός χαμός;;;;;;;;;;
 

zou

New Member
Μηνύματα
4
Likes
1
:pΠολύ ωραία ιστορία με πολύ χιούμορ ειπωμένη. Αναμένω την συνέχεια...
 

vrea

Member
Μηνύματα
233
Likes
212
Skoumpi μου, διαβάζω και εγώ την ιστορία σου και μου αρέσει πάρα πολύ. Μου δίνεις ιδέες για την επόμενη φορά που θα ξαναβρεθώ στην περιοχή.:rolleyes:
Οι μέρες ήταν μετρημένες και δεν τόλμησα πολλές πόλεις. Την επόμενη φορά θα επεκταθώ περισσότερο- θα συμπεριλάβω Λάσα και πήλινο στρατό οπωσδήποτε.
Η Κυριακή στο Σινικό δεν είχε τόσο τρελό λαό τουλάχιστον την εποχή που πήγα εγώ, παρότι είχε ωραία ηλιόλουστη μέρα αν και κρύα.
Καλώς την! Διαβάζω την ιστορία σου και μου αρέσει πολύ! Αυτές τις μέρες γράφω και εγώ για το Πεκίνο οπότε μου τα φρεσκάρεις μια χαρά!!!!
Συνέχισε γιατί μου αρέσει πολύ να βλέπω πως "είδαν" άλλοι τα ίδια πράγματα και να πως τους συγκίνησαν/ επηρέασαν!!!!
* Κυριακή στο Σινικό δεν γινόταν τρελός χαμός;;;;;;;;;;
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.221
Μηνύματα
884.149
Μέλη
38.912
Νεότερο μέλος
Aza

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom