Στην τουρκική βουλή νομοσχέδιο για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

sezar7

Member
Μηνύματα
748
Likes
606
Εν όψει της προσευχής που προτίθεται να κάνει ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στις 29 Μαΐου - Μουσουλμανική αρχή θα διοικεί και θα διαχειρίζεται το κτιριακό συγκρότημα του ιστορικού ναού
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Habertürk, (3/5), ο ανεξάρτητος βουλευτής της περιοχής του Burdur, Χαμί Γιλντιρίμ, κατέθεσε στην τουρκική βουλή σχετικό νομοσχέδιο για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εν όψει και της προαναγγελθείσας προσευχής που προτίθεται να κάνει ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 29 Μαΐου επέτειο της άλωσης, μιμούμενος τον σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα, 80 χρόνια μετά την ανακήρυξη της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, με το νομοσχέδιο αυτό που κατέθεσε ο Τούρκος βουλευτής επανέρχεται στην μουσουλμανική της ταυτότητα, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι Τούρκοι, αδιαφορώντας για πιθανές διεθνείς αντιδράσεις για την νέα αυτή τουρκική πρόκληση με διεθνείς διαστάσεις.

Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει η Habertürk, έχει τρία βασικά άρθρα τα οποία συνοπτικά είναι τα εξής :

1) Η Αγία Σοφία θα ανοίξει τις πύλες σαν μουσουλμανικό τέμενος στην μουσουλμανική λατρεία.

2) Η απόφαση της μετατροπής της σε μουσουλμανικό τέμενος θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την επίσημη δημοσίευση του νομοσχεδίου.

3) Η εκτέλεση της απόφασης θα γίνει από το υπουργικό Συμβούλιο. Ο Τούρκος βουλευτής αιτιολογώντας την απόφαση του να καταθέσει το νομοσχέδιο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, επικαλέστηκε ιστορικούς λόγους και φυσικά αναφέρθηκε στην ιστορική κίνηση του Μωάμεθ του Πορθητή ο οποίος μόλις εισήλθε νικητής στην Κωνσταντινούπολη κατευθύνθηκε στην Αγία Σοφία και εκεί τέλεσε τη πρώτη μουσουλμανική προσευχή ανακηρύσσοντας το ναό σε μουσουλμανικό τέμενος.

Συνεχίζοντας ο Τούρκος βουλευτής τόνισε πως δεν είναι αποδεκτό να τελούνται μουσουλμανικές προσευχές έξω από την Αγία Σοφία και στον περίγυρο της και να απαγορεύεται οι πιστοί μουσουλμάνοι να εισέρχονται μέσα στον ναό για να προσευχηθούν σύμφωνα με το ισλαμικό τυπικό.

Για τον λόγο αυτό ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι προχώρησε στην κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου, που βρίσκει σύμφωνες προς το παρόν την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, σύμφωνα με το οποίο η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης ξαναγίνεται τζαμί και παραδίδεται στους μουσουλμάνους για προσευχή και λατρεία.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι και ο περίγυρος της Αγίας Σοφίας με όλα τα κτίσματα που υπάρχουν θα τεθούν υπό την νέα μουσουλμανική αρχή που θα διοικεί και θα διαχειρίζεται το κτιριακό συγκρότημα του ιστορικού ναού.
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.799
Likes
18.656
Πολύ κρίμα. Ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία πίσω στο Μεσαίωνα...
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Τς τς μην το ξαναπείς….
Αλλά να σου πω, όσο εισρέει χρήμα και οι κοιλιές είναι γεμάτες στη γείτονα, τόσο κάτι τέτοια θέματα θα περνάνε στα ψιλά όπως άλλωστε και τα τόσα σκανδαλα που έδειξαν ότι ουδόλως έβλαψαν δραματικά την δημοτικότητα του Ερντογάν. Κι όπως βλέπω προσπαθεί να αποδομήσει ότι έχτισε ο κεμαλισμός στην Τουρκία. Λέτε να καταφέρει να απομυθοποιήσει ΚΑΙ τον Κεμάλ;
Ερώτηση: τι θα κάνουν με τα ψηφιδωτά; πάλι θα τα σοβαντίσουν ή θα τα ξηλώσουν; διότι ως γνωστόν η απεικόνιση του Θεού δεν επιτρέπεται στο Ισλαμ
Να χαρώ εγώ τα κουμπαριλίκια και τα ζεϊμπέκικα!
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.799
Likes
18.656
Δε χρειάζονται πάντα γεμάτες κοιλιές αγαπητέ, ο θρησκευτικός φανατισμός φτάνει και περισσεύει για μία χώρα που έχει μεν μια Κων/πολη με το μοντέρνο στοιχείο της (και το ισλαμικό φυσικά, ο Ερντογάν σε ισλαμική γειτονιά εκεί πέρα μεγάλωσε), αλλά η υπόλοιπη είναι αχανής, πολυπληθής, σχετικά καθυστερημένη και πολύ μακριά από τα όποια κοσμικά πρότυπα προσπάθησαν να τους περάσουν. Μακάρι να κάνω λάθος, δε τα ξέρω και από πρώτο χέρι, αλλά έχουν τόσα υπέροχα τζαμιά να προσκυνήσουν τον Αλλάχ, η απόφασή τους είναι καθαρά επίδειξη αλαζονίας και ισλαμικού φανατισμού. Θα μου πεις και οι Χριστιανοί έκαναν τον Παρθενώνα εκκλησία, ΟΚ, αλλά 2000 χρόνια πριν, όχι στον 21ο αιώνα.
 

jousis

Member
Μηνύματα
542
Likes
1.278
Ταξίδι-Όνειρο
Όλα
Μακάρι να κάνω λάθος, δε τα ξέρω και από πρώτο χέρι, ...
Όπως τα λες είναι. Κι εγώ τα ίδια βλέπω που τα ξέρω απο 1ο χέρι (απο συνεργάτες, όχι φίλους).
Βέβαια κι εκεί είναι όποτε τους συμφέρει. Να σου γνωρίσω εγώ μουσουλμάνο που δεν τρώει χοιρινό αλλά το άλλο κρέας πριν παντρευτεί το τρώει. :cool:

υγ. για τους Έλληνες χριστιανούς καλύτερα να μην πιάσουμε συζήτηση. Για την ιστορία μας είναι ντροπή αυτά που κάνουμε (ή δεν) στους αλλόθρησκους.
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Αν δεν επέμβουν με κανέναν άλλο τρόπο,δεν βρίσκω που το πρόβλημα.Ασφαλώς και εκ μέρους Ερντογάν είναι καθαρά δείγμα υπεροψίας και θρησκευτικού φανατισμού (αν εντέλει ψηφιστεί,δεν κατέθεσε ο ίδιος την πρόταση).

Από εκεί και πέρα ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο μνημείο θα είναι που θα λειτουργεί με διπλή χρήση ναού/μουσείου.
 

jousis

Member
Μηνύματα
542
Likes
1.278
Ταξίδι-Όνειρο
Όλα
Όσο συμβολική είναι για τους Έλληνες η εκκλησία αυτή άλλο τόσο είναι και η κίνηση μετατροπής.
Αν το δεις απο ουδέτερη σκοπιά, φυσικά και έχεις δίκιο.

Δηλαδή κι εγώ συμφωνώ μαζί σου στο θέμα της εκκλησίας γιατί για εμένα (άποψη) το κτίριο αυτό δεν έχει να προσθέσει κάτι ιδιαίτερο. Η συμβολική του όμως σημασία είναι πολύ μεγαλύτερη απο την αξία των ψηφιδωτών και της αρχιτεκτονικής του.
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.799
Likes
18.656
Όταν πήγα στη Πόλη και επισκέφτηκα την Αγ. Σοφία, ονειρεύτηκα να γίνει κάποτε θεία λειτουργία στον μεγαλειώδη αυτό ναό. Αν το επέτρεπε αυτό ο Ερντογάν, θα ήταν μια πραγματικά μεγαλειώδης και γενναιόδωρη πράξη, τρανό δείγμα ότι σέβεσαι τους άλλους και επομένως μπορείς να απαιτείς να σε σέβονται (ας φοράει μαντήλα, μπούργκα κτλ όποιος θέλει κι όποιος του γουστάρει).
Δυστυχώς ο Ερντογάν προχωράει σε γραφικότητες...
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.799
Likes
18.656
... γιατί για εμένα (άποψη) το κτίριο αυτό δεν έχει να προσθέσει κάτι ιδιαίτερο. Η συμβολική του όμως σημασία είναι πολύ μεγαλύτερη απο την αξία των ψηφιδωτών και της αρχιτεκτονικής του.
Διαφωνώ 100%. Το κτίριο αυτό είναι από τα μεγαλειωδέστερα και σπουδαιότερα στο πλανήτη, η δε ιστορική του αξία τεράστια.
 

jousis

Member
Μηνύματα
542
Likes
1.278
Ταξίδι-Όνειρο
Όλα
Δεν μπορώ να συζητήσω αυτό το θέμα με χριστιανό που ονειρεύεται λειτουργία στο κτίριο αυτό, παίζεις εντός έδρας και θα με γονατίσεις. ;)

Μπορεί και να έχεις δίκιο (ή να είναι κάπου στην μέση η αλήθεια), προσωπική μου άποψη όμως είναι αυτή που είπα.
 

coco

Member
Μηνύματα
1.301
Likes
2.283
Επόμενο Ταξίδι
ιταλια παλι
Ταξίδι-Όνειρο
ρωσια
Δεν νομιζω να υπαρχει καποιος,ασχετως θρησκευματος που να αμφισβητισει την αξια του οικοδομηματος,ειναι στην πολιτιστικη κληρονομια της ουνεσκο αλλωστε..Παντως δεν εκπλησσομαι ιδιαιτερα ..μαλλοντ περιμενα μια τετοια κινηση απο την τουρκικη ηγεσια..
 

thessaris

Member
Μηνύματα
599
Likes
871
Μη βγάζετε τόσο εύκολα συμπεράσματα από μεταδημοσιεύσεις του τουρκικού τύπου στον ελληνικό. Το ότι ο ανεξάρτητος (και κάπως γραφικός) βουλευτής της περιοχής Burdur κ .Hami Yildirim κατέθεσε αυτήν την πρόταση στην τουρκική βουλή, δε σημαίνει φυσικά ότι κατέθεσε νομοσχέδιο η τουρκική κυβέρνηση, ούτε ότι η πρόταση αυτή έχει γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και θα ψηφιστεί. O κ. Yildirim ανεξαρτητοποιήθηκε πρόσφατα από το κυβερνών κόμμα AKP και το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για πυροτέχνημα, ώστε να χαϊδέψει τα αυτιά της τοπικής (εθνικιστικής) εκλογικής του πελατείας που θα πέσει στο κενό. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν είναι ένα απλό θέμα και όσο και να το επιδιώκουν κάποιοι κύκλοι της τουρκικής πολιτικής δεν μπορεί να γίνει τόσο απλά. Άλλο προτάσεις νόμου ανεξάρτητων βουλευτών που πρόσφατα παραιτήθηκαν από την ΚΟ του κυβερνητικού κόμματος και άλλο νομοσχέδια που φέρνει μια κυβέρνηση στη βουλή.

Ο Ερντογάν μπορεί να έχει δείξει τα τελευταία χρόνια το πραγματικό προσωπείο του (αυτό του ημιδικτάτορα ισλαμιστή) αλλά δεν είναι τόσο χαζός να ανοίξει θέματα που θα τον φέρουν σε δύσκολη θέση όσον αφορά τις σχέσεις του με την Ελλάδα και γενικότερα τη δύση. Το θέμα αυτό στον τουρκικό τύπο έπαιξε μόνο
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.222
Μηνύματα
884.166
Μέλη
38.913
Νεότερο μέλος
PanagiotisCPC

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom