Δανία Ισλανδία Πλήρης γύρος Ισλανδίας, κεντρική έρημος, Δυτικά Φιορδ και μια τζούρα από Γροιλανδία

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Αντώνη μου δική μου η χαρά!
"Διάλειμμα 16 ημερών" ??? Για πες, για πες!
A, τίποτα ιδιαίτερο...υπόλοιπο απο άδεια περασμένου έτους. Την έφαγα στο νησί. Οκ, πλάκα κάνω!! :haha: Ξεκίνησα έναν κύκλο απο Φιλανδία και έφτασα Λιθουανία, συμπεριλαμβανομένης της Αγ.Πετρούπολης, αυτό.
Εδω όμως είναι η δικιά σου ιστορία, ας μην βάζουμε άλλες σκέψεις ενδιάμεσα και μπερδευόμαστε εμείς οι αναγνώστες!! :D
 

isabelle

Member
Μηνύματα
902
Likes
4.165
Dettifoss

Με τον χάρτη απλωμένο στο τραπέζι της κουζίνας, μελετάμε τη διαδρομή της σημερινής ημέρας. Όπερ σημαίνει ότι για την προσέγγιση στο Dettifoss καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δυο εναλλακτικές δυνατότητες: Αφού πρώτα προχωρήσουμε ανατολικά του Μύβατν μέσω της RingRoad, μπορούμε να πάρουμε την F862 που οδηγεί στους καταρράκτες από την δυτική όχθη του ποταμού Jokulsa, ή να στρίψουμε λίγο πιο κάτω στην F864 και να απολαύσουμε το θέαμα από την ανατολική όχθη. Εννοείται ότι οι δυο δρόμοι δεν επικοινωνούν μεταξύ τους αφού τους χωρίζει το φαράγγι και γέφυρα δεν υπάρχει. Χμμμ… Και τώρα παιδιά, ποια διαδρομή διαλέγουμε;

awww.frommers.com_images_destinations_maps_jpg_2006_4093_jokulsargljufurnationalpark.jpg


Φαντάζομαι να μαντέψατε ήδη την απάντηση. Μπροστά σε τέτοια διλήμματα, μία είναι η σωστή απόφαση και εννοείται πως δεν είναι άλλη από «και τις δύο»! Στο κάτω κάτω, όλη η μέρα δική μας είναι. Άσε που εφόσον πρόκειται για δρόμους σημειωμένους στον χάρτη με την ένδειξη «F», δηλαδή χωμάτινους, σημαίνει ότι δίνεται και μία θαυμάσια ευκαιρία στο 4χ4 να βρεθεί στο στοιχείο του για μια πρόβα τζενεράλε εν όψει της μεγάλης δοκιμασία της επόμενης μέρας στο δρόμο για την Askja στην καρδιά του νησιού. Αλλά ας μην προτρέχουμε! Για την ώρα είμαστε ακόμα στο Μύβατν και πίνουμε ένα χορταστικό πρωϊνό πριν πακετάρουμε τα φρουτοψωμοσολομοτύρια μας για το μεσημεριανό κολατσιό. Έτοιμοι; Φύγαμε!

Από τα πρώτα κι όλας χιλιόμετρα γίνεται φανερό ότι η F862 είναι η χαρά της off road οδήγησης δηλαδή ένας απόλυτος εφιάλτης για κάθε «κανονικό» αυτοκίνητο. Με απλά λόγια, χωρίς 4χ4 δεν πας. Ή μάλλον δεν πήγαινες, γιατί όσα περιγράφω αφορούν την κατάσταση πραγμάτων όπως την ζήσαμε εμείς τον Αύγουστο 2009. Στο μεταξύ όμως κάπου διάβασα ότι η F862 ασφαλτοστρώθηκε προσφάτως (οπότε και έπαψε να είναι F), τουλάχιστον στο τμήμα της που οδηγεί από την Ring Road μέχρι το Dettifoss. Μην σας πάρω όμως στο λαιμό μου, αν είναι να πάτε, ελέγξετε πως έχουν τα πράγματα πριν ξεκινήσετε.

Στην «εποχή μας» πάντως, η F862 τα είχε όλα: από πέτρες, κοτρόνια και γλιστερές λάσπες, μέχρι κάτι λακκούβες να, για να κάνεις ποδόλουτρο. Τι θα ’ταν όμως το ταξίδι χωρίς αυτές τις δυσκολίες; Και πώς να εκτιμήσεις πραγματικά την αξία ενός στόχου αν δεν κοπιάσεις πρώτα για να τον προσεγγίζεις παρά σου σερβίρεται έτοιμος στο πιάτο;

Ήδη από το σημείο στάθμευσης, ακούσαμε τη βουή του. Και πριν ακόμα μας αποκαλυφθεί μας είχε φτάσει το σπρέι. Ώσπου:

awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_054_3.preview.JPG

Επιτέλους νάτος! Ο μεγαλύτερος σε όγκο νερού καταρράκτης της Ευρώπης κατακρημνίζεται μπροστά μας από το ύψος των δεκαπέντε ορόφων του, σκορπώντας παντού τόνους από σταγονίδια που φτάνουν μέχρι και σε ένα χιλιόμετρο απόσταση.

awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_060_4.preview.JPG

Μα η ομορφιά δεν έγκειται μόνο στο υπερθέαμα του νερού, αλλά ίσως ακόμα περισσότερο στην αίσθηση απομόνωσης, αγριάδας και, πάνω απ’ όλα, του αδιατάραχτου της φύσης. Οι ελάχιστοι άνθρωποι που βρίσκονται εδώ δεν είναι τίποτε παραπάνω από μικρές χρωματιστές πινελιές στο φόντο του αφρού. Κάπου στο βάθος διακρίνονται και οι επισκέπτες της ανατολικής όχθης, εκεί όπου φιλοδοξούμε να βρεθούμε κι εμείς αργότερα μέσα στη μέρα.

awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_058_4.preview.JPG


Για να το πράξουμε, έχουμε και πάλι δυο επιλογές:

Η πρώτη έγκειται στο να επιστρέψουμε από τον ίδιο δρόμο που ήρθαμε, να βγούμε στην Ring Road, να συναντήσουμε λίγο πιο κάτω την F864 και μέσω αυτής να φτάσουμε στο πάρκινγκ της απέναντι πλευράς.

Η δεύτερη εναλλακτική προϋποθέτει να συνεχίσουμε την F862 μέχρι το τέλος της κοντά στην κοιλάδα του Asbyrgi, όπου o Jokulsa εκβάλλει από τη στενωπό του φαραγγιού και ξεθυμαίνει την ορμή του. Εκεί πια υπάρχει η δυνατότητα να διασχίσουμε το ποτάμι, να συναντήσουμε την F864 που ξεκινάει την πορεία της από την άλλη όχθη, ν’ ανέβουμε παράλληλα με το ποτάμι μέχρι τους καταρράκτες, και βεβαίως από κει να συνεχίσουμε μέχρι να βγούμε στην Ring Road.


Αφού διευκρινίσω ότι η δεύτερη διαδρομή είναι σαφώς μακρύτερη και δυσκολότερη δεν φαντάζομαι να μην καταλάβατε ποια λύση επιλέξαμε;

awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_061_4.preview.JPG

Το φαράγγι του Jokulsa


awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_076_1.preview.JPG


Στη κοιλάδα του Asbyrgi, το βουκολικό τοπίο δεν σ’ αφήνει με τίποτε να υποψιαστείς τις γεωλογικές ανακατατάξεις που προηγήθηκαν της δημιουργίας του. Και όμως, σύμφωνα με τους γεωλόγους, το κάνυον του Jokulsa δεν προήλθε από την επί αιώνες διαβρωτική δράση του ποταμού αλλά γεννήθηκε εν μία νυκτί (άντε σε μερικά εικοσιτετράωρα) από μια κοσμογονική έκρηξη της καλδέρας του Grimsvotn που συνεχίζει και σήμερα να σιγοβράζει κάτω από τον γιγάντιο παγετώνα Vatnajokull. Ο λιωμένος πάγος στο βάθος του παγετώνα διοχετεύτηκε ορμητικά μέσα στο νεοδημιουργηθέν φαράγγι και… αυτό ήταν!

Μετά από μερικές ώρες φραπέδιασμα στους χωματόδρομους, πικ νικ στο χορτάρι και άπειρες στάσεις, να’ σου επιτέλους και η άλλη όψη του Dettifoss.


awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_062_4.preview.JPG


Στα συν της ανατολικής όχθης είναι ότι το σπρέι εδώ δεν σε πιάνει παρά ελάχιστα και, το σημαντικότερο, μπορείς να πλησιάσεις τον καταρράκτη από κοντά με σχετική ασφάλεια. Κι όταν λέμε κοντά, εννοούμε πολύ κοντά!

awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_067_2.preview.JPG

Από την άλλη, στα μείον αυτής της πλευράς είναι ο αριθμός των επισκεπτών που είναι σαφώς πολυπληθέστερος, βοηθούσης της ευκολότερης πρόσβασης μέσω της F864 από την Ring Road (Ήδη το 2009 μπορούσε κανείς να φτάσει εδώ και με συμβατικό αυτοκίνητο οδηγώντας πολύ προσεκτικά). Καλά, όταν λέμε «πολυπληθέστερος», μην φανταστείτε καμιά διαδήλωση!


awww.zyrinis.gr_sites_default_files_images_065_3.preview.JPG

Dettifoss τέλος. Ώρα για επιστροφή στη φάρμα μας για ξεκούραση και ανασυγκρότηση. Αύριο, για να μην ξεχνιόμαστε, ξημερώνει η μεγάλη μέρα. Κι αν προβλέπεται συναρπαστική, δεν θα είναι καθόλου μα καθόλου παίξε γέλασε. Askja ερχόμαστε!

Για περισσότερες φωτογραφίες από τα περίχωρα του Μύβατν και τους καταρράκτες Dettifoss, πατήστε εδώ: Φωτογραφίες Ταξιδιών | Κώστας Ζυρίνης & Ισαβέλλα Μπερτράν
 

North66

Member
Μηνύματα
4.303
Likes
5.039
Επόμενο Ταξίδι
Γεωργία
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Απ' τον F864 πήγαινε και το λεωφορείο που έκανε το δρομολόγιο Reykjahlíð-Dettifoss-Asbyrgi το καλοκαίρι του 2009 και ο δρόμος ήταν χάλια, στενός και γεμάτος πέτρες και νεροφαγώματα. Βασικά σε πολλά σημεία ο δρόμος ήταν ο ίδιος βυθισμένος με αποτέλεσμα τα τζιπ που έρχονταν αντίθετα με εμάς να ανεβαίνουν στα τοιχώματα του δρόμου όπου ήταν πολύ στενός. Πολλά συμβατικά αυτοκίνητα δεν είδα να πω την αλήθεια αν και νομίζω ότι απαγορεύονται στους F. Σοφή η επιλογή σας για τζιπ, δεν περίμενα σε ένα τόσο γνωστό ισλανδικό landmark η πρόσβαση να είναι τόσο πρωτόγονη.
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Πολλά συμβατικά αυτοκίνητα δεν είδα να πω την αλήθεια αν και νομίζω ότι απαγορεύονται στους F.
Iσχύει, εμας η εταιρεία που νοικιάσαμε το αμάξι δεν μας κάλυπτε αφαλιστικά αν αποτολμούσαμε να πάρουμε δρόμο F
 

isabelle

Member
Μηνύματα
902
Likes
4.165
Μερικές διευκρινίσεις αναφορικά με τους F δρόμους:
Στους F δρόμους δεν απαγορεύεται η κίνηση των συμβατικών αυτοκινήτων, απλά δεν καλύπτονται ασφαλιστικά. Με άλλα λόγια δεν παρανομείς οδηγώντας συμβατικό αυτοκίνητο σε χωματόδρομο, αλλά αυτόματα παίρνεις το ρίσκο (σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά) να πληρώσεις τη ζημιά από την τσέπη του.
Σημειωτέον ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα τζιπ, που ενώ γενικά καλύπτονται για οδήγηση σε F δρόμους παύουν αυτόματα να είναι ασφαλισμένα κατά τη διάρκεια διάσχισης ποταμού ασχέτως αν το ποτάμι βρίσκεται πάνω στην F διαδρομή και δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος για να συνεχίσεις την πορεία σου. Και σ’ αυτήν την περίπτωση το ρίσκο της διάσχισης (και τα πιθανή κόστη) βαρύνουν αποκλειστικά τον οδηγό.
Επειδή κατά τη διάρκεια της ισλανδικής μας περιπλάνησης οδηγήσαμε σε πολλούς F δρόμους, καταθέτω εδώ μετά λόγου γνώσεως ότι η γκάμα δυσκολίας είναι τεράστια. Στα Δυτικά Φιορδ για παράδειγμα πάνω από το 90% των αποκαλούμενων F διαδρομών μπορούνε άνετα να πραγματοποιηθούν και με συμβατικό αυτοκίνητο τουλάχιστον τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (εκτός πια κι αν μεσολαβήσουν πολυήμερες καταρρακτώδεις βροχές, οπότε σ’ αυτή την περίπτωση δεν παίρνω και όρκο!). Στον αντίποδα ακριβώς είναι ο δρόμος για την Askja, κι από κει ο δρόμος που βγάζει στο Eggilsstadir (θα τα πούμε αναλυτικότερα στη συνέχεια της ιστορίας), που χωρίς να είναι παντού κακός, εν τούτοις διαθέτει ορισμένα υποχρεωτικά περάσματα όπου μόνο ένα καθαρόαιμο τζιπ μπορεί να τα βγάλει πέρα (ακόμα κι ένα SUV είναι αμφίβολο αν μπορεί να τα καταφέρει με ασφάλεια).
Φαίνεται λοιπόν ότι απ’ όσους γνωρίζουν την ύπαρξη αυτών των μεγάλων ποιοτικών διαφορών μεταξύ των F δρόμων (και εννοείται ότι οι γνωρίζοντες είναι κυρίως Ισλανδοί), μερικοί εξ αυτών αποτολμάνε να οδηγήσουν σ’ αυτούς με τα συμβατικά τους αυτοκίνητα. Η F864 για παράδειγμα είναι μια τέτοια οριακή περίπτωση όπου μ’ ένα κάπως ψηλό συμβατικό αυτοκίνητο και με πολύ προσεκτική (και ψυχοβγαλτική) οδήγηση μπορεί κανείς να φτάσει από την Ring Road στο Dettifoss.

Και η ερώτησή μου σαν μελλοντικός επισκέπτης του νησιού είναι:

''γιατί δε φτιάχνουν μια γ*****η γέφυρα'';;;;

Και γιατί όχι, μαζί με τη γέφυρα, και μια γ*****η καφετέρια με φρέντο καπουτσίνο στα 7 ευρώ λόγω θέας :D
Ευτυχώς (λέω εγώ) οι Ισλανδοί βάζουν σε πρώτη μοίρα την διαφύλαξη της άγριας ομορφιάς της φύσης με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις, και δεν κοιτάνε την ευκολία τη δική τους, πόσο μάλλον αυτή των περαστικών επισκεπτών. Κι ελπίζω διακαώς να συνεχίσουν να πράττουν το ίδιο και στο μέλλον! (αν και μετά απ' όσα διάβασα για άσφαλτο έχουν αρχίσει να με ζώνουν τα φίδια).
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Και γιατί όχι, μαζί με τη γέφυρα, και μια γ*****η καφετέρια με φρέντο καπουτσίνο στα 7 ευρώ λόγω θέας :D
Ευτυχώς (λέω εγώ) οι Ισλανδοί βάζουν σε πρώτη μοίρα την διαφύλαξη της άγριας ομορφιάς της φύσης με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις, και δεν κοιτάνε την ευκολία τη δική τους, πόσο μάλλον αυτή των περαστικών επισκεπτών. Κι ελπίζω διακαώς να συνεχίσουν να πράττουν το ίδιο και στο μέλλον! (αν και μετά απ' όσα διάβασα για άσφαλτο έχουν αρχίσει να με ζώνουν τα φίδια).
Έτσι που το θέτεις, έχεις κάποιο δίκιο....:roll::roll::roll:
 

georgetrips

Member
Μηνύματα
30
Likes
54
Επόμενο Ταξίδι
ΣΙΚΕΛΙΑ !
Ταξίδι-Όνειρο
ΟΛΑ
Ωραιο ταξιδι ,πραγματι, αν και οικονομικα μας ενημερωσες πληρως θα ελεγα,περιμενα λιγο περισσοτερη ''αφηγηση'' οσον αφορα τα τοπια κλπ .... Νασαι καλα,για τον επομενο στοχο σου !
 

georgetrips

Member
Μηνύματα
30
Likes
54
Επόμενο Ταξίδι
ΣΙΚΕΛΙΑ !
Ταξίδι-Όνειρο
ΟΛΑ
Ωραιο ταξιδι ,πραγματι, αν και οικονομικα μας ενημερωσες πληρως θα ελεγα,περιμενα λιγο περισσοτερη ''αφηγηση'' οσον αφορα τα τοπια κλπ .... Νασαι καλα,για τον επομενο στοχο σου !
λογω απειρειας μου ,στην περιηγηση του site, ειδα και μονο τις 2 πρωτες σελιδες απο το αρθρο,και η αληθεια ειναι απορησα ,γι'αυτο εγραψα αυτο το σχολιο. Τωρα ομως το ειδα ολο και ανακαλω !!! Πολυ καλο ,ολο, Περιγραφη-εικονες ! Συγχαρητηρια!!! Η ευχη ισχυει φυσικα !!! χαχα! Με το καλο το επομενο!
 

isabelle

Member
Μηνύματα
902
Likes
4.165
Georgetrips καλώς σε βρίσκω και σ' ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου. Επειδή διαπίστωσα από το προφίλ σου ότι ενδιαφέρεσαι για το μηχανόβιο ταξίδι, σε βεβαιώνω ότι στην Ισλανδία θα βρεις τον παράδεισό σου: Με τέτοιο καλό οδικό δίκτυο, αραιή κυκλοφορία και εκπληκτικά τοπία, τι άλλο χρειάζεται ένας μοτοσικλετιστής για να νοιώσει ευτυχισμένος; (Καλό αδιάβροχο εξοπλισμό είναι η απάντηση!:p).
Αν επιπλέον οδηγείς enduro, ποιος σε πιάνει! Όλη η κεντρική ηφαιστειακή έρημος θα είναι δική σου.
 

piccolo_mondo

Member
Μηνύματα
851
Likes
776
isabelle ευχαριστουμε πολυ για οσα ομορφα μας λες...
Ο ταξιδιωτικος σου πλουτος ειναι τεραστιος..
Συγχαρητηρια!

Σε λιγες μερες φευγω για Ισλανδια και ηλπιζα να εχει ολοκληρωθει αυτη η ιστορια την οποια συνηδειτα απεφευγα να διαβασω.. σημερα δεν αντεξα!
Μεγαλωσες την προσμονη μου!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.219
Μηνύματα
883.981
Μέλη
38.908
Νεότερο μέλος
Apostolos88

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom