Σπουδές εδώ ή Αγγλία ?

mafalda

Member
Μηνύματα
27
Likes
3
Ταξίδι-Όνειρο
λατινικη αμερικη (ολη)
αφου ο ιδιος λες πως αν δεν φυγεις για σκωτια βαθια μεσα σου θα το μετανιωσεις,μου φαινεται πως εχεις παρει την αποφαση σου.παντως και εγω θα συμφωνησω με την latina. εγω σπουδασα ελλαδα (αθηνα συγκεκριμενα) και περασα καταπληκτικα.και η σχολη μου ηταν σοβαρη αλλα και το διασκεδασα παααρααα πολυ. αρκει οταν πρεπει να διαβασεις να διαβαζεις και οταν πρεπει να διασκεδασεις,ριξ'το εξω. αλλα εσυ ξερεις κατα βαθος τι σου ταιριαζει καλυτερα
 

Blondeamon

Member
Μηνύματα
285
Likes
142
Σπουδάζω Σκωτία μεταπτυχιακό και τέλειωσα Ελλάδα Πολυτεχνείο.

Αν θέλεις την άποψη μου, μείνε Ελλάδα για 1ο πτυχίο και έλα για δεύτερο.(μεταπτυχιακο δηλ) Αν θέλεις να με βρεις μσν να σου πω περισσότερα είσαι ευπρόσδεκτος αλλά απλά ενδεικτικά να σου πω οτι όσο υψηλό επίπεδο και να νομίζεις οτι έχουν έξω, μην υποτιμάς τα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Το Φυσικό του Εδιμβούργου κάνει μαθήματα απο Οκτώβρη μέχρι Απρίλη και μετά οι φοιτητές κάθονται, στους 2 μήνες κάθε εξαμήνου δε μαθαίνεις ούτε το 1/3 απο αυτά που μαθαίνεις σε 5 μήνες της Ελλάδας σε μάθημα. Και τα 2 πρωτα χρόνια δεν υπολογίζονται στο βαθμό πτυχίου, τα μαθήματα είναι απλά pass/fail.

Στα μεταπτυχιακά μας έχουν, στα προπτυχιακά τους έχουμε.

Σε θέμα Σκωτίας σαν πόλη, οχι απλά μας έχουν...άλλη ζωή εδώ. Εγω θα σε συμβούλευα να έρθεις και στην ημέρα που ανοίγουν τα πανεπιστήμια για επισκέψεις γνωστά και ως Open days, για να σε ξεναγήσουν στο τμήμα και να πάρεις μια ιδέα.

Έλα να με βρείς κιόλας να πιούμε ενα καφέ να μάθεις και την άσχημη πλευρά όχι μόνο τα καλά (και για Ελλάδα και για Σκωτία)

Ελπίζω να βοήθησα λίγο, καλή επιλογή.

Υ.Γ Και για να λύσω την απορία σου, τα πτυχία μας έξω αναγνωρίζονται ισάξια και κανείς δεν θα σου δημιουργήσει ποτέ θέμα σε αυτό.
 
Μηνύματα
13
Likes
11
Ταξίδι-Όνειρο
Παντού
Χμμμμμ.... :reading:

Τελικά μάλλον έχετε δίκιο. Αν μείνω εδώ τα πρώτα χρόνια για σπουδές, θα ωριμάσω, θα μάθω, θα "ψαχτώ" και θα κάνω τη σωστή επιλογή.

Το πολύ-πολύ αν δεν περάσω εκεί που θέλω ή απογοητευτώ σε βαθμό απελπισίας με το αντικείμενο των σπουδών, μπορώ οποτεδήποτε να κάνω αίτηση για Αγγλία ή κάπου αλλού στο εξωτερικό (btw, ενδιαφέρον το σύστημα της Αμερικής αλλά προς το παρόν απλησίαστο λόγω κόστους).

Blondeamon χαίρομαι που βρήκα φοιτητή που σπουδάζει Εδιμβούργο έστω και αν είσαι μεταπτυχιακός. Εδιμβούργο θα έρθω ούτως ή άλλως και θα χαρώ να πιούμε έναν καφέ και να τα πούμε - δεν ξέρω όμως αν σε προλάβω.

Πάντως ΟΛΕΣ οι απαντήσεις πραγματικά ήταν πολύ χρήσιμες. Ξεκαθάρισαν πολλά στο μυαλό μου και ίσως με βοηθήσατε να σκεφτώ πιο λογικά. Δεν περίμενα τόσες απαντήσεις :D !

Ευχαριστώ πολύ όλους, τα λέμε ξανά τον Μάιο οπού θα αρχίσω να χρησιμοποιώ το forum για τον βασικό λόγο που έγινα μέλος

:airplane:

... αν όχι νωρίτερα!!!
 

Vito

Member
Μηνύματα
746
Likes
1.019
Κοιτα, και γω όταν ήμουν μαθητής πριν τις εξετάσεις ήθελα να φύγω από αθήνα και συγκεκριμένα ήθελα να παω θεσσαλονικη. Ωστοσο για τους γνωστους οικονομικούς λόγους που θα βάραιναν την οικογένεια μου εαν έφευγα επαρχια, έβαλα πρωτη επιλογή την ιδια σχολή αλλά αθήνα όπου και περασα τελικά (πολυτεχνειο). Τελικά δεν το μετάνοιωσα καθόλου!!! Η σχολή ήταν καλή τις όποιες αδυναμίες είχε και επίσης έζησα τη φοιτητική μου ζωή τελεια κανοντας αυτό που ήθελα...πηρά σβάρνα όλα τα φοιτητικά προγράμματα ανταλλαγής στο εξωτερικό που υπήρχαν-μέσω προγραμμάτων πήγα εξωτερικό 11 φορές!!!- erasmus, iaeste, best,κλπ...και όλα αυτά με δικά μου λεφτά που εβγαζα κατά καιρούς από διάφορες δουλειές.
Δυνατότητα σε αυτά τα προγράμματα έχουν όλοι οι φοιτητές αρκεί να το θέλουν και να το ψάχνουν...Το λέω αυτό γιατί υπήρχαν συμφοιτητές που ούτε από την γειτονιά τους δεν κουνήθηκαν και μόλις τους έλεγα ότι γύρισα από το τάδε ταξίδι με το τάδε πρόγραμμα μου έλεγαν πως με ζηλεύουν...:roll:
Σίγουρα, εαν είχα περάσει σε άλλη πόλη στην Ελλάδα θα είχα κάνει τελέιως άλλη ζωή εξίσου αξιοζήλευτη...
Αυτή τη στιγμή ωστόσο εκπλήρώνω την παλιά μου επιθυμία να ζήσω για κάποιο διάστημα επαρχία..βρίσκομαι δευτερο χρόνο για μεταπτυχιακό στα χανιά και περνάω καταπλήκτικά...
Οπως καταλάβες και καλά πανεπιστήμια έχουμε εδώ και τη σχολή σου μπορείς να τελειώσεις ακριβώς στα χρόνια της αν θες και δυνατότητα να ασχοληθείς με τα πολιτιστικά,πολιτικά δρόμενα της πανεπιστημιακής κοινότητας έχεις και δυνατότητες για ταξίδια στο εξωτερικό μεσω πανεπιστημίων υπάρχουν...Κοινώς τα'χει όλα και συμφέρει!!! χαχαχα...
 

Kamarado

Member
Μηνύματα
38
Likes
5
Επόμενο Ταξίδι
Ελβετία σου έρχομαι......
Ταξίδι-Όνειρο
Αλασκα
Καλησπερα και απο εμενα
Εγω ανηκω στην ομαδα των παιδιων που σπουδασε στο εξωτερικο, και συγκεκριμενα στην Αγγλια. Βεβαια προτου φυγω εδωσα πανελληνιες (3 φορες μαλιστα) και περασα στην Πατρα αλλα σε σχολη που δεν με ενδιεφερε ιδιαιτερα.... ισως αν ηταν στην Αθηνα που εμενα τοτε να παρεμενα και να τελειωνα την σχολη αυτη και να εφευγα για μεταπτυχιακο στην Αγγλια.
Η επιλογη της χωρας εγινε περισσοτερο επειδη υπηρχαν οικογενειακοι φιλοι κι οχι για καποιον αλλο λογο. Την ειχα ηδη επισκεφτει αρκετες φορες επομενως ηταν ενα οικειο περιβαλλον για μενα. Επιπλεον οταν εγω εφυγα δεν ηταν τοσο διαδεδομενο, το πρωτο μου ετος ειμασταν το πολυ 50 ελληνες και πραγματικα αυτο μου αρεσε πολυ. Στην συνεχεια γιναμε αποικια, δεν τολμουσες να μιλησεις ελευθερα......
Τελοσπαντων, δεν μετανιωνω που εκανα και τα 2 μου πτυχια εξω, μπορεις να εχεις και εκει μια πολυ καλη πλεον φοιτικη ζωη (οπως στην Ελλαδα). Ειναι μια εντελως διαφορετικη εμπειρια, πολυ-πολιτισμικη θα ελεγα. Εγω στο πτυχιο δουλευα κιολας part-time σε ενα εστιατοριο και ισως να μην ειχα την φοιτιτικη ζωη που ειχαν καποιοι αλλοι αλλα δεν μετανιωνω ειλικρινα.
Αυτο δεν σημαινει ομως οτι -ειδικα για το πτυχιο- δεν θα μου αρεσε να ειχα σπουδασει εδω και να εφευγα μετα. Συμφωνω με τους Varis81, Dmdoc, και με καποιους αλλους που δυστυχως δεν θυμαμαι τα ονοματα -συγγνωμη για αυτο-:(. Κανε μια μικρη ερευνα οσων αφορα τα Πανεπιστημια στην Αγγλια αλλα και στην Ολλανδια (που ειναι επισης πολυ καλα), δες τα μαθηματα που διδασκουν και κανε συγκριση με αυτα που κανουν στο αντιστοιχο Ελληνικο. Ισως αυτο σου δωσει μια ιδεα. Επισης το Βρετανικο Συμβουλιο συνηθως οργανωνει μερες ενημερωτικες για τις σπουδες στην Αγγλια οπου και παλι θα μπορουσες να μαθεις περισσοτερες πληροφοριες.
Συγκεντρωσου στις εξετασεις σου τωρα, το να πας Σκωτια ή οπουδηποτε αλλου μπορεις να το κανεις και στην συνεχεια, αφοτου εχουν βγει τα αποτελεσματα σου.Τα open days που σου ανεφεραν ειναι μια πολυ καλη ιδεα, οπως και να επισκεφτεις γενικοτερα την πολη που σου αρεσει (αν μπορουσες).
Ισως να μην σε εχουμε βοηθησει ιδιαιτερα με ολα αυτα που σου εχουμε πει αλλα πραγματικα πιστευω οτι εχεις χρονο μπροστα σου να αποφασισεις. Focus στο διαβασμα και αυτο που θελεις θα το καταφερεις, ειτε φυγεις τωρα ειτε οχι.
Ξεχασα να σου πω οτι η αδερφη μου τελειωσε Καποδιστριακο πριν ξεκινησω εγω τις σπουδες μου και πιστευω οτι και τωρα παλι Καποδιστριακο θα διαλεγε και τελειωσε στα 4,5 χρονια και αυτο λογω καταληψεων και οχι επειδη βολευτηκε..... Και θα το διαλεγε λογω του τομεα της.....;)
 

amantab

Member
Μηνύματα
133
Likes
47
Επόμενο Ταξίδι
Όπου γης και πατρίς...
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρος
Να πω και εγώ την άποψή μου.Εγώ είμαι υπέρ πρώτου πτυχίου στην Ελλάδα. Θα ταλαιπωρηθείς με καταλήψεις, αλλά αν θες τελειώνεις στην ώρα σου..και το επίπεδο των γνώσεων πιστεύω είναι καλό και ισάξιο ξένων πανεπιστημίων (υ.γ. το επίπεδο λέω, όχι ο τρόπος εκμάθησης).. Και αν θες πας Erasmus ή κάνεις μεταπτυχιακό έξω.. (εγώ αυτό έκανα). Όοσν αφορά το να μην σπουδάσεις Αθήνα, σίγουρα σε μία επαρχιακή πόλη θα έχεις αυτό που λέμε "φοιτητική ζωή" σε σύγκριση με την πρωτεύουσα...ανεξαρτιτοποίηση όμως δεν θα το έλεγα...το ταπεράκι σίγουρα θα πηγαινοέρχεται...Σίγουρα όμως έχει άλλη χαρη το να μένεις μόνος σου!
 

blackrose-81

New Member
Μηνύματα
0
Likes
0
Γεια σας. Με λένε Έλσα κ είμαι από Κατερίνη. Είμαι 30 κ πάω εσπερινό ΕΠΑΛ Οικονομίας κ Διοίκησης. θέλω περίπου 2 μιση χρόνια για να τελειώσω κ είμαι στο δίλημμα μιας κ η Ελλάδα έχει στερέψει από δουλειές να πάω εξωτερικό βασικά σκέφτομαι να σπουδάσω Αγγλία. μου είπαν πως μπορώ να πάρω υποτροφία μια φίλη μου λέει πως το κράτος σε βοηθάει μιας κ η φορολογική μας το επιτρέπει. εγώ θέλω από την μια να σπουδάζω Αγγλία. αν κ έμενα Γερμανία κάποια χρόνια, είμαι ποιο πολύ εξοικειωμένη με την αγγλική γλώσσα. θα ήθελα την βοήθεια σας για το πως κ τι σχετικά με τις σπουδές στην Αγγλία:D χωρίς όμως να πληρώσω για δίδακτρα μιας κ είναι ακριβά. πόσα πιστεύεται ότι πρέπει να έχω στην τσέπη μου για αρχή (δεν είμαι σπάταλος τύπος) κ αν σε περίπτωση πάω, αν μπορώ να βρω σπίτι ή σου δίνουν δωμάτιο όπως έχουμε εδώ με τα ΤΕΙ... κόλλησα κ ξέχασα πως τα λένε...α φοιτητικές εστίες, σου δίνουν στέγη κ φαί δωρεάν λόγο χαμηλής φορολογικής δήλωσης προς το παρών. είναι σχετικά νωρίς, αλλά κάποιοι μου έχουν πει ότι παρόλο που είμαι καλή στα αγγλικά κ καλή μαθήτρια (18,5) πρέπει να ρίξω κ άλλο ιδρώτα...κάθε βοήθεια δεκτή κ ευχαριστώ εκ των πρότερων
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.047
Likes
41.137
Καλή επιτυχία στα σχέδιά σου!
Η Αγγλία χρεώνει πλέον περίπου 9000 λίρες το χρόνο, δηλαδή 27000 λίρες για τον 3ετή κύκλο σπουδών (κάπου το τριπλάσιο απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Αν παρακολούθησες τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στο Λονδίνο, γι' αυτό έγιναν).
Η Σκωτία μάλλον διατηρεί το δωρεάν καθεστώς σπουδών.
Δε μπορώ να φανταστώ πώς η φορολογική δήλωση στην Ελλάδα δημιουργεί προϋπόθεση για υποτροφία. Σκέψου σοβαρά την πιθανότητα να δουλεύεις παράλληλα, αν θες να το επιχειρήσεις - το' χουν κάνει κάποιοι, αν και δεν είναι εύκολο.
 

manelaki

Member
Μηνύματα
1.282
Likes
392
Στην Αγγλια κανοντας μεταπτυχιακο υπαρχει η δυαντοτητα να δουλευεις παραλληλα;

Η εστια χρεωνεται ξεχωριστα απο τα διδακτρα. Επειδη το ψαχνω κι εγω αυτο το καιρο και θελω σε κανα 2 χρονακια να φυγω εχω ψαξει οτι οι σπουδες σε Σουηδια και Φινλανδια ειναι δωρεαν για ευρωπαιους πολιτες. Βεβαια το κοστος διαβιωσης ειναι αρκετα υψηλο σ'αυτες τις χωρες. Ψαξ'το λιγακι αν θες πλεον και σ'αυτες τις χωρες γινονται πολλα μαθηματα στα αγγλικα, δε χρειαζεται απαραιτητα να ξερεις τη γλωσσα.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.047
Likes
41.137
Στην Αγγλια κανοντας μεταπτυχιακο υπαρχει η δυαντοτητα να δουλευεις παραλληλα;
Μην φανταστείς πρωινή δουλειά γραφείου! Γνωρίζω άτομο που πήρε και διδακτορικό δουλεύοντας το βράδυ σε pub, όπως και έχω δει κοπέλα μεταπτυχιακό να δουλεύει περιστασιακά σε εταιρεία καθαρισμού :shock:

Ειδικά για μεταπτυχιακό έξω με πληρωμένα δίδακτρα και κάποιο από το κόστος ζωής υπάρχει το παλιό , καλό ΙΚΥ, που αν και πεθαίνεις στο διάβασμα, είναι μακράν η καλύτερη ευκαιρία.
 

Vasileti

Member
Μηνύματα
478
Likes
1.632
Καλή επιτυχία στα σχέδιά σου!

Η Σκωτία μάλλον διατηρεί το δωρεάν καθεστώς σπουδών.
έχετε υπόψιν σας πηγή πληροφοριών για σπουδές στη Σκωτία? σκέφτομαι για συμπληρωματικές σπουδές...Θα μπορούσα να ψάχνω επί ώρες στο ιντερνετ αλλά εμπιστεύομαι την κατασταλλαγματική σας κρίση
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.222
Μηνύματα
884.079
Μέλη
38.912
Νεότερο μέλος
Aza

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom