Κίνα Στη Κίνα του Μάο...(Ο γύρος του κόσμου)

soudianos

Member
Μηνύματα
3.702
Likes
6.319
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ

Ήταν επτά μέρες μετά τη αναχώρηση από την Μανίλα. Ο προορισμός μας ήταν το Ειλάτ του Ισραήλ στην Ερυθρά θάλασσα. Εκεί θα παραδίναμε το φορτίο, δηλαδή τα αυτοκίνητα και τα κοντέινερς . Στη αρχή χαράξαμε πορεία για την νότια ακτή της Κεϋλάνης. Δεξιά μας ήταν ο μεγάλος κόλπος της Βεγγάλης που βρέχει την Ινδοκίνα, το Μπαγκλαντές και την Ινδία. Ο καιρός ήταν σταθερός γύρω στα 5-6 μποφόρ. Ήταν η εποχή των Μουσώνων. Τα Μουσώνια προκαλούν πολλά προβλήματα κυρίως στις ακτές του Μπαγκλαντές, με βροχές και πλημμύρες.


Μετά από τέσσερις μέρες ταξίδι είδαμε τις νότιες ακτές της Κεϋλάνης, και αμέσως χαράξαμε πορεία για τον κόλπο του Άντεν. Τώρα δεξιά είχαμε την Αραβική θάλασσα. Ο αέρας δυνάμωνε την ήμερα και έφτανε τα επτά με οκτώ μποφόρ. Τη νύχτα ήταν πιο χαμηλής έντασης, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα δικά μας μελτέμια τα οποία είναι παρακλάδια των Μουσώνων. Τρεις μέρες πριν φτάσουμε στην Σοκότρα που βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου του κόλπου Άντεν, οι άνεμοι γίνηκα σταθερά εννέα μποφόρ. Τα εννέα μποφόρ δεν είναι κάτι το σοβαρό για το ποντοπόρο πλοίο. Όμως σ΄ αυτή την περιοχή επικρατούν ρεύματα, άλλα από το Άντεν, άλλα από τον Κόλπο ή από το Κέρας της Αφρικής. Έτσι είχαμε κύματα από διάφορες διευθύνσεις που μας ταλαιπωρούσαν αρκετά. Όσο μεγάλο και να είναι το κύμα, εφ΄ όσον έχει σταθερή κατεύθυνση με κατάλληλες ενέργειας μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Τώρα όμως γινόταν ένα αναβρασμός της θάλασσας, σε όλη την περιοχή που βρισκόμασταν. Κίνδυνος βέβαια δεν υπήρχε, απλά ταρακουνιόμασταν άσχημα.


Ώσπου ένα πρωί γύρω στις έξη η ώρα, τα κοντέινερς, της επάνω σειράς λύθηκαν, μετακινήθηκαν, χτύπαγε το ένα πάνω στο άλλο, και μερικά άρχισαν σιγά-σιγά να πέφτουν στην θάλασσα. Ορισμένα άνοιξαν και είδαμε ότι μέσα είχαν σακιά από ρύζι. Ένα έπεσε γύρω στις οκτώμιση η ώρα, πρόλαβα να δω πάνω από τη γέφυρα την θεαματική του πτώση, και αργότερα ένα άλλο που είχε κάπως ισορροπήσει πάνω στην κουπαστή αλλά το αφήσαμε να πέσει για να μην μας προξενήσει τυχόν ζημιά στο πλοίο. Συνολικά χάσαμε επτά κοντέινερς. Τα βλέπαμε τα ταξιδεύουν πλέον μόνα τους χωρίς τη βοήθεια μας… Τα αυτοκίνητα δεν έμεινα κι αυτά χωρίς προβλήματα. Γύρω στα 15 απ’ αυτά είχαν μικρά ή μεγάλα κτυπήματα. Το φορτίο πάντα είναι ασφαλισμένο, ας τα βρουν οι έμποροι.



Αρκεί που δεν χτύπησε κάποιος από το πλήρωμα. Σε μια τέτοια περίπτωση τι γίνεται όταν βαπόρι ταξιδεύει; Υπάρχει φαρμακείο με όλα τα φάρμακα πρώτης ανάγκης. Οι αξιωματικοί της γέφυρας έχουν πάρει βασικές γνώσεις νοσοκομειακής περίθαλψης για κάθε περίπτωση. Αν η κατάσταση του ασθενούς είναι σοβαρή και χρειάζεται γιατρός, τότε εφόσον το ταξίδι είναι κοντά σε ακτές, το πλοίο πιάνει το πιο κοντινό λιμάνι. Αν όμως είναι στη μέση ενός ωκεανού, τότε μέσω ασυρμάτου ζητείται πλοίο που να έχει πάνω γιατρό. Η θετική απάντηση θα έλθει μόνο από κάποιο Σοβιετικό πλοίο. Αυτά πάντα έχουν γιατρό που ταξιδεύει μαζί με το πλήρωμα Θα έλθουν τα πλοία κοντά σε κάποιο σημείο του ωκεανού, και με τη Ρωσική βενζινοκίνητη βάρκα θα ανέβει ο γιατρός μαζί με τον κομισάριο στο πλοίο που βρίσκεται ο ασθενής.


Την επόμενη μέρα περάσαμε το Κέρας της Αφρικής και μπήκαμε στο κόλπο του Άντεν όπου επικρατούσε μπουνάτσα. Μετά από μιάμιση μέρα ταξίδι περάσαμε το στενό που χωρίζει την Αφρική με την Αραβική χερσόνησο και μπήκαμε στην Ερυθρά θάλασσα. Είναι η θάλασσα που ταξίδεψα όταν για πρώτη φορά βγήκα έξω από την Μεσόγειο, και το πρώτο λιμάνι εκτός Μεσογείου ήταν η Τζέντα, και κατόπιν η ταλαίπωρη με τους πολέμου; σήμερα Βασόρα. Επίσης στον ποταμός Τίγρη ήταν η πρώτη μου φορά που ταξίδεψα μέσα σε ποτάμι, και πρώτη φορά που αντίκριζα μεγάλο δάσος από φοίνικες δεξιά κι αριστερά του ποταμού.


Τη σκοτεινή νύχτα εδώ απολαμβάνεις ένα μοναδικό θέαμα. Αν κάποιο ψάρι ή ένα αντικείμενο ταράξει την επιφάνεια του νερού και σηκώσει κύμα, το κύμα αυτό φαίνεται φωτεινό σαν φωτιά. Το ίδιο βλέπεις αν πας κοντά στην πλώρη του καραβιού, και δεις στο σκοτάδι το κύμα που σηκώνει η πλώρη. Η Ερυθρά θάλασσα και ο Περσικός κόλπος είναι οι πιο ζεστές θαλάσσιες περιοχές του πλανήτη. Κι όπως τότε τα πλοία δεν είχαν κλιματισμό, αλλά σκέτο αέρα, έχω εμπειρίες από ανυπόφορες καταστάσεις. Η Ερυθρά έχει επίσης ένα άλλο πρωτείο. Έχει ένα απίθανο θαλάσσιο πλούτο σε ψάρια κάθε είδους. Σκυλόψαρα, καρχαρίες, μικρότερα κάθε μεγέθους, αλλά και τροπικά κάθε χρώματος και σχήματος. Αξέχαστη μου έχει μείνει η εικόνα, όταν ένα πρωινό γύρω στις επτά, στη ήρεμη επιφάνεια της θάλασσας, περάσαμε δίπλα από πέντε τεράστια καρχαριοειδή, πλατυκέφαλα χρώματος καφετί, τα οποία ακίνητα απολάμβαναν τον ύπνο χωρίς να τους ενοχλεί η παρουσία μας. Είναι γνωστά σήμερα τα καταδυτικά κέντρα στα παράλια τουριστικά θέρετρα της Αιγύπτου που σου δίνουν τη δυνατότητα να θαυμάσεις το θαλάσσιο πλούτο. Εμείς όμως με την πρώτη ευκαιρία το ρίχναμε στο ψάρεμα με πλούσια αποτελέσματα. Ο πιο ανίδεος εδώ γίνεται ψαράς.



Από τη μέρα που μπήκαμε στην Ερυθρά θάλασσα, ο ορίζοντας και η ατμόσφαιρα έχουν συνεχώς το κίτρινο χρώμα από την σκόνη της ερήμου. Μετά από τέσσερις μέρες ταξίδι στη Ερυθρά, μπήκαμε στο στενό κόλπο της Άκαμπα.

Οι φωτό που πήρα από τη γέφυρα όταν ηρέμησε ο καιρός.
εδώ η δεξιά πλευρά του πλοίου.βλέπετε το πρώτο δεξιά πως έχει φουσκώσει από τα κτυπήματα. είναι αυτό που το στείλαμε ταξιδάκι....
aimg37.imageshack.us_img37_9285_674859df.jpg


κι εδώ η ανακατωσούρα.. στη αριστερή πλευρά

 

Attachments

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Πάμε, πάμε καπετάνιο μου! Άντε το τσούρμο να παρουσιάζεται σιγά σιγά... Όρτσα τα πανιά και φύγαμε!
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.702
Likes
6.319
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Πάμε, πάμε καπετάνιο μου! Άντε το τσούρμο να παρουσιάζεται σιγά σιγά... Όρτσα τα πανιά και φύγαμε!
παρτόν!!!!!!!!το διάβασες κιόλας;;;;

άντε να πάμε στο καθαρό αέρα γιατί πολιομουχλιάσαμε!!!!!

και η λαμαρίνα λέει : όλα τα σβύνει!!!!!!!!!!
 

thimios8663

Member
Μηνύματα
434
Likes
127
Επόμενο Ταξίδι
Ρουμανία-Σερβία
Ταξίδι-Όνειρο
Ινδία
Απολαυστικη αρχη...Σαν να νιωθω ηδη την αλμυρα της θαλλασσας..Συνεχισε γρηγορα,και καλο ταξιδι!!!!
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.222
Likes
5.759
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Φύγαμε καπετάνιε στις μακρινές τις θάλασσες!
Πάμε να αλλάξουμε τον αέρα μας... :clap:
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Να σαι καλά Αντώνη.
Μου ΄φτιαξες το βράδυ...
 

eleni70

Member
Μηνύματα
341
Likes
132
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική
δηλωνω κ εγω παρουσα, ετοιμη για νεες περιπετειες....κ χαιρομαι που το ταξιδι δεν θα μας οδηγησει μονο σε χωρες μακρινες κ ονειρεμενες, αλλα κ πισω στο χρονο...:clap:
η κινα του μαο...ποσα πραγματα εχουμε να μαθουμε παλι...

συνεχισε καπετανιε κ αν θελεις βοηθεια τιποτα με τις αποστασεις ειμαι προθυμη να βοηθησω...:haha::haha:
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.404
Likes
17.235
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Είναι η πρώτη φορά που διαβάζω θαλασσινή ταξιδιωτική ιστορία.

Έχω ανοίξει τα ηχεία, παίζει το πλατς πλουτς των κυμάτων, και περιμένω να δω τον ωκεανό να ξεπροβάλει :D
 

dmdoc

Member
Μηνύματα
1.413
Likes
899
Παραμένεις πιστός στις προσδοκίες μας από τις αφηγήσεις σου,με αυτή την δροσερή ανάσα ελευθερίας και αρμύρας της αρχής σου.
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη

fotast

Member
Μηνύματα
9.393
Likes
14.317
Πολύ καλή η αρχή τής ιστορίας σου.Με την ευκαιρία να πω ότι και οι προηγούμενες ιστορίες/αφηγήσεις σου ομορφα γραμμένες.Επίσης μας δίνεις μια άλλη γεύση καθώς τα ταξίδια σου γίνονται αρκετά χρόνια πίσω.Περιμένω τήν συνέχεια..
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.219
Μηνύματα
883.981
Μέλη
38.908
Νεότερο μέλος
Apostolos88

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom