Πρόβλημα δρομολογίων για τη Γαύδο

soudianos

Member
Μηνύματα
3.708
Likes
6.341
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
“Οχι” στην απομόνωση της Γαύδου

"Χανιώτικα νέα"

Γιώργος Γεωργακάκης | 03.07.2010

Άμεση λύση στο πρόβλημα, που προέκυψε απρόσμενα και αφορά
την αδυναμία μεταφοράς επιβατών από και προς τη Γαύδο από τα πλοία της ΑΝΕΝΔΥΚ, ζητούν βουλευτές, νομάρχης και τοπικοί φορείς των Χανίων, επισημαίνοντας ότι η ακτοπλοϊκή απομόνωση του ακριτικού νησιού θα επιφέρει -συν τοις άλλοις- και ένα τεράστιο πλήγμα -εν μέσω οικονομικής κρίσης- στον τουρισμό του νησιού. “Αμεση παρέμβαση από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας”, ζητούν οι βουλευτές Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Ευτύχης Δαμιανάκης, Μανώλης Σκουλάκης και Σήφης Βαλυράκης.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάσης Καρούντζος, ερωτηθείς χθες για το θέμα, στο περιθώριο συσκέψεων στις οποίες προήδρευσε στα γραφεία του ΟΑΔΥΚ στην Αγιά Χανιά, επεσήμανε ότι «για τη Γαύδο παίρνονται πρωτοβουλίες και από τους βουλευτές του Νομού Χανίων και από εμένα προσωπικά για να κλείσουμε μία συνάντηση με τον γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Πιστεύω μέσα στην εβδομάδα να βρεθεί λύση». «Είναι θέμα ημερών», τόνισε ο ίδιος.
Πρόταση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ώστε να λυθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη μεταφορά των επιβατών από και προς τη Γαύδο με τα πλοία της ΑΝΕΝΔΥΚ κατέθεσε εγγράφως χθες ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης.
Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι, χθες, μόνο ως οχηματαγωγό ταξίδεψε για τη Γαύδο το πλοίο της ΑΝΕΝΔΥΚ «Δασκαλογιάννης». Μετέφερε οχήματα και δώδεκα επιβάτες που είναι το ανώτατο όριο. Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της νέας οδηγίας της Ε.Ε., με βάση την οποία το «Δασκαλογιάννης» δεν μπορεί να ταξιδέψει ως επιβατηγό. Έτσι, δεκάδες άτομα που ήθελαν χθες να ταξιδέψουν για τη Γαύδο παρέμειναν στα Σφακιά. Για να καλυφθούν με κάποιον τρόπο οι ανάγκες των επιβατών χθες αποφασίστηκε εκτάκτως η εκτέλεση δρομολογίων με το πλοίο «Σοφία Π» από την Παλαιόχωρα κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στις 8.30 το πρωί. Το «Σοφία Π» μπορεί να μεταφέρει 160 άτομα.
Ερώτηση βουλευτών στην υπουργό Οικονομίας
Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των κατοίκων της ακριτικής νήσου Γαύδου με την Κρήτη, εξαιτίας των νέων κανόνων ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τέθηκαν από προχθές σε ισχύ ως συνέπεια της ευρωπαϊκής οδηγίας, επισημαίνουν με κοινή τους ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι τρεις βουλευτές Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Ευτύχης Δαμιανάκης, Μανώλης Σκουλάκης και Σήφης Βαλυράκης. Παράλληλα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων Υπουργείων προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα.
Στην ερώτησή τους, οι τρεις βουλευτές Χανίων του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «σε ακτοπλοϊκή απομόνωση κινδυνεύει να βρεθεί η ακριτική νήσος Γαύδος -το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης- από την εφαρμογή των νέων κανόνων ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τέθηκαν χθες» (προχθές) «σε ισχύ ως συνέχεια της ευρωπαϊκής οδηγίας 9818, εφόσον δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Και αυτό διότι η συγκοινωνία της νήσου Γαύδου με τη νήσο Κρήτη, η οποία πραγματοποιούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια με σκάφη της ΑΝΕΝΔΥΚ που δραστηριοποιείται στους παραθαλάσσιους οικισμούς της επαρχίας Σελίνου και Σφακίων (Παλαιόχωρα, Σούγια, Αγ. Ρουμέλη, Χώρα Σφακίων) δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί, καθόσον τα δύο πλοία της εταιρείας “Σαμαριά” και “Δασκαλογιάννης”, που μέχρι χθες εκτελούσαν τα δρομολόγια από και προς τη Γαύδο, δεν επιτρέπεται -με τα νέα δεδομένα- να μεταφέρουν επιβάτες, παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω πλοία εκσυγχρόνισαν πρόσφατα τα συστήματα ασφαλείας τους».
Οι βουλευτές Χανίων του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι «το γεγονός αυτό -όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό- οδηγεί σε απομόνωση το ακριτικό νησί δημιουργώντας στους μόνιμους κατοίκους ένα τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά τις μετακινήσεις τους από και προς τη Γαύδο, επιφέροντας ταυτόχρονα ένα τεράστιο πλήγμα -εν μέσω οικονομικής κρίσης- και στον τουρισμό του νησιού».
Καταλήγοντας, οι βουλευτές ζητούν από τους συναρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν σε τι ενέργειες θα προχωρήσουν άμεσα, ώστε να μην οδηγηθεί η Γαύδος σε ακτοπλοϊκή απομόνωση, εξαιτίας των όσων προβλέπει η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας 9818.
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.708
Likes
6.341
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Νέο πλοίο για τη Γαύδο​
Οριστικοποιούν τη λύση σήμερα

awww.patris.gr_img_images_1056445861.jpg


Λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με την ακτοπλοϊκή απομόνωση της ακριτικής Γαύδου φαίνεται να βρίσκεται μετά από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε χθες ο κοινοτάρχης του νησιού, Στρατής Λαμπάκης, οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα το μεσημέρι και αν όλα πάνε καλά, έως την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή θα βρίσκεται στην Κρήτη ένα νέο πλοίο που θα αναλάβει την εκτέλεση του επίμαχου δρομολογίου.

Όπως σημείωσε, το πλοίο το οποίο θα δρομολογηθεί για να καλύψει τις ανάγκες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, είναι επιβατηγό, έχει μήκος 43 μέτρα και θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 250 άτομα και 30 δίκυκλα.

Ο κ. Λαμπάκης τόνισε ακόμα ότι το συγκεκριμένο πλοίο, το οποίο πληροί τις προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτελούσε μέχρι σήμερα δρομολόγια στη γραμμή Πειραιάς - Αίγινα.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι παραπάνω εξελίξεις προέκυψαν έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα ανάμεσα σε φορείς των Χανίων και του γενικού γραμματέα Ασφάλειας - Ναυσιπλοϊας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Θανάση Χριστόπουλου.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο κοινοτάρχης Γαύδου κ. Λαμπάκης, οι βουλευτές Χανίων κ.κ. Δαμιανάκης, Σκουλάκης και Μαρκογιαννάκης και ο υφυπουργός Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα να δοθεί κατ' εξαίρεση μια παράταση στο καθεστώς που ίσχυε έως το τέλος της τουριστικής σεζόν και να συνεχίσουν τα πλοία της ΑΝΕΝΔΥΚ να εξυπηρετούν τη γραμμή.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν προχώρησε λόγω της κοινοτικής νομοθεσίας.

Ο κ. Λαμπάκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι παράλληλα απορρίφθηκαν οι λύσεις για τη δρομολόγηση των πλοίων "Ελαφόνησος" και "Σοφία Π." αφού τα πρωτόκολλα που έχουν τα εν λόγω πλοία προβλέπουν χωρητικότητα 80-90 ατόμων με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της τουριστικής σεζόν.

Ο κοινοτάρχης Γαύδου υπογράμμισε ακόμα ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών που έγιναν για την επίλυση του προβλήματος στην Αθήνα ο υφυπουργός κ. Αρναουτάκης είχε συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη και Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, το πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Γαύδου το οποίο δημιουργήθηκε με την διακοπή των δρομολογίων λόγω της Κοινοτικής Οδηγίας, φαίνεται ότι σύντομα θα επιλυθεί.

Ωστόσο, η οικονομική ζημιά που υπέστησαν οι επαγγελματίες του νησιού εκτιμάται ότι είναι τεράστια.
'Πατρίς" 12-7-10
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.540
Likes
7.940
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
...καπετανιε καιρος ηταν..επιτελους τερμα οι σκυλοπνιχτρες τυπου Δασκαλογιαννης και τερμα η ανασφαλεια του πας αλλα δεν ξερεις αν θα γυρισεις...
Τωρα για τα τις τεραστιες ζημιες ...εεεεεεεε μην χ... 3 μαγαζια ολα και όλα ..και απο υπηρεσίες του κ...καιρος να βαλουν ολοι μυαλο...:D
 

Belladonna

Member
Μηνύματα
17
Likes
1
Κι εγώ ήθελα να πάω αυτές τις μέρες και με ενημέρωσαν για το πρόβλημα.
Όμως πάλι καλά που αποφάσισαν να το αναβαθμίσουν, η Γαύδος είναι δημοφιλής προορισμός και δικαιούται κάτι καλύτερο.
Ελπίζω μόνο τα εισιτήρια να μην είναι δυσθεώρητα όπως γίνεται με τα πλοία του Αιγαίου.
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.708
Likes
6.341
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Κι εγώ ήθελα να πάω αυτές τις μέρες και με ενημέρωσαν για το πρόβλημα.
Όμως πάλι καλά που αποφάσισαν να το αναβαθμίσουν, η Γαύδος είναι δημοφιλής προορισμός και δικαιούται κάτι καλύτερο.
Ελπίζω μόνο τα εισιτήρια να μην είναι δυσθεώρητα όπως γίνεται με τα πλοία του Αιγαίου.
όχι βέβαια, μικρή είναι η απόσταση. ισχύουν υπόψη και τα εκπτωτικά
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.708
Likes
6.341
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
είκοσι μέρες σύμφωνα με τις ημερομηνίες των άρθρων.

το γνωστό τροπάριο: βάζει προδιαγραφές και κανονισμούς η ΕΕ, υπογράφουμε αλλά, αλλά εμείς, προχειροδουλιές γιατί έχουμε τους βουλευτές να μας τακτοποιήσουν. ε! κάτι θα κάνουν, κοινωνικό πρόβλημα..

οι "ντόπιοι" επιχειρηματίες;; από την άλλη Κρήτη είναι και από Γερμανία!!!!ίσως να είναι ένας που ήταν από παλιά. Είχε ένα καφενεδάκι μόνο κι έφτιαζε κανένα παϊδάκι το καλοκαίρι για τους λίγους ταλαίπωρους που έπιαναν το νησί.
οι υπόλοιποι ακολούθησαν τον τουρισμό κι έφτιαξαν την ασχήμια του νησιού οικοδομώντας όπου ήθελαν.
εμείς πέσαμε στη Γερμανίδα επιχειρηματία με ενοικιαζόμενα και την ταβέρνα. σε μια μου παρατήρηση, εξαγριώθηκε (κακάσχημη γκεσταπίνα ήταν), είμαστε μου είπε σαν ξεν. Γ, και καλύτερο από το Αρκάδι των Χανιών.
ευτυχώς με την επέμβαση της συμβίας ...δεν μείναμε στην άμμο. ήταν παντρεμένη με Κρητικό ο οποίοε δεν ανακατευότανε με την επιχείρηση. ολημερίς έφτιαζε δίκτυα. κι ούτε για κρητικόσ μου φαινόταν.
μην περιμένετε να δείτε χρώμα χωριού, ή κάτι Κρητικό.
έχει απ όλες τις φυλές και τις γλώσσες. αλλά η ηρεμία και το τοπίο αξίζει.
τον μόνο που γνώρισα πριν τρία χρόνια ήταν ο γείτονας μας εκεί που ήταν από Αθήνα, καθηγητής και διανούμενος φιλόσοφος με στυλ.., που πηγαίνει όπως είπε με τη γυναίκα του κάθε χρόνο για ένα μήνα, και απομονώνεται για να "γεμίζει τις μπαταρίες του". Ο μπαγάσας δεν μου είπε επώνυμο πρέπει να ήταν δημόσιο πρόσωπο από τον κύκλο του
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.708
Likes
6.341
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Ένα απόγευμα μας κάλεσε ο Αθηναίος φιλόσοφος με τη γυναίκα του και κάτσαμε μαζί στο τραπεζάκι μπροστά απο το δωμάτιο του στην κοινή αυλή του ξενοδοχείου. Μας πρόσφερε τυρί με κουλουράκια αλλά εμείς τους βγάλαμε κρίθινα παξιμάδια που δεν τα γνώριζαν. Αυτό ήταν όλο το μενού μας, αλλά ήταν βασιλικό... για την Γαύδο. Που ακούστηκε τυρί!!!!
Σε παρατήρηση μου: ένα μήνα κε Καθηγητά κάθε χρόνο σ αυτή την απομόνωση, εσείς κάποιας ηλικίας, δεν υπολογίζετε κάποια κακιά ώρα;(κτυπώ το ξύλινο τραπέζι) πως θα έρθει βοήθεια κπλκλπ;; Μπορείτε κάλιστα να απομονωθείτε σε μια ερημιά στη νότια Κρήτη, σε κάποια σπηλιά, φαράγγι, σε κάποια εσοχή βράχου, να μην βλέπετε κανένα αλλά αν συμβεί κάτι η απόσταση από τον πολιτισμό δεν είναι μακρυά. -Να τόχουμε δίπορτο εννοείται; μου λέει ο διανοούμενος. -Όχι, συνεχίζει, θα είναι στη σκέψη μου ο λώρος επικοινωνίας με τον πολιτισμό, δεν θα αισθάνομαι ελεύθερος. Σωστός ο κύριος καθηγητής μας.
έχουμε καθηγητές, αλλά και"Κουφοντίνες"... και στο καραβάκι πριν την αναχώρηση τέσσερα άτομα της ΕΛΑΣ κόβουν...φυσιογνωμίες
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.281
Μηνύματα
886.384
Μέλη
38.949
Νεότερο μέλος
rover21

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom