Ρουμανία Σε ζωγραφιστά μοναστήρια, κάστρα και μεσαιωνικές πόλεις.

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.762
Likes
14.567
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός

Στο τέλος του Μαρτίου του 2023 ξεκινήσαμε ένα δεκαήμερο ταξίδι στην Ρουμανία. Εγώ είχα ξαναπάει τα Χριστούγεννα του 1981, αλλά η Ντίνα δεν είχε πάει και αποφασίσαμε να το κάνουμε τώρα. Σε καμιά περίπτωση δεν έκανα σύγκριση του σήμερα με το 1981, κυρίως γιατί δε θυμόμουν και τόσο πολλά. Όμως δεν έχει και νόημα.

Ταξιδέψαμε με την Αegean και με κάποια μικρή καθυστέρηση φτάσαμε στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου, λίγο μετά τις 10:00 το πρωί. Βγήκαμε έξω από τις αφίξεις και περιμέναμε ένα βαν να μας μεταφέρει στο γραφείο ενοικίασης αυτοκίνητων. Είχα κλείσει ένα αυτοκίνητο ώστε να κάνουμε ένα ταξίδι δρόμου σε αυτή τη χώρα. Πριν βγούμε από το κτίριο του αεροδρομίου έκανα τη βλακεία να πάω τα αγοράσω συνάλλαγμα και το πλήρωσα πάρα πολύ ακριβά. Δηλαδή για ένα ευρώ πήρα 4,25 λέι, ή RΟΝ, το νόμισμα της Ρουμανίας. Και λέω ότι ήταν βλακεία γιατί το ίδιο απόγευμα σε ένα ανταλλακτήριο έξω στο δρόμο για ένα ευρώ πήρα 4,86 λέι.

Το αυτοκίνητο που πήραμε ήταν ένα καινούργιο Ford Focus (με 28.000 χλμ) και ξεκινήσαμε το ταξίδι μας.

 
Last edited by a moderator:

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.762
Likes
14.567
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Πρώτη μέρα, Κωστάντζα.

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού μας ήταν η πόλη Κωστάντζα, που είναι παραλιακή στην Μαύρη θάλασσα. Ο δρόμος ήταν πολύ καλός, εκτός από λίγα χιλιόμετρα στην αρχή, και έτσι φτάσαμε πολύ σύντομα. Πληρώσαμε κάτι λίγα διόδια και σε όλο το ταξίδι νομίζω δεν ξαναπληρώσαμε. Πήγαμε κατευθείαν στο ξενοδοχείο για να αφήσουμε τα πράγματα και στις 4 το απόγευμα ήμασταν έτοιμοι για να γνωρίσουμε τα πιο σημαντικά σημεία της πόλης.

Αφού παρκάραμε αρχίσαμε τη βόλτα μας στα ιστορικά σημεία της πόλης. Δεν ήταν ιδιαίτερα όμορφα όλα αυτά, αλλά ήταν μία ευχάριστη βόλτα για περίπου δύο ώρες στην παλιά πόλη και στα μνημεία της. Δυστυχώς τα περισσότερα είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένα και λίγα είδαμε στα οποία να γίνεται αναστήλωση και αναπαλαίωση. Κρίμα, γιατί έχει πολύ όμορφα κτίρια και ωραία καταστήματα για να πιεις καφέ ή να φας. Όμως δεν έχει αυτή την εποχή πολύ τουρισμό. Μάλλον ήμασταν οι μόνοι τουρίστες. Σε όλες τις περιοχές που περάσαμε δεν είδα κανέναν τουρίστα να κυκλοφορεί. Όμως κυκλοφορούσαν άλλοι άνθρωποι.

DSC_0021.JPG
DSC_0025.JPG
DSC_0036.JPG
DSC_0037.JPG


Τα σημεία της πόλης που μας άρεσαν ήταν τα: The Constanta Casino, The Great Mahmudiye Mosque, Ovid’s Square, The House with Lions και The Genoese Lighthouse. Ευχαριστηθήκαμε την βόλτα μας αλλά μόλις ξεκίνησε να πέφτει ο ήλιος, η θερμοκρασία επίσης άρχισε να πέφτει και εκείνη. Ευτυχώς όμως ήμασταν καλά ντυμένοι και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Το κακό είναι ότι φύσαγε και λίγος αέρας και ήταν πολύ κρύος.

DSC_0038.JPG
DSC_0041.JPG
DSC_0052.JPG
DSC_0061.JPG
DSC_0062.JPG
DSC_0066.JPG
DSC_0105.JPG
DSC_0115.JPG


Υπέροχο το επόμενο σύμπλεγμα:
DSC_0129.JPG
DSC_0157.JPG
DSC_0137.JPG


Μετά από τις δύο ώρες που περπατήσαμε, πήραμε το αυτοκίνητο και επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο να το παρκάρουμε και φύγαμε κατευθείαν να κάνουμε βόλτα με τα πόδια. Στην περιοχή γύρω από αυτό είχε μία μεγάλη λίμνη. Σίγουρα το καλοκαίρι θα έχει πολύ ενδιαφέρον να κάνεις βόλτα εκεί, όμως τώρα δεν υπήρχε κανένας εκτός από μας. Γι αυτό και επειδή επίσης έκανε και αρκετό κρύο πήραμε κάτι πρόχειρο να φάμε και πήγαμε για ξεκούραση.
Είδαμε πολλά καινούργια κτίρια με πολυτελή διαμερίσματα. Πιστεύω ότι πολλά από αυτά τα αγοράζουν ή τα νοικιάζουν Ρώσσοι και Ουκρανοί «μετανάστες». Κυρίως οι τελευταίοι.
DSC_0165.JPG
DSC_0170.JPG
DSC_0173.JPG


Έτσι την Κωστάντζα ουσιαστικά την είδαμε και την επόμενη μέρα ήμασταν έτοιμοι να αναχωρήσουμε για Βόρεια.
 
Last edited by a moderator:

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.762
Likes
14.567
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Στο Δέλτα του Δούναβη

Η Κωνστάντζα είχε τα ενδιαφέροντα της, όμως εμείς δεν μπορούσαμε να μείνουμε περισσότερο και έτσι την επόμενη μέρα το πρωί ξεκινήσαμε για τους προορισμούς που είχα βάλει στο πρόγραμμα.

Το αυτοκίνητο το είχα παρκάρει έξω από το ξενοδοχείο μας χωρίς να πληρώσω για το πάρκινγκ. Στις 8 παρά πέντε ήμασταν έτοιμοι και ξεκινούσαμε με το αυτοκίνητο για τους προορισμούς μας. Για να πω την αλήθεια ήταν λίγο μεγάλο για μας τους δύο, όμως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα σε αυτό. Το κόστος της ενοικίασης ήταν πολύ χαμηλό και αυξανόταν πολύ μόνο στα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων. Εμείς με πλήρη ασφάλεια δώσαμε συνολικά σχεδόν 300 ευρώ. Στη Ρουμανία το παρκάρισμα στις πόλεις δεν είναι και τόσο δύσκολο και είναι αρκετά οικονομικό. Κάθε ώρα συνήθως κοστίζει λιγότερο από 1 ευρώ και εάν θέλεις για όλη την ημέρα το κόστος πέφτει ακόμα πιο κάτω (20 ως 30 λέι η μέρα).

Ο προορισμός μας για αυτή τη μέρα ήταν η πόλη Τουλτσέα. Ο σκοπός μας ήταν να βρεθούμε στο Δέλτα του ποταμού Δούναβη. Στην Τουλτσέα είχα διαβάσει ότι υπάρχουν βάρκες οι οποίες σε κάνουν βόλτες στο Δέλτα του ποταμού αυτού. Κάνοντας τώρα ένα spoiler, αναφέρω ότι τέτοιες βάρκες υπάρχουν πολλές, όμως το πρόβλημα είναι ότι την εποχή αυτή, που ακόμα ουσιαστικά είναι χειμώνας σε αυτή την περιοχή, οι βάρκες δεν κάνουν τους τουριστικούς προορισμούς. Ακόμα και οι βάρκες που πηγαίνουν κόσμο στα διάφορα χωριά δεν μας εξυπηρετούσαν, είτε επειδή δεν μιλούσαν αγγλικά και δεν συνεννοούμασταν, είτε επειδή είχαν κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα και περιορισμένο χρόνο. Η πόλη Τουλτσέα που μείναμε όμως ήταν δίπλα στον Δούναβη. Έτσι θεωρούμε ότι είδαμε τον Δούναβη. Αλλά κάναμε και το απόγευμα αρκετές βόλτες σε παραδουνάβια χωριά. Βέβαια ο Δούναβης σε αυτή την περιοχή σπάει σε διάφορα κομμάτια, οπότε αυτά τα κομμάτια παίρνουν τα ονόματα των περιοχών που διασχίζουν. Έτσι το ποτάμι που περνάει έξω από την Τουλτσέα ονομάζεται παραπόταμος της Τουλτσέα.

Ας ξεκινήσουμε όμως από το πρωινό μας που ήταν στην Κωνστάντζα. Όπως είπα φύγαμε λίγο πριν τις 8:00 και είχαμε κατεύθυνση προς τον βορρά. Όπου βρίσκαμε κάποιο μέρος που μας άρεσε κάναμε στάση και τραβούσαμε φωτογραφίες. Από ένα τέτοιο μέρος μαζέψαμε πάρα πολλά όμορφα κοχύλια.
DSC_0185.JPG


Μετά την Κωνστάντζα ο πρώτος προορισμός που είχα στο πρόγραμμα ήταν το Ancient Histria Citadel. Αν και το google maps έδειχνε ότι ήταν κλειστό, εμείς αποφασίσαμε να το επισκεφθούμε και καλά κάναμε. Ήταν κλειστό γιατί λόγω της χειμωνιάτικης εποχής δεν υπάρχει τουρισμός. Όμως εμείς από μακριά έστω είδαμε ένα αρχαιολογικό χώρο που δεν ήταν και τόσο ενδιαφέρων. Όμως θα μας άρεσε να τον βλέπαμε και από μέσα.
DSC_0201.JPG


Επόμενος προορισμός ήταν το χωριό Jurilovca. Αν και στην αρχή απορήσαμε γιατί το είχα βάλει ως προορισμό, όταν κατεβήκαμε προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είδαμε ότι είχε πάρα πολλά σκάφη για βόλτες (το καλοκαίρι) στην περιοχή του δέλτα του Δούναβη. Ήταν πολύ όμορφα και αναζητούσαμε κάποιο σημείο που να βρίσκεται σχετικά ψηλά ώστε να δούμε τον ποταμό με τις λίμνες που δημιουργούσε. Πράγματι βρήκαμε τέτοιο σημείο και ήταν πολύ όμορφο. Εντύπωση επίσης μας έκανε ότι το χωριό ήταν πολύ περιποιημένο και τα σπίτια του ήταν σίγουρα πολύ πιο όμορφα από τα σπίτια των χωριών που είχαμε περάσει μέχρι εκείνη την ώρα. Όλα τα σκάφη για βόλτες ήταν εκεί αραγμένα, αλλά κανένας καπετάνιος.
DSC_0216.JPG
DSC_0226.JPG
DSC_0238.JPG
DSC_0240.JPG


Προχωρήσαμε στον επόμενο προορισμό που ήταν το χωριό Enisala. Στο πρόγραμμα δεν είχα γράψει πάλι τι θα βλέπαμε και όταν φτάσαμε εκεί δεν είδαμε κάτι ενδιαφέρον. Όμως πριν φτάσουμε στο χωριό αυτό είχαμε δει ψηλά ένα κάστρο. Αποφασίσαμε λοιπόν να γυρίσουμε πίσω για να το δούμε και ήταν πολύ όμορφο. Δεν μπήκαμε μέσα όμως για να το επισκεφτούμε γιατί δεν φαινόταν ότι από μέσα θα είχε κάτι ιδιαίτερο. Επίσης έκανε τόσο κρύο και φύσαγε πολύ δυνατός αέρας που δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα ευχαριστιόμαστε την επίσκεψη σε αυτό το μέρος. Όμως φτάσαμε μέχρι την είσοδό του. Τραβήξαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες και φύγαμε για τον επόμενο προορισμό μας που ήταν η πόλη Babadag.
DSC_0253.JPG
DSC_0269.JPG
DSC_0272.JPG


Όταν φτάσαμε είδαμε μία πόλη που κατοικούνταν κυρίως από μουσουλμάνους ή τσιγγάνους. Δεν είχε κάτι ιδιαίτερο αν και κάναμε αρκετές βόλτες για να φωτογραφίσουμε έστω ένα τζάμι. Γυρίσαμε και προς τα πίσω μερικά χιλιόμετρα, που είχαμε δει μία ταμπέλα που οδηγούσε σε κάποιο μοναστήρι, αλλά μοναστήρι δεν είδαμε εκτός από μία εκκλησία δίπλα στο χωριό Visterna.
DSC_0296.JPG
DSC_0308.JPG
DSC_0319.JPG


Κατόπιν συνεχίσαμε και περίπου στις 13:30 φτάσαμε στην πόλη Τουλτσέα. Πήγαμε κατευθείαν στο ποτάμι γιατί αυτό που περιμέναμε ήταν να δούμε εάν θα βρίσκαμε βάρκα να μας πήγαινε τη βόλτα στο ποτάμι. Όπως είπα όμως δεν βρήκαμε τέτοια βάρκα, αν και ψάξαμε αρκετά. Γι αυτό αποφασίσαμε να πάμε εμείς μόνοι μας με το αυτοκίνητο στις περιοχές δίπλα στο Δούναβη που υπήρχε πρόσβαση με δρόμο. Φυσικά οι πιο ενδιαφέρουσες πιστεύω περιοχές προσεγγίζονται μόνο με ποταμόπλοια ή βάρκες που κάνουν δρομολόγια αυτή την εποχή, που εμείς τελικά δεν μπορέσαμε να πάρουμε.

DSC_0327.JPG
DSC_0333.JPG


Κάναμε λοιπόν μία βόλτα στην πόλη βλέποντας τα πιο ενδιαφέροντα μέρη που ήταν κοντά στις αποβάθρες όπου ψάχναμε γι αυτά τα πλοιάρια. Ορισμένα από τα κτίρια που είδαμε είχαν αρκετό ενδιαφέρον. Κυρίως μας έκανε εντύπωση σε μία μικρή πλατεία που είχε τις προτομές ορισμένων Βαλκανίων, όπου μεταξύ αυτών είχε τον Κεμάλ Ατατούρκ, καθώς επίσης όμως και τον Νίκο Καζαντζάκη.
DSC_0340.JPG
DSC_0343.JPG
DSC_0350.JPG
DSC_0358.JPG
DSC_0367.JPG


Η κίνηση στην πόλη, όπως και στην Κωστάντζα, είναι μία μικρή ταλαιπωρία αφού γίνονται πάρα πολλά έργα στους δρόμους αλλά και στα κτίρια. Έτσι η κυκλοφορία γίνεται με πολλούς περιορισμούς. Εμείς ευχαριστηθήκαμε τις βόλτες που κάναμε, σχεδόν δύο ώρες, στην πόλη και μετά πήγαμε να πάρουμε το αυτοκίνητο από το σημείο του πάρκινγκ που το είχαμε αφήσει. Πήραμε το αυτοκίνητο και αποφασίσαμε να πάμε στις ακτές του κομματιού του Δούναβη που περνούσε από την Τουλτσέα. Η απόσταση που διανύσαμε ήταν περίπου 40 km (κι άλλα τόσα η επιστροφή) και κάναμε στάση σε τρία χωριά με τα ονόματά τους να είναι διαδοχικά τα εξής: Nufaru, Mahmudia και Murighiol.

DSC_0385.JPG
DSC_0391.JPG
DSC_0395.JPG
DSC_0409.JPG
DSC_0422.JPG


Εκτός από τα χωριά αυτά όπου βρίσκαμε κάποιο ενδιαφέρον σημείο σταματούσαμε για να το δούμε και να το φωτογραφίσουμε.
DSC_0440.JPG
DSC_0455.JPG
DSC_0480.JPG
DSC_0488.JPG


Μπαίνοντας στην Τουλτσέα σταματήσαμε για φωτογραφίες από σχετικά ψηλά:
DSC_0500.JPG


DSC_0491.JPG
DSC_0495.JPG

Από την πόλη το Μνημείο των Ηρώων, Monumentul Eroilor:
DSC_0506.JPG
DSC_0519.JPG


Πιστεύω ότι με τις διαδρομές που κάναμε και τις αντίστοιχες στάσεις είναι σαν να κάναμε βόλτα με τη βάρκα στο Δούναβη. Και να ληφθεί υπόψιν ότι όλη τη μέρα σήμερα η θερμοκρασία δεν ανέβηκε περισσότερο από εφτά βαθμούς κελσίου. Να υπολογίσουμε και τον αέρα που φύσαγε που έκανε την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσαμε να βγούμε από το αυτοκίνητο εάν δεν φορούσαμε κάποιο σκουφί στο κεφάλι. Ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες της σημερινής ημέρας για τις βόλτες που κάναμε. Όμως το καλό είναι ότι δεν μας έπιασε πουθενά βροχή, γιατί η αλήθεια είναι ότι είχε βρέξει το βράδυ και σε κάποια σημεία που πήγαμε είδαμε ότι λίγη ώρα πριν είχε ρίξει αρκετό νερό.

Μετά από σχεδόν 12 ώρες στο αυτοκίνητο και στο δρόμο φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας που ήταν φυσικά στην πόλη Τουλτσέα. Το πιο ευχάριστο είναι ότι το ξενοδοχείο βρισκόταν πάνω σε ένα νησάκι στο Δούναβη. Μάλιστα η μπαλκονόπορτα μας έβλεπε ακριβώς μέσα στο ποτάμι. Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε κλείσει καλύτερο δωμάτιο. Και δεν ήταν και τόσο ακριβό: περίπου 30 ευρώ τη βραδιά.
 

Attachments

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.762
Likes
14.567
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Στην Τουλτσέα κοιμηθήκαμε πολύ καλά το βράδυ σε αυτό το υπέροχο ξενοδοχείο σε ένα νησάκι μέσα στο Δούναβη. Για να πάμε στο νησάκι, αυτό που χρειαζόταν ήταν να περάσουμε μια μικρή γέφυρα με το αυτοκίνητο και να το παρκάρουμε μέσα στην αυλή του ξενοδοχείου. Την κουρτίνα από το παράθυρο του δωματίου, που ήταν τεράστιο την αφήσαμε τελείως ανοιχτή ώστε να βλέπουμε τα φώτα της πόλης μπροστά μας. Όμως κοιμηθήκαμε πολύ γρήγορα λόγω της κούρασης. Το πρωί ξυπνήσαμε βλέποντας το λιγοστό φως της πόλης, γιατί ήταν πολύ νωρίς, αλλά ήταν υπέροχα. Φτιάξαμε ένα καφέ στο δωμάτιο και αφού τον ήπιαμε βγάλαμε φωτογραφίες από το όμορφο ξενοδοχείο.

DSC_0533.JPG
DSC_0537.JPG


Περίπου στις 08:30 ξεκινήσαμε για την σημερινή μας ημέρα. Αρχικά στο πρόγραμμα ήταν κάποια μοναστήρια και εκκλησίες.

Όμως αποφασίσαμε να δούμε σε άλλα 2 σημεία τον Δούναβη και έτσι ξεκινήσαμε πρώτα από την μικρή πόλη Somova. Δυσκολευτήκαμε λίγο μέχρι να βρούμε μία όχθη εκεί, αλλά ήταν πολύ όμορφα. Θέλαμε στην ίδια περιοχή να δούμε και κάποια άλλα σημεία, αλλά δεν ήταν εύκολο γιατί οι όχθες δεν ήταν εύκολα προσβάσιμες. Έτσι αποφασίσαμε να πάμε στην επόμενη στάση.
DSC_0557.JPG


Ήταν το Celic Dere Monastery. Ήταν πολύ όμορφο και αν και ήταν ακόμα σχετικά νωρίς ήταν ανοιχτό. Τα μοναστήρια που είδαμε αυτή τη μέρα ήταν σε περιοχές σχετικά πεδινές. Δεν είναι δηλαδή όπως τα δικά μας που είναι συνήθως πάνω σε βουνά και μάλιστα απόκρημνα. Το κρύο βέβαια εκείνη την ώρα ήταν πολύ τσουχτερό και η θερμοκρασία σίγουρα δεν ξεπερνούσε τους 5 βαθμούς. Η κυκλοφορία στις επαρχιακές οδούς ήταν σχετικά εύκολη. Οι δρόμοι είναι πολύ καλοί αν και στη σημερινή ημέρα μπήκαμε για λίγο και σε μερικούς χωματόδρομος. Η φύση δεν είναι τρομερά όμορφη, αφού είναι πεδινή και σχεδόν όλα τα δέντρα είναι κομμένα για να γίνουν καλλιέργειες σε τεράστιες εκτάσεις. Φαίνεται ότι οι ιδιοκτησίες είναι τεράστιες. Ίσως έχουν αγοραστεί τα χωράφια από ξένους ή ντόπιους επιχειρηματίες .
DSC_0570.JPG
DSC_0598.JPG
DSC_0609.JPG

DSC_0664.JPG


Συνεχίσαμε την πορεία μας για τον επόμενο στόχο που ήταν το Basilica Paleo -crestina στο χωριό Niculitei. Φτάσαμε περίπου στις 10 και κανονικά θα έπρεπε να είναι ανοιχτό, όμως δεν ήταν. Είχε κάποια τηλέφωνα εκεί στην πόρτα, αλλά λέμε τώρα: που να παίρνουμε τηλέφωνο για να έρχονται. Και αν θα έρχονταν δεν θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε. [Γενικά στη χώρα οι νέοι αλλά και οι λίγο μεγαλύτεροι μιλάνε πολύ καλά αγγλικά. Μετά τις δυο πρώτες μέρες όταν ήθελα να μιλήσω σε κάποιον δεν τον ρωτούσα αν μιλά αγγλικά. Και πάντα ήξεραν.]

Αποφασίσουμε να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια και φύγαμε για το επόμενο μοναστήρι, που ήταν το καταπληκτικό Cocos. Ήταν πάρα πολύ όμορφο, ειδικά στο εσωτερικό του, όπου τα πάντα ήταν ψηφιδωτά. Ακόμα και οι τοίχοι στα σημεία που δεν είχε εικόνα είχαν ψηφίδες. Υπήρχαν αναπαραστάσεις αγίων και άλλων ιερών σκηνών. Όπου δεν υπήρχαν χρωματιστές ψηφίδες για την αναπαράσταση, υπήρχε χρυσό ψηφιδωτό. Ήταν πανέμορφο. Να σημειώσω εδώ ότι δεν είχαμε φτάσει ακόμα στην περιοχή με τα ζωγραφιστά μοναστήρια, που ήταν πιο βόρεια.

DSC_0616.JPG
DSC_0627.JPG
DSC_0644.JPG
DSC_0648.JPG
DSC_0654.JPG
DSC_0658.JPG


Μετά από αυτό το μοναστήρι δεν είχα κάτι στο πρόγραμμα πριν το Ιάσιο που θα μέναμε και αποφασίσαμε αφού περνούσαμε από την πόλη Ιsaccea να πάμε να δούμε τον Δούναβη από εκεί κοντά. Άξιζε τον κόπο γιατί πήγαμε στο λιμάνι, όπου ήταν δεκάδες νταλίκες που περίμεναν τη σειρά τους για να περάσουν τον Δούναβη και να πάνε απέναντι που βρισκόταν η Ουκρανία. Μάλιστα στα κινητά μας ήρθε και μήνυμα ότι μπορούμε να παίρνουμε τηλέφωνο με το κόστος που έχουν στην Ουκρανία. Απείχαμε δηλαδή λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τη χώρα αυτή που τώρα βρίσκεται σε πόλεμο. Τραβήξαμε ωραίες φωτογραφίες με τον Δούναβη και ένα νησάκι που υπήρχε εκεί.
DSC_0671.JPG
DSC_0687.JPG


Μετά ξεκινήσαμε με προορισμό το Ιάσιο. Δεν είχαμε κάτι άλλο στο πρόγραμμα για να σταματήσουμε να το δούμε, όμως σταματήσαμε πολλές φορές για να φωτογραφίσουμε ωραίες εικόνες σε χωριά αλλά και εκκλησίες ή και μόνο την φύση. Ο δρόμος για να φτάσουμε στο Ιάσιο δεν ήταν κανένας μεγάλος εθνικός, απλά ήταν ένας καλός δρόμος που συνήθως η ταχύτητα του αυτοκινήτου ήταν μέχρι 100 χλμ την ώρα. Φυσικά όταν περνούσαμε από τα χωριά αυτή η ταχύτητα μειωνόταν, αλλά όχι πάρα πολύ. Και δυστυχώς οι δρόμοι τους περνάνε μέσα από πολλά χωριά και μικρές πόλεις. Εντύπωση προκαλεί ότι τα χωριά δεν έχουν πολύ κόσμο να κυκλοφορεί. Ίσως ένα μεγάλο ποσοστό από τα σπίτια να είναι και εγκαταλειμμένα. Όμως σίγουρο είναι ότι σε μερικά από τα χωριά έβλεπες πάρα πολύ ωραία και καινούργια σπίτια. Το καλό που έχουν εδώ είναι ότι στα χωριά, που μπορεί να έχουν και 3 ή 4 χιλιάδες κατοίκους, τα σπίτια είναι σχετικά ομοιόμορφα και σπανίως βλέπεις κάποιο κτίριο που να έχει έναν όροφο πέραν του ισογείου.
Εδώ φαίνονται τοποθεσίες από τη διαδρομή. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το ταξίδι πήξαμε σε εκκλησίες, αλλά είχαν ενδιαφέρον.
DSC_0716.JPG
DSC_0724.JPG
DSC_0747.JPG
DSC_0751.JPG


Στο δρόμο χρειάστηκε να πάρουμε ένα μικρό πλοίο για να διασχίσουμε το Δούναβη και να πάμε απέναντι. Ήταν ακριβώς στην πόλη Galati.
DSC_0693.JPG


Στο Ιάσιο φτάσαμε λίγο πριν τις 6 και βρήκαμε τρομερή κίνηση στους δρόμους. Πήγαμε κατευθείαν στο δωμάτιο που μένουμε, το οποίο ήταν πάρα πολύ όμορφο. Εκεί απλά αφήσαμε τα πράγματά μας και το αυτοκίνητο και φύγαμε για να δούμε για δύο ώρες που θα είχε ακόμα φως την πόλη. Ευτυχώς που το ξενοδοχείο μας, βασικά ήταν ενοικιαζόμενα δωμάτια εκεί, βρισκόταν στο κέντρο της πόλης και μέσα σε 5 λεπτά βρισκόμασταν στις υπέροχες εκκλησίες και τα κτίρια της περιοχής. Πήγαμε σε όλα τα κοντινά και έτσι για την επόμενη μέρα έμειναν μόνο μερικά που βρίσκονται δυτικά της πόλης.

Τα πρώτα εντυπωσιακά κτίρια που είδαμε ήταν θρησκευτικού περιεχομένου, Χριστιανικά. Αρχικά, και σε απόσταση δέκα λεπτών με τα πόδια από το δωμάτιο ήταν ο Moldavian Metropolitan Cathedral και το Three Holy Hierarchs Monastery. Στο Google στο χάρτη τα γράφει: Metropolitan Cathedral Iasi και Manastirea Sfintii Trei Ierarhi. Από εκεί περπατήσαμε ένα ωραίο πεζόδρομο, ακούγοντας που και που ελληνικά από νέους, μάλλον φοιτητές της πόλης, μέχρι το κτίριο της Όπερας. Η τελική κατάληξη των σπουδαίων κτιρίων ήταν το Παλάτι του Πολιτισμού. Στην περιοχή είδαμε και ένα τεράστιο Mall, που μόνο εξωτερικά αξίζει γιατί ήταν όμορφο με πολλούς εξωτερικούς χώρους για να περπατήσεις ή να καθίσεις.

DSC_0766.JPG
DSC_0777.JPG
DSC_0792.JPG
DSC_0819.JPG
DSC_0831.JPG
DSC_0848.JPG
DSC_0854.JPG
DSC_0857.JPG
DSC_0868.JPG
DSC_0872.JPG
DSC_0885.JPG
DSC_0893.JPG


Από τη σημερινή, αλλά και τη βόλτα της επόμενης μέρας, είδαμε ότι το Ιάσιο είναι μια πανέμορφη πόλη, όπως και πολλές άλλες όπως διαπιστώσαμε σε αυτό το ταξίδι.
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.762
Likes
14.567
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Τα πρώτα ζωγραφιστά Μοναστήρια

Ξεκινήσαμε άλλη μια μέρα με τις βόλτες μας στην όμορφη Ρουμανία. Το ταξίδι μας για τη σημερινή ημέρα ξεκίνησε από το Ιάσιο, το οποίο ακόμα δεν είχαμε δει πλήρως την προηγούμενη ημέρα. Γι αυτό το πρωί, περίπου στις 8, ξεκινήσαμε να δούμε λίγο το δυτικό τμήμα της πόλης. Αρχικά λέγαμε να δούμε κάτι κοντινό και μετά να πάμε προς τα πιο μακρινά σημεία. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος μας όταν ξεκινήσαμε. Το πιο κοντινό σημείο ήταν το Esplanade Elisabeta, εκτός φυσικά από αυτά που είχαμε δει την προηγούμενη μέρα.
DSC_0899.JPG
DSC_0903.JPG
DSC_0912.JPG


Αυτό το σχέδιο που βλέπετε το έκαναν πολλές καφετέρειες και εστιατόρια για να κρατάνε τη ζέστη στους πελάτες τους:
DSC_0925.JPG
DSC_0932.JPG


Το πρωινό ήταν όμορφο διότι αν και είχε πολύ κρύο είχε λιακάδα. Αυτό σήμαινε ότι εάν ήσουν κάτω από τον ήλιο η θερμοκρασία φαινόταν αρκετά καλή, δηλαδή γύρω στους 10 βαθμούς Κελσίου. Όμως αν ήσουν στη σκιά η θερμοκρασία ήταν η πραγματική. Δηλαδή 2 °C. Πήγαμε στην Esplanade Elisabeta, που δεν μας εντυπωσίασε, και είπαμε να συνεχίσουμε προς ένα άλλο σημείο που είχαμε πει να πηγαίναμε με το αυτοκίνητο, γιατί ήταν ακόμα πιο μακριά από το ξενοδοχείο μας. Ήταν το πανεπιστήμιο του Ιασίου. Αποφασίσαμε να περπατήσουμε άλλα 15 λεπτά μέχρι να φτάσουμε εκεί, αφού ο καιρός ήταν αρκετά καλός. Πήγαμε μέχρι εκεί και αφού εντυπωσιαστήκαμε από τα διατηρητέα κτίρια της πόλης, όχι μόνο του πανεπιστημίου αλλά και από πολλά άλλα, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε για το πάρκο Copau. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν κάτι εντυπωσιακό, αλλά αφού ήταν στα προτεινόμενα μέρη της πόλης θεωρήσαμε καλό να πάμε. Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι σε όλα τα δένδρα του πάρκου τα κοράκια είχαν στήσει φωλιές.
DSC_0944.JPG
DSC_0948.JPG
DSC_0965.JPG


Κάναμε μια μικρή βόλτα και αποφασίσαμε να μην πάμε στον βοτανικό κήπο και σε άλλο ένα σημείο που είχα στο πρόγραμμα, και να φύγουμε από την πόλη με κατεύθυνση ακόμα πιο βόρεια, προς τα ζωγραφιστά μοναστήρια. Έτσι πήραμε το δρόμο του γυρισμού προς το ωραίο δωμάτιο και αφού πήραμε τα πράγματά μας ξεκινήσαμε για το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας.

Πρώτη επίσκεψη ήταν στο μοναστήρι Probota. Παλιά ανήκε στη Μολδαβία και χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Είχε ζωγραφική και στους εσωτερικούς αλλά και, το σημαντικότερο, στους εξωτερικούς τοίχους. Εκεί πληρώσαμε 10 λέι για να δούμε το μοναστήρι, αλλά δεν επιτρεπόταν η φωτογράφηση παρά μόνο με το κινητό. Ήταν ένα μοναστήρι το οποίο ήταν σαν φρούριο γύρω γύρω, με την εκκλησία στο κέντρο και στους προμαχώνες υπήρχαν τα κελιά των μοναχών. Σε αυτό το σχέδιο ήταν τα περισσότερα από τα μοναστήρια που είδαμε στη Ρουμανία. Δε νομίζω ότι σήμερα υπάρχουν πολλοί μοναχοί σε αυτό το μοναστήρι, αλλά και σε άλλα της περιοχής. Ήταν πολύ ενδιαφέρον να το δούμε και περπατήσαμε και σε ένα τμήμα του φρουρίου επάνω. Το καλό που είχε εκεί ήταν ότι βγάλαμε καλύτερες φωτογραφίες. Ήταν το πρώτο ζωγραφιστό μοναστήρι, painting Monasteries, από τα πολλά που είδαμε στο ταξίδι μας. Ονομάζονται έτσι γιατί στους εξωτερικούς τοίχους υπάρχουν τοιχογραφίες. Εννοείται ότι έχουν και στους εσωτερικούς, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο. Αυτό τα κάνει να είναι πολύ ιδιαίτερα.
DSC_0990.JPG
DSC_0995.JPG
DSC_1000.JPG
DSC_0006.JPG
DSC_0015.JPG
DSC_0030.JPG



Οι επόμενες δυο φωτογραφίες είναι από το δρόμο μας:
DSC_0038.JPG
DSC_0048.JPG


Αφού φύγαμε και από εκεί είχαμε την επόμενη στάση μας στο μοναστήρι του αγίου Ιωάννη και αγίου Γεωργίου, Saint George's Church/Saint John the New Monastery, μέσα στην πόλη Σουτσεάβα, Suceava. Ευτυχώς βρήκαμε και παρκάραμε σχετικά εύκολα, οπότε κάναμε και μια μικρή βόλτα στην πόλη εκτός από το μοναστήρι. Το μοναστήρι είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως και τα υπόλοιπα. Ιδιαίτερα στο εσωτερικό του, χωρίς φυσικά να παραλείψουμε και την εξωτερική αγιογράφηση του 16ου αιώνα. Πραγματικά το εσωτερικό των μοναστηριών είναι πολύ ενδιαφέρον: έχουν ένα τρούλο ο οποίος είναι ιδιαίτερα υψηλός και βεβαίως έχουν αγιογραφίες σε όλους τους θόλους και στην οροφή. Ως ναοί δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλοι και οι αγιογραφίες αποτελούνται συνήθως από μικρές ζωγραφιές και όχι από μεγάλα θέματα.
DSC_0055.JPG
DSC_0063.JPG
DSC_0070.JPG
DSC_0078.JPG


Και η πόλη:
DSC_0096.JPG
DSC_0105.JPG


Επόμενη μας στάση ήταν το μοναστήρι Dragomirna. Βρίσκεται σε μία σχετικά ερημική τοποθεσία και είναι πανέμορφο. Η αλήθεια είναι ότι μοιάζει με τα υπόλοιπα.

DSC_0123.JPG
DSC_0130.JPG
DSC_0132.JPG
DSC_0143.JPG


Στο πρόγραμμά μας το επόμενο σημείο ήταν μια εκκλησία, Church of the Holy Cross in Patrauti, στο χωριό Patrauti.

DSC_0147.JPG
DSC_0158.JPG
DSC_0162.JPG


Δεν είχαμε πολλές επιλογές πλέον αφού ήταν ώρα να κατευθυνθούμε στο μέρος που θα μέναμε το βράδυ και ήταν η πόλη Gura Humorului. Εκεί πήγαμε στο ξενοδοχείο. Αφού αφήσαμε τα πράγματα φύγαμε αμέσως για μια βόλτα στην πόλη, η οποία κράτησε περίπου μία ώρα αλλά είδαμε αρκετά πράγματα γιατί δεν είναι και τόσο μεγάλη. Έχει πολύ τουρισμό, ντόπιο κυρίως.
DSC_0198.JPG
DSC_0192.JPG
DSC_0213.JPG
DSC_0228.JPG
DSC_0236.JPG
DSC_0240.JPG
 

Smaragda53

Member
Μηνύματα
988
Likes
2.082
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
Στην Τουλτσέα κοιμηθήκαμε πολύ καλά το βράδυ σε αυτό το υπέροχο ξενοδοχείο σε ένα νησάκι μέσα στο Δούναβη. Για να πάμε στο νησάκι, αυτό που χρειαζόταν ήταν να περάσουμε μια μικρή γέφυρα με το αυτοκίνητο και να το παρκάρουμε μέσα στην αυλή του ξενοδοχείου. Την κουρτίνα από το παράθυρο του δωματίου, που ήταν τεράστιο την αφήσαμε τελείως ανοιχτή ώστε να βλέπουμε τα φώτα της πόλης μπροστά μας. Όμως κοιμηθήκαμε πολύ γρήγορα λόγω της κούρασης. Το πρωί ξυπνήσαμε βλέποντας το λιγοστό φως της πόλης, γιατί ήταν πολύ νωρίς, αλλά ήταν υπέροχα. Φτιάξαμε ένα καφέ στο δωμάτιο και αφού τον ήπιαμε βγάλαμε φωτογραφίες από το όμορφο ξενοδοχείο.

View attachment 428053 View attachment 428054

Περίπου στις 08:30 ξεκινήσαμε για την σημερινή μας ημέρα. Αρχικά στο πρόγραμμα ήταν κάποια μοναστήρια και εκκλησίες.

Όμως αποφασίσαμε να δούμε σε άλλα 2 σημεία τον Δούναβη και έτσι ξεκινήσαμε πρώτα από την μικρή πόλη Somova. Δυσκολευτήκαμε λίγο μέχρι να βρούμε μία όχθη εκεί, αλλά ήταν πολύ όμορφα. Θέλαμε στην ίδια περιοχή να δούμε και κάποια άλλα σημεία, αλλά δεν ήταν εύκολο γιατί οι όχθες δεν ήταν εύκολα προσβάσιμες. Έτσι αποφασίσαμε να πάμε στην επόμενη στάση.
View attachment 428055

Ήταν το Celic Dere Monastery. Ήταν πολύ όμορφο και αν και ήταν ακόμα σχετικά νωρίς ήταν ανοιχτό. Τα μοναστήρια που είδαμε αυτή τη μέρα ήταν σε περιοχές σχετικά πεδινές. Δεν είναι δηλαδή όπως τα δικά μας που είναι συνήθως πάνω σε βουνά και μάλιστα απόκρημνα. Το κρύο βέβαια εκείνη την ώρα ήταν πολύ τσουχτερό και η θερμοκρασία σίγουρα δεν ξεπερνούσε τους 5 βαθμούς. Η κυκλοφορία στις επαρχιακές οδούς ήταν σχετικά εύκολη. Οι δρόμοι είναι πολύ καλοί αν και στη σημερινή ημέρα μπήκαμε για λίγο και σε μερικούς χωματόδρομος. Η φύση δεν είναι τρομερά όμορφη, αφού είναι πεδινή και σχεδόν όλα τα δέντρα είναι κομμένα για να γίνουν καλλιέργειες σε τεράστιες εκτάσεις. Φαίνεται ότι οι ιδιοκτησίες είναι τεράστιες. Ίσως έχουν αγοραστεί τα χωράφια από ξένους ή ντόπιους επιχειρηματίες .
View attachment 428056 View attachment 428057 View attachment 428058
View attachment 428065

Συνεχίσαμε την πορεία μας για τον επόμενο στόχο που ήταν το Basilica Paleo -crestina στο χωριό Niculitei. Φτάσαμε περίπου στις 10 και κανονικά θα έπρεπε να είναι ανοιχτό, όμως δεν ήταν. Είχε κάποια τηλέφωνα εκεί στην πόρτα, αλλά λέμε τώρα: που να παίρνουμε τηλέφωνο για να έρχονται. Και αν θα έρχονταν δεν θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε. [Γενικά στη χώρα οι νέοι αλλά και οι λίγο μεγαλύτεροι μιλάνε πολύ καλά αγγλικά. Μετά τις δυο πρώτες μέρες όταν ήθελα να μιλήσω σε κάποιον δεν τον ρωτούσα αν μιλά αγγλικά. Και πάντα ήξεραν.]

Αποφασίσουμε να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια και φύγαμε για το επόμενο μοναστήρι, που ήταν το καταπληκτικό Cocos. Ήταν πάρα πολύ όμορφο, ειδικά στο εσωτερικό του, όπου τα πάντα ήταν ψηφιδωτά. Ακόμα και οι τοίχοι στα σημεία που δεν είχε εικόνα είχαν ψηφίδες. Υπήρχαν αναπαραστάσεις αγίων και άλλων ιερών σκηνών. Όπου δεν υπήρχαν χρωματιστές ψηφίδες για την αναπαράσταση, υπήρχε χρυσό ψηφιδωτό. Ήταν πανέμορφο. Να σημειώσω εδώ ότι δεν είχαμε φτάσει ακόμα στην περιοχή με τα ζωγραφιστά μοναστήρια, που ήταν πιο βόρεια.

View attachment 428059 View attachment 428060 View attachment 428061 View attachment 428062 View attachment 428063 View attachment 428064

Μετά από αυτό το μοναστήρι δεν είχα κάτι στο πρόγραμμα πριν το Ιάσιο που θα μέναμε και αποφασίσαμε αφού περνούσαμε από την πόλη Ιsaccea να πάμε να δούμε τον Δούναβη από εκεί κοντά. Άξιζε τον κόπο γιατί πήγαμε στο λιμάνι, όπου ήταν δεκάδες νταλίκες που περίμεναν τη σειρά τους για να περάσουν τον Δούναβη και να πάνε απέναντι που βρισκόταν η Ουκρανία. Μάλιστα στα κινητά μας ήρθε και μήνυμα ότι μπορούμε να παίρνουμε τηλέφωνο με το κόστος που έχουν στην Ουκρανία. Απείχαμε δηλαδή λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τη χώρα αυτή που τώρα βρίσκεται σε πόλεμο. Τραβήξαμε ωραίες φωτογραφίες με τον Δούναβη και ένα νησάκι που υπήρχε εκεί.
View attachment 428066 View attachment 428067

Μετά ξεκινήσαμε με προορισμό το Ιάσιο. Δεν είχαμε κάτι άλλο στο πρόγραμμα για να σταματήσουμε να το δούμε, όμως σταματήσαμε πολλές φορές για να φωτογραφίσουμε ωραίες εικόνες σε χωριά αλλά και εκκλησίες ή και μόνο την φύση. Ο δρόμος για να φτάσουμε στο Ιάσιο δεν ήταν κανένας μεγάλος εθνικός, απλά ήταν ένας καλός δρόμος που συνήθως η ταχύτητα του αυτοκινήτου ήταν μέχρι 100 χλμ την ώρα. Φυσικά όταν περνούσαμε από τα χωριά αυτή η ταχύτητα μειωνόταν, αλλά όχι πάρα πολύ. Και δυστυχώς οι δρόμοι τους περνάνε μέσα από πολλά χωριά και μικρές πόλεις. Εντύπωση προκαλεί ότι τα χωριά δεν έχουν πολύ κόσμο να κυκλοφορεί. Ίσως ένα μεγάλο ποσοστό από τα σπίτια να είναι και εγκαταλειμμένα. Όμως σίγουρο είναι ότι σε μερικά από τα χωριά έβλεπες πάρα πολύ ωραία και καινούργια σπίτια. Το καλό που έχουν εδώ είναι ότι στα χωριά, που μπορεί να έχουν και 3 ή 4 χιλιάδες κατοίκους, τα σπίτια είναι σχετικά ομοιόμορφα και σπανίως βλέπεις κάποιο κτίριο που να έχει έναν όροφο πέραν του ισογείου.
Εδώ φαίνονται τοποθεσίες από τη διαδρομή. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το ταξίδι πήξαμε σε εκκλησίες, αλλά είχαν ενδιαφέρον.
View attachment 428069 View attachment 428070 View attachment 428071 View attachment 428072

Στο δρόμο χρειάστηκε να πάρουμε ένα μικρό πλοίο για να διασχίσουμε το Δούναβη και να πάμε απέναντι. Ήταν ακριβώς στην πόλη Galati.
View attachment 428068

Στο Ιάσιο φτάσαμε λίγο πριν τις 6 και βρήκαμε τρομερή κίνηση στους δρόμους. Πήγαμε κατευθείαν στο δωμάτιο που μένουμε, το οποίο ήταν πάρα πολύ όμορφο. Εκεί απλά αφήσαμε τα πράγματά μας και το αυτοκίνητο και φύγαμε για να δούμε για δύο ώρες που θα είχε ακόμα φως την πόλη. Ευτυχώς που το ξενοδοχείο μας, βασικά ήταν ενοικιαζόμενα δωμάτια εκεί, βρισκόταν στο κέντρο της πόλης και μέσα σε 5 λεπτά βρισκόμασταν στις υπέροχες εκκλησίες και τα κτίρια της περιοχής. Πήγαμε σε όλα τα κοντινά και έτσι για την επόμενη μέρα έμειναν μόνο μερικά που βρίσκονται δυτικά της πόλης.

Τα πρώτα εντυπωσιακά κτίρια που είδαμε ήταν θρησκευτικού περιεχομένου, Χριστιανικά. Αρχικά, και σε απόσταση δέκα λεπτών με τα πόδια από το δωμάτιο ήταν ο Moldavian Metropolitan Cathedral και το Three Holy Hierarchs Monastery. Στο Google στο χάρτη τα γράφει: Metropolitan Cathedral Iasi και Manastirea Sfintii Trei Ierarhi. Από εκεί περπατήσαμε ένα ωραίο πεζόδρομο, ακούγοντας που και που ελληνικά από νέους, μάλλον φοιτητές της πόλης, μέχρι το κτίριο της Όπερας. Η τελική κατάληξη των σπουδαίων κτιρίων ήταν το Παλάτι του Πολιτισμού. Στην περιοχή είδαμε και ένα τεράστιο Mall, που μόνο εξωτερικά αξίζει γιατί ήταν όμορφο με πολλούς εξωτερικούς χώρους για να περπατήσεις ή να καθίσεις.

View attachment 428073 View attachment 428074 View attachment 428075 View attachment 428076 View attachment 428077 View attachment 428078 View attachment 428079 View attachment 428080 View attachment 428081 View attachment 428082 View attachment 428083 View attachment 428084

Από τη σημερινή, αλλά και τη βόλτα της επόμενης μέρας, είδαμε ότι το Ιάσιο είναι μια πανέμορφη πόλη, όπως και πολλές άλλες όπως διαπιστώσαμε σε αυτό το ταξίδι.
Μου κάνει κάπως μελαγχολική και βαριά χώρα, αλλά μπορεί να φταίει η εποχή. Το Ιασιο φαίνεται πολύ όμορφο ομως και βέβαια οι παραμυθενιες εκκλησίες
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.762
Likes
14.567
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Μου κάνει κάπως μελαγχολική και βαριά χώρα, αλλά μπορεί να φταίει η εποχή. Το Ιασιο φαίνεται πολύ όμορφο ομως και βέβαια οι παραμυθενιες εκκλησίες
Όντως οι άνθρωποι ήταν σχεδόν αγέλαστοι. Με εξαίρεση το Βουκουρέστι, ήταν μάλλον άσχημοι. Μου θύμισαν τους σκυθρωπούς ανθρώπους που είχα δει το 1981 που είχα πάει ξανά. Τότε έλεγα πως θα έφταιγε το καθεστώς. Μάλλον δεν ήταν αυτός ο λόγος.
Ο καιρός ήταν κακός και μουντός. Συνήθως τραβούσα φωτογραφίες βάζοντας μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης, για να έχουν λίγο περισσότερο φως.
Τα μοναστήρια και μερικά κάστρα ήταν καταπληκτικά. Λόγω εποχής, ορισμένα από τα κάστρα ήταν κλειστά, είτε για συντήρηση είτε επειδή δεν είχαν αρκετούς επισκέπτες. Θα τα πω στη συνέχεια.
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.762
Likes
14.567
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Να κάνουμε μια μικρή σύνοψη του ως τώρα ταξιδιού με λίγους χάρτες. Θα έπρεπε να τους έχω ήδη βάλει αλλά ξεχάστηκα.
Πρώτη μέρα λοιπόν κάναμε τη διαδρομή από το Βουκουρέστι στη Κωστάντζα:
1682570428035.png

Στην Κωστάντζα κάναμε βόλτα στο κέντρο:
1682570828932.png

Τη δεύτερη μέρα πήγαμε στην Τουλτσέα, μέσω κάποιων στάσεων:
1682570511448.png

Επισκεφτήκαμε επίσης μερικά παραδουνάβια χωριά:
1682570739322.png

Τα κοντινά μέρη στην Τουλτσέα, φεύγοντας από την πόλη ήταν αυτά που φαίνονται στον επόμενο χάρτη:
1682571204163.png

Η συνολική διαδρομή μέχρι το Ιάσιο ήταν:
1682571301611.png


Μερικά από τα ενδιαφέροντα στο Ιάσιο:
1682571357652.png


Φύγαμε από το Ιάσιο και πήγαμε στις περιοχές των Μοναστηριών που φαίνονται στον επόμενο χάρτη:
1682571420614.png

Και επειδή στο βόρειο τμήμα δεν φαίνονται καλά δίνω και ένα πιο λεπτομερειακό χάρτη γι αυτή την περιοχή:
1682571475313.png

Και η συνολική διαδρομή της ημέρας:
1682571624728.png

Έπεται συνέχεια.
 

evaT

Member
Μηνύματα
1.570
Likes
12.765
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
'Εχω δει κάποια από τα όμορφα χωριά της Ρουμανίας, κάστρα καθώς και το Βουκουρέστι αλλά έμεινα έκπληκτη από τα πολύ ξεχωριστά μοναστήρια.
Για τους ανθρώπους συμφωνώ, όσο ήρθα σε επαφή δεν έχω να πω τίποτα το καλό αλλά έχω ακούσει από φίλους πολλές διαφορετικές απόψεις οπότε μάλλον τα πράγματα έχουν κ άλλη όψη.

Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία σου σε ακόμη ένα από τα όμορφα και διαφορετικά ταξίδια σου!
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.762
Likes
14.567
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
'Εχω δει κάποια από τα όμορφα χωριά της Ρουμανίας, κάστρα καθώς και το Βουκουρέστι αλλά έμεινα έκπληκτη από τα πολύ ξεχωριστά μοναστήρια.
Για τους ανθρώπους συμφωνώ, όσο ήρθα σε επαφή δεν έχω να πω τίποτα το καλό αλλά έχω ακούσει από φίλους πολλές διαφορετικές απόψεις οπότε μάλλον τα πράγματα έχουν κ άλλη όψη.

Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία σου σε ακόμη ένα από τα όμορφα και διαφορετικά ταξίδια σου!
Εμένα δε μου φέρθηκαν καθόλου άσχημα. Ίσα ίσα, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών και των ξενοδοχείων ήταν ευγενέστατοι. Εγώ αναφέρθηκα στο ύφος τους που είναι μουντό σαν το συννεφιασμένο καιρό τους.
Επίσης είπα πως δεν έχουν ομορφιά, ως επί το πλείστον. Μου φάνηκαν χοντροκομμένοι, ειδικά οι άντρες.
Είπαμε, εξαίρεση το Βουκουρέστι.
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.762
Likes
14.567
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Ζωγραφιστά Μοναστήρια ως την Κλουζ Ναπόκα

Το πρωί αυτής της μέρας βρισκόμασταν στην πόλη Gura Humorului. Το ξενοδοχείο ήταν πολύ καλό και το δωμάτιο μας τεράστιο. Όμως μόλις σηκωθήκαμε διαπιστώσαμε ότι έριχνε μια ψιλή βροχή. Έτσι το πήραμε απόφαση ότι οι σημερινή μέρα θα ξεκινούσε με αυτό το ψιλόβροχο. Δεν πτοηθήκαμε και ξεκινήσαμε τη βόλτα μας για να δούμε λίγο την πόλη. Την είχαμε δει και το προηγούμενο απόγευμα, αλλά θέλαμε να δούμε και κάτι παραπάνω, εάν είχε. Τελικά κάναμε βόλτα περίπου μία ώρα χωρίς να δούμε κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με την προηγούμενη μέρα. Γι αυτό φορτώσαμε το αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε την πορεία μας.
DSC_0260.JPG
DSC_0269.JPG
DSC_0281.JPG

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, για την σημερινή ημέρα είχαμε να δούμε τα τελευταία 5 ζωγραφιστά μοναστήρια και μετά να πηγαίναμε για διανυκτέρευση στην πόλη Κλουζ Ναπόκα. Και τα 5 μοναστήρια ήταν σε απόσταση λιγότερη των 100 χιλιομέτρων από εκεί που βρισκόμασταν, και μετά είχαμε άλλα 250 χιλιόμετρα για να φτάσουμε στην Κλουζ.

Ξεκινήσαμε από το πρώτο μοναστήρι και ακολουθούν τα 5 Painting Monasteries που είδαμε διαδοχικά: Voronet, Humor, Arbore, Sucevita, Moldovita. Σε όλα αυτά έπεφτε μια μικρή βροχή, η οποία όμως δεν μας ενόχλησε, αφού αυτά που βλέπαμε ήταν κοντινά. Και με μια ομπρέλα προστατεύαμε τις κάμερές μας. Τα μοναστήρια είπαμε έχουν το ιδιαίτερο ότι στους εξωτερικούς τοίχους έχουν αγιογραφίες. Εννοείται ότι και στο εσωτερικό είναι γεμάτα με πολύ όμορφες εικόνες, κυρίως αγιογραφημένες στους τοίχους. Έχουν κάτι ιδιαίτερο. Όμως γενικά έχουν μια ομοιότητα.

Πρώτο Ζωγραφιστό Μοναστήρι Voronet:
DSC_0290.JPG
DSC_0292.JPG
DSC_0297.JPG
DSC_0300.JPG
DSC_0309.JPG
DSC_0314.JPG
DSC_0319.JPG



Το επόμενο Μοναστήρι, το Humor:
DSC_0323.JPG
DSC_0329.JPG
DSC_0335.JPG
DSC_0328.JPG
DSC_0334.JPG
DSC_0338.JPG


Μετά προχωρήσαμε μέχρι το χωριό Arbore, να δούμε το ομώνυμο μοναστήρι, πολύ παλιό:
DSC_0363.JPG
DSC_0371.JPG
DSC_0373.JPG
DSC_0379.JPG


Και κάποιες φωτογραφίες από τη διαδρομή:
DSC_0346.JPG
DSC_0355.JPG
DSC_0393.JPG


Εδώ το μοναστήρι Sucevita:
DSC_0396.JPG
DSC_0401.JPG
DSC_0402.JPG
DSC_0408.JPG
DSC_0411.JPG
DSC_0415.JPG
DSC_0417.JPG
DSC_0424.JPG
DSC_0443.JPG
DSC_0445.JPG
DSC_0451.JPG
DSC_0461.JPG


Περνώντας διάφορα βουνά:
DSC_0466.JPG
DSC_0475.JPG
DSC_0487.JPG


Επισκεπτόμαστε το τελευτάιο Ζωγραφιστό Μοναστήρι του ταξιδιού μας: το Moldovita.
DSC_0507.JPG
DSC_0514.JPG
DSC_0521.JPG
DSC_0522.JPG
DSC_0534.JPG
DSC_0537.JPG
DSC_0541.JPG
DSC_0558.JPG

Τα 2 τελευταία, Sucevita και Moldovita, ίσως μπορούμε να πούμε ότι είναι τα πιο όμορφα και τα πιο καλοσυντηρημένα. Γενικά έχουν μια είσοδο στα 10 λέι το άτομο, την οποία μερικές φορές δεν την πληρώνεις, αφού πρέπει εσύ να πας σε ένα κατάστημα με σουβενίρ που έχουν για να δώσεις τα χρήματα. Αυτή την εποχή δεν κυνηγάνε τόσο πολύ τα εισιτήρια, αφού οι επισκέπτες ήταν λιγοστοί. Τα μοναστήρια αυτά βρίσκονται όλα μέσα σε πόλεις ή χωριά και δεν έχουν σχέση με τις ερημικές τοποθεσίες πού βρίσκονται τα περισσότερα στην Ελλάδα.

Μόνο που το μοναστήρι στο χωριό Arbore ήταν κλειστό. Όμως εμείς βρήκαμε τρόπο να μπούμε μέσα στην αυλή, ενώ μετά από λίγο ήρθε μια κυρία και μας άνοιξε κανονικά και την εκκλησία να τη δούμε. Ουσιαστικά δεν ήταν μοναστήρι εκεί, γιατί δεν είδαμε να υπάρχουν άλλα κτίρια για μοναχούς. Τα υπόλοιπα μοναστήρια όλα είναι γυναικεία και έχουν πολλές μοναχές να κυκλοφορούν.

Αφού τελειώσαμε με τα 5 μοναστήρια, πήραμε το δρόμο για την Κλουζ, Αν δε σταματούσαμε θα κάναμε περίπου τεσσερισήμισι ώρες για τα 250 km. Και πράγματι σταματήσαμε ελάχιστα. Ο δρόμος περνούσε μέσα από βουνά στην αρχή της διαδρομής και ήταν πολύ όμορφη η θέα. Μόνο σε κάποιο σημείο για περίπου 10 km είχε ομίχλη. Μετά τελείωσε και αυτή και κατεβήκαμε στα πεδινά. Εκεί η κατάσταση ήταν λίγο δύσκολη για μένα που οδηγούσα, αφού περνάγαμε συνέχεια μέσα από πόλεις και χωριά. Ενώ τα όρια ταχύτητας ήταν πολύ χαμηλά, όλοι έτρεχαν με ταχύτητες από 80 μέχρι και 100 km την ώρα. Έτσι αναγκαζόμουν κι εγώ να τρέχω. Ο καιρός εν τω μεταξύ είχε φτιάξει και δεν έβρεχε καθόλου. Η θερμοκρασία ήταν περίπου στους 10 βαθμούς.
DSC_0569.JPG


Φτάσαμε στην Κλουζ στις 20:00, λίγο πριν πέσει το σκοτάδι. Βρήκαμε το δωμάτιό μας λίγο δύσκολα, και πέσαμε για ύπνο πολύ κουρασμένοι.

Η διαδρομή με τα πέντε μοναστήρια:
1682605915302.png

Και η συνολική διαδρομή της ημέρας:
1682606096438.png


Από τις ώρες που φαίνονται στους χάρτες, καταλαβαίνετε πως δε γίνεται να τα προλάβεις όλα πίνοντας και καφέ για να ξεκουραστείς! Για φαγητό βέβαια ούτε συζήτηση. Κάτι μικρά σάντουιτς φτιάχναμε το πρωί για το δρόμο.
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.762
Likes
14.567
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Κλουζ Ναπόκα, αλατωρυχείο και Σιγκισοάρα.

Ο καιρός στην Κλουζ ήταν και αυτή τη μέρα βροχερός. Σηκωθήκαμε αρκετά νωρίς. Περίπου στις 8 αφήσαμε το δωμάτιο, που τελικά δεν ήταν και πολύ καλό για διάφορους λόγους και πήγαμε για να δούμε την πόλη Cluj-Napoca. Ήμασταν σίγουροι ότι θα είχε κάτι ενδιαφέρον αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα είχε τόσο ωραία κτίρια. Πήραμε το αυτοκίνητο και ανεβήκαμε σε ένα λόφο με το όνομα Cetatuia. Από κει επάνω η πόλη φαινόταν πολύ καλά, όμως είχε αρκετά σύννεφα με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουμε τη θέα και οι φωτογραφίες να είναι αρκετά θαμπές. Γι αυτό μετά από μια μικρή βόλτα εκεί πάνω ξαναπήραμε αυτοκίνητο και κατεβήκαμε. Το παρκάραμε κοντά στην παλιά πόλη που έχει τα πιο ενδιαφέροντα σημεία. Εδώ το παρκάρισμα είναι μια υπόθεση. Δεν είναι ακριβό, όμως το πρόβλημα είναι να βρεις τον τρόπο για να πληρώσεις, αφού παντού υπάρχουν παρκόμετρα.
DSC_0583.JPG
DSC_0589.JPG
DSC_0596.JPG


Για παράδειγμα στην Κλουζ δεν κατάφερα να στείλω μήνυμα για να χρεωθώ το παρκάρισμα. Μετά ήρθε κάποιος να με βοηθήσει αλλά το μηχάνημα δεν έπαιρνε την πιστωτική κάρτα. Ούτε έπαιρνε χαρτονομίσματα, που είχα δει σε ένα άλλο μηχάνημα. Εγώ είχα χαρτονομίσματα και όλα είχαν πάει καλά τότε. Όμως το συγκεκριμένο μηχάνημα έπαιρνε μόνο κέρματα. Ευτυχώς λοιπόν ο Ρουμάνος που με βοηθούσε έφερε αρκετά ψιλά για να πληρώσουμε 6 λέι πού ήταν το κόστος για παρκάρισμα 2 ωρών.

Ξεκινήσαμε τις βόλτες στην πόλη. Πάθαμε ένα πολιτιστικό σοκ. Τα κτίρια, και ειδικά ορισμένες εκκλησίες, ήταν καταπληκτικές. Είδαμε το πανεπιστήμιο και τον γοτθικό ναό του Αγίου Μιχαήλ. Συνήθως μπαίνουμε μέσα στις εκκλησίες για λίγο. Επίσης περάσαμε έξω από μουσεία και τα άλλα υπέροχα κτίρια. Σε όλες τις πόλεις που πήγαμε κυκλοφορούν τραμ. Για οδηγούς αλλά και πεζούς είναι μια ενόχληση, αλλά βοηθούν τους επιβάτες.

DSC_0599.JPG
DSC_0606.JPG
DSC_0624.JPG
DSC_0633.JPG
DSC_0648.JPG
DSC_0652.JPG
DSC_0659.JPG
DSC_0674.JPG
DSC_0681.JPG
DSC_0687.JPG
DSC_0717.JPG
DSC_0735.JPG


Ενδιαφέρον το μνημείο αυτό:
DSC_0737.JPG


Οι βόλτες τελείωσαν σε περίπου 2-3 ώρες και έτσι κατά τις 11 ξεκινούσαμε το υπόλοιπο πρόγραμμα που είχε αυτή η μέρα. Αρχικά έπρεπε να επισκεφθούμε το φρούριο Banffy. Δεν ήταν μακριά από την πόλη αλλά ήταν στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που είχε το υπόλοιπο πρόγραμμα. Έτσι αποφασίσαμε να μην πάμε, μήπως και προλαβαίναμε όλα τα υπόλοιπα, που βέβαια δεν ήταν και τόσο πολλά, αλλά οι αποστάσεις ήταν μεγάλες.

Πρώτα λοιπόν πήγαμε να επισκεφθούμε ένα ορυχείο αλατιού με το όνομα Salina Turda. Πήγαμε και με εισιτήριο 60 λέι ο κάθε ένας μπήκαμε μέσα και ήταν κάτι πολύ ιδιαίτερο σε σχέση με άλλα ορυχεία αλατιού που έχουμε δει. Η ιδιαιτερότητα ήταν ότι είχε τεράστιες αίθουσες και σε διάμετρο (γιατί ήταν στρογγυλές) αλλά και ύψος. Το ύψος πρέπει να ήταν περίπου 100 μέτρα. Χρησιμοποιήσαμε 2 ανελκυστήρες για να κατέβουμε και να ανέβουμε. Το περίεργο ήταν το σχήμα τους που ήταν με μικρή διάμετρο στην κορυφή και μεγάλη στη βάση. Κανένας γεωλόγος να μας το εξηγήσει; Σε μια από αυτές τις αίθουσες είχε πολύ νερό στη βάση όπου μπορούσες να νοικιάσεις μια μικρή βάρκα και να κάνεις βόλτες στη λιμνούλα. Πολλοί ήταν αυτοί που το έκαναν.
DSC_0743.JPG


Σε μια άλλη αίθουσα από τις δύο που ήταν επισκέψιμες, υπήρχε κόσμος που έπαιζε μπιλιάρδο και μίνι γκολφ. Είχε ακόμα και μια μεγάλη ρόδα για να μπαίνει ο κόσμος και να ανεβοκατεβαίνει περιστρεφόμενος. Είχε και άλλες μικρότερες αίθουσες, κυρίως σε στυλ μουσείου, όμως δεν είχε τα καλλιτεχνικά σκαλίσματα όπως έχουμε δει σε άλλα παρόμοια ορυχεία στην Κρακοβία και στην Κολομβία.
IMG_20230401_114740.jpg
IMG_20230401_115201.jpg
IMG_20230401_115330.jpg
IMG_20230401_115951.jpg
IMG_20230401_120211.jpg
IMG_20230401_120746.jpg
IMG_20230401_121517.jpg


Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να μείνουμε πολύ χρόνο εκεί και έτσι συνεχίσαμε το ταξίδι μας. Ο επόμενος σταθμός ήταν η πόλη Sighisoara. Είχαμε διαβάσει ότι είναι όμορφη, αλλά αυτό που είδαμε δεν το περιμέναμε. Είδαμε μια μεσαιωνικού τύπου πόλη με πανέμορφα κτίρια, είτε μεγάλες εκκλησίες είτε μικρές κατοικίες. Μας άρεσε πάρα πολύ και επί 2 ώρες κάναμε βόλτες στην παλιά πόλη, η οποία είναι χτισμένη πάνω σε ένα λόφο. Μετά φεύγοντας κάναμε βόλτα με το αυτοκίνητο και στην πιο καινούργια πόλη κάτω από τον λόφο, όπου και εκεί ήταν πολύ όμορφα. Όμως δεν κατεβήκαμε για να κάνουμε και εκεί επιπλέον βόλτα.

DSC_0748.JPG
DSC_0753.JPG
DSC_0769.JPG
DSC_0775.JPG
DSC_0779.JPG
DSC_0792.JPG


Τα μέρη που είδαμε στο λόφο ήταν τα Citadel, Clock Tower and Monastery Church, Piața Cetății (Citadel Square), Church on the Hill, Covered Staircase, Holy Trinity Church.

DSC_0809.JPG
DSC_0809.JPG
DSC_0813.JPG
DSC_0821.JPG
DSC_0825.JPG
DSC_0837.JPG


Η πόλη Targu Mures που ήταν στη διαδρομή που κάναμε τελικά έμεινε μόνο στα χαρτιά. Κρίναμε ότι θα πήγαινε πάρα πολύ να την επισκεπτόμασταν. Έτσι από την Σιγκισοάρα φύγαμε για να πάμε στην πόλη που θα μέναμε και δεν ήταν άλλη από την Σιμπιού, Sibiu.

H διαδρομή σήμερα ήταν σχετικά καλή. Αλλά και πάλι πολλά χιλιόμετρα τα κάναμε περνώντας μέσα από μικρές πόλεις και χωριά. H αλήθεια είναι όμως ότι τα χωριά αυτή τη φορά ήτανε πιο ενδιαφέροντα από τις προηγούμενες περιοχές. Χθες και σήμερα είδαμε πολύ όμορφα χωριά. Πολλά από αυτά είναι χτισμένα στις άκρες του κεντρικού δρόμου και δεν υπάρχουν περισσότερα σπίτια πίσω από τις πρώτες σειρές. Κάποια στιγμή, που ευτυχώς ήμασταν στο αυτοκίνητο, άρχισε να βρέχει και όταν φτάσαμε στο Sibiu η ώρα ήταν 19:00, αλλά δεν θέλαμε να κάνουμε βόλτα με βροχή και έτσι δεν βγήκαμε έξω όλο το βράδυ.
Η σημερινή διαδρομή:
1682660274830.png


Συμπερασματικά η σημερινή μέρα δεν είχε και τόσο πολλά να δούμε όμως και οι 2 πόλεις που περπατήσαμε καθώς και το ορυχείο ήταν πολύ ιδιαίτερα.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.195
Μηνύματα
883.532
Μέλη
38.899
Νεότερο μέλος
RDESPOINA

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom