Τουρκία Σκέψεις μετά από ταξίδι σε Σάμο-Τουρκία

xelidoni

Member
Μηνύματα
158
Likes
39
Επόμενο Ταξίδι
Ιταλια
Ταξίδι-Όνειρο
Χιλή-Ισλανδία
πολύ όμορφα εξέφρασες τους προβληματισμούς σου !
Η αγαπητή ντίνα έχει απόλυτο δίκιο, μετά από κάθε ταξίδι , γυρίζεις πιο σοφός, καταστρέφεις ένα-ένα τα οικοδομήματα προκαταλήψεων που έχουν ορθωθεί ακούσια μπροστά μας...
Προσωπικά λατρεύω τη γείτονα χώρα και την έχω επισκεφτεί μερικές φορές.
Ολες αυτές οι αντιθέσεις που περιγράφεις πιστεύω οφείλονται στο μέγεθος της και στην πληθυσμιακή και εθνογραφική ποικιλομορφία της.

Εχω περάσει μόνο από Χίο προς Τσεσμέ και υπήρχαν εταιρίες και των 2 χωρών και δε συνέβη καμία φορά το περιστατικό με το 10 ευρω που ανέφερες. Μάλλον θα περάσω σύντομα και από Κας για Καστελλόριζο. Και οι τιμές εννοείται δεν αλλάζουν από την μια στην άλλη πλευρά.

Εχω και γω μερικούς συμφοιτητές-κατοίκους ακριτικών νησιών και πράγματι είναι πιο αρνητικοί όσον αφορά στο πέρασμά τους στα απέναντι παράλια. Εχω την εντύπωση ότι εκείνοι είναι φοβισμένοι λόγω πιθανής απόβασης του τουρκικού στρατού. Είναι κ άλλοι που το βλέπουν εντελώς εμπορικά (πάνε και ψωνίζουν φτηνότερα).
Η γενική εικόνα που έχω αποσπάσει από τη συναναστροφή μου με τους Τούρκους είναι άριστη. Μπορώ να πω με ευκολία ότι είναι μακράν πιο φιλόξενοι και φιλικοί από μας...και όταν πρόκειται για τουριστικό αλισβερίσι εκεί τα δίνουν όλα. Το σέρβις τους είναι απίθανο, πολύ ευγενικοί και συνήθως δε σε κλέβουν όσο οι Ελληνες...
Οσο απομακρύνεσαι από τα μικρασιατικά παραλια, βρίσκεις και πιο αληθινές συμπεριφορές και αυτές εκτιμάς καλύτερα.

Τέλος, νομίζω πως εκτός από τους επαγγελματίες του είδους , δεν γνωρίζουν σε τι χώματα πατάνε...αλλά μπορεί κ να μη φταίνε εκείνοι...συνήθως δρας σύμφωνα με τα ερεθίσματά σου! Τώρα που βρίσκομαι στην Κύπρο , συναναστρέφομαι και με παιδιά από την τουρκοκυπριακή κοινότητα και μαθαίνω πως από ιστορία εχουν ελλειπέστατη μόρφωση , δε γνωρίζουν βασικά ιστορικά γεγονότα.
Αυτά από μένα....
να ξαναπας τουρκία , είναι πλούσια χώρα...
 

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.118
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Επειδή βασικό στοιχείο της συνεννόησης και του κλίματος φιλίας των λαών είναι η κατανόηση της "αλήθειας των άλλων", παραθέτω δύο πολύ ωραία μυθιστορήματα, που θίγουν πολύ ωραία το θέμα των δύο γειτονικών λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Το ένα είναι το βιβλίο "Κρήτη μου" της τουρκάλας Σάμπα Αλτινσάϊ, απογόνου τουρκοκρητικών, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την μεγαλόνησο κατά την φάση της ανεξαρτησίας της. Το βιβλίο περιγράφει από την μεριά των τουρκοκρητικών τα γεγονότα που πρηγήθηκαν της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κρήτης και της μετέπειτα ένωσής της με την Ελλάδα καθώς και την αναγκαστική εγκατάλειψη των πατρογονικών τους εστιών.
Μία παρόμοια ιστορία από την αντίθετη πλευρά και δη από το Αϊβαλί περιγράφει ο Νίκος Θέμελης στο βιβλίο του "Οι Αλήθειες των άλλων".
 

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.118
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Σε συνέχεια του παραπάνω ακούστε και αυτό.
 
Last edited by a moderator:

Bosporos

Member
Μηνύματα
131
Likes
191
Επόμενο Ταξίδι
Ταυλανδη Καμποτζη
Ταξίδι-Όνειρο
Μπουένος Άιρες
Καλησπέρα κι από μένα,
εγώ σπούδασα στην Τουρκία και είμαι παντρεμένη με Τούρκο και μένουμε στην Αθήνα, οπότε ξέρω από πολύ κοντά όλα αυτά για τα οποία γράφετε. Τόσα χρόνια πάω κι έρχομαι στην Τουρκία, για επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους, και ποτέ μα ποτέ δεν φοβήθηκα ή δεν ένιωσα κάτι άσχημο.
Οι Τούρκοι μοιάζουν με τις Έλληνες, είναι όμως νομίζω πιο "αθώοι", πιο "απονήρευτοι". Οι Έλληνες είμαστε πολύ πιο πονηροί και πολλές φορές δυστυχώς πολύ πιο διπρόσωποι. Όσο για την ευγένια δεν ξέρω από πού προέρχεται, μάλλον η κουλτούρα, η θρησκεία δεν ξέρω. Πάντως το βλέπω κι απο τον σύζυγό μου εδώ που είναι μόνο 2 χρόνια, ότι κάνει σε όλους φοβερά θετική εντύπωση σαν άνθρωπος απλά και μόνο επειδή φέρεται όπως φέρεται. Το ίδιο ισχύει για όλους τους Τούρκους φίλους που ζουν στην Ελλάδα, στους Έλληνες φίλους τους φαίνονται όλοι τους πολύ ευγενικοί.
Σχετικά με τον επαγγελματισμό στα τουριστικά, νομίζω ότι οι τουρίστες στην Τουρκία απολαμβάνουν ένα σέρβις ποιοτικό αν και όχι πάντα επαγγελματικό. Δεν ξέρω όμως τι μετράει περισσότερο. Ο Έλληνας απόφοιτος του ΤΕΙ ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ή ο Τούρκος που σου λέει και το εννοεί " σας αγαπάμε, γιατί μας φοβάστε" κι ας μην μπορεί να σου φτιάξει το τέλειο κοκτέϊλ;
Η Τούρκικη κοινωνία είναι μια κοινωνία με μεγάλα ηθικά διλήμματα, με κρίση ταυτότητας (πού ανήκει, στην Ευρώπη ή στην Ασία), με σύγκρουση θρησκευτικών πεποιθήσεων και μοντερνισμού, είναι εν τέλει μια κοινωνία δυναμική που εξελίσσεται ταχύτατα. Όποιος ταξιδεύει στην Τουρκία θα διαπιστώσει μεγάλες αλλαγές από χρόνο σε χρόνο, τόσο στους ανθρώπους όσο και στην ίδια την χώρα, τις υποδομές, την βελτίωση της κατάστασης. Να μην ξεχάσω να πω ότι σε ό,τι αφορά την επαγγελματική κουλτούρα υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά με την Ελλάδα: η δουλειά και η εργασία θεωρούνται κάτι καλό. Κατά συνέπει ό,τι δουλειά και να κάνεις πρέπει να την κάνεις καλά. Ο σύζυγός μου έχει εκπλαγεί εδώ στην Ελλάδα με την κουλτούρα της χαλάρωσης, του "πασαλείμματος", της προχειρότητας. Στην Τουρκία υπάρχουν χιλιάδες φτωχοί άνθρωποι που μπορεί να κάνουν τις "χειρότερες" δουλειές, αυτό που ξέρουν να κάνουν όμως το κάνουν καλά. Η τεράστια εξειδίκευση είναι κάτι που τους χαρακτηρίζει. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να περάσουν όλη τους τη ζωή στίβοντας πορτοκάλια στα γυράδικα του Τακσίμ ή σερβίροντας ΜΟΝΟ τσάγια στα καφενεία. Αυτό που κάνουν όμως το αγαπούν και το κάνουν καλά.
Συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα, αλλά με εμπνέει το θέμα!
Ας μην τα λέμε όλα να φαίνονται τόσο ιδεατά. Και φυσικά στην Τουρκία υπάρχουν και εθνικιστές και Γκρίζοι Λύκοι και Ισλαμιστές και διάφοροι περίεργοι που μπορεί να έχουν κόμπλεξ με την Ελλάδα. Η διαφορά όμως είναι ότι ακόμα κι αν έχουν θέμα με την Ελλάδα δεν θα στο πουν ποτέ κατάμουτρα, ενώ ο αντίστοιχος Έλληνας θα είχε σπάσει τον άντρα μου στο ξύλο εδώ.
 

Bosporos

Member
Μηνύματα
131
Likes
191
Επόμενο Ταξίδι
Ταυλανδη Καμποτζη
Ταξίδι-Όνειρο
Μπουένος Άιρες
Σχετικά με το θέμα υπάρχει ένα βιβλίο του Ηρακλή Μήλλα:
Dos and Donts for Better Greek-Turkish Relations, (επίσης στα ελληνικά και τουρκικά, 2002)
Κάνει προτάσεις πώς Έλληνες και Τούρκοι μπορούν να τα βρούνε όταν συζητάνε, πιάνει τα διάφορα "καυτά" θέματα και εξηγεί πώς και γιατί τα βλέπει έτσι η άλλη πλευρά και γενικά είναι φοβερό βιβλιαράκι γραμμένο με πολύ χιούμερο και καλή διάθεση. Είναι από τις εκδόσεις Παπαζήσης και σας παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα στα αγγλικά από το σάϊτ:
A guide for those who want to avoid mistakes which create misunderstandings and aggravate interethnic rapprochement.
(The quide may also be used conversely to create tension, to satisfy aggressive personalities and Greek and Turkish nationalists).
This guide was originally written in English with the purpose to be published in a third country, simply because each Greek or Turkish publication is perceived by the "other" side as biased. Eventually another solution was found: the text circulates in Greece in English and in Greek and simultaneously in Turkey in Turkish. In case of doubt or disagreement the English text precedes; the others are translations.
All the views expressed here are my own and they do not commit any other person, group or organization. In other words, there is no conspiracy. I also take this opportunity to declare, being fully aware of the consequences of this declaration, that though I do not know why, I like pasturma as well as souvlaki!
 

GKCAPO

Member
Μηνύματα
767
Likes
305
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΑΝΑΔΑΣ-Η.Π.Α.
1. ...Οι Έλληνες είμαστε πολύ πιο πονηροί και πολλές φορές δυστυχώς πολύ πιο διπρόσωποι...
σωστά!!!
2.....νομίζω ότι οι τουρίστες στην Τουρκία απολαμβάνουν ένα σέρβις ποιοτικό αν και όχι πάντα επαγγελματικό....
σωστά!!! αλλά νομίζω ΚΑΙ επαγγελματικό!!!!
3....ο Τούρκος που σου λέει και το εννοεί " σας αγαπάμε, γιατί μας φοβάστε" ...
Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα...
τι να πω, ίσως εδώ η συζήτηση πάει αλλού, άνθρωποι του Θεού είναι κι αυτοί, δε λέω αλλά κάτι παλιές μνήμες, κάτι Αττίλες, κάτι απειλές, κάτι αερο ... παραβιάσεις, κάτι φρεγάτες που φτάνουν στο Σούνιο, κάτι εμπόρια λαθρομεταναστών, κάτι δικαιώματα του Πατριαρχείου, κάτι 1955 στο Πέραν, κάτι ....ένας κακός μπελάς τέλος πάντων. Μεταξύ μας θα προτιμούσα να συνόρευα με τη...Γαλλία πχ....Λέμε τώρα ...
Και πάω και στη Πόλη και κάνω και δουλειές συχνά και φίλους έχω...
Από την άλλη βρε παιδιά τόσα εκατομμύρια ψυχές είναι ...αυτό μας έλειπε να είναι όλοι Λύκοι. Δεν θα υπήρχαμε...
Και να συνειδητοποιήσουμε και κάτι απλό που στο δικό μου (επιχειρηματικό) μυαλό φαίνεται ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ!!!
Συστατικά όπως, επαγγελματισμός, εντιμότητα, φιλικότητα, ευγένεια, καθαριότητα, εκσυγχρονισμός, ποιότητα & ποικιλία προϊόντων κλπ. είναι εκ των ...ουκ άνευ ενός λογικού οικονομικού λειτουργού, για να πετύχει η συνταγή!!! Τι έπρεπε δηλ να κάνουν ...να μας "βρίζουν", να μας κλέβουν κλπ??? Μα θα μου πείτε το κάνουν ...εδώ...ε εδώ είναι ααααλλο πράμα...
Εδώ πρέπει να συμπληρώσω και την ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ που έχουμε (δίκαια αλλά και ΑΔΙΚΑ) απέναντί τους. Όπως και το "αξιοπερίεργο" του πράγματος...Φαντάζομαι σκηνές που έχεις ζήσει με τον εξαιρετικό σου (είναι βέβαιο) Τούρκο σύζυγο...ειδικά στις πρώτες επαφές με συγγενείς, φίλους, γείτονες...Και εγώ δεν ξέρω τι περιμένει το παράξενο μυαλό μας να αντιμετωπίσει....και τελικά η έκπληξη είναι 1000 φορές θετικότερη!!! Έχω ζήσει κάτι παρόμοιο με τον γιο φίλου που παντρεύτηκε Τουρκάλα και την έφερε εδώ. Όλοι μας "φορέσαμε" τον καλύτερο εαυτό μας και την αγαπήσαμε πιο πολύ από την 2η και την 3η (Ελληνίδα & Γερμανίδα, αντίστοιχα) νύφες του 3τεκνου φίλου. Η Τουρκάλα, κούκλα από πορσελάνη, είναι πάντα στη καρδιά όλων μας!!!
 

xelidoni

Member
Μηνύματα
158
Likes
39
Επόμενο Ταξίδι
Ιταλια
Ταξίδι-Όνειρο
Χιλή-Ισλανδία
Βοσπορίνα,
πολύ όμορφα μας μεταφέρεις την εμπειρία σου από την επαφή σου με τους γείτονές μας. Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες για τη νοοτροπία τους ( και αντίστοιχα με την δική μας). Δε θα ξεχάσω ποτέ πως ξύνισε τα μούτρα της η μάνα μου όταν περάσαμε από το σπίτι με ένα Τούρκο φίλο μου που έκανε διακοπές εδώ και πως με είχε υποδεχτεί η δική του παλαιότερα! (ευτυχώς που δε μιλάει αγγλικά ) .
Πώς αποφάσισες να σπουδάσεις Τουρκία?
Γράψε μας και άλλα....
 

turms

Member
Μηνύματα
2.074
Likes
2.838
Επόμενο Ταξίδι
ΔΝΤ;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Σκι στην Παταγονια
Η απορια που εχω οταν διαβαζω κατι τετοιες δηλωσεις περι επαγγελματισμου στην Τουρκια, ειναι, αν τελικα η τουρκοκρατια μας μετεδωσε αυτο το χαλαρο, τεμπελικο στυλ μας, ή εμεις μολυναμε την Τουρκια....λιγο ατοπο το ερωτημα αλλα...
 

Kostis

Member
Μηνύματα
267
Likes
35
Επόμενο Ταξίδι
Τωρα για λιγο στ'αυγα μας
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικος
ή ο Τούρκος που σου λέει και το εννοεί " σας αγαπάμε, γιατί μας φοβάστε" κι ας μην μπορεί να σου φτιάξει το τέλειο κοκτέϊλ;
Bosporos καλησπερα σου...αυτην την παραθεση μπορεις να μου την αναλυσεις λιγακι γιατι δεν την καταλαβα ή μαλλον τι μπορει να εννοει ο Τουρκος λεγοντας κατι τετοιο;oτι αισθανονται υπερανω ή χαιρονται που τους "φοβομαστε" ή κατι αλλο;
 

NTINA

Member
Μηνύματα
820
Likes
146
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ταξίδι-Όνειρο
Γουατεμάλα
Κωστή,να σου πω ,πως το κατάλαβα εγώ.
Σας αγαπάμε.Γιατί μας φοβάστε?
Μόνο έτσι μου βγαίνει:p
 

muya

Member
Μηνύματα
207
Likes
71
Ταξίδι-Όνειρο
Αργεντινή
Πολυ ενδιαφεροντα ολα αυτα που διαβαζω! Μπραβο στον interted, οι σκεψεις και τα σχολια του βοηθουν να γινει μια συζητηση με πολυ ενδιαφερον και ουσια. και φυσικα θα συμφωνησω οτι ταξιδευοντας ανογει το μυαλο και το πιο κοντινο παραδειγμα ειναι οι γειτονες που αλλιως μας τους παρουσιαζουν κι αλλιως τους γνωριζουμε! Μπραβο και στην βοσπορινα, περιμενουμε κι αλλα για την εμπειρια της...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.217
Μηνύματα
883.961
Μέλη
38.907
Νεότερο μέλος
Chrysostomos

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom